DOCUMENTAR: 195 de ani de la moartea lui Gheorghe Lazăr, întemeietor al învăţământului românesc modern

Format în spiritul Şcolii Ardelene, cu studii ştiinţifice şi filosofice solide la Viena, el a venit în Muntenia, ca un nou ''descălecător'', şi a înfiinţat în 1818, şcoala românească de la Sfântul Sava. A murit la 44 de ani, dar a înfăptuit o operă culturală de o importanţă decisivă pentru modernizarea învăţământului românesc.
Cărturarul şi pedagogul Gheorghe Lazăr s-a născut la 5 iunie 1779 sau 9 ianuarie 1782, potrivit lucrării ''Dicţionarul General al Literaturii Române'' (Editura Univers Enciclopedic, Bucureşti, 2005), la Avrig, judeţul Sibiu.
Al şaselea copil al ţăranilor Maria şi Gheorghe Lăzăroaie, Gheorghe Eustratie a învăţat la Şcoala Normală din localitatea natală, cu Ioan Barac. Apoi, a urmat Liceul Piarist din Cluj (1798-1805), excepţie făcând anul 1802, când a trecut la Liceul Catolic din Sibiu. A făcut cursuri de drept, în 1805, timp de două trimestre, la Cluj. Anul următor, cu o bursă obţinută prin episcopul ortodox Nicolae Huţovici, a devenit student la Viena. Aici a audiat cursuri de teologie, filosofie, drept, pedagogie, literatură, matematică, inginerie, ştiinţe militare, medicină, care i-au asigurat o pregătire enciclopedică, în spirit iluminist.
S-a întors acasă în 1811, iar în anul următor a fost hirotonisit arhidiacon şi a obţinut un post la Seminarul Episcopiei Ortodoxe din Sibiu. A fost destituit din profesorat la sfârşitul anului 1815, în urma unui conflict pe care l-a avut cu episcopul Vasile Moga, un adept al învăţământului în limba slavonă, care a împiedicat activitatea culturală a lui Lazăr, interzicându-i tipărirea manualelor în limba română, potrivit https://cnlazar.ro. A fost pus sub supravegherea autorităţilor poliţieneşti.
În 1816, a trecut munţii şi s-a stabilit la Bucureşti, unde şi-a câştigat existenţa mai întâi ca profesor particular. Aici, şi-a dedicat întreaga activitate întemeierii şi dezvoltării învăţământului naţional. În februarie 1818, a pledat în Divan pentru avantajul predării cunoştinţelor superioare (filosofie, matematică) în limba română.
La 24 martie 1818, domnitorul Ioan Gh. Caragea (1812-1818) a aprobat anaforaua Eforiei, care a consfinţit deschiderea în august a primei şcoli superioare româneşti, în localul de la ''Sf. Sava''. La început, elevii săi erau băieţi de mici meseriaşi, târgoveţi şi dascăli, pentru că fii de boieri frecventau în continuare şcoala grecească. Noua instituţie a devenit, în scurt timp, principalul focar de consolidare şi difuzare a culturii româneşti. Din prima generaţie de elevi au făcut parte, printre alţii, Petrache Poenaru, Daniel Tomescu, Teodor Paladi, Simion Marcovici şi alţii, notează acelaşi site amintit mai sus.
Foto: (c) SORIN LUPSA / AGERPRES FOTO - Statuia lui Gheorghe Lazăr (marmură, 1886) - realizată de scuptorul Ion Georgescu, amplasată în Piaţa Universităţii
Într-o ''Înştiinţare. De toată cinstea vrednică tinerime'' (1818), Gheorghe Lazăr a expus un program de studii în patru trepte, cea superioară incluzând dreptul şi filosofia, iar teologia studiindu-se separat. A dat prioritate unor discipline ca limba română, matematica, istoria naţională, introdusă pentru dată ca obiect de studiu, fiind realizat, astfel, un program de învăţământ complet şi realist, care răspundea cerinţelor societăţii (aici s-au format primii ingineri hotarnici).
Gheorghe Lazăr a predat matematica şi filosofia atât elevilor cât şi în cadrul unor prelegeri publice, când făcea educaţie culturală şi patriotică. A fost frecvent ajutat de Eufrosin Poteca, L. Erdeli, Petrache Poenaru şi, din 1819, de fostul său elev, Ion Heliade-Rădulescu. Sentimentele sale patriotice l-au apropiat de mişcarea revoluţionară de la 1821 şi de Tudor Vladimirescu, pe care l-a cunoscut prin episcopul Ilarion al Argeşului.
S-a întors bolnav în satul natal, Avrig, unde s-a stins din viaţă la 17 septembrie 1823. A fost înmormântat în curtea bisericii ortodoxe din Avrig, în imediata vecinătate a casei natale, potrivit https://cnlazar.ro.
Principala operă a lui Gheorghe Lazăr o constituie faptele sale culturale şi activitatea sa pedagogică, cu mare rol în renaşterea naţională a epocii moderne. Şcoala de la ''Sf. Sava'' a dat roade în plan naţional prin pregătirea generaţiei paşoptiste. Ideile din discursuri, înştiinţări, apeluri, ş.a. îmbină teologismul cu raţionalismul. A fost influenţat de filosofia lui Chr. Wolff, dar şi de opera iluminiştilor francezi, de morala lui Fr. S. Karpe, care susţinea doctrina dreptului raţional sau natural, iar ideile pedagogice se revendică de la filantropism, prin J.H. Campe, urmaşul lui Johann Basedow. Totodată, a fost unul dintre primii adepţi de la noi ai filosofiei lui Immanuel Kant, după care a redactat cursuri de filosofie, logică şi metafizică, pierdute însă.
Ideile lui s-au reflectat cel mai bine în discursuri, precum ''Cuvânt al lui G. Lazăr, la înscăunarea mitropolitului Dionisie'' (1819) sau în cel dedicat domnitorului Grigore Dimitrie Ghica la 30 iulie 1822.
Printre lucrările teologice şi moral-educative traduse de Gheorghe Lazăr din germană în perioada vieneză, astăzi pierdute, s-au aflat ''Învăţătura ortodoxă a arhiepiscopului Platon Levşin din Tver'', lucrarea lui J.H.Campe ''Învăţături morale ale lui Gottlieb Ehrenweich pentru băieţi'', precum şi povestiri populare şi romantice.
Gheorghe Lazăr a mai realizat la Viena şi la Sibiu, în 1815, o serie de manuale didactice - ''Compendiu de geografia Transilvaniei'' şi ''Gramatica româno-germană''. În 1822, a pregătit la Bucureşti, cursuri de matematică după Chr. Wolff şi după manuale germane, interesante pentru fixarea unei terminologii de specialitate incipiente.
Personalitate complexă, Gheorghe Lazăr şi-a împlinit vocaţia de ctitor al învăţământului românesc modern, fiind totodată autor de manuale didactice, inginer, orator, moralist şi scriitor. Din perspectiva acţiunilor sale, el se înscrie printre întemeietorii culturii române moderne.
Începând cu anul 2007, anual, la data de 5 iunie, ziua naşterii marelui pedagog Gheorghe Lazăr, se sărbătoreşte Ziua învăţătorului. AGERPRES (Documentare - Irina Andreea Cristea; editor: Horia Plugaru, editor online: Adrian Dădârlat)
Conținutul website-ului www.agerpres.ro este destinat exclusiv informării publice. Toate informaţiile publicate pe acest site de către AGERPRES sunt protejate de dispoziţiile legale incidente. Sunt interzise copierea, reproducerea, recompilarea, modificarea, precum şi orice modalitate de exploatare a conţinutului acestui website. Informaţiile transmise pe www.agerpres.ro pot fi preluate, în conformitate cu legislaţia aplicabilă, în limita a 500 de semne. Detalii în secţiunea Condiţii de utilizare. Dacă sunteţi interesaţi de preluarea ştirilor AGERPRES, vă rugăm să contactaţi Direcţia Marketing - [email protected].
Alte știri din categorie
FRAGMENT DE ISTORIE: Armata sovietică ocupă orașul german Königsberg (9 aprilie 1945)
Bătălia pentru Prusia de Est s-a încheiat cu asediul armatei sovietice, în 1945, asupra orașelor Königsberg (9 aprilie, devenit apoi Kaliningrad) și Pillau (26 aprilie, devenit Baltiysk), potrivit https://eng.navalmuseum.ru/. Bătălia de la Königsberg a fost unul dintre cele mai dis
Nordic EV Summit, conferința anuală dedicată mașinilor electrice, la Oslo (9-10 aprilie)
La 9-10 aprilie 2025, are loc, la Oslo, în Capitala Norvegiei, unul dintre cele mai importante eveniment de pe continentul european dedicat mașinilor electrice, Nordic EV Summit, aducând laolaltă din spațiul internațional o comunitate amplă a celor implicați în industria dedicată mobilității electrice, potrivit
CITATUL ZILEI
'Nu-i pe lume comoară pe care s-o găsești fără trudă; omul nepăsător comoară nu va găsi.' ('Cugetări persane', antologie și traducere de Viorel Bageacu, Ed. Albatros, București 1983)
SĂRBĂTORI RELIGIOASE - 9 aprilie
Ortodoxe Sf. Mc. Eupshie; Sf. Cuv. Vadim Greco-catolice Sf. m. Eupsihie din Cezareea Romano-catolice Fer. Ubald, călug. Sfântul Mucenic Eupshie este pomenit în calendarul creștin ortodox la 9 aprilie. S-a născut în Cezareea Capadociei d
Prezidențiale2025/ Alegerile prezidențiale după anul 1989 (1990-2024)
După Revoluția din decembrie 1989, în țara noastră au avut loc opt alegeri prezidențiale, în anii 1990, 1992, 1996, 2000, 2004, 2009, 2014 și 2019. În urma acestora, au fost aleși patru președinți ai României: Ion Iliescu, cu trei mandate (1990-1992, 1992-1996, 2000-2004); Emil Constantinescu, cu un mandat (1996-2000); Traian Băsescu, cu două
Prezidențiale2025/ Reguli privind finanțarea campaniei electorale
Campania electorală pentru alegerile prezidențiale din mai 2025 se desfășoară în intervalul 4 aprilie, ora 00:00 - 3 mai, ora 7:00. Potrivit regulilor de campanie, contribuțiile candidaților pentru campania electorală pot proveni exclusiv din venituri proprii ale acestora, donații primite de la persoane fizice (maximum 810.000 lei) sau împrumuturi de la persoane
EFEMERIDE ASTRONOMICE - 9 aprilie
Este a 99-a zi a anului 2025. Au mai rămas 266 de zile până la sfârșitul anului. Soarele răsare la 06 h 42 m și apune la 19 h 53 m. Luna răsare la 16 h 27 m și apune la 05 h 24 m. AGERPRES/(Documentare - Horia Plugaru, editor: Cerasela Bădiță)
A murit profesorul și analistul politic Bogdan Teodorescu (fișă biografică)
Profesorul Bogdan Teodorescu, analist politic, a murit la 8 aprilie 2025, la vârsta de 61 de ani. Dispariția lui Bogdan Teodorescu reprezintă o grea pierdere pentru societatea românească, arată conducerea SNSPA, într-un comunicat r
PERSONALITATEA ZILEI: Scriitoarea Barbara Kingsolver
Barbara Kingsolver, născută la 8 aprilie 1955, în Annapolis, Maryland, SUA, este o scriitoare și activistă, ale cărei romane abordează teme precum rezistența oamenilor care trăiesc în medii neospitaliere și frumusețea care poate fi găsită chiar și în circumstanțe atât de dure. Kingsolver a crescut în estul statului Kentucky, fiind
Anunțarea listei scurte pentru International Booker Prize 2025
Lista scurtă pentru International Booker Prize 2025 va fi anunțată, la 8 aprilie 2025, la Londra, iar numele câștigătorului va fi dezvăluit în cadrul unei ceremonii desfășurate la muzeul Tate Modern din Capitala Regatului Unit, la 20 mai 2025. Președintele juriului ediției de anul acesta este scriitorul Max Porter. Alături de acest
Conferința despre finanțarea Rețelei transeuropene de transport TEN-T (8-9 aprilie)
Conferința despre finanțarea Rețelei transeuropene de transport TEN-T (8-9 aprilie) este organizată de Ministerul Dezvoltării Fondurilor și Politicii Regionale din Polonia, în timpul președinției poloneze a Consiliului UE, la Lublin. Construirea rețelei transeuropene de transport (TEN-T) asigură o mai mare mobilitate, competitivitate și o mai bună funcți
Cea de-a 21-a ediție a Premiilor BAFTA dedicate industriei de gaming (8 aprilie)
În ziua de 8 aprilie 2025, este programată ediția cu numărul 21 a ceremoniei de decernare a Premiilor BAFTA dedicate industriei de gaming, arată bafta.org. Cu acest prilej, Academia Britanică de Arte ale Filmului și Televiziunii va recompensa cele mai bune jocuri video britanice și internaționale lansate în intervalu
Prezidențiale2025/ Președintele României - rol și atribuții
Potrivit Constituției din 2003, Președintele României reprezintă statul român și este garantul independenței naționale, al unității și al integrității teritoriale a țării. Președintele României veghează la respectarea Constituției și la buna funcționare a autorităților publice. În acest scop, Președintele exercită funcția de mediere între puteri
8 aprilie - Ziua internațională a romilor
Ziua internațională a romilor este sărbătorită anual de comunitatea internațională, la 8 aprilie, în cinstea recunoașterii culturii, istoriei și drepturilor milioanelor de romi din toată lumea, dar și pentru a atrage atenția asupra discriminării cu care se confruntă comunitățile de romi din Europa și de pretutindeni, notează site-urile
Prezidențiale2025/ Prezentarea candidaților
Biroul Electoral Central a stabilit, la 20 martie 2025, rămânerea definitivă a candidaturilor depuse pentru alegerile la funcția de președinte al României, la scrutinul din luna mai, iar la 22 martie a stabilit, prin tragere la sorți, ordinea de înscriere în buletinul de vot a candidaților. Potrivit comunicatului BEC, ordinea pe buletin