DOCUMENTAR: Oprah Winfrey, celebra moderatoare TV, împlineşte 65 de ani
![Imagine din galeria Agerpres](https://foto.agerpres.ro/storage/watermark/11865420.jpg)
Oprah Winfrey, moderatoare de talk-show, actriţă, producător şi editor, s-a născut la 29 ianuarie 1954, în micul oraş de provincie Kosciusko, statul Mississippi, SUA, unde a avut o copilărie tristă, cu multe lipsuri, notează www.investopedia.com.
S-a mutat cu mama sa, într-o zonă săracă din Milwaukee, Wisconsin, unde a locuit până la vârsta de 13 ani. În urma abuzurilor la care a fost supusă, a fugit de acasă. În cele din urmă a fost trimisă în Nashville, să locuiască împreună cu tatăl său, care i-a impus un regim de disciplină strictă. În toată această perioadă, Oprah Winfrey a continuat să meargă la şcoală, la Lincoln High School, apoi la Nicolet High School, unde a obţinut note foarte bune.
Atrasă de lumea televiziunii, şi-a început cariera la 17 ani, lucrând cu o jumătate de normă ca prezentatoare de ştiri în Nashville. Talentul său de orator i-a adus o bursă de studii la Universitatea de Stat din Tennessee, unde a urmat cursuri de comunicare. A absolvit în 1973, iar în 1976, s-a mutat în Baltimore, unde a fost reporter şi prezentator pentru WJZ TV, potrivit www.bbc.com. Doi ani mai târziu a devenit co-moderator al emisiunii ''People are Talking''. A continuat să fie prezentatoare şi reporter de ştiri.
În toamna anului 1983 s-a mutat la Chicago, unde a fost gazda matinalului ''AM Chicago'' (WLS-TV), un program de o jumătate de oră care avea un rating scăzut. În scurt timp de la preluarea acestui program, datorită talentului său de excelent comunicator şi vorbitor, Oprah Winfrey a reuşit să facă un produs de top, emisiunea înregistrând unele dintre cele mai bune ratinguri din Chicago. Acest fapt a condus la semnarea unui contract, redenumirea emisiunii - ''The Oprah Winfrey Show'' (1986) şi prelungirea emisiei cu încă o jumătate de oră. Show-ul, care a avut ultimul sezon în 2011, a fost vizionat de aproximativ 48 de milioane de telespectatori săptămânal în Statele Unite şi a fost transmis în peste 140 de ţări.
Deşi la început emisiunea a fost clasificată drept un ''talk-show tabloid'', spre sfârşitul anilor '90, Oprah Winfrey a început să abordeze subiecte ce priveau societatea în ansamblul ei - sănătate, situaţia femeilor, sărăcia, educaţia fetelor -, dar şi subiecte privind politica mondială. A fost apreciată pentru modul deschis în care a discutat problemele considerate tabu, precum abuzurile sexuale asupra copiilor, adolescentele însărcinate sau consumul de droguri. Temele interviurilor cu celebrităţi se axau, în principal, pe cauzele sociale şi caritabile în care acestea erau implicate.
Interviul cu faimosul cântăreţ Michael Jackson, realizat la 10 februarie 1993, la ferma acestuia, Neverland, a fost unul dintre cele mai vizionate evenimente din istoria televiziunii americane, notează www.bbc.com.
În 1985, Oprah Winfrey şi-a făcut debutul ca actriţă în filmul ''The Colour Purple'' în regia lui Steven Spielberg, pentru care a fost nominalizată atât la Premiul Oscar, cât şi la Globul de Aur. Au urmat: ''Beloved'' (1998), ''The Butler'' (2013), ''Selma'' (2014) şi ''A Wrinkle In Time'' (2018). De asemenea, Oprah Winfrey a fost apreciată şi pentru rolurile interpretate în filmele de televiziune: ''Before Women Had Wings'' (1997), ''There Are No Children Here'' (1993), ''The Women of Brewster Place'' (1989), ''The Immortal Life of Henrietta Lacks'' (2017, nominalizat la premiile Emmy), potrivit www.goldenglobes.com.
A produs musicalul "The Color Purple", alături de Scott Sanders şi Quincy Jones, care a fost lansat pe Broadway Theatre din New York la 1 decembrie 2005, potrivit www.oprah.com. În 2006, musicalul a fost nominalizat la 11 Premii Tony.
A lansat, în 2000, ''O, The Oprah Magazine'', o revistă pentru femei care a avut un succes imediat. Între 2004-2008, a avut şi un supliment ''O at Home''. În 2011, şi-a lansat propria reţea de televiziune - ''The Oprah Winfrey Network'' (OWN). Este producător executiv al mai multor seriale TV, precum "Greenleaf" (2016-2018, în care a şi jucat), "Queen Sugar" (din 2016) şi a emisiunii TV în primetime "Oprah's Master Class" (din ianuarie 2011). De asemenea, conduce compania de producţie cinematografică Harpo Productions (Chicago, 1986-2015; West Hollywood, 2015-prezent).
Este fondatoarea organizaţiei Oprah's Angel Network (1997), fondurile strânse fiind folosite pentru ajutorarea femeilor şi copiilor aflaţi în situaţii speciale din întreaga lume. În 2007, a inaugurat în Africa de Sud, The Oprah Winfrey Leadership Academy for Girls in South Africa care oferă programe educaţionale pentru tinere provenind din medii defavorizate.
I-au fost acordate o serie de premii, titluri, distincţii, între care: titlul ''Crainicul anului'' acordat de Societatea Internaţională de Radio şi Televiziune, devenind cea mai tânără persoană şi prima femeie de culoare care a primit o astfel de distincţie (1988); a câştigat de nouă ori Premiul Emmy pentru cel mai bun talk-show pentru "The Oprah Winfrey Show" (1987, 1988, 1989, 1991-1992, 1994-1996 şi 1997) şi de şapte ori Premiul Emmy pentru cea mai bună moderatoare a unui talk-show (1987, 1991, 1992, 1993, 1994, 1995, 1998); premiul Stanley Kramer 2008 din partea Asociaţiei Producătorilor Americani de Film pentru contribuţia adusă la realizarea filmului ''The Great Debaters'' (2007), distincţia Medal of Freedom (2013), potrivit https://edition.cnn.com.
La 7 ianuarie 2018, i-a fost decernat Premiul Cecil B. DeMille pentru întreaga carieră, un premiu anual acordat de Hollywood Foreign Press Association în cadrul ceremoniei Premiilor Globul de Aur.
Oprah Winfrey este autoare sau coautoare a mai multor cărţi, între care: "Make the Connection: Ten Steps to a Better Body and a Better Life" (1990), "Uncommon Wisdom of Oprah Winfrey: a Portrait in her own words" (1996), "Journey to Beloved" (1998), "Oprah Winfrey Speaks: Insights from the World's Most Influential Voice" (2001), "What I Know for Sure" (2014), "Food, Health, and Happiness: 115 On-Point Recipes for Great Meals and a Better Life" (2017), "The Wisdom Journal" (2018), potrivit www.thriftbooks.com. AGERPRES/(Documentare-Irina Andreea Cristea; editor: Marina Bădulescu, editor online: Alexandru Cojocaru)
Conținutul website-ului www.agerpres.ro este destinat exclusiv informării publice. Toate informaţiile publicate pe acest site de către AGERPRES sunt protejate de dispoziţiile legale incidente. Sunt interzise copierea, reproducerea, recompilarea, modificarea, precum şi orice modalitate de exploatare a conţinutului acestui website. Informaţiile transmise pe www.agerpres.ro pot fi preluate, în conformitate cu legislaţia aplicabilă, în limita a 500 de semne. Detalii în secţiunea Condiţii de utilizare. Dacă sunteţi interesaţi de preluarea ştirilor AGERPRES, vă rugăm să contactaţi Direcţia Marketing - [email protected].
Alte știri din categorie
FRAGMENT DE ISTORIE: 85 de ani de la debutul seriei animate 'Tom și Jerry' (10 februarie)
La 10 februarie 1940, a avut loc debutul în cinematografie al îndrăgitelor personaje animate Tom și Jerry, în scurtmetrajul de 9 minute 'Puss Gets the Boot', arată www.imdb.com. Creatorii celor două personaje și realizatorii peliculei au fost William Hanna și Joseph Barbera. Producătorul peliculei a
10 februarie - Ziua internațională a leopardului arab (ONU)
Adunarea Generală a Națiunilor Unite a proclamat ziua de 10 februarie drept Ziua internațională a leopardului arab, în Rezoluția 77/295, pentru a crește gradul de conștientizare cu privire la leopardul arab, se menționează pe site-ul https://www.un.org/. Leopardul arab este clasificat pe Lista Roșie a IUC
CITATUL ZILEI
'Cea mai bună filozofie e cea care muncește tăcută un colț de ogor' - N. Iorga (Cugetări, Ed. Albatros, 1972)
SĂRBĂTORI RELIGIOASE - 10 februarie
Ortodoxe Sf. Sfințit Mc. Haralambie; Sf. Mc. Valentina Greco-catolice Sf. m. Haralambie; Sf. Scolastica Romano-catolice Sf. Scolastica, fc. Sfântul Sfințit Mucenic Haralambie este pomenit în calendarul creștin ortodox în ziua
EFEMERIDE ASTRONOMICE - 10 februarie
Este a 41-a zi a anului 2025. Au mai rămas 324 de zile până la sfârșitul anului. Soarele răsare la 07 h 23 m și apune la 17 h 38 m. Luna apune la 06 h 31 m și răsare la 15 h 08 m. AGERPRES/(Documentare - Daniela Dumitrescu, editor: Irina Andreea Cristea)
PERSONALITATEA ZILEI: Actrița Mia Farrow
Actrița americană Mia Farrow s-a născut la 9 februarie 1945, la Los Angeles. Este fiica regizorului John Farrow și a actriței Maureen O'Sullivan, mama sa fiind cea care i-a îndreptat pașii către lumea filmului. După studii, s-a hotărât să devină actriță. A debutat în filmul ''John Paul Jones'' (1959), regizat de tatăl său
FRAGMENT DE ISTORIE: 125 de ani de la apariția competiției și trofeului dedicate Cupei Davis (9 februarie)
Tenisul a apărut în 1874 în Marea Britanie, iar ulterior s-a extins foarte repede în America, conform www.tennis.com. În jurul anului 1880 tenisul era practicat în aproximativ 30 de cluburi exclusiviste din SUA, majoritatea pe coasta de est, dar și în San Francisco, Chicago și New Orleans
9 februarie - Ziua Limbii Elene
La 9 februarie, în fiecare an, este sărbătorită în țara noastră, Ziua Limbii Elene, instituită prin Legea nr. 204/2018, cu scopul păstrării tradițiilor, culturii și limbii materne de către persoanele aparținând acestei minorități etnice. Inițiativa legislativă privind instituirea acestei zile i-a aparținut lui Dragoș Gabriel Zisopol, președin
CITATUL ZILEI
'Nu din prisosul, nu din puținul tău, ci din neavutul tău, din ceea ce îți lipsește. Dăruind altuia ce nu ai - credință, lumină, încredere, nădejde - le vei dobândi și tu.' - Nicolae Steinhardt (Monahul Nicolae Delarohia); 'Jurnalul fericirii', Editura Mănăstirii Rohia, 2005.
SĂRBĂTORI RELIGIOASE - 9 februarie
Ortodoxe Sf. Mucenic Nichifor Duminica a 33-a după Rusalii Greco-catolice Duminica 33 dR. Sf. m. Nichifor Romano-catolice Duminica a 5-a de peste an Sf. Apolonia, fc. m. Sfântul Mucenic Nichifor este pomenit în calendarul creștin ortodox în ziua de 9 februarie.
EFEMERIDE ASTRONOMICE - 9 februarie
Este a 40-a zi a anului 2025. Mai sunt 325 de zile până la sfârșitul anului. Soarele răsare la 07 h 24 m și apune la 17 h 36 m. Luna apune la 05 h 46 m și răsare la 13 h 57 m. Vărsător: 20 ianuarie - 18 februarie. Al treilea decan: 9 februarie - 18 februarie. AGERPRES/(Documentare - Daniela
PERSONALITATEA ZILEI: Actorul de teatru și film Jack Lemmon
Unul dintre cei mai apreciați actori din istoria cinematografiei și televiziunii, Jack Lemmon a devenit primul care a câștigat Premiul Oscar atât pentru rol secundar, pentru interpretarea din 'Mister Roberts' (1955), cât și pentru rol principal - 'Save the Tiger' (1973). Portofoliul său a inclus o gamă largă de interpretări, atât comic
Cea de-a 77-a ceremonie a decernării Premiilor Asociației Regizorilor Americani
La data de 8 februarie 2025, este programată ceremonia de decernare a Premiilor Asociației Regizorilor Americani (Directors Guild of America, DGA), prilej cu care vor fi evidențiați cei mai buni regizori americani și internaționali de lungmetraje, documentare, programe de televiziune și spoturi publicitare difuzate în anul 2024, conform
CITATUL ZILEI
'Criticul rău este criticul orgolios, cel care vrea să se impună în fața operei, cel care ia față de operă o atitudine de superioritate. Mai degrabă decât un învățător, criticul trebuie să fie elevul operei.' - Eugene Ionesco ('Note și contranote', București, 1992)
SĂRBĂTORI RELIGIOASE - 8 februarie
Ortodoxe Sf. Mare Mc. Teodor Stratilat; Sf. Proroc Zaharia Greco-catolice Sf. m. Teodor Stratilat; Sf. pf. Zaharia Romano-catolice Ss. Ieronim Emiliani, călug.; Iosefina Bakhita, fc.; Fer. Speranța a lui Isus, călug. Sfântul Mare Mucenic Teodor S