logo logo

Agerpres – Agenția Națională de Presă: Știri de actualitate cu informații de încredere pentru o societate bine informată.

Bucuresti

Piaţa Presei Libere nr. 1, sector 1

Telefon: +4 021.2076.110; +4 021.2076.105

[email protected]

PĂRINŢI ŞI COPII TALENTAŢI: Silvia Dumitrescu, Florin Ochescu şi Iulian Ochescu

Image

Tânărul pianist Iulian Ochescu s-a născut şi a crescut într-o familie de muzicieni, fiind fiul Silviei Dumitrescu - cunoscută şi apreciată cântăreaţă de muzică pop, jazz, blues - şi al lui Florin Ochescu - compozitor şi chitarist valoros. De mic a asistat la repetiţii, la spectacole, a ascultat în casă multă muzică, astfel încât înclinaţia lui spre artă este firească, dar este dublată şi de talentul moştenit de la părinţi.

A cucerit numeroase premii, a participat la concursuri importante, are concerte în ţară şi în străinătate.

***

Iulian Ochescu s-a născut în anul 1993 şi a început studiul pianului la Colegiul Naţional de Muzică "George Enescu" din Bucureşti, absolvind la clasa prof. Gabriela Enăşescu. În prezent este student al Universităţii Naţionale de Muzică din Bucureşti, la clasa prof. univ. dr. Dana Borşan.

Este câştigător a peste 20 de premii la concursuri naţionale şi internaţionale, dintre care se disting: premiul I, premiul "J.S. Bach" şi Marele Premiu la concursul internaţional "Millenium Piano", premiul I la concursul internaţional "Pro Piano-Romania", premiul al II-lea la "Vienna International Piano Competition - Panmusica Austria", premiul al III-lea la "San Sebastian City International Piano Competition", premiul al III-lea la concursul "Drumul spre celebritate", premiul I la concursul internaţional "Lira de aur", premiul I la concursul internaţional "George Georgescu", premiul I la concursul internaţional "Tudor Dumitrescu", Marele Premiu la concursul naţional "Victor Giuleanu", premiul al II-lea la concursul internaţional de Duo "Suzana Szörenyi", alături de pianistul Daniel Dascălu, şi premiul al II-lea la "International Chamber Music Competition Plovdiv", alături de Ludens Piano Trio.

A studiat în cadrul unor cursuri de măiestrie cu pianişti şi profesori de recunoaştere internaţională precum: Justus Frantz, Andrei Gavrilov, Dan Grigore, Petras Geniušas, Martin Hughes, Diana Ketler, Eduard Kunz, Tünde Kurucz, Janis Maleckis, Einar Steen-Nokleberg, Marietta Orlov, Alicja Paleta-Bugaj, Imre Rohmann, Matti Raekallio, Markus Schirmer, Mihaela Ursuleasa, Gottlieb Wallisch.

Activitatea sa artistică include apariţii în calitate de solist alături de Orchestra de Cameră Radio, Orchestra Filarmonicii "Ion Dumitrescu" şi Orchestra Universităţii Naţionale de Muzică din Bucureşti. Este bursier al proiectului "SoNoRo Interferenţe", în cadrul căruia a studiat şi a colaborat cu muzicieni precum Alexander Bouzlov, Boris Brovtsyn, Corinne Chapelle, Alissa Margulis şi Răzvan Popovici. A susţinut recitaluri la festivalul "Aurora Chamber Music" din Suedia, alături de violistul Alexander Zemtsov; "isaFestival" din Austria, alături de violonistul Peter Schuhmayer şi violoncelistul Othmar Müller (doi dintre membrii Artis Quartett); festivalul internaţional de muzică de cameră "SoNoRo"; Institutul Cultural Român din Viena; Ateneul Român şi Sala Radio din Bucureşti.

A participat în calitate de bursier la Academia ICon Arts Roma 2015, unde a urmat cursurile de muzică de cameră ale violoncelistului Adrian Mantu (din Cvartetul ConTempo). A realizat înregistrări la Societatea Română de Radiodifuziune şi la Televiziunea Română, în prezent fiind membru al Ludens Piano Trio, al Orchestrei Române de Tineret şi al ansamblului Violoncellissimo. A fost acompaniator oficial al concursului internaţional "George Enescu" 2016.

***

Silvia Dumitrescu s-a născut la Bucureşti, la 3 octombrie 1959. A început să studieze pianul de la vârsta de cinci ani, când a fost înscrisă de părinţi la o secţie pentru preşcolari a Liceului de Muzică ''George Enescu'' din Bucureşti. În perioada 1966-1976, a urmat cursurile aceluiaşi liceu.

În 1976 s-a transferat la Şcoala Centrală, pe care a absolvit-o în 1978. Începând cu 1982 urmează cursurile Şcolii Populare de Artă, la clasa Mihaela Runceanu, conform paginii de facebook a artistei, www.facebook.com/SilviaDumitrescuOficial/.

În martie 1984, Silvia îşi face debutul la Televiziunea Română, în spectacolul "Melodii de neuitat". În acelaşi an, a participat pentru prima dată la secţiunea de Interpretare a Festivalului Mamaia, dar şi la secţiunea de Creaţie a Festivalului. Obţine Premiul I la secţiunea Interpretare a Festivalului Mamaia '85. Tot în 1985, Silvia Dumitrescu efectuează primul turneu peste hotare, în fosta R.D. Germană, iar în 1986 efectuează un turneu în Turcia, alături de trupa de balet a lui Cornel Patrichi. La începutul anului 1988, Silvia are un apreciat succes cu piesa "Tu, om bun" (Dani Constantin). În primăvara aceluiaşi an, începe colaborarea cu compozitorul Adrian Enescu. În luna decembrie, efectuează un turneu în fosta URSS, alături de trupa Compact şi Angela Stoenescu. Din 1988, devine angajata Ansamblului "Tinerimea Română", până în 2011.

 

Sursa foto: Silvia Dumitrescu Ochescu/facebook.com

În ianuarie 1989 este lansată piesa "Cred în tine" (Adrian Enescu), una dintre cele mai de succes piese ale artistei. În luna aprilie, apare şlagărul "Ce s-a întâmplat?" (Adrian Enescu). Silvia Dumitrescu participă la cea de-a treia ediţie a Festivalului-Concurs de Muzică de Dans de la Costineşti. Piesa "Dansul" (Doru Căplescu / Dan V. Dumitriu) este distinsă cu Premiul I al Festivalului şi devine unul dintre cele mai mari succese ale Silviei. Astfel, începe colaborarea cu Doru Căplescu. În decembrie 1989, efectuează un nou turneu în URSS.

În 1990, participă la Gala-concert Interşlagăr '90, ce a avut loc la Moscova (Rusia). În perioada 1-22 august 1990, Silvia Dumitrescu efectuează un turneu în Italia, alături de Elena Cârstea şi de Loredana Groza. În toamna acelui an, apare la casa de discuri Electrecord "Cred în tine", primul album al Silviei, cu piese de Adrian Enescu şi Doru Căplescu. În martie 1991, în cadrul galei Premiilor "Tineretul liber" pe anul 1990, ce s-a desfăşurat la Sala Radio, obţine Premiul "Solista anului 1990". În acest an, Silvia Dumitrescu, Geanina Olaru şi formaţia Holograf întreprind un lung turneu în Olanda.

În februarie 1995 apare albumul "Provocare". Silvia Dumitrescu reprezintă România în cadrul celei de-a VIII-a ediţii a Festivalului Cerbul de Aur şi obţine Premiul I la secţiunea Videoclip ("Lumea mea") şi Premiul III la secţiunea Discografie (albumul "Provocare").

Albumul "Încredere" este lansat pe 27 martie 1998. În 2000, susţine un recital la Festivalul Mamaia. Se înscrie la cursurile Facultăţii de Muzică, Secţia Pedagogie. În 2001 pleacă în primul său turneu în SUA, unde efectuează un nou turneu în 2002 (alături de Laura Stoica), ce va dura până la începutul anului 2003. Silvia Dumitrescu continuă studiile de jazz cu Mircea Tiberian. În vara anului 2004, artista a absolvit cursurile Facultăţii de Muzică, Secţia Pedagogie. Începând cu acest an, şi până în prezent, Silvia Dumitrescu susţine frecvent recitaluri de jazz şi blues.

La 30 mai 2005, lansează, la Sala Radio, albumul "Miracol infinit - Best of Silvia Dumitrescu", iar la 22 iulie 2010, apare albumul "Best of Silvia Dumitrescu". La Festivalul Mamaia 2012, participă la secţiunea Creaţie cu piesa "Şi zbor" (Robert Anghelescu).

În octombrie 2015 a lansat albumul "Fiorul iubirii", care cuprinde compoziţii semnate de Virgil Popescu, iar în noiembrie 2016 a lansat albumul "Îl aşteptăm pe Moş Crăciun" cu piese compuse tot de Virgil Popescu. Anul 2017 a adus lansarea albumul "Cred în tine - In Memoriam Adrian Enescu", iar în 2018 a lansat albumul "Asta sunt!", care conţine piese semnate de Florin Ochescu.

 

Sursa foto: Silvia Dumitrescu Ochescu/facebook.com

 

***

Compozitorul şi instrumentistul Florin Ochescu s-a născut la 9 februarie 1952, în Bucureşti. A studiat chitara din clasa a VIII-a, participând activ în formaţia Liceului "I.L. Caragiale", în formaţia Institutului Agronomic Bucureşti, precum şi în alte formaţii studenţeşti. A urmat cursurile Institutului de Construcţii Bucureşti, Facultatea de Utilaj Tehnologic, până în anul 1977. În timpul facultăţii a activat în grupul Curtea Veche nr. 43, alături de Sorin Chifiriuc, Nicuşor Curta şi Traian Sasu.

Este prezent pe înregistrările pieselor "Imn" (pe LP-ul "Formaţii de muzică pop vol. 2" - Electrecord, 1976) şi "D.K.T." (Dansul Kronkobaurului Turbulent, versiune radio). Din 1977 a cântat împreună cu Liviu Tudan în formaţia Roşu şi Negru (înfiinţată în 1963), apoi în Progresiv TM, alături de Ladislau Herdina şi Harry Coradini, şi a lansat unul dintre cele mai bune albume de rock românesc - "Puterea muzicii", conform site-ului www.artasunetelor.ro.

În perioada 1977-1980, a susţinut numeroase turnee în ţară şi peste hotare (Rusia, Bulgaria, Cehia, Germania), alături de voci celebre ale rock-ului românesc. În 1981 a înfiinţat propriul grup, Monolit. În 1983 cânta în Cenaclul Flacăra alături de Iris, cu care a scos albumul omonim (în componenţa Cristi Minculescu, Florin Ochescu, Nuţu Olteanu, Marti Popescu, Nelu Dumitrescu). Piesele "La popas", "Cei ce vor fi" şi "Iris" de pe acest album sunt semnate de Ochescu.

În 1984 revine la Roşu şi Negru, fiind coleg cu Liviu Tudan, Adrian Ordean, Dan Creimerman şi Dorel Vintilă Zaharia, cu care câştigă premiul I al festivalului de la Dresda în 1985. Prezenţa sa în grupul Sfinx (1986-1989), împreună cu Mişu Cernea, Mihai Coman, Crina Mardare, Zoia Alecu, i-a adus o recunoaştere a stilului său personal. A cântat între 1990-1993 cu grupul Holograf (componenţă: Dan Bittman, Edi Petroşel, Tino Furtună, Florin Ochescu, Mugurel Vrabete), participând la înregistrări în Anglia şi turnee în ţară şi Olanda. A participat la realizarea albumului "Banii vorbesc" (1991, 1993).

Din 1993 până în 2005 a activat în Orchestra Radiodifuziunii Române. În 2002 a participat - alături de colegii din Big Bandul Radio (dirijor Ionel Tudor) şi de invitaţii Sorin Chifiriuc, Eugen Caminschi, Hanno Hofer, Berti Barbera, Alex Tomaselli, Gelu Ionescu - la realizarea albumului "Let the Good Times Roll". În 1996 a înfiinţat trupa Blues Convention, avându-l vocalist pe Berti Barbera. Alte grupuri create de Florin Ochescu după 2000 au fost Big Mamou, Blues Caffe şi trio-urile T.O.N.E (Tomaselli Ochescu Neagu Experiment), D.O.N.E şi D.O.L.E. (Deacă-Ochescu-Lapi-Experiment), cu care a susţinut numeroase concerte de club sau a participat la diverse festivaluri sau evenimente din ţară.

A compus pentru soţia sa, artista Silvia Dumitrescu, mai multe piese, între care amintim: "Sharika", "Lumea mea", "Vino", "Primăvară, bine ai venit", "Asta sunt". AGERPRES/(Documentare - Marina Bădulescu, editor: Doina Lecea)

Afisari: 28

Conținutul website-ului www.agerpres.ro este destinat exclusiv informării publice. Toate informaţiile publicate pe acest site de către AGERPRES sunt protejate de dispoziţiile legale incidente. Sunt interzise copierea, reproducerea, recompilarea, modificarea, precum şi orice modalitate de exploatare a conţinutului acestui website. Informaţiile transmise pe www.agerpres.ro pot fi preluate, în conformitate cu legislaţia aplicabilă, în limita a 500 de semne. Detalii în secţiunea Condiţii de utilizare. Dacă sunteţi interesaţi de preluarea ştirilor AGERPRES, vă rugăm să contactaţi Direcţia Marketing - [email protected].


Alte știri din categorie

Documentare 14-05-2025 05:30

EFEMERIDE ASTRONOMICE - 14 mai

Este a 134-a zi a anului 2025. Au mai rămas 231 de zile până la sfârșitul anului. Soarele răsare la 05 h 50 m și apune la 20 h 35 m. Luna răsare la 22 h 55 m și apune la 06 h 15 m. AGERPRES/(Documentare - Horia Plugaru, editor: Cerasela Bădiță)

Documentare 13-05-2025 11:00

PERSONALITATEA ZILEI: Stevie Wonder, una dintre legendele vii ale muzicii

Muzicianul Stevie Wonder s-a născut la 13 mai 1950, în localitatea Saginaw, Michigan, SUA. Numele său a fost ulterior modificat în Stevland Hardaway Morris, când s-a căsătorit mama sa, notează ww.allmusic.com. Născut prematur, a fost ținut în incubator. Faptul că a primit prea mult oxigen a dus la cicatrizarea și detașarea retinei sale și astfel și-a

Documentare 13-05-2025 10:00

Concursul muzical Eurovision 2025 (13, 15, 17 mai)

În 2025, are loc a 69-a ediție a concursului muzical Eurovision. Marea Finală a Eurovision 2025 va avea loc la St. Jakobshalle, Basel, sâmbătă, 17 mai, iar semifinalele au loc pe 13 și 15 mai. La această ediție vor participa 37 de posturi publice (Albania - RTSH, Armenia - AMPTV, Australia - SBS- asociat EBU, Austria - ORF, Azerbaidjan - Ictimai, B

Documentare 13-05-2025 09:00

Cea de-a 78-a ediție a Festivalului de Film de la Cannes (13-24 mai)

Ediția cu numărul 78 a Festivalului de Film de la Cannes debutează în ziua de 13 mai 2025, urmând să tragă cortina la 24 mai. Juriul competiției principale este prezidat de actrița franceză Juliette Binoche, potrivit festival-cannes.com. Posterul oficial al ediției prezintă o scenă din filmul

Documentare 13-05-2025 07:45

CITATUL ZILEI

'Orice își are ritmul propriu de schimbare. Moda se schimbă mai repede decât manierele, manierele mai repede decât moravurile, moravurile mai repede decât pasiunile și, în general, viața intelectuală, rațională, lucidă, mai repede decât cea afectivă, intențională, instinctivă.' - George Bernard Shaw ('Aforisme, paradoxuri, cuge

Documentare 13-05-2025 07:30

SÃRBÃTORI RELIGIOASE - 13 mai

Ortodoxe Sf. Mc. Glicheria; Sf. Serghie Mărturisitorul Greco-catolice Sf. m. Glicheria; Apariția Sf. Fecioare Maria la Fatima Romano-catolice Sf. Fc. Maria de la Fatima Sfânta Muceniță Glicheria este pomenită în calendarul creștin o

Documentare 13-05-2025 05:30

EFEMERIDE ASTRONOMICE - 13 mai

Este a 133-a zi a anului 2025. Au mai rămas 232 de zile până la sfârșitul anului. Soarele răsare la 05 h 51 m și apune la 20 h 34 m. Luna răsare la 21 h 51 m și apune la 05 h 42 m. AGERPRES/(Documentare - Horia Plugaru, editor: Cerasela Bădiță)

Documentare 12-05-2025 10:00

Săptămâna mondială a siguranței rutiere (ONU) (12-18)

Săptămâna mondială a siguranței rutiere (ONU), aflată la cea de-a 8-a ediție, va avea loc în perioada 12-18 mai 2025 și va avea tema '#MakeWalkingSafe#MakeCyclingSafe', menționează www.who.int. Evenimentul are drept scop să îndemne factorii de decizie să încurajeze mersul pe jos, cu bicicleta și

Documentare 12-05-2025 09:30

12 mai - Ziua internațională a sănătății plantelor (FAO)

Sănătatea plantelor reprezintă fundamentul securității alimentare și este interconectată cu sănătatea umană, animală și a mediului. Plantele sănătoase oferă diete bogate în nutrienți pentru oameni și animale și contribuie la promovarea unui ecosistem echilibrat, subliniază Organizația pentru Alimentație și Agricultură. Plantele infectate cu dăunători pot

Documentare 12-05-2025 08:30

12 mai - Ziua internațională a asistenților medicali

La 12 mai este marcată Ziua internațională a asistenților medicali. Data aleasă reprezintă ziua de naștere a asistentei medicale Florence Nightingale, cea care a deschis, în 1860, prima școală pentru asistentele medicale, în apropierea Spitalului 'Saint Thomas' din Londra, realizând primul pas în pregătirea profesională și insti

Documentare 12-05-2025 08:00

12 mai - Ziua Vesak, a lunii pline (ONU)

Ziua Vesak (Ziua Lunii pline), sărbătorită în 2025 la data de 12 mai, este zi sacră pentru budiștii din întreaga lume, reprezentând ziua în care s-a născut Buddha, în 623 î. Hr. Ziua Vesak este marcată anual în ziua cu lună plină din mai, conform https://www.un.org/. Zi

Documentare 12-05-2025 03:30

CITATUL ZILEI

'Amabilitatea e în multe cazuri moneda falsă a bunătății. Bunătatea este întotdeauna amabilă; rareori însă amabilitatea e blândă și plină de bunătate.' - E.D.Ochoa, Cfr. Carlos Frontaura 'Maxime morale autografe' ('Spicuiri din înțelepciunea spaniolă', Editura Albatros, București, 1976)

Documentare 12-05-2025 03:15

SÃRBÃTORI RELIGIOASE - 12 mai

Ortodoxe Sf. Mc. Ioan Valahul; Sf. Ierarhi Epifanie, arhiepiscopul Ciprului, și Gherman, patriarhul Constantinopolului Greco-catolice Sf. ep. Epifanie al Ciprului; Sf. Gherman al Constantinopolului Romano-catolice Ss. Nereu și Ahile, m. *; Pancrațiu, m. Sfântul Mucenic Ioan Valahul este pomenit &

Documentare 11-05-2025 09:00

11 mai - Ziua tatălui în România

La 11 mai 2025 este sărbătorită Ziua tatălui în România. Această zi este marcată, conform prevederilor legii în vigoare (Legea nr. 319/2009), în cea de-a doua duminică a lunii mai. Propunerea legislativă pentru instituirea Zilei tatălui și a Zilei Mamei a fost adoptată de Senat la 9 iunie 2009 și de Camera Deputaților la 29 septembrie 2

Documentare 11-05-2025 08:00

11 mai - Ziua Națională a Portului Tradițional din România

La 11 mai 2025 este sărbătorită Ziua Națională a Portului Tradițional din România. Marcarea acestei zile a fost instituită prin Legea 102/2015. ''Tradiția reprezintă un element primordial în identificarea existenței și evoluției istorice și socio-culturale a unei națiuni. Portul tradițional, alături de alte elemente culturale ca muzica, dan