logo logo

Agerpres – Agenția Națională de Presă: Știri de actualitate cu informații de încredere pentru o societate bine informată.

Bucuresti

Piaţa Presei Libere nr. 1, sector 1

Telefon: +4 021.2076.110; +4 021.2076.105

[email protected]

TEATRU ŞI FILME ROMÂNEŞTI: ''Osânda'' (1976)

Image

Filmul "Osânda", regizat de Sergiu Nicolaescu după un scenariu inspirat din romanul "Velerim şi Veler Doamne" de Victor Ion Popa, a avut premiera în 1976. Ecranizarea prezintă povestea lui Manlache Preda, un ţăran care se întoarce în satul natal după 12 ani - 10 ani de ocnă pentru participarea la răscoala din 1907 şi doi ani pe front, în Primul Război Mondial.

În timpul scurs de când n-a mai fost în sat, soţia îl părăsise şi vânduse pământul boierului Leon Pârâianu. Rămas fără casă, fără pământ, Manlache intră în slujba boierului Pârâianu pentru a-şi recupera pământul. Într-o noapte, în grajdul unde Manlache îngrijea caii boierului intră doi găzari, cu planuri necinstite. Manlache îi prinde, dar în final le dă drumul, potrivit site-ului cinemagia.ro.

Ruxandra, o ţărancă tânără, frumoasă, îi propune lui Manlache să se însoare cu ea, pentru a scăpa de insistenţele jandarmului Ion. Manlache acceptă. Boierul şi soţia lui, Magda, pleacă pentru un an la Paris, unde câştigă la cazinouri o suma consistentă de bani.

După întoarcerea de la Paris, într-o zi boierul pleacă de la moşie, urmând să revină a doua zi. Când se întorcea spre moşie, pe drum, boierul e ucis cu o lovitură de secure de aceiaşi găzari pe care îi prinsese în grajd Manlache. Boierul rănit începe să strige după ajutor, Manlache îl aude şi pleacă spre el, iar când ajunge, acesta îi spune lui Manlache, înainte de a muri, că a fost înşelat, că a fost vândut.

Jandarmul Ion, pentru a se răzbuna pe Manlache, care se însurase cu Ruxandra, femeia pe care o dorea şi el, îi spune procurorului Marian că persoana bănuită de uciderea boierului este fostul ocnaş. Manlache află că e bănuit de crimă şi fuge, fiind adăpostit de cantonierul Petrache, care îi transmite Ruxandrei că bărbatul ei va pleca în munţi, la stână, să se adăpostească.

Între timp, procurorul află că doi găzari din satul vecin cheltuiau mulţi bani şi bănuieşte că aceştia ar fi fost plătiţi să-l ucidă pe boier. Judecătorul intenţionează să-l condamne pe Manlache, dar procurorul dispune arestarea lui Petrache, pentru a da de urma lui Manlache. Fostul ocnaş îl eliberează pe Petrache şi amândoi fug. Manlache e rănit şi rămâne în mlaştinile îngheţate, iar Petrache e din nou arestat şi bătut. Cantonierul le spune procurorului şi judecătorului că el l-a ucis pe boier şi pe Manlache, de teamă să nu-l denunţe.

Fostul ocnaş reuşeşte să ajungă la stână, în munţi, unde plănuieşte să rămână până în primăvară. Petrache moare în închisoare din cauza bătăilor. Procurorul pleacă spre stână în căutarea lui Manlache, dar este atacat de lupi şi moare. Ruxandra, care venise la stână, moare în timpul naşterii. Manlache o înmormântează în vârful unui deal din cimitirul satului şi îi pune pe mormânt o cruce mare din lemn, cioplită de mâna lui.

Soţia boierului Pârâianu, care se recăsătorise foarte repede după moartea acestuia, dă naştere unor zvonuri potrivit cărora ea ar fi pus la cale uciderea boierului. Autorităţile puseseră un premiu pentru prinderea lui Manlache. La sosirea primăverii, fostul ocnaş coboară în sat pentru a merge la mormântul Ruxandrei, dar este împuşcat de jandarmul Ion, care îl pândea. Cu greu ajunge la mormânt, scoate crucea şi cade peste ea, rostind "Grijania ei de lume!".

Din distribuţia filmului amintim: Amza Pellea, Gheorghe Dinică, Ernest Maftei, Sergiu Nicolaescu, Ioana Pavelescu, Aimée Iacobescu, Mihai Mereuţă, Vasile Niţulescu, Constantin Rauţchi, Emmerich Schäffer.

Filmările peliculei "Osânda" au avut loc la Călugăreni, în Dobrogea, la Snagov, la Bucureşti, la Sâmbăta sau pe vârful Bucegilor, potrivit site-ului http://sergiunicolaescu.ro. "Am avut un noroc uluitor cu vremea, mergeam cu întreaga echipă cam 200 de km pe zi în căutarea unui loc cu zăpadă şi când ne opream, ca o recompensă pentru efortul nostru, începea să ningă", scria Sergiu Nicolaescu, referindu-se la filmările pentru "Osânda", conform site-ului regizorului. Tot el spunea "muzica lui Tiberiu Olah pentru acest film este absolut magnifică, iar 'Osânda' e poate cel mai bun film al meu".

Filmul a avut premiera în iulie 1976, la Constanţa, şi s-a bucurat de numeroase premii din partea breslei cinematografice. Asociaţia Cineaştilor din România (ACIN) i-a acordat Marele Premiu, Amza Pellea a obţinut Premiul pentru interpretare masculină, (ex-aequo cu Victor Rebengiuc pentru interpretarea rolului titular din Tănase Scatiu), iar editoarea Margareta Anescu a primit Premiul pentru montaj, precizează tvr.ro. De asemenea, lungmetrajul a câştigat premiul pentru regie şi montaj la Festivalul de Film de la Cracovia din 1976 şi a fost propunerea României pentru cel mai bun film străin în 1977, dar nu a fost acceptat în competiţie. AGERPRES/(Documentare - Marina Bădulescu, editor: Irina Andreea Cristea, editor online: Adrian Dădârlat)

 

Sursa foto: tvr.ro

Afisari: 21

Conținutul website-ului www.agerpres.ro este destinat exclusiv informării publice. Toate informaţiile publicate pe acest site de către AGERPRES sunt protejate de dispoziţiile legale incidente. Sunt interzise copierea, reproducerea, recompilarea, modificarea, precum şi orice modalitate de exploatare a conţinutului acestui website. Informaţiile transmise pe www.agerpres.ro pot fi preluate, în conformitate cu legislaţia aplicabilă, în limita a 500 de semne. Detalii în secţiunea Condiţii de utilizare. Dacă sunteţi interesaţi de preluarea ştirilor AGERPRES, vă rugăm să contactaţi Direcţia Marketing - [email protected].


Alte știri din categorie

Documentare 14-05-2025 05:30

EFEMERIDE ASTRONOMICE - 14 mai

Este a 134-a zi a anului 2025. Au mai rămas 231 de zile până la sfârșitul anului. Soarele răsare la 05 h 50 m și apune la 20 h 35 m. Luna răsare la 22 h 55 m și apune la 06 h 15 m. AGERPRES/(Documentare - Horia Plugaru, editor: Cerasela Bădiță)

Documentare 13-05-2025 11:00

PERSONALITATEA ZILEI: Stevie Wonder, una dintre legendele vii ale muzicii

Muzicianul Stevie Wonder s-a născut la 13 mai 1950, în localitatea Saginaw, Michigan, SUA. Numele său a fost ulterior modificat în Stevland Hardaway Morris, când s-a căsătorit mama sa, notează ww.allmusic.com. Născut prematur, a fost ținut în incubator. Faptul că a primit prea mult oxigen a dus la cicatrizarea și detașarea retinei sale și astfel și-a

Documentare 13-05-2025 10:00

Concursul muzical Eurovision 2025 (13, 15, 17 mai)

În 2025, are loc a 69-a ediție a concursului muzical Eurovision. Marea Finală a Eurovision 2025 va avea loc la St. Jakobshalle, Basel, sâmbătă, 17 mai, iar semifinalele au loc pe 13 și 15 mai. La această ediție vor participa 37 de posturi publice (Albania - RTSH, Armenia - AMPTV, Australia - SBS- asociat EBU, Austria - ORF, Azerbaidjan - Ictimai, B

Documentare 13-05-2025 09:00

Cea de-a 78-a ediție a Festivalului de Film de la Cannes (13-24 mai)

Ediția cu numărul 78 a Festivalului de Film de la Cannes debutează în ziua de 13 mai 2025, urmând să tragă cortina la 24 mai. Juriul competiției principale este prezidat de actrița franceză Juliette Binoche, potrivit festival-cannes.com. Posterul oficial al ediției prezintă o scenă din filmul

Documentare 13-05-2025 07:45

CITATUL ZILEI

'Orice își are ritmul propriu de schimbare. Moda se schimbă mai repede decât manierele, manierele mai repede decât moravurile, moravurile mai repede decât pasiunile și, în general, viața intelectuală, rațională, lucidă, mai repede decât cea afectivă, intențională, instinctivă.' - George Bernard Shaw ('Aforisme, paradoxuri, cuge

Documentare 13-05-2025 07:30

SÃRBÃTORI RELIGIOASE - 13 mai

Ortodoxe Sf. Mc. Glicheria; Sf. Serghie Mărturisitorul Greco-catolice Sf. m. Glicheria; Apariția Sf. Fecioare Maria la Fatima Romano-catolice Sf. Fc. Maria de la Fatima Sfânta Muceniță Glicheria este pomenită în calendarul creștin o

Documentare 13-05-2025 05:30

EFEMERIDE ASTRONOMICE - 13 mai

Este a 133-a zi a anului 2025. Au mai rămas 232 de zile până la sfârșitul anului. Soarele răsare la 05 h 51 m și apune la 20 h 34 m. Luna răsare la 21 h 51 m și apune la 05 h 42 m. AGERPRES/(Documentare - Horia Plugaru, editor: Cerasela Bădiță)

Documentare 12-05-2025 10:00

Săptămâna mondială a siguranței rutiere (ONU) (12-18)

Săptămâna mondială a siguranței rutiere (ONU), aflată la cea de-a 8-a ediție, va avea loc în perioada 12-18 mai 2025 și va avea tema '#MakeWalkingSafe#MakeCyclingSafe', menționează www.who.int. Evenimentul are drept scop să îndemne factorii de decizie să încurajeze mersul pe jos, cu bicicleta și

Documentare 12-05-2025 09:30

12 mai - Ziua internațională a sănătății plantelor (FAO)

Sănătatea plantelor reprezintă fundamentul securității alimentare și este interconectată cu sănătatea umană, animală și a mediului. Plantele sănătoase oferă diete bogate în nutrienți pentru oameni și animale și contribuie la promovarea unui ecosistem echilibrat, subliniază Organizația pentru Alimentație și Agricultură. Plantele infectate cu dăunători pot

Documentare 12-05-2025 08:30

12 mai - Ziua internațională a asistenților medicali

La 12 mai este marcată Ziua internațională a asistenților medicali. Data aleasă reprezintă ziua de naștere a asistentei medicale Florence Nightingale, cea care a deschis, în 1860, prima școală pentru asistentele medicale, în apropierea Spitalului 'Saint Thomas' din Londra, realizând primul pas în pregătirea profesională și insti

Documentare 12-05-2025 08:00

12 mai - Ziua Vesak, a lunii pline (ONU)

Ziua Vesak (Ziua Lunii pline), sărbătorită în 2025 la data de 12 mai, este zi sacră pentru budiștii din întreaga lume, reprezentând ziua în care s-a născut Buddha, în 623 î. Hr. Ziua Vesak este marcată anual în ziua cu lună plină din mai, conform https://www.un.org/. Zi

Documentare 12-05-2025 03:30

CITATUL ZILEI

'Amabilitatea e în multe cazuri moneda falsă a bunătății. Bunătatea este întotdeauna amabilă; rareori însă amabilitatea e blândă și plină de bunătate.' - E.D.Ochoa, Cfr. Carlos Frontaura 'Maxime morale autografe' ('Spicuiri din înțelepciunea spaniolă', Editura Albatros, București, 1976)

Documentare 12-05-2025 03:15

SÃRBÃTORI RELIGIOASE - 12 mai

Ortodoxe Sf. Mc. Ioan Valahul; Sf. Ierarhi Epifanie, arhiepiscopul Ciprului, și Gherman, patriarhul Constantinopolului Greco-catolice Sf. ep. Epifanie al Ciprului; Sf. Gherman al Constantinopolului Romano-catolice Ss. Nereu și Ahile, m. *; Pancrațiu, m. Sfântul Mucenic Ioan Valahul este pomenit &

Documentare 11-05-2025 09:00

11 mai - Ziua tatălui în România

La 11 mai 2025 este sărbătorită Ziua tatălui în România. Această zi este marcată, conform prevederilor legii în vigoare (Legea nr. 319/2009), în cea de-a doua duminică a lunii mai. Propunerea legislativă pentru instituirea Zilei tatălui și a Zilei Mamei a fost adoptată de Senat la 9 iunie 2009 și de Camera Deputaților la 29 septembrie 2

Documentare 11-05-2025 08:00

11 mai - Ziua Națională a Portului Tradițional din România

La 11 mai 2025 este sărbătorită Ziua Națională a Portului Tradițional din România. Marcarea acestei zile a fost instituită prin Legea 102/2015. ''Tradiția reprezintă un element primordial în identificarea existenței și evoluției istorice și socio-culturale a unei națiuni. Portul tradițional, alături de alte elemente culturale ca muzica, dan