REVOLUŢIA DE LA 1848-1849, 170 DE ANI: Axente Sever, luptător pentru drepturile românilor din Transilvania

Profesor şi publicist, revoluţionarul paşoptist Ioan Axente Sever s-a născut la 3/15 aprilie 1821, în localitatea Frâua, astăzi, Axente Sever, judeţul Sibiu, potrivit lucrării ''Dicţionar biografic de istorie a României'' (Editura Meronia, 2008).
A fost primul dintre cei cinci copii ai unei familii modeste de ţărani iobagi, care a ştiut să-şi îndrume copiii spre educaţie, ştiind că numai prin educaţie aceştia vor putea să depăşească greutăţile traiului zilnic şi să aspire la o viaţă mai bună. Axente Sever a cunoscut de mic nevoile şi aspiraţiile iobagilor români şi a înţeles treptat necesitatea unei activităţi militante în obţinerea unei libertăţi sociale, notează https://peurmelelui.axentesever.ro.
Axente Sever a urmat la Blaj cursul de filosofie al lui Simion Bărnuţiu (1840-1842) şi teologia (1842-1845), fiind înlăturat din şcoală, la fel ca alţi români consideraţi incomozi de autorităţile maghiare. Deoarece era urmărit, a plecat la Bucureşti (1847), unde a activat ca profesor de limba şi literatura română şi de limba latină la pensionul particular al lui R. Janeloni (1847-1848).
S-a implicat în mişcarea revoluţionară din Bucureşti, fiind membru al organizaţiei revoluţionare Frăţia. A fost numit comisar de propagandă în judeţul Ilfov, unde a avut ca misiune explicarea programului Revoluţiei printre oamenii de rând. Pe când se afla la Bucureşti, i-a trimis lui Simion Bărnuţiu o scrisoare (6/18 aprilie 1848), în care se pronunţa în favoarea unui plan de ridicare la luptă armată. În Ţara Românească ştirile cu privire la evenimentele din Transilvania erau la ordinea zilei, fiind inserate şi comentate în foile lui Ion Heliade Rădulescu, notează lucrarea ''Istoria românilor. Constituirea României moderne (1821-1878)'' (vol. VII, TOM I, Editura Enciclopedică, Bucureşti, 2003).
După seria de evenimente victorioase de la Islaz, unde fusese constituit un Guvern provizoriu, a urmat capitala Ţării Româneşti, unde activitatea de propagandă desfăşurată de Frăţia timp de o jumătate de deceniu şi-a spus cuvântul. La 10/22 iunie 1848 s-a ţinut în casa profesorului Axente Sever, o adunare secretă, în care s-a hotărât declanşarea în după-amiaza zilei următoare a Revoluţiei în Bucureşti. Dând curs chemării ce le-a fost adresată, mii de orăşeni, ca şi ţăranii pătrunşi în oraş, care li s-au alăturat au format o mulţime uriaşă. După ce au ascultat proclamaţia şi programul revoluţionar, care se citeau în răspântii, miile de oameni s-au îndreptat, în valuri nestăvilite, în ziua de 11/23 iunie, spre Palat.
În septembrie 1848 s-a întors în Transilvania şi a participat la a treia Adunare de la Blaj (3/15-16/28 septembrie 1848). A organizat prima prefectură (I Blăjeana sau Blasiana) şi prima legiune formată din 6.000 de voluntari, remarcându-se ca un veritabil conducător militar şi politic. În calitate de prefect a luptat în Munţii Apuseni împotriva oştilor maghiare şi a menţinut împreună cu Avram Iancu şi Ioan Buteanu existenţa ''ţării româneşti'' şi a conducerii naţionale.
A fost închis la Sibiu, după înfrângerea Revoluţiei (octombrie-noiembrie 1849). Eliberat, s-a ocupat de reorganizarea şcolilor din Blaj. S-a numărat printre revoluţionarii care au refuzat decoraţia imperială austriacă.
Mai târziu, revoluţionarul transilvănean a deţinut funcţia de secretar al tribunalului corecţional din Alba Iulia (1851), apoi, de secretar la ''forum criminale'' din Orăştie (1852), funcţionar la tribunalul din Sibiu (1853), conducător al oficiului poştal din Alba-Iulia (din 1855), curator principal la biserica Lipoveni din acelaşi oraş (1860-1865).
Axente Sever a continuat să aibă un rol de frunte în viaţa politică şi culturală a românilor din Transilvania. A fost membru fondator al societăţii ASTRA şi deputat în Dieta de la Sibiu (1863-1864), care a adoptat recunoaşterea naţiunii şi a limbii române în Transilvania. A fost, de asemenea, unul dintre fondatorii Partidului Naţional Român (1869). Ales deputat în Dieta de la Budapesta, a refuzat să-şi execute mandatul, ca formă de protest faţă de tratamentul la adresa românilor din Transilvania, potrivit ''Dicţionar biografic de istorie a României'' (Editura Meronia, 2008).
În 1869, a publicat cartea ''Respuns la 'Cartea Neagră''' evocând acţiunile din timpul Revoluţiei române din Transilvania, 1848-1849. A contribuit cu numeroase articole în ''Gazeta Transilvania'' şi ''Tribuna''.
A murit la 13/25 august 1906, la spitalul săsesc din Braşov şi a fost înmormântat în catedrala din Blaj, alături de Timotei Cipariu. AGERPRES/(Documentare-Irina Andreea Cristea, redactor Arhivă foto: Mihaela Tufega, editor: Roxana Mihordescu, editor online: Gabriela Badea)
* Descriere fotografie din deschidere: Statuia revoluţionarului paşoptist Axente Sever (1821-1906), din Blaj
Conținutul website-ului www.agerpres.ro este destinat exclusiv informării publice. Toate informaţiile publicate pe acest site de către AGERPRES sunt protejate de dispoziţiile legale incidente. Sunt interzise copierea, reproducerea, recompilarea, modificarea, precum şi orice modalitate de exploatare a conţinutului acestui website. Informaţiile transmise pe www.agerpres.ro pot fi preluate, în conformitate cu legislaţia aplicabilă, în limita a 500 de semne. Detalii în secţiunea Condiţii de utilizare. Dacă sunteţi interesaţi de preluarea ştirilor AGERPRES, vă rugăm să contactaţi Direcţia Marketing - [email protected].
Alte știri din categorie
EFEMERIDE ASTRONOMICE - 22 mai
Este a 142-a zi a anului 2025. Au mai rămas 223 de zile până la sfârșitul anului. Soarele răsare la 05 h 42 m și apune la 20 h 44 m. Luna răsare la 02 h 57 m și apune la 15 h 00 m. AGERPRES/(Documentare - Horia Plugaru, editor: Doina Lecea)
PERSONALITATEA ZILEI: Cuviosul Sebastian Sihastrul, întemeietorul Schitului Sihastru - Tecuci (secolul XVIII)
Pustnicul Sebastian era cu metania din Mănăstirea Bogdana - Târgu Ocna, unde s-a nevoit în primii ani ai secolului XVIII. Apoi, dorind să se retragă la fericita liniște, s-a făcut sihastru în pădurile seculare ale Tecuciului, peste Valea Siretului. Iar nevoința lui era aceasta: noaptea se ruga în chilie cu priveghere și metanii, iar ziua lucra î
21 mai - Ziua mondială pentru diversitate culturală, pentru dialog și dezvoltare (ONU)
În fiecare an, la 21 mai, este marcată Ziua mondială pentru diversitate culturală, pentru dialog și dezvoltare, la inițiativa Organizației Națiunilor Unite pentru Educație, Știință și Cultură (UNESCO). În cadrul celei de-a 31-a sesiuni
Inaugurarea Cazinoului din Constanța, cu prilejul manifestării Zilele Constanței, 21-25 mai
În 2025, Zilele Constanței se sărbătoresc în perioada 21-25 mai printr-un program special, care îmbină tradiția cu spectacolul modern, și care are în centrul său redeschiderea Cazinoului, monument istoric, de patrimoniu și simbol al orașului, potrivit unui comunicat al Primăriei Constanța transmis AGERPRES și
Festivalul Internațional de Teatru Idiș TES FEST (21-30 mai)
Teatrul Evreiesc de Stat organizează cea de-a X-a ediție a Festivalului Internațional de Teatru Idiș TES FEST, în perioada 21-30 mai 2025. Teatrul Evreiesc de Stat celebrează identitatea culturii idiș marcând un moment important în acest an - aniversarea a 185 de ani de la nașterea lui Avram Goldfaden - fondatorul teatrului evreiesc profesion
21 mai - Ziua mondială a ceaiului (ONU)
Ziua internațională a ceaiului este sărbătorită la 21 mai, la recomandarea Națiunilor Unite, pentru a promova și a încuraja acțiuni colective de implementare a activităților în favoarea producției și consumului durabil de ceai și de conștientizare a importanței acestuia în combaterea foametei și a sărăciei, potrivit
Ziua maritimă europeană, marcată în perioada 21-23 mai
Ziua maritimă europeană (EMD) 2025 va avea loc la Cork, Irlanda, în perioada 21-23 mai, informează maritime-forum.ec.europa.eu. Manifestarea reprezintă ocazia de a aduce un omagiu 'Europei maritime' și de a pune în lumină toate sectoarele și activitățile maritime pen
SĂRBĂTORI: Sfinții Mari Împărați și întocmai cu Apostolii, Constantin și mama sa, Elena
Sfinții Mari Împărați și întocmai cu Apostolii, Constantin și mama sa, Elena, sunt sărbătoriți de Biserică în ziua de 21 mai. Sfântul Împărat Constantin cel Mare (306-337) s-a născut în cetatea Naissus (astăzi, Niș, în Serbia), din provincia romană Moesia Superior. Tatăl său, Constanțiu Chlor, care la
CITATUL ZILEI
''Există o infinitate de conduite ce par ridicole, dar ale căror motive ascunse sunt foarte înțelepte și foarte solide.'' - La Rochefoucauld, ''Maxime'' (Trad. Cătălin Avramescu și Ștefan Vianu, Ediție bilingvă, Polirom, Iași, 2019)
SÃRBÃTORI RELIGIOASE - 21 mai
Ortodoxe Sfinții Mari Împărați și întocmai cu Apostolii, Constantin și mama sa, Elena Greco-catolice Sfânta Împărăteasă Elena și fiul ei, Împăratul Constantin Romano-catolice Ss. Cristofor Magallanes, pr. și îns., m.; Elena, mama împ
EFEMERIDE ASTRONOMICE - 21 mai
Este a 141-a zi a anului 2025. Au mai rămas 224 de zile până la sfârșitul anului. Soarele răsare la 05 h 42 m și apune la 20 h 43 m. Luna răsare la 02 h 37 m și apune la 13 h 44 m. AGERPRES/(Documentare - Horia Plugaru, editor: Doina Lecea)
PERSONALITATEA ZILEI: Compozitorul de muzică de film Zbigniew Preisner
Zbigniew Preisner, considerat unul din cei mai importanți compozitori de muzică de film din Polonia, s-a născut la 20 mai 1955. A colaborat îndeaproape cu regizorul Krzysztof Kieslowski și cu scenaristul său Krzysztof Piesiewicz. Compozițiile pentru filmele lui Kieslowski 'No end' (1985), 'Dekalog' (1989), 'The Double Life of Veroniqu
DOCUMENTAR: 35 de ani de la primele alegeri libere din România postcomunistă (20 mai)
La 20 mai 1990, în urmă cu 35 de ani, aveau loc primele alegeri prezidențiale și parlamentare din România, după căderea regimului comunist și după Revoluția din decembrie 1989. Alegerile prezidențiale și cele parlamentare s-au desfășurat în baza Decretului-lege nr. 92/1990, votat la 14 martie 1990 de Consiliul Provizoriu de Uniune Națională - organism provi
Ceremonia de decernare a Premiului International Booker 2025
Ceremonia de decernare a International Booker Prize 2025 are loc la muzeul Tate Modern din Capitala Regatului Unit, la 20 mai 2025. Ediția din 2025 a premiului a fost deschisă operelor de ficțiune de mari dimensiuni, precum și colecțiilor de povestiri traduse în limba engleză și publicate în Regatul Unit și în Irlanda în perioada 1 mai 2024 - 30 april
Reuniunea juriului pentru desemnarea Premiului Prințesa de Asturia pentru Științe Sociale (20-21 mai)
Juriul responsabil pentru acordarea Premiului Prințesa de Asturia pentru Științe Sociale din 2025 se va întruni în zilele de 20 și 21 mai la Oviedo. Acesta este al treilea dintre cele opt premii internaționale conferite de Fundația Prințesa de Asturia în acest an. Pentru competiția din 2025, aflată la a 45-a ediție, s-au depus 40 de candidatu