REVOLUŢIA DE LA 1848-1849, 170 DE ANI: Axente Sever, luptător pentru drepturile românilor din Transilvania

Profesor şi publicist, revoluţionarul paşoptist Ioan Axente Sever s-a născut la 3/15 aprilie 1821, în localitatea Frâua, astăzi, Axente Sever, judeţul Sibiu, potrivit lucrării ''Dicţionar biografic de istorie a României'' (Editura Meronia, 2008).
A fost primul dintre cei cinci copii ai unei familii modeste de ţărani iobagi, care a ştiut să-şi îndrume copiii spre educaţie, ştiind că numai prin educaţie aceştia vor putea să depăşească greutăţile traiului zilnic şi să aspire la o viaţă mai bună. Axente Sever a cunoscut de mic nevoile şi aspiraţiile iobagilor români şi a înţeles treptat necesitatea unei activităţi militante în obţinerea unei libertăţi sociale, notează https://peurmelelui.axentesever.ro.
Axente Sever a urmat la Blaj cursul de filosofie al lui Simion Bărnuţiu (1840-1842) şi teologia (1842-1845), fiind înlăturat din şcoală, la fel ca alţi români consideraţi incomozi de autorităţile maghiare. Deoarece era urmărit, a plecat la Bucureşti (1847), unde a activat ca profesor de limba şi literatura română şi de limba latină la pensionul particular al lui R. Janeloni (1847-1848).
S-a implicat în mişcarea revoluţionară din Bucureşti, fiind membru al organizaţiei revoluţionare Frăţia. A fost numit comisar de propagandă în judeţul Ilfov, unde a avut ca misiune explicarea programului Revoluţiei printre oamenii de rând. Pe când se afla la Bucureşti, i-a trimis lui Simion Bărnuţiu o scrisoare (6/18 aprilie 1848), în care se pronunţa în favoarea unui plan de ridicare la luptă armată. În Ţara Românească ştirile cu privire la evenimentele din Transilvania erau la ordinea zilei, fiind inserate şi comentate în foile lui Ion Heliade Rădulescu, notează lucrarea ''Istoria românilor. Constituirea României moderne (1821-1878)'' (vol. VII, TOM I, Editura Enciclopedică, Bucureşti, 2003).
După seria de evenimente victorioase de la Islaz, unde fusese constituit un Guvern provizoriu, a urmat capitala Ţării Româneşti, unde activitatea de propagandă desfăşurată de Frăţia timp de o jumătate de deceniu şi-a spus cuvântul. La 10/22 iunie 1848 s-a ţinut în casa profesorului Axente Sever, o adunare secretă, în care s-a hotărât declanşarea în după-amiaza zilei următoare a Revoluţiei în Bucureşti. Dând curs chemării ce le-a fost adresată, mii de orăşeni, ca şi ţăranii pătrunşi în oraş, care li s-au alăturat au format o mulţime uriaşă. După ce au ascultat proclamaţia şi programul revoluţionar, care se citeau în răspântii, miile de oameni s-au îndreptat, în valuri nestăvilite, în ziua de 11/23 iunie, spre Palat.
În septembrie 1848 s-a întors în Transilvania şi a participat la a treia Adunare de la Blaj (3/15-16/28 septembrie 1848). A organizat prima prefectură (I Blăjeana sau Blasiana) şi prima legiune formată din 6.000 de voluntari, remarcându-se ca un veritabil conducător militar şi politic. În calitate de prefect a luptat în Munţii Apuseni împotriva oştilor maghiare şi a menţinut împreună cu Avram Iancu şi Ioan Buteanu existenţa ''ţării româneşti'' şi a conducerii naţionale.
A fost închis la Sibiu, după înfrângerea Revoluţiei (octombrie-noiembrie 1849). Eliberat, s-a ocupat de reorganizarea şcolilor din Blaj. S-a numărat printre revoluţionarii care au refuzat decoraţia imperială austriacă.
Mai târziu, revoluţionarul transilvănean a deţinut funcţia de secretar al tribunalului corecţional din Alba Iulia (1851), apoi, de secretar la ''forum criminale'' din Orăştie (1852), funcţionar la tribunalul din Sibiu (1853), conducător al oficiului poştal din Alba-Iulia (din 1855), curator principal la biserica Lipoveni din acelaşi oraş (1860-1865).
Axente Sever a continuat să aibă un rol de frunte în viaţa politică şi culturală a românilor din Transilvania. A fost membru fondator al societăţii ASTRA şi deputat în Dieta de la Sibiu (1863-1864), care a adoptat recunoaşterea naţiunii şi a limbii române în Transilvania. A fost, de asemenea, unul dintre fondatorii Partidului Naţional Român (1869). Ales deputat în Dieta de la Budapesta, a refuzat să-şi execute mandatul, ca formă de protest faţă de tratamentul la adresa românilor din Transilvania, potrivit ''Dicţionar biografic de istorie a României'' (Editura Meronia, 2008).
În 1869, a publicat cartea ''Respuns la 'Cartea Neagră''' evocând acţiunile din timpul Revoluţiei române din Transilvania, 1848-1849. A contribuit cu numeroase articole în ''Gazeta Transilvania'' şi ''Tribuna''.
A murit la 13/25 august 1906, la spitalul săsesc din Braşov şi a fost înmormântat în catedrala din Blaj, alături de Timotei Cipariu. AGERPRES/(Documentare-Irina Andreea Cristea, redactor Arhivă foto: Mihaela Tufega, editor: Roxana Mihordescu, editor online: Gabriela Badea)
* Descriere fotografie din deschidere: Statuia revoluţionarului paşoptist Axente Sever (1821-1906), din Blaj
Conținutul website-ului www.agerpres.ro este destinat exclusiv informării publice. Toate informaţiile publicate pe acest site de către AGERPRES sunt protejate de dispoziţiile legale incidente. Sunt interzise copierea, reproducerea, recompilarea, modificarea, precum şi orice modalitate de exploatare a conţinutului acestui website. Informaţiile transmise pe www.agerpres.ro pot fi preluate, în conformitate cu legislaţia aplicabilă, în limita a 500 de semne. Detalii în secţiunea Condiţii de utilizare. Dacă sunteţi interesaţi de preluarea ştirilor AGERPRES, vă rugăm să contactaţi Direcţia Marketing - [email protected].
Alte știri din categorie
7 aprilie - Ziua mondială a sănătății (OMS)
La 7 aprilie, în fiecare an, este sărbătorită Ziua mondială a sănătății. În 2025, această zi dă startul unei campanii privind sănătatea mamei și a nou-născuților, intitulate 'Începuturi sănătoase, viitor plin de speranță'. Campania, ce se va derula timp de un an, are ca obiectiv impulsionarea guvernelor și comunității din domeniul săn
7 aprilie - Ziua internațională de reflecție asupra genocidului din Rwanda (ONU)
Ziua internațională de reflecție asupra genocidului din Rwanda (1994) este marcată la 7 aprilie. La data de 23 decembrie 2003, Adunarea Generală a Organizației Națiunilor Unite a adoptat Rezoluția (A/RES /58/234) prin care decreta data de 7 aprilie, la care a început, în 1994, genocidul din Rwanda, drept zi internațională de reflecție asupra genocidului din Rwand
Prezidențiale2025/ Cadrul legal al alegerilor prezidențiale din mai 2025
Alegerile prezidențiale din 4 mai 2025 (primul tur) au loc ca urmare a anulării primului tur de scrutin din 24 noiembrie 2024, de către Curtea Constituțională la 6 decembrie 2025. Noile alegeri prezidențiale se desfășoară în baza mai multor acte normative: *Legea nr. 370/2004 pentru alegerea Președintelui României re
Consiliul Afaceri Externe al UE pe tema relațiilor comerciale cu SUA și China (7 aprilie)
Consiliul Afaceri Externe (CAE) al Uniunii Europene (UE), în configurația Comerț, se reunește la 7 aprilie 2025, la Luxemburg, pe ordinea de zi aflându-se relațiile comerciale ale Uniunii cu SUA și China, informează site-ul https://www.consilium.europa.eu/. Relațiile comerciale SUA-UE Miniștr
CITATUL ZILEI
'Vorba mincinoasă este moartea sufletului.' ('Cugetări persane', antologie și traducere de Viorel Bageacu, Ed. Albatros, București 1983)
SÃRBÃTORI RELIGIOASE - 7 aprilie
Ortodoxe Sf. Mc. Caliopie; Sf. Ier. Gheorghe Mărturisitorul, episcopul Mitilenei Greco-catolice Sf. cuv. ep. Gheorghe Mărturisitorul; Sf. m. Caliopie Romano-catolice Sf. Ioan Baptist de La Salle, pr. Sfântul Mucenic Caliopie este pomenit în calendarul creștin ortodox în ziua de 7 apri
EFEMERIDE ASTRONOMICE - 7 aprilie
Este a 97-a zi a anului 2025. Au mai rămas 268 de zile până la sfârșitul anului. Soarele răsare la 06 h 46 m și apune la 19 h 51 m. Luna răsare la 14 h 12 m și apune la 04 h 41 m. AGERPRES/(Documentare - Horia Plugaru, editor: Cerasela Bădiță)
PERSONALITATEA ZILEI: Solistul Cornel Constantiniu
Solistul Cornel Constantiniu este primul câștigător al trofeului concursului de televiziune 'Steaua fără nume' și este cunoscut publicului mai ales pentru șlagărul 'Nu îți spun te iubesc' de Ionel Tudor, pe versurile Andreei Andrei. S-a născut la 6 aprilie 1945, la București. A absolvit Institutul de Artă Teatrală și Cinematografică
6 aprilie - Ziua internațională a sportului pentru dezvoltare și pace (ONU)
La 6 aprilie, în fiecare an, este marcată Ziua internațională a sportului pentru dezvoltare și pace (IDSDP), ce are ca obiectiv recunoașterea puterii sportului în stimularea schimbărilor pozitive și în depășirea barierelor și a granițelor, potrivit https://social.desa.un.org/. În
6 aprilie - Ziua NATO în România
Ziua NATO în România este marcată, în 2025, la 6 aprilie. Această zi este celebrată în prima duminică a lunii aprilie, începând cu anul 2005, în baza Legii 390/2004. Pentru stabilirea datei dedicate acestei zile, s-a ținut cont de momentul aderării României la Organizația Tratatului Atlanticului de Nord, respectiv data de 29 ma
CITATUL ZILEI
''Iași vineri, 24 martie/ 6 aprilie 1917 Zi tare urâtă, vânt de furtună, care a stârnit praful. Nando s-a întors de pe front foarte mulțumit. A petrecut acolo două zile pline și cu folos. A ținut trupelor un discurs despre răsplata de după război, spunând că trebuie să li se dea pământ mai mult, ca recompensă
SÃRBÃTORI RELIGIOASE - 6 aprilie
Ortodoxe Sf. Sfințit Mc. Irineu, episcop de Sirmium; Sf. Ier. Eutihie, patriarhul Constantinopolului; Sf. Cuv. Grigorie Sinaitul; Sf. Cuv. Platonida Duminica a 5-a din Post Greco-catolice Duminica 5 din Post. Sf. m. Eutihie al Constantinopolului; Sf. ep. M. Irineu de Sirmium Romano-catolice Duminica a 5-a din Postul M
EFEMERIDE ASTRONOMICE - 6 aprilie
Este a 96-a zi a anului 2025. Au mai rămas 269 de zile până la sfârșitul anului. Soarele răsare la 06 h 48 m și apune la 19 h 49 m. Luna răsare la 13 h 00 m și apune la 04 h 10 m. AGERPRES/(Documentare - Horia Plugaru, editor: Cerasela Bădiță)
PERSONALITATEA ZILEI: Actorul Alexandru Papadopol
Actorul Alexandru Papadopol s-a remarcat în seriale de televiziune printre care 'Căsătorie de probă', ''Numai iubirea'', 'Daria, iubirea mea', 'Aniela', dar și pe micile ecrane, în filme precum 'Marfa și Banii', 'Amintiri din Epoca de Aur'', 'Love Building', 'Bani negri (pentru zile albe)'
DOCUMENTAR: Regizorul Silviu Purcărete împlinește 75 de ani (5 aprilie)
Regizorul de operă și teatru Silviu Purcărete s-a născut la 5 aprilie 1950, în București, conform silviupurcarete.art. A absolvit secția de regie a Institutului de Artă Teatrală și Cinematografică 'I.L. Caragiale' (IATC) din București, promoția 1974, clasa Valeriu Moisescu, cu spectacolul &