ROMÂNIA ÎN ANUL PATRIMONIULUI CULTURAL: Colindatul în ceată bărbătească
![Imagine din galeria Agerpres](https://foto.agerpres.ro/storage/watermark/4962612.jpg)
La 5 decembrie 2013, Comitetul Interguvernamental de Protejare a Patrimoniului Cultural Imaterial din cadrul UNESCO a decis, cu ocazia celei de-a opta sesiuni anuale, să introducă Colindatul românesc în ceată bărbătească în lista Patrimoniului cultural imaterial, conform site-ului www.unesco.org.
Ritualul românesc de Crăciun al Colindatului în ceată bărbătească, susţinut din generaţie în generaţie de tineri din satele din România şi Republica Moldova, care merg din casă în casă şi interpretează cântece rituale (colinde), primind în schimb daruri simbolice şi bani, are importanta funcţie de a păstra identitatea socială şi de a asigura coeziunea comunităţilor în care se practică, menţionează UNESCO.
Comitetul Interguvernamental de Protejare a Patrimoniului Cultural Imaterial a decis că acest ritual al colindatului îndeplineşte criteriile de înscriere în această listă, prezentând şi o serie de argumente în acest sens. Printre aceste argumente este invocat faptul că ritualul colindatului se transmite din generaţie în generaţie într-o manieră informală şi le conferă practicanţilor săi din satele din România şi Republica Moldova un sentiment de identitate şi prestigiu. Un alt argument este că ritualul de colindat poate promova vizibilitatea acestei moşteniri culturale şi poate încuraja dialogul dintre comunităţi în ambele ţări.
Colindatul în ceată bărbătească este întâlnit nu numai în România şi Republica Moldova, dar şi în teritoriile aferente spaţiului românesc, menţionează site-ul www.crestinortodox.ro. El concentrează valori de primă importanţă ale folclorului muzical, literar, coregrafic, perpetuate prin tradiţia oralităţii.
Repertoriul naţional legat de obiceiurile sărbătorilor de iarnă îmbină creaţii artistice de origine diferită în timp. Acestea au obârşia în vechea cultură geto-dacă, în credinţa idolatrică a popoarelor greco-romane, orientale, dar şi în practicile creştine. Astfel, elementele păgâne şi creştine în cadrul obiceiurilor desfăşurate în împrejurări fie festive, fie obişnuite, s-au îmbinat şi s-au influenţat reciproc. În structura sărbătorilor din perioada iernii fuzionează manifestările legate de sărbătorile Bisericii Creştine, de Crăciun, An Nou şi Bobotează, care au un bogat şi variat repertoriu, incluzând colinde, cântece de stea, urarea pluguşorului, urarea cu sorcova, teatrul popular, teatrul cu păpuşi, dansuri cu măşti.
Forma tradiţională a colindatului presupune participarea întregii comunităţi: o parte în postura de colindători, alta de colindaţi. Colindatul începe în ajunul Crăciunului şi durează până în ziua de Bobotează. Protagoniştii obiceiului sunt copiii, flăcăii, bărbaţii până la o anumită vârstă (mai rar, femeile), organizaţi în cete compacte şi însoţiţi uneori de mici formaţii instrumentale, explică site-ul www.crestinortodox.ro.
Colindatul este precedat de etapa organizatorică, pregătitoare, care presupune constituirea cetei, repartizarea sarcinilor, învăţarea repertoriului.
Copiii sunt primii care pornesc cu colindatul, pentru că în credinţa tradiţională populară se consideră că numai copiii până la vârsta pubertăţii sunt înzestraţi cu calităţi morale, cum ar fiu puritate spirituală, ingenuitate, candoare etc. - ceea ce asigură eficienţa urărilor şi a felicitărilor.
Cei mai importanţi colindători în satul tradiţional erau flăcăii, bărbaţii tineri. Ei organizau colindatul şi vegheau desfăşurarea lui conform tradiţiei strămoşeşti. Grupul colindătorilor este desemnat prin diverşi termeni de circulaţie locală, precum ceată, ceata flăcăilor, ceata mare, tovărăşie, hurtă, cumpănie, bandă, haită, roată, malancă, etc.
Flăcăii învăţau din timp de la oamenii în vârstă colindele specifice satului. Colindele transmise în acest mod respectă o vechime foarte mare, sunt creaţii originale, autentice şi foarte importante pentru a înţelege modul de viaţă şi valorile societăţii tradiţionale. Conform tradiţiei, în semn de respect, ceata de bărbaţi tineri trebuia să colinde toate gospodăriile din comunitate. Aceştia colindau în mod organizat, anticipând sau remediind conflictele posibile, iar a doua şi a treia zi organizau cu banii câştigaţi hora (joc) în sat, la care participă toată colectivitatea.
Colindatul propriu-zis al adulţilor se desfăşoară în ajunul sau preziua sărbătorii Naşterii Domnului, mai rar de Anul Nou, cel mai răspândit rămânând colindatul de Crăciun. Numărul de participanţi în ceata de colindători poate varia între 4-15 persoane, dar poate ajunge şi până la 25-50 de flăcăi, în funcţie de structura demografică a localităţilor, notează www.crestinortodox.ro.
După locul de interpretare, acestea pot fi diferenţiate în: colindele de fereastră; colindele de casă, unele cu conţinut strict bisericesc; colindele de masă, al obiceiului de a efectua vizite rituale reciproce la rude, fini, naşi, fraţi, părinţi, neamuri, vecini, prieteni căsătoriţi.
Textele poetice ale colindelor poartă un caracter festiv şi diferă, în funcţie de vârsta şi de statutul social al destinatarului. Prin conţinutul lor se venerează munca omului, ataşamentul lui faţă de natură, dragoste etc. Urarea propriu-zisă este dezvăluită abia în finalul colindatului.
România are înscrise pe Lista Reprezentativă a Patrimoniului Cultural Imaterial al Umanităţii şapte elemente: ritualul căluşului (2008); doina (2009); ceramica de Horezu (2012); colindatul de ceată - dosar comun cu Republica Moldova (2013); dansul fecioresc din Ardeal (2015); meşteşugul ţeserii covoarelor de perete din România şi Republica Moldova (2016) şi practicile culturale asociate zilei de 1 Martie (Mărţişorul) - dosar comun cu Bulgaria, Republica Macedonia, Republica Moldova (2017). AGERPRES/(Documentare - Cristian Anghelache, editor: Marina Bădulescu, editor online: Anda Badea)
Conținutul website-ului www.agerpres.ro este destinat exclusiv informării publice. Toate informaţiile publicate pe acest site de către AGERPRES sunt protejate de dispoziţiile legale incidente. Sunt interzise copierea, reproducerea, recompilarea, modificarea, precum şi orice modalitate de exploatare a conţinutului acestui website. Informaţiile transmise pe www.agerpres.ro pot fi preluate, în conformitate cu legislaţia aplicabilă, în limita a 500 de semne. Detalii în secţiunea Condiţii de utilizare. Dacă sunteţi interesaţi de preluarea ştirilor AGERPRES, vă rugăm să contactaţi Direcţia Marketing - [email protected].
Alte știri din categorie
PERSONALITATEA ZILEI: Criticul literar Dan Alexandru Condeescu
Criticul literar Dan Alexandru Condeescu, director al Muzeului Național al Literaturii Române (1990-2007), s-a născut la 15 februarie 1950, în București, potrivit volumului 'Dicționarul General al Literaturii Române (Ed.Univers Enciclopedic, 2004). A absolvit Colegiul 'Sf. Sava' (1969) și Facultatea de Limba și Literatura Rom&acir
15 februarie - Ziua națională a lecturii
În fiecare an, la data de 15 februarie, este sărbătorită Ziua națională a lecturii. O propunere legislativă privind instituirea zilei de 15 februarie ca Ziua națională a lecturii a fost prezentată în Biroul Permanent al Camerei Deputaților, la 22 martie 2021, de mai mulți deputați și senatori, potrivit site-ului
15 februarie - Ziua internațională a copilului bolnav de cancer
Ziua internațională a copilului bolnav de cancer reprezintă o campanie globală ce are ca scop creșterea gradului de conștientizare cu privire la cancerul infantil și evidențierea sprijinului necesar pentru copiii și adolescenții cu cancer, supraviețuitorii și familiile acestora, notează https://internatio
CITATUL ZILEI
'Cea mai minunată viață e aceea care niciodată nu a avut nevoie de o minune.' - N. Iorga (Cugetări, Ed. Albatros, 1972)
SĂRBĂTORI RELIGIOASE - 15 februarie
Ortodoxe Sf. Ap. Onisim; Sf. Mc. Maior Greco-catolice Sf. ap. Onisim Romano-catolice Sf. Claudiu de la Colombiere, pr. Sfântul Apostol Onisim este pomenit în calendarul creștin ortodox în ziua de 15 februarie. Sfâ
EFEMERIDE ASTRONOMICE - 15 februarie
Este a 46-a zi a anului 2025. Au mai rămas 319 de zile până la sfârșitul anului. Soarele răsare la 07 h 15 m și apune la 17 h 45 m. Luna apune la 08 h 27 m și răsare la 20 h 52 m și. AGERPRES/(Documentare - Daniela Dumitrescu, editor: Irina Andreea Cristea)
Cristian Diaconescu, numit în funcția de consilier prezidențial pentru apărare și siguranță națională (fișă biografică)
La 14 februarie 2025, Cristian Diaconescu a fost numit consilier prezidențial pentru apărare și siguranță națională, conform unui decret semnat în aceeași zi de către președintele interimar al Rom&acir
Săptămâna europeană 10-14 februarie 2025
Sesiunea plenară a Parlamentului European (PE); UE lansează inițiativa InvestAI pentru a mobiliza investiții în valoare de 200 de miliarde de euro în Inteligența Artificială; Comisia Europeană a adoptat programul de lucru pentru 2025; UE va continua să sprijine #Ucraina dacă Kievul refuză un acord de pace Trump - Putin, asigură șefa diplomației europene K
Retrospectiva evenimentelor interne 10-14 februarie 2025
Demisia președintelui Klaus Iohannis și înlocuirea sa, interimar, cu președintele Senatului, Ilie Bolojan, promulgarea legilor bugetului de stat și bugetului asigurărilor sociale de stat pe anul 2025, preluarea de către Cătălin Predoiu a funcției de președinte interimar al PNL, transmiterea de către Ilie Bolojan a primului mesaj în calitate de președinte interima
DESTINAȚII DE WEEKEND: sfârșit de săptămână în București și în țară
*Opera Națională București (ONB) celebrează Ziua îndrăgostiților prin prezentarea, de miercuri, 12 februarie, până duminică, 16 februarie, a unora dintre cele mai faimoase povești de iubire din repertoriul liric universal, potrivit unui comunicat al ONB. Conform ONB, iubitorii baletului și ai artei lirice vor putea urmări spectacol
Cutremure cu magnitudinea peste 4 produse în România (cronologie 2023-2025)
Un cutremur cu magnitudinea 4,4 s-a produs, joi, 13 februarie 2025, la ora 22:44, în județul Buzău, zona seismică Vrancea, la adâncimea de 119,4 kilometri, în apropierea următoarelor orașe: 55 km sud-est de Sfântu-Gheorghe, 60 km nord-vest de Buzău, 61 km est de Brașov, 63 km vest de Focșani și 77 km nord de Ploiești. Seismologii au revizuit magnitudi
DOCUMENTAR: 20 de ani de la înregistrarea mărcii, logoului și domeniului platformei YouTube (14 februarie)
La 14 februarie 2005, trei tineri americani, Chad Hurley, Steve Chen și Jawed Karim, foști angajați ai unei companii americane de plăți online, au înregistrat marca, logoul și domeniul YouTube, cu scopul de a crea o aplicație video de întâlniri, potrivit https://www.adido-digital.co.uk și
14 februarie - Ziua Sfântului Valentin sau Ziua îndrăgostiților
În fiecare an, la 14 februarie, este sărbătorită Ziua Sfântului Valentin sau Ziua îndrăgostiților, o zi dedicată dragostei și afecțiunii, fie că este vorba de dragoste romantică, prietenie sau legături familiale. Reprezintă un moment, în plus, ca oamenii să-și arate aprecierea față de persoanele speciale din viața lor și de a crea amintiri de neuitat.
CITATUL ZILEI
'Orice iubire e datoare să se apropie cu reverență de sufletul spre care se îndreaptă.' - N. Iorga (Cugetări, Ed. Albatros, 1972)
SĂRBĂTORI RELIGIOASE - 14 februarie
Ortodoxe Sf. Cuv. Auxentie, Maron și Avraam Greco-catolice Sf. cuv. Auxențiu; Sf. Ciril și Metodiu - Patronii Europei Romano-catolice SS. Ciril, călug., și Metodiu, ep., patroni ai Europei; Valentin, pr. m. Sfântul Cuvios Auxentie este po