logo logo

Agerpres – Agenția Națională de Presă: Știri de actualitate cu informații de încredere pentru o societate bine informată.

Bucuresti

Piaţa Presei Libere nr. 1, sector 1

Telefon: +4 021.2076.110; +4 021.2076.105

contact@agerpres.ro

ROMÂNI CELEBRI: Sfântul Ioan Casian, considerat întemeietorul monahismului apusean

Imagine din galeria Agerpres

Ascet, teolog, organizator de mănăstiri, dascăl, apologet şi scriitor bisericesc, de neam daco-roman, Sfântul Ioan Casian a fost canonizat de către Sinodul Bisericii Ortodoxe Române în 1992.

S-a născut în jurul anului 360 în Dacia Pontica (Scythia Minor - Dobrogea de azi), în Eparhia Tomisului, la 40 km nord-vest de oraşul Constanţa, în "hotarele Casienilor şi al (districtului) Peşterilor", scrie "Patericul românesc", arhim. Ioanichie Bălan, 1980.

Părinţii săi erau creştini şi cu stare, aşa că i-au asigurat fiului lor o educaţie aleasă, deprinzându-l de mic cu citirea Sfintei Scripturi şi practicarea unei înalte trăiri duhovniceşti, în rugăciune şi asceză.

Din copilărie a fost dat la şcoală, în una din şcolile care funcţionau în timpul său la Tomis, Histria, Axiopolis sau în mănăstirile din zonă. A studiat operele marilor clasici şi filosofi greci şi latini, iar mai târziu şi scrierile patristice din secolele II-IV, care circulau în nord-estul Imperiului Roman.

În "Convorbirile" sale, Sfântul Ioan Casian evoca cu duioşie casa părintească, mănăstirile şi frumuseţea locurilor natale din Dacia Pontica, notează lucrarea citată.

De asemenea, Sfântul Ioan Casian aminteşte despre legăturile profunde cu viaţa monahală, spunând că încă din copilărie a trăit printre călugări, auzindu-le îndemnurile şi văzându-le exemplele. În codrii seculari din mijlocul şi din nordul Dobrogei secolului al IV-lea exista un puternic centru monahal cu mai multe mănăstiri şi cu mulţi monahi nevoitori care trăiau într-o asceză deosebit de severă, după cum afirma Sfântul Epifanie al Ciprului (340-403) în cartea sa "Împotriva a optzeci de erezii", referindu-se la călugării audieni din Dacia Pontica.

Acest mediu l-a determinat să intre din prima tinereţe într-una din mănăstirile Eparhiei Tomisului, unde deja se nevoia Cuviosul Gherman, rudă şi prieten al său pentru toată viaţa. Bunul său nume, viaţa aleasă, credinţa şi cultura vastă pe care le avea au făcut ca tânărul monah Ioan Casian să fie un apropiat al marilor episcopi de Tomis, Sfinţii Vetranion (a doua jumătate a secolului al IV-lea) şi Teotim I "Scitul" (c. 392-403).

Dorind să se închine la Sfintele Locuri şi mai ales la Mormântul dătător de viaţă al lui Hristos, în anul 380, când avea doar 20 de ani, Sfântul Ioan Casian a plecat la Ierusalim împreună cu sora sa şi cu Cuviosul Gherman. Acolo, cei doi călugări s-au stabilit la o mănăstire din Betleem, aproape de peştera unde S-a născut Hristos.

După mai bine de cinci ani de asceză şi nevoinţă duhovnicească la Betleem, Sfântul Ioan Casian, împreuna cu prietenul său Gherman, au plecat să viziteze mănăstirile şi sihăstriile din Egipt, patria monahismului creştin. Timp de mai bine de şapte ani, cei doi călugări daco-romani de la gurile Dunării i-au întâlnit pe monahii, egumenii, anahoreţii şi învăţătorii trăitori în pustiul egiptean. Au învăţat în acest timp ştiinţa nevoinţei duhovniceşti, desăvârşindu-se în sfinţenie, în rugăciune şi smerenie.

În Egipt, Sfântul Ioan a început scrierea operei sale în 24 de cărţi, numită "Convorbiri cu Părinţii" (Collationes), cerând şi primind sfaturi şi cuvinte de învăţătură de la marii anahoreţi ce se nevoiau pe Valea Nilului, în Schiteea, Teba, Muntele Nitriei, în Rait şi Muntele Sinai. Cu totul remarcabil este faptul că unele dintre relatările sale au fost incluse în colecţia alfabetică a apophtegmelor 'Patericului', sau sentinţele părinţilor deşertului. Sfântul Ioan Casian este singurul 'călugăr latin' onorat cu includerea în panteonul marilor personalităţi monahale, notează "Monahismul ortodox românesc", vol. I, 2016.

După o scurtă revenire la Betleem, cei doi sihaştri daco-romani s-au reîntors în Egipt. Au plecat de aici din nou, pe fondul unor tulburări ivite în mănăstirile de pe Valea Nilului provocate de arhiepiscopul Teofil al Alexandriei.

Sfântul Ioan Casian şi prietenul său Gherman s-au dus la Constantinopol, la Sfântul Ioan Gură de Aur.

Marele Părinte al Bisericii şi patriarh, văzând sfinţenia vieţii Sfântului Ioan Casian, precum şi marea sa cultură teologică, l-a hirotonit diacon şi l-a făcut ucenic al său. Cinci ani de zile a trăit Sfântul Ioan Casian în preajma Sfântului Ioan Gură de Aur, învăţând de la el multe fapte şi cuvinte de folos.

Surghiunirea din scaunul patriarhal a Sfântului Ioan Gură de Aur, în anul 404, a făcut ca Sfântul Ioan Casian să plece la Roma, pentru a lua apărarea părintelui său în faţa papei Inocenţiu I. Auzind însă de moartea în exil a Sfântului Ioan, care a avut loc la Cucuso-Armenia, în anul 407, Sfântul Ioan Casian, mâhnit de această mare nedreptate, nu s-a mai întors nici la Constantinopol, şi nici în patria sa de la Gurile Dunării, ci s-a stabilit definitiv în sudul Galiei, la Marsilia.

Aici a întemeiat două mănăstiri, una de călugări, închinată Sfântului Victor, şi alta de călugăriţe, după modelul Cuviosului Pahomie şi al Sfântului Vasile cel Mare, organizând astfel, cel dintâi, monahismul în Apus, după regulile vieţii monahale aduse din Răsărit.

Opera sa cuprinde trei lucrări: "Despre aşezămintele mănăstirilor de obşte şi despre tămăduirea celor opt păcate principale", lucrare scrisă în anul 420, în douăsprezece cărţi, la rugămintea episcopului Castor de la Apta Iulia, din sudul Galiei; "Convorbiri cu Părinţii" (Collationes Patrum), în douăzeci şi patru de cărţi sau convorbiri, care formează cea mai de seamă operă literară rămasă de la Sfântul Ioan Casian. Această operă a fost scrisă între anii 420-429; "Despre Întruparea Domnului, contra lui Nestorie", în şapte cărţi, scrisă tot în sudul Galiei, între anii 429-430.

În primele două lucrări, Sfântul Ioan Casian prezintă creştinismului din Apus, pentru prima dată, regulile vieţii monahale din Răsărit, făcând în acest fel o legătură între ţările creştine din Orient cu cele din Occident, menţionează "Patericul românesc".

Sfântul Ioan Casian devine astfel primul organizator şi întemeietor al monahismului în apusul Europei, unde face cunoscută pentru prima dată gândirea patristică şi mistică, precum şi experienţa duhovnicească a marilor Părinţi din Egipt, Sinai şi Palestina.

Totodată, Sfântul Ioan Casian este considerat şi un mare apologet al credinţei apostolice şi profund cunoscător al dogmelor ortodoxe, luptând cu toată puterea împotriva ereziilor care zdruncinau temelia Bisericii.

După o nevoinţă ascetică şi statornică de peste 60 de ani în viaţa monahală, Sfântul Ioan Casian s-a săvârşit cu pace la mănăstirea sa din Marsilia, în anul 435, dându-şi sufletul său în mâinile lui Hristos şi lăsând în urmă câteva sute de ucenici.

Sfintele sale moaşte se află în Mănăstirea Sfântul Victor, la Marsilia. Pomenirea lui se face la 29/28 februarie. AGERPRES / (Documentare - Mariana Zbora-Ciurel, editor: Cerasela Bădiţă, editor online: Anda Badea)

Afisari: 18

Conținutul website-ului www.agerpres.ro este destinat exclusiv informării publice. Toate informaţiile publicate pe acest site de către AGERPRES sunt protejate de dispoziţiile legale incidente. Sunt interzise copierea, reproducerea, recompilarea, modificarea, precum şi orice modalitate de exploatare a conţinutului acestui website. Informaţiile transmise pe www.agerpres.ro pot fi preluate, în conformitate cu legislaţia aplicabilă, în limita a 500 de semne. Detalii în secţiunea Condiţii de utilizare. Dacă sunteţi interesaţi de preluarea ştirilor AGERPRES, vă rugăm să contactaţi Direcţia Marketing - marketing@agerpres.ro.


Alte știri din categorie

Documentare 17-05-2025 11:00

17 mai - Noaptea Muzeelor 2025, ediția a XXI-a

La 17 mai 2025, are loc cea de-a XXI-a ediție a evenimentului Noaptea Muzeelor, sub genericul 'Mai aproape de oameni într-o noapte de mai', la care participă peste 70 de muzee din București și din țară, potrivit https://www.muzee.org/. Noaptea Muzeelor 2025, coordonat de Rețeaua Națională

Documentare 17-05-2025 10:00

17 mai - Ziua mondială de luptă împotriva hipertensiunii arteriale

Ziua mondială de luptă împotriva hipertensiunii arteriale este marcată la 17 mai, în vederea sensibilizării populației cu privire la riscurile și efectele tensiunii arteriale crescute, dar și încurajării cetățenilor din toată lumea să prevină și să controleze această boală. Această zi este promovată de Liga Mondială a Hipertensiunii (World Hy

Documentare 17-05-2025 09:00

17 mai - Ziua mondială a telecomunicațiilor și a societății informaționale (ONU)

În fiecare an, Organizația Națiunilor Unite (ONU) marchează Ziua mondială a telecomunicațiilor și a societății informaționale la data de 17 mai. Astfel este evidențiată importanța utilizării internetului și a celorlalte tehnologii de informare și comunicare, conform www.un.org. Totodată, în această zi sunt sărbători

Documentare 17-05-2025 08:00

17 mai - Ziua internațională a telefonului copilului

Ziua internațională a telefonului copilului a fost marcată pentru prima dată la 17 mai 2007, la inițiativa Child Helpline International, o organizație cu impact colectiv, cu peste 150 de membri ai liniei telefonice de asistență pentru copii din peste 130 de țări și teritorii din întreaga lume, informează

Documentare 17-05-2025 07:45

CITATUL ZILEI

'Ce e mai greu în lume? De a se cunoaște pe sine. Ce e mai ușor în lume? De a cunoaște pe alții.' - Cilibi Moise ('Apropouri', Colecția Cogito, Editura Albatros, 1982) 

Documentare 17-05-2025 07:30

SÃRBÃTORI RELIGIOASE - 17 mai

Ortodoxe Sf. Ap. Andronic și soția sa, Iunia; Sf. Cuv. Nectarie și Teofan Greco-catolice Sf. ap. Andronic și Iunia; Fer. Ioan Scheffler Romano-catolice Sf. Pascal Baylon, călug.; Fer. Ioan Scheffler, ep. m. Sfântul Apostol Andronic și Sf&

Documentare 17-05-2025 05:30

EFEMERIDE ASTRONOMICE - 17 mai

Este a 137-a zi a anului 2025. Au mai rămas 228 de zile până la sfârșitul anului. Soarele răsare la 05 h 46 m și apune la 20 h 39 m. Luna răsare la 00 h 40 m și apune la 08 h 53 m. AGERPRES/(Documentare - Horia Plugaru, editor: Doina Lecea)

Documentare 16-05-2025 16:22

Săptămâna europeană 12-16 mai 2025

Reuniunea mai multor miniștri europeni de externe la Londra pe tema Ucrainei, prioritățile UE pentru summitul cu Regatul Unit ce va avea loc în 19 mai la Londra, negocierile de pace pentru Ucraina desfășurate la Istanbul și Summitul Comunității Politice Europene s-au numărat printre subiectele acestei săptămâni în spațiul european.

Documentare 16-05-2025 14:48

Retrospectiva evenimentelor interne 12-16 mai 2025

Începerea votării în străinătate pentru al doilea tur de scrutin prezidențial, anunțul ministrului Finanțelor potrivit căruia România va încasa, pe 10 iunie, 1,3 miliarde euro din tranșa a treia de plată pentru PNRR, stagnarea Produsului Intern Brut în primul trimestru al acestui an, cea de-a cincea ediție a Festivalului de artă și creativitate

Documentare 16-05-2025 12:00

DESTINAȚII DE WEEKEND: sfârșit de săptămână în București și în țară

* Romanian Creative Week (RCW) are loc la Iași, în intervalul 14-25 mai 2025, în Grădinile Palas, dar și în alte locații surpriză din Iași. Ediția din acest an are o nouă recunoaștere oficială specială: RCW a fost declarat eveniment cultural strategic de către Ministerul Culturii, fiind singurul din regiunea Moldovei și al șa

Documentare 16-05-2025 11:00

PERSONALITATEA ZILEI: Scriitorul Marin Preda

Prozator, eseist și traducător, Marin Preda s-a născut la 5 august 1922, în Siliștea-Gumești, din județul Teleorman, într-o familie de țărani. A fost fiul Joiței Preda și al lui Tudor Călărașu, din a doua căsătorie, nelegalizată pentru a-și păstra, fiecare, lotul de pământ primit la sfârșitul războiului (Joița Preda, ca văduvă de război

Documentare 16-05-2025 10:00

DOCUMENTAR: Jucătoarea de tenis Gabriela Sabatini împlinește 55 de ani (16 mai)

Jucătoarea de tenis Gabriela Sabatini a câștigat 27 de titluri la simplu și 14 la dublu. Deține un titlu de Mare Șlem, cucerit la US Open (1990), are o finală disputată la Wimbledon (1991), precum și o medalie olimpică de argint, obținută la Jocurile Olimpice de la Seul, în 1988. S-a retras din circuitul profesionist în 1996, la 26 de ani. Nă

Documentare 16-05-2025 10:00

FRAGMENT DE ISTORIE: 80 de ani de la asaltul și cucerirea clădirii Reichstag (30 aprilie - 1 mai 1945)

În cel de-Al Doilea Război Mondial, asediul trupelor sovietice asupra Berlinului a început la 20 aprilie 1945, data care a reprezentat începutul distrugerii fizice a capitalei germane, potrivit https://battleofberlin.com. Însă, Berlinul fusese atacat, anterior, încă din 1940

Documentare 16-05-2025 09:30

16 mai - Ziua internațională a conviețuirii pașnice (ONU)

Adunarea Generală a Organizației Națiunilor Unite (ONU), în rezoluția 72/130, a declarat ziua de 16 mai drept Ziua internațională a conviețuirii pașnice, ca mijloc de mobilizare periodică a eforturilor comunității internaționale de a promova pacea, toleranța, incluziunea, înțelegerea și solidaritatea. Marcarea acestei zile are ca obiectiv susținerea dorinței de a

Documentare 16-05-2025 09:00

Cea de-a șasea reuniune a Comunității politice europene, la Tirana (16 mai)

Cea de-a șasea reuniune a Comunității politice europene (CPE) va avea loc la Tirana, Albania, la 16 mai 2025, cu tema 'Noua Europă într-o lume nouă: unitate - cooperare - acțiune comună'. Uniunea Europeană va fi reprezentată de președintele Consiliului European, Antonio Costa, care va coprezida reuniunea alături de prim-ministrul Albaniei, Edi Rama, conform