TEATRU ŞI FILME ROMÂNEŞTI: ''Moartea unui artist'' (1964)

Piesa de teatru "Moartea unui artist", de Horia Lovinescu, a avut premiera la 15 aprilie 1964, pe scena Teatrului Naţional "I. L. Caragiale" din Bucureşti. Un an mai târziu, în 1965, a fost realizată varianta pentru teatru radiofonic, în regia lui Horea Popescu, potrivit romaniacultural.ro.
Drama în două părţi redă momente din ultima parte a vieţii sculptorului Manole Crudu, relaţia sa cu cei doi fii - Vlad şi Toma, dar aduce în atenţie ideea sacrificiului în artă.
Preocupat de arta şi de lucrările lui, Manole Crudu se îndepărtează de femeia care îl iubeşte, dar şi de fiii lui, părând egoist şi lipsit de suflet, chiar dacă în sinea lui se dă o continuă luptă. Vlad, fiul care e tot sculptor, îi spune: "Ai fost atât de absorbit de munca dumitale, toată viaţa, încât nu ţi-a mai rămas timp să te gândeşti şi la alţii. De fapt, între noi şi animalele din casă n-ai făcut niciodată vreo deosebire. Când erai binedispus, după lucru, se întâmpla să ne ridici de pielea gâtului, ca pe nişte pisoi, şi să ne săruţi. Dispuneai să avem mâncare, haine, bani, dar la drept vorbind, niciodată n-ai ştiut că ai fii. Nu izbuteam să te interesăm".
Manole se întoarce din străinătate, după patru ani de absenţă, unde a avut succes cu lucrările prezentate. Ajuns acasă, are o criză cardiacă şi ajunge la doctor, care îi recomandă patru luni de odihnă, îi interzice să mai muncească. Manole refuză, deşi toţi apropiaţii îi spun că e bine să asculte sfatul medicului. Aflat în imposibilitatea de a mai lucra în atelierul său, din cauza bolii, el trăieşte starea deprimantă de inactivitate şi spaima de moarte.
Manole începe să fie obsedat de moarte. Există o înfruntare între atitudinea faţă de moarte a lui Manole şi a fiului său Vlad. "Ştiu că în fiecare din noi există o zonă de fund, obscură şi nedefinită, în care se deschid ciudate guri de peşteri", îi spune Vlad. Tatăl îi cere fiului să intre în atelier şi să colaboreze astfel la crearea altor opere de artă. Vlad îl refuză pentru că alta este concepţia sa despre artă, scrie site-ul cinemaraton.ro.
Simţindu-se din ce în ce mai singur, Manole doreşte să se căsătorească. Actriţa Claudia Roxan, care era iubita sculptorului de câţiva ani, e îngrijorată de starea lui, dar refuză căsătoria, fără a-l părăsi. "Toată viaţa ai făcut ce-ai vrut tu. Numai că acum e vorba şi de voinţa mea. Nu vreau să mă căsătoresc cu tine, Man!", îi spune ea. Dar hotărăşte să vină în concediu la el acasă, la ţară, să stea cu el.
În acelaşi timp, menajera lui Manole o aduce la ţară, în vacanţă, pe fiica ei, Cristina, o tânără aflată în ultimul an de liceu. Manole îi propune fetei să îl ajute, fiind un fel de secretară a artistului. Manole începe să creeze schiţe cu chipul Cristinei, plănuind o nouă lucrare. "Tu eşti viaţa!", îi spune artistul Cristinei. Încet-încet, el se îndrăgosteşte de tânără.
Manole se ceartă cu Vlad, iar fiul îi spune "Am renunţat să te invidiez, pentru că acum te urăsc".
Celălalt fiu, Toma, se întoarce din străinătate pentru a-şi sărbători ziua de naştere acasă. La petrecere invită mulţi colegi. Claudia, care observase felul în care Manole o privea pe Cristina, îi explică acesteia că un bărbat matur nu poate iubi o adolescentă, ci se uită la ea ca la o trufanda. "Dar şi trufandalele trec şi se transformă în ciorbe", conchide actriţa.
Într-un final, Claudia pleacă, se întoarce în Bucureşti. Manole îi spune Cristinei că e îndrăgostit de ea, iar fata răspunde "Maestre, dumneavoastră sunteţi pentru mine ca un Luceafăr... Eu vă iubesc ca o fiică", apoi fuge.
Manole îi vede pe Toma şi pe Cristina sărutându-se, într-o seară, pe malul lacului de lângă casă. Se refugiază în atelier şi lucrează, nu vrea să vadă pe nimeni. Lucrează fără întrerupere, doarme doar patru ore pe zi, ceea ce îl îngrijorează pe Toma.
Vlad renunţă la sculptură şi devine creator de modă. Într-o seară, vede pe fereastră lucrarea tatălui său şi îi spune că e gata, nu mai are de ce să lucreze. "Acum îmi dau seama că n-am făcut-o eu, ci frica mea. Acum frica nu mai e în mine, ci aici, în piatră", răspunde Manole.
Artistului i se face rău, iar în timp ce medicul îl consultă, Vlad şi Toma discută. "E opera de viaţă a tatei. Genială", spune Vlad. Doctorul pleacă şi atrage atenţia membrilor familiei că Manole e într-o stare de sănătate precară şi că trebuie să evite orice emoţie.
Pe parcursul acţiunii, se întâlnesc în text replici şi nuanţe ce amintesc de motivul baladelor "Mioriţa şi "Meşterul Manole". Manole hotărăşte să distrugă sculptura pe care tocmai o terminase. Slăbit, îl roagă pe Vlad să-l ajute, iar acesta acceptă. Apoi intră cu Vlad în atelier. "Trebuie să dau măcar o lovitură de daltă 'Zburătorului'. Să-l las început". Loveşte o dată, apoi îi dă lui Vlad dalta şi ciocanul, iar acesta îi mărturiseşte: "Să ştii că eu te-am iubit întotdeauna". Manole iese din atelier vizibil obosit, iar dada Domnica, doica lui Manole, îi ia mâna şi recită din "Mioriţa". Manole se prăbuşeşte şi moare. Vlad îi continuă lucrarea, aşa cum a promis.
Sursa foto: www.teatrulnationaliasi.ro
Piesa "Moartea unui artist" a fost pusă în scenă recent la Teatrul Naţional din Iaşi, premiera având loc la 31 octombrie 2017. Regia este semnată de Irina Popescu Boieru, iar din distribuţie fac parte Emil Coşeru, Mihaela Arsenescu-Werner, Doina Deleanu, Andrei Grigore Sava, Radu Ghilaş, Brânduşa Aciobăniţei, Ada Lupu, Daniel Busuioc, Radu Homiceanu.
"De sorginte declarat cehoviană, piesa lui Horia Lovinescu este o împletire de confruntări şi înfruntări. Se întâlnesc şi se luptă generaţii, atitudini, caractere, viziuni artistice, viaţa şi moartea. Lăsând efemerul în seama mass-mediei şi ocupându-se, aidoma autorului inspirator, Cehov cel fără egal, numai de ceea ce e important şi veşnic, 'Moartea unui artist' oferă şansa şi provocarea unor partituri generoase pentru actori, plăcerea redescoperirii unor adevăruri fundamentale şi a unor sentimente şi relaţii sincere şi recognoscibile în viaţa reală, iar toate acestea conferă piesei o permanentă şi vie actualitate", scrie regizorul Irina Popescu Boieru pe site-ul www.teatrulnationaliasi.ro.
În 1991, a fost realizat filmul "Moartea unui artist", în regia lui Horea Popescu, după piesa scrisă de Horia Lovinescu. Remarcabile sunt rolurile făcute de Victor Rebengiuc (în rolul Manole Crudu), Adrian Pintea (în rolul lui Vlad) şi Coca Andronescu (în rolul Domnicăi). Pe lângă aceştia, din distribuţie fac parte actorii Dorin Varga, George Oancea, Adrian Păduraru, Gheorghe Cozorici, Mariana Mihuţ, Mihaela Mitrache, Cristina Deleanu, Irina Movilă. AGERPRES/(Documentare - Marina Bădulescu, editor: Doina Lecea)
Conținutul website-ului www.agerpres.ro este destinat exclusiv informării publice. Toate informaţiile publicate pe acest site de către AGERPRES sunt protejate de dispoziţiile legale incidente. Sunt interzise copierea, reproducerea, recompilarea, modificarea, precum şi orice modalitate de exploatare a conţinutului acestui website. Informaţiile transmise pe www.agerpres.ro pot fi preluate, în conformitate cu legislaţia aplicabilă, în limita a 500 de semne. Detalii în secţiunea Condiţii de utilizare. Dacă sunteţi interesaţi de preluarea ştirilor AGERPRES, vă rugăm să contactaţi Direcţia Marketing - [email protected].
Alte știri din categorie
Săptămâna europeană 31 martie - 4 aprilie 2025
Reuniunea Consiliului Afaceri Externe - Apărare, primul summit UE-Asia Centrală, adoptarea de eurodeputați a priorităților pentru bugetul UE 2026, prezentarea ProtectEU - o strategie europeană de securitate internă, dialogul economic la nivel înalt (HLED) dintre Uniunea Europeană și Turcia, anunțarea câștigătoarelor celui de-al 11-lea Premiu european pent
Retrospectiva evenimentelor interne 31 martie - 4 aprilie 2025
Desfășurarea conferinței 'România și OCDE - Principalul proiect de țară după NATO, UE și Schengen', respingerea moțiunilor de cenzură la adresa miniștrilor Energiei și Internelor, desemnarea lui Lucian Romașcanu ca membru al Curții de Conturi Europene (CCE), începerea campaniei electorale pentru alegerile prezidențiale din 4 mai 2025 (4 aprilie-3
DOCUMENTAR: Actorul Robert Downey Jr. împlinește 60 de ani (4 aprilie)
Actorul Robert Downey Jr. s-a născut la 4 aprilie 1965, în Manhattan, New York. Este fiul scriitorului și regizorului Robert Downey Sr. și al actriței Elsie Downey. A studiat la Stagedoor Manor Performing Arts Training Center din New York. După divorțul părinților, în 1978, s-a mutat cu tatăl său în California. În 1982, a renunțat la Liceul Santa Moni
4 aprilie - Ziua internațională pentru conștientizarea pericolului reprezentat de minele antipersonal (ONU)
La 4 aprilie 2025 este marcată Ziua internațională pentru conștientizarea pericolului reprezentat de minele antipersonal. Această zi a fost instituită de Organizația Națiunilor Unite la 8 decembrie 2005, ca urmare a adoptării textului Rezoluției 60/97, conform www.un.org. În acest an, ziua internațională
DESTINAȚII DE WEEKEND: sfârșit de săptămână în București și în țară
* În ziua de 4 aprilie, Academia Română marchează 159 de ani de la fondare, în cadrul unei sesiuni festive desfășurată începând cu ora 10.00. Evenimentul este urmat de Ziua porților deschise. Potrivit unui comunicat al Academiei Române, cu acest prilej aniversar, președintele Academiei Române, academic
DOCUMENTAR: 50 de ani de la fondarea companiei Microsoft de către Bill Gates și Paul Allen (4 aprilie 1975)
În 1975, Bill Gates și Paul Allen au pus bazele Microsoft - uneori Micro-Soft, pentru microprocesoare și software - pentru a dezvolta sisteme software pentru computerul personal Altair 8800, amintește site-ul de știri al companiei în secțiunea ''Microsoft is born''. Allen și-a părăsit slujba de programator din Boston, iar Gates a re
Lansarea albumului 'Who Believes In Angels?', semnat de Elton John și Brandi Carlile
Cântărețul britanic Elton John și cântăreața americană Brandi Carlile lansează vineri, 4 aprilie 2025, albumul de studio, care se intitulează 'Who Believes In Angels?', produs de casa de discuri Interscope Records, precizează www.eltonjohn.com. Acest material discografic conține 10 piese. Cei doi ar
4 aprilie - Ziua Academiei Române
Ziua Academiei Române este marcată în fiecare an la 4 aprilie, dată la care, în anul 2000, a fost instituită celebrarea acestei zile de prezidiul instituției, cu prilejul ''Zilei Porților Deschise''. Înființată la 1/13 aprilie 1866, ca ''Societate Literară Română'', instituția și-a început act
Festivalul Quais du Polar din Lyon, dedicat literaturii polițiste (4-6 aprilie)
Între zilele de 4 și 6 aprilie 2025, are loc în Lyon, Franța, cea de-a 21-a ediție a Festivalului Quais du polar, dedicat literaturii polițiste, arată https://quaisdupolar.com/. Locurile de desfășurare sunt Hotel de Ville, clădire istorică în care funcționează și primăria orașului, Palai
Cea de-a XVIII-a ediție a Concursului Național iTEC (4-6 aprilie)
În intervalul 4-6 aprilie 2025, se desfășoară, la Timișoara, Concursul Național iTEC, ajuns la ediția a XVIII-a, conform itec.ro. Evenimentul este organizat de Liga Studenților din Facultatea de Automatică și Calculatoare a Universității Politehnica Timișoara (UPT), în parteneriat cu Facultatea de Auto
Prezidențiale2025/ Calendarul alegerilor prezidențiale din 4 mai 2025
Calendarul alegerilor prezidențiale pentru alegerile din 4 mai 2025 a fost stabilit prin Hotărârea de Guvern nr. 17/2025 privind aprobarea Programului calendaristic pentru realizarea acțiunilor necesare pentru alegerea Președintelui României din anul 2025. Astfel, primul tur al alegerilor prezidențiale este programat pe 4 mai, iar al doilea pe 18 mai 2025. De ase
CITATUL ZILEI
''Cuvântul 'sociopat' este unul misterios. Originile lui își au bazele într-o știință seculară, dar, de atunci, a fost greșit atribuit, pentru a se referi la tot felul de păcate. Nu există - nu mai există - o singură definiție a termenului. Cuvântul, cam ca oamenii pe care îi reprezintă, a devenit un fel de paradox. Un substantiv
SÃRBÃTORI RELIGIOASE - 4 aprilie
Ortodoxe Sf. Cuv. Iosif Imnograful, Gheorghe din Maleon și Zosima (Denia Acatistului Bunei Vestiri) Greco-catolice Sf. cuv. Teodul și Agatopod; Sf. cuv. Gheorghe din Maleon și Iosif Imnograful. Acatistul Maicii Domnului Romano-catolice Sf. Isidor, ep. înv.
EFEMERIDE ASTRONOMICE - 4 aprilie
Este a 94-a zi a anului 2025. Au mai rămas 271 de zile până la sfârșitul anului. Soarele răsare la 06 h 51 m și apune la 19 h 47 m. Luna răsare la 10 h 39 m și apune la 02 h 36 m. AGERPRES/(Documentare - Horia Plugaru, editor: Doina Lecea)
PATRIMONIUL MONDIAL UNESCO: Vechiul sat Holloko din Ungaria
Vechiul sat Holloko din nordul Ungariei a fost inclus în Patrimoniul Mondial UNESCO în anul 1987, datorită modului excepțional în care a conservat arhitectura, cultura și particularitățile stilului de viață din mediul rural de dinaintea practicilor agricole moderne ale secolului XX, potrivit whc.unesco.org