O PERSONALITATE PE ZI: Lingvistul Matilda Caragiu Marioţeanu, Academia Româna
![Imagine din galeria Agerpres](https://foto.agerpres.ro/storage/watermark/11157.jpg)
Matilda Caragiu Marioţeanu, lingvist şi dialectolog, membru titular al Academiei Române, s-a născut la 20 iulie 1927, din părinţi aromâni, în localitatea Hrupişti (Aryos Orestikon), Grecia, potrivit volumului "Nemuritorii. Academicieni români" (Agenţia Naţională de Presă ROMPRES, 1995).
În 1928, familia sa s-a stabilit în România, în comuna Sarsânlar, din judeţul Durostor, unde a urmat cursurile primare, conform lucrărilor "Dicţionarul general al literaturii române" (Ed. Univers Enciclopedic, 2004) şi "Membrii Academiei Române / 1866-2003" (Editura Enciclopedica / Editura Academiei Române, 2003).
În 1940, în urma cedării Cadrilaterului, familia a luat drumul pribegiei, aşezându-se în Olteniţa, la Bacău, apoi la Ploieşti, iar din 1947, la Bucureşti.
Matilda Caragiu Marioţeanu şi-a făcut studiile liceale la Silistra, Bacău şi Ploieşti, iar în 1951 a obţinut licenţa în filologie la Bucureşti.
În 1967, şi-a luat doctoratul cu teza "Fonomorfologie aromână. Studiu de dialectologie structurală" (publicată în 1968).
Şi-a început cariera universitară din timpul studenţiei, în 1950, şi, până la pensionare, în 1982, a parcurs toate treptele ierarhiei didactice (Universitatea din Bucureşti, Facultatea de Litere / Filologie / Limba şi Literatura Română).
În toţi aceşti ani, a susţinut cursuri şi seminarii de istoria limbii române, gramatică istorică, dialectologie generală şi română (nord şi sud-dunăreană), limbă română contemporană şi limbă română pentru străini.
De asemenea, a fost profesor invitat la universităţi din Salzburg (1970-1973) şi Frankfurt-am-Main (1983).
În paralel cu activitatea didactică, a avut şi o bogată activitate de cercetare concretizată în numeroase lucrări. A fost editor al celui mai vechi text bisericesc aromân, "Liturghier aromânesc - un manuscris anonim" (însoţit de un studiu filologic amplu şi de un glosar), în 1962, lucrare premiată de Ministerul Învăţământului. Printre cele mai valoroase lucrări pe care le-a semnat figurează "Compendiu de dialectologie română (nord şi sud-dunăreană)" (1975), pentru care a fost distinsă cu Premiul "Timotei Cipariu" al Academiei Române.
A alcătuit, în colaborare, o serie de manuale destinate învăţării limbii române de către străini, folosite în întreaga lume: "Cours de langue roumaine. Introduction a l'étude du roumain a l'usage des étudiants étrangers" (1967, 1972, 1978), "A Course in Contemporary Romanian. An Introduction to the Study of Romanian" (1969, 1980), "Rumänisch für Sie. Ein moderner Sprachkurs für Erwachsene" (I, 1976; II, 1979; I-II, 1993; I-II, 1996).
A colaborat la tratatul de "Istorie a limbii române" şi la "Crestomaţia romanică".
În 1993, a publicat în revistă şi apoi în volum credo-ul său cu privire la aromâni şi aromână, cu versiuni în franceză şi engleză, "Dodecalog al aromânilor sau 12 adevăruri incontestabile, istorice şi actuale, asupra aromânilor şi asupra limbii lor".
În 1997, a apărut lucrarea monumentală "Dicţionar aromân (macedo-vlah), DIARO, A-D. Comparativ (român literar ~ aromân), contextual, normativ şi modern".
De asemenea, a transpus din aromână în română literară basme şi povestiri şi a scris două volume de versuri aromâne.
În 2003, în memoria fratelui său, a publicat cartea-album "Toma Caragiu - Ipostaze".
Foto: (c) SORIN LUPŞA / AGERPRES FOTO
Membru corespondent din 12 noiembrie 1993, în anul 2004 a fost aleasă membru titular al Academiei Române.
În anul 2000, de Ziua Naţională a României, a primit Ordinul naţional Pentru Merit în grad de Comandor, din partea preşedintelui României, "pentru merite deosebite în dezvoltarea ştiinţei şi culturii".
Soră a marelui actor Toma Caragiu şi a sculptoriţei Geta Caragiu-Gheorghiţă, Matilda Caragiu Marioţeanu s-a stins din viaţă la 11 martie 2009, la domiciliul său din Bucureşti. AGERPRES/(Documentare - Doina Lecea, editor: Horia Plugaru, editor online: Anda Badea)
Conținutul website-ului www.agerpres.ro este destinat exclusiv informării publice. Toate informaţiile publicate pe acest site de către AGERPRES sunt protejate de dispoziţiile legale incidente. Sunt interzise copierea, reproducerea, recompilarea, modificarea, precum şi orice modalitate de exploatare a conţinutului acestui website. Informaţiile transmise pe www.agerpres.ro pot fi preluate, în conformitate cu legislaţia aplicabilă, în limita a 500 de semne. Detalii în secţiunea Condiţii de utilizare. Dacă sunteţi interesaţi de preluarea ştirilor AGERPRES, vă rugăm să contactaţi Direcţia Marketing - [email protected].
Alte știri din categorie
PERSONALITATEA ZILEI: Arbitrul italian de fotbal Pierluigi Collina
Legendarul arbitru de centru în fotbal Pierluigi Collina s-a născut la 13 februarie 1960, la Bologna, Italia, arată olympedia.org. A devenit licențiat în economie în 1984, la universitatea din orașul natal.
A 75-a ediție a Festivalului Internațional de Film de la Berlin
Ediția cu numărul 75 a Festivalului Internațional de Film de la Berlin, cunoscut și sub denumirea de Berlinala, se desfășoară între zilele de 13 și 23 februarie 2025, potrivit berlinale.de. În deschidere, va rula pelicula germană 'Das Licht' (Lumina), regizată de Tom Tykwer, rolurile princip
DOCUMENTAR: Regizorul Alexandru Dabija împlinește 70 de ani (13 februarie)
Alexandru Dabija, unul dintre cei mai importanți regizori de teatru din România, s-a născut la 13 februarie 1955, la Piatra-Neamț, potrivit imdb.com. Este absolvent al Institutului de Artă Teatrală și Cinematografică 'IL Caragiale' din București, secția Regie de teatru. A debutat în 1976 la Teat
Festivalul mondial de la Cannes privind inteligența artificială (13-15 februarie)
La 13 februarie 2025, Palatul Festivalurilor de la Cannes devine, timp de trei zile, capitala mondială a inteligenței artificiale, într-un eveniment reper dedicat acestei ramuri a tehnologiei, reunind actori și factori decizionali implicați într-o succesiune de prezentări și dezbateri dedicate acestui domeniu captivant al dezvoltării societății umane.
13 februarie - Ziua mondială a radioului (ONU)
Proclamată în 2011 de statele membre ale Organizația Națiunilor Unite pentru Educație, Știință și Cultură (UNESCO) și adoptată de Adunarea Generală a Națiunilor Unite (A/RES/67/124) în 2012, Ziua mondială a radioului (WRD) este marcată în fiecare an la 13 februarie. Ziua mondială a radioului 2025 are tema 'Radioul și schimbările climatice
CITATUL ZILEI
'Nu poți face aur din plumbul timpului tău, dar cel puțin îi poți da o efigie nobilă.' - N. Iorga (Cugetări, Ed. Albatros, 1972)
SĂRBĂTORI RELIGIOASE - 13 februarie
Ortodoxe Sf. Cuv. Martinian; Sf. Ap. și Mc. Acvila și Priscila; Sf. Ier. Evloghie, patriarhul Alexandriei Greco-catolice Sf. cuv. Martinian Romano-catolice Sf. Martinian, pustnic Sfântul Cuvios Martinian este pomenit în calendarul c
EFEMERIDE ASTRONOMICE - 13 februarie
Este a 44-a zi a anului 2025. Au mai rămas 321 de zile până la sfârșitul anului. Soarele răsare la 07 h 18 m și apune la 17 h 42 m. Luna apune la 07 h 53 m și răsare 18 h 42 m. AGERPRES/(Documentare - Daniela Dumitrescu, editor: Irina Andreea Cristea)
PERSONALITATEA ZILEI: Fostul tenismen Juan Carlos Ferrero
Fostul jucător profesionist de tenis și actual antrenor Juan Carlos Ferrero s-a născut la 12 februarie 1980, în orașul Ontinyent din provincia Valencia, în estul Spaniei, arată atptour.com. Supranumit 'Țânțarul' ('Mosquito') pentru agilitatea sa și constituția fizică zveltă, Ferrero a început să joace tenis de la vâ
12 februarie - Ziua internațională pentru prevenirea extremismului violent care ar conduce la terorism (ONU)
Extremismul violent reprezintă un afront adus scopurilor și principiilor Națiunilor Unite. Subminează pacea și securitatea, drepturile omului și dezvoltarea durabilă. Nicio țară sau regiune nu este imună la impactul acestuia, subliniază www.un.org. Extremismul violent este un fenomen divers, fără o definiție cl
Festivalul Lampioanelor din Taiwan are loc între 12 și 23 februarie 2025
Festivalul Lampioanelor din Taiwan debutează, anul acesta, pe 12 februarie și se va încheia pe 23 februarie, menționează www.taiwanobsessed.com. Evenimentul oferă o oportunitate unică de a descoperi cultura taiwaneză și este emblematic pentru tradiția locală fiind caracterizat de multitudinea felinarelor col
CITATUL ZILEI
'Nu pe râul între pajiști, ci pe ape singuratice și amare, locuite de furtuni, se află măreția.' - N. Iorga (Cugetări, Ed. Albatros, 1972)
SĂRBĂTORI RELIGIOASE - 12 februarie
Ortodoxe Sf. Ier. Meletie, arhiepiscopul Antiohiei; Sf. Mucenic Hristea Greco-catolice Sf. aep. Meletie al Antiohiei Romano-catolice Ss. Martiri din Abitina Sfântul Meletie, arhiepiscop al Antiohiei, este pomenit în calendarul creșt
EFEMERIDE ASTRONOMICE - 12 februarie
Este a 43-a zi a anului 2025. Au mai rămas 322 de zile până la sfârșitul anului. Soarele răsare la 07 h 20 m și apune la 17 h 41 m. Luna apune la 07 h 32 m și apune la 17 h 33 m. Lună Plină 15 h 53 m. AGERPRES/(Documentare - Daniela Dumitrescu, editor: Irina Andreea Cristea)
PERSONALITATEA ZILEI: Creatorul de modă Alexander McQueen
Alexander McQueen s-a născut la 17 martie 1969, la Londra. A fost un designer britanic cunoscut pentru hainele sale inovatoare, show-urile șocante de pe podium și o croitorie precisă. A crescut în East End, fiind cel mai mic dintre cei șase copii ai unui tată, șofer de taxi, și a unei mame, care era profesoară de studii sociale și genealog. La vârs