Documentar: Zodia Capricorn (22 decembrie - 20 ianuarie)

La 22 decembrie se face trecerea în semnul zodiacal Capricorn, din zodiacul clasic european şi reprezintă a zecea zodie pe cercul zodiacal (care cuprinde 12 zodii).
Zodie feminină de pământ, predominant practică, materială, guvernată de planeta Saturn, se încheie pe 20 ianuarie. Semnul Capricornului este cel mai austral. Este un semn de ambiţie şi de urcare socială urmată de o cădere periodică, ritmică.
În mitologia romană, Saturn reprezenta puterea supremă, tatăl tuturor zeilor. Simbolizează disciplina, responsabilitatea, eficienţa, perseverenţa şi răbdarea. Ca semn de pământ, nativul din Capricorn este foarte activ, stăruitor, ambiţios şi destoinic pentru a ajunge perfecţiunea materială. Se adaptează oricărei împrejurări pentru a-şi atinge scopul.
Cei care fac parte din zodia Capricorn au un puternic simţ al moralităţii şi rigurozităţii, acestea fiind două dintre calităţile pe care îşi bazează conceptele despre lume şi viaţă. Respectă ierarhiile sociale şi cere şi celorlalţi respectarea cu sfinţenie a acestora.
În cadrul zodiacului, semnul Capricornului este opus Racului, care îşi canalizează toată atenţia asupra familiei, în timp ce Capricornul este preocupat mai mult de statutul social.
Piatra mistică - onixul
Ziua norocoasă - sâmbăta
Numerele norocoase - 2 şi 8
Culori norocoase - verde închis
Simţul cel mai dezvoltat - pipăitul
Alimentele benefice: dieta sa trebuie orientată spre rădăcinoase, alimente bogate în calciu, alimente ce cresc în pământ (cartofi, morcovi), alimente de culoare închisă spre negru: ridichi, cireşe, stafide etc.
Pe bărbatul Capricorn îl interesează să aibă totul: să cucerească inimi, să facă o carieră strălucită, să aibă un partener de încredere, să educe copiii în spiritul rigorii şi al logicii implacabile. Este timid, dar puternic şi dur, de o tenacitate deosebită. Acest nativ trăieşte în permanenţă la limita puterilor sale şi niciodată nu cere ajutor. Destul de rezervat în manifestările sale sentimentale, nu e nici pe departe un romantic. Este sensibil şi are nevoie nativ de linişte şi armonie.
Pe primul loc, în preocupările femeii Capricorn, sunt profesia şi poziţia socială. Este capabilă să folosească eficient tot ce vede, aude sau învaţă, pentru a-şi atinge scopul propus şi nu se lasă învinsă de diverse obstacolele, potrivit www.venus.org.ro. Este sobră şi rezervată, muncitoare şi o bună organizatoare, având încredere în forţele proprii. Nu acordă importanţă bărbaţilor lipsiţi de ambiţie şi care nu tind spre o situaţie materială foarte bună sau către un prestigiu deosebit.
Copiilor zodiei le place natura şi sunt pasionaţi de sporturile în aer liber. Într-un grup, au tendinţa de a lua comanda şi chiar de a exercita o anumită autoritate asupra celorlalţi copii, după cum menţionează www.copilul.ro. Vor reuşi să se descurce singuri în viaţă de la o vârstă precoce. Ştiu să îşi asume responsabilităţi şi să îşi poarte singuri de grijă. Armele redutabile ale copiilor născuţi în Capricorn sunt excelentul simţ de organizare, stăpânirea de sine şi dorinţa de autodisciplină.
Compatibilitate cu alte zodii
Excelentă (100%) - Taur, Fecioara
Bună (80%) - Peşti, Scorpion
Delicată, riscantă (60%) - Berbec, Balanţa
Dificilă, dar interesantă (50%) - Rac
Nerecomandabil (10%) - Vărsător, Săgetător
Personalităţi de pe mapamond născute în zodia Capricorn: Johannes Kepler, Ioana d'Arc, Louis Pasteur, Isaac Newton, Benjamin Franklin, Richard Nixon, Henri Matisse, Anne Bronte, Ava Gardner, Joan Baez, Elvis Presley, Marlene Dietrich, Janis Joplin, Adriano Celentano, Kevin Costner, Michael Schumacher, Stipe Mesic, Adolf Windaus, Humphrey Bogart, Annie Lennox, Donald J. Russell, Victoria Principal, Jason Marsden, Lorenzo de Medici, Robert Duvall, Umberto Eco, Nicolas Cage, Lara Fabian.
Personalităţi din România născute în zodia Capricorn: Mihai Eminescu, Horia Deleanu, Matei Alexandru, Mihai Stoian, Rodica Negrea, Nicolae Kirculescu, Ovidiu Iuliu Moldovan, Vasile Crăiţă Mândră, Nicolae Linca, Ştefan Cacoveanu, Ioan Alexandru, Vasile Boerescu, Nicolae Ţic, Gheorghe Dinică, Emil Brumaru, Emil Gârleanu, Doina Melinte, Sanda Ladoşi. AGERPRES/(Documentare - Daniela Dumitrescu, editor: Cristian Anghelache, editor online: Daniela Juncu)
Conținutul website-ului www.agerpres.ro este destinat exclusiv informării publice. Toate informaţiile publicate pe acest site de către AGERPRES sunt protejate de dispoziţiile legale incidente. Sunt interzise copierea, reproducerea, recompilarea, modificarea, precum şi orice modalitate de exploatare a conţinutului acestui website. Informaţiile transmise pe www.agerpres.ro pot fi preluate, în conformitate cu legislaţia aplicabilă, în limita a 500 de semne. Detalii în secţiunea Condiţii de utilizare. Dacă sunteţi interesaţi de preluarea ştirilor AGERPRES, vă rugăm să contactaţi Direcţia Marketing - [email protected].
Alte știri din categorie
15 mai - Ziua națională a pictorului Nicolae Grigorescu
La 15 mai 2025 este marcată Ziua națională a pictorului Nicolae Grigorescu, potrivit Legii 289 din 2021. Eforturile pentru marcarea acestei zile, avansate inițial în cadrul Proiectului de Lege privind declararea zilei de 15 mai ca 'Ziua picturii naționale', au aparținut deputaților PSD Marcel Ciolacu și Alfred Simonis pentru aniversarea la nivel
CITATUL ZILEI
'Răbdarea, numai ea, face să înduri mai lesne tot ce nu poți schimba.' - 'Horațiu, către Virgiliu' ('Buna-cuviință oglindită în proverbe și maxime din toată lumea', culese de Gh. Paschia, Editura Albatros, 1970)
SÃRBÃTORI RELIGIOASE - 15 mai
Ortodoxe Sf. Ier. Iacob Putneanul, mitropolitul Moldovei; Sf. Cuv. Pahomie cel Mare Greco-catolice Sf. cuv. Pahomie cel Mare; Sf. aep. Ahile al Larissei, Taumaturgul Romano-catolice Sf. Isidor Plugarul Sfântul Iacob de la Putna a intrat &
EFEMERIDE ASTRONOMICE - 15 mai
Este a 135-a zi a anului 2025. Au mai rămas 230 de zile până la sfârșitul anului. Soarele răsare la 05 h 48 m și apune la 20 h 36 m. Luna răsare la 23 h 52 m și apune la 06 h 58 m. AGERPRES/(Documentare - Horia Plugaru, editor: Doina Lecea)
DOCUMENTAR: 70 de ani de la semnarea Tratatului de la Varșovia (14 mai 1955)
Încheierea celui de-Al Doilea Război Mondial a determinat transformări politice pe continentul european în sfera relațiilor internaționale. Influența sovietică în statele din centrul și estul Europei a reprezentat o îngrijorare profundă pentru Statele Unite ale Americii și pentru țările din Europa occidentală încă de la finalul ră
Reuniunea miniștrilor afacerilor externe ai NATO, în Antalya (14-15 mai)
La 14-15 mai 2025, se desfășoară, la NEST Convention Center din Belek, Antalya (Turcia), reuniunea informală a miniștrilor de externe ai NATO, întâlnirea fiind condusă de secretarul general al Alianței, Mark Rutte, conform https://www.nato.int/ și https://www.aa.c
Festivalul de artă și creativitate Romanian Creative Week (14-25 mai)
Ediția a cincea a Festivalului de artă și creativitate Romanian Creative Week se desfășoară între 14 și 25 mai, la Iași. Tema aleasă pentru această ediție este iubirea. Apare în toate contextele pe care le trăim - cuvintele, formele, gesturile, dorurile. Cu iubire banalul devine divin. Iubirea ne face vulnerabili și puternici în același timp.
14 mai - Ziua Solidarității și Prieteniei dintre România și Statul Israel
La 14 mai 2025 este sărbătorită Ziua Solidarității și Prieteniei dintre România și Statul Israel, conform prevederilor Legii 86/2024, potrivit www.cdep.ro. Propunerea legislativă a fost inițiată la Parlament de deputații minorităților naționale Silviu Vexler (Federația Comunităților Evreiești din Rom&aci
14 mai - Ziua națională de cinstire a martirilor din temnițele comuniste
La 14 mai este celebrată Ziua națională de cinstire a martirilor din temnițele comuniste, potrivit prevederilor Legii nr. 127/2017, indică www.cdep.ro. Această zi este marcată în amintirea evenimentelor petrecute în noaptea de 14 spre 15 mai 1948, când au fost arestați numeroși tineri intelec
CITATUL ZILEI
'Un om care în viața lui n-a făcut un bine este tocmai ca un puț frumos, adânc, fără apă.' - Cilibi Moise ('Apropouri', Colecția Cogito, Editura Albatros, 1982)
Prezidențiale2025/ Prezența la vot la alegerile prezidențiale din 2014 și 2019 (turul II, pe ore)
În anul 2014, al doilea tur al alegerilor prezidențiale a avut loc în ziua de 16 noiembrie. În 2019, al doilea tur al alegerilor prezidențiale a avut loc în ziua de 24 noiembrie. La scrutinul prezidențial din 2024, al doilea tur ar fi trebuit să aibă loc la 8 decembrie, dar nu s-a mai desfășurat deoarece întregul proces electoral a fost
SÃRBÃTORI RELIGIOASE - 14 mai
Ortodoxe Sf. Mc. Isidor din Hios; Sf. Sfințit Mc. Terapont, episcopul Ciprului Greco-catolice Sf. m. Isidor din Chios Romano-catolice Sf. Matia, ap. Sfântul Mucenic Isidor din Hios este pomenit în calendarul creștin ortodox în
EFEMERIDE ASTRONOMICE - 14 mai
Este a 134-a zi a anului 2025. Au mai rămas 231 de zile până la sfârșitul anului. Soarele răsare la 05 h 50 m și apune la 20 h 35 m. Luna răsare la 22 h 55 m și apune la 06 h 15 m. AGERPRES/(Documentare - Horia Plugaru, editor: Cerasela Bădiță)
PERSONALITATEA ZILEI: Stevie Wonder, una dintre legendele vii ale muzicii
Muzicianul Stevie Wonder s-a născut la 13 mai 1950, în localitatea Saginaw, Michigan, SUA. Numele său a fost ulterior modificat în Stevland Hardaway Morris, când s-a căsătorit mama sa, notează ww.allmusic.com. Născut prematur, a fost ținut în incubator. Faptul că a primit prea mult oxigen a dus la cicatrizarea și detașarea retinei sale și astfel și-a
Concursul muzical Eurovision 2025 (13, 15, 17 mai)
În 2025, are loc a 69-a ediție a concursului muzical Eurovision. Marea Finală a Eurovision 2025 va avea loc la St. Jakobshalle, Basel, sâmbătă, 17 mai, iar semifinalele au loc pe 13 și 15 mai. La această ediție vor participa 37 de posturi publice (Albania - RTSH, Armenia - AMPTV, Australia - SBS- asociat EBU, Austria - ORF, Azerbaidjan - Ictimai, B