logo logo

Agerpres – Agenția Națională de Presă: Știri de actualitate cu informații de încredere pentru o societate bine informată.

Bucuresti

Piaţa Presei Libere nr. 1, sector 1

Telefon: +4 021.2076.110; +4 021.2076.105

[email protected]

DOCUMENTAR: 195 de ani de la moartea lui Gheorghe Lazăr, întemeietor al învăţământului românesc modern

Imagine din galeria Agerpres

Format în spiritul Şcolii Ardelene, cu studii ştiinţifice şi filosofice solide la Viena, el a venit în Muntenia, ca un nou ''descălecător'', şi a înfiinţat în 1818, şcoala românească de la Sfântul Sava. A murit la 44 de ani, dar a înfăptuit o operă culturală de o importanţă decisivă pentru modernizarea învăţământului românesc.

Cărturarul şi pedagogul Gheorghe Lazăr s-a născut la 5 iunie 1779 sau 9 ianuarie 1782, potrivit lucrării ''Dicţionarul General al Literaturii Române'' (Editura Univers Enciclopedic, Bucureşti, 2005), la Avrig, judeţul Sibiu.

Al şaselea copil al ţăranilor Maria şi Gheorghe Lăzăroaie, Gheorghe Eustratie a învăţat la Şcoala Normală din localitatea natală, cu Ioan Barac. Apoi, a urmat Liceul Piarist din Cluj (1798-1805), excepţie făcând anul 1802, când a trecut la Liceul Catolic din Sibiu. A făcut cursuri de drept, în 1805, timp de două trimestre, la Cluj. Anul următor, cu o bursă obţinută prin episcopul ortodox Nicolae Huţovici, a devenit student la Viena. Aici a audiat cursuri de teologie, filosofie, drept, pedagogie, literatură, matematică, inginerie, ştiinţe militare, medicină, care i-au asigurat o pregătire enciclopedică, în spirit iluminist.

S-a întors acasă în 1811, iar în anul următor a fost hirotonisit arhidiacon şi a obţinut un post la Seminarul Episcopiei Ortodoxe din Sibiu. A fost destituit din profesorat la sfârşitul anului 1815, în urma unui conflict pe care l-a avut cu episcopul Vasile Moga, un adept al învăţământului în limba slavonă, care a împiedicat activitatea culturală a lui Lazăr, interzicându-i tipărirea manualelor în limba română, potrivit https://cnlazar.ro. A fost pus sub supravegherea autorităţilor poliţieneşti.

În 1816, a trecut munţii şi s-a stabilit la Bucureşti, unde şi-a câştigat existenţa mai întâi ca profesor particular. Aici, şi-a dedicat întreaga activitate întemeierii şi dezvoltării învăţământului naţional. În februarie 1818, a pledat în Divan pentru avantajul predării cunoştinţelor superioare (filosofie, matematică) în limba română.

La 24 martie 1818, domnitorul Ioan Gh. Caragea (1812-1818) a aprobat anaforaua Eforiei, care a consfinţit deschiderea în august a primei şcoli superioare româneşti, în localul de la ''Sf. Sava''. La început, elevii săi erau băieţi de mici meseriaşi, târgoveţi şi dascăli, pentru că fii de boieri frecventau în continuare şcoala grecească. Noua instituţie a devenit, în scurt timp, principalul focar de consolidare şi difuzare a culturii româneşti. Din prima generaţie de elevi au făcut parte, printre alţii, Petrache Poenaru, Daniel Tomescu, Teodor Paladi, Simion Marcovici şi alţii, notează acelaşi site amintit mai sus.

 


Foto: (c) SORIN LUPSA / AGERPRES FOTO - Statuia lui Gheorghe Lazăr (marmură, 1886) - realizată de scuptorul Ion Georgescu, amplasată în Piaţa Universităţii


Într-o ''Înştiinţare. De toată cinstea vrednică tinerime'' (1818), Gheorghe Lazăr a expus un program de studii în patru trepte, cea superioară incluzând dreptul şi filosofia, iar teologia studiindu-se separat. A dat prioritate unor discipline ca limba română, matematica, istoria naţională, introdusă pentru dată ca obiect de studiu, fiind realizat, astfel, un program de învăţământ complet şi realist, care răspundea cerinţelor societăţii (aici s-au format primii ingineri hotarnici).

Gheorghe Lazăr a predat matematica şi filosofia atât elevilor cât şi în cadrul unor prelegeri publice, când făcea educaţie culturală şi patriotică. A fost frecvent ajutat de Eufrosin Poteca, L. Erdeli, Petrache Poenaru şi, din 1819, de fostul său elev, Ion Heliade-Rădulescu. Sentimentele sale patriotice l-au apropiat de mişcarea revoluţionară de la 1821 şi de Tudor Vladimirescu, pe care l-a cunoscut prin episcopul Ilarion al Argeşului.

S-a întors bolnav în satul natal, Avrig, unde s-a stins din viaţă la 17 septembrie 1823. A fost înmormântat în curtea bisericii ortodoxe din Avrig, în imediata vecinătate a casei natale, potrivit https://cnlazar.ro.

Principala operă a lui Gheorghe Lazăr o constituie faptele sale culturale şi activitatea sa pedagogică, cu mare rol în renaşterea naţională a epocii moderne. Şcoala de la ''Sf. Sava'' a dat roade în plan naţional prin pregătirea generaţiei paşoptiste. Ideile din discursuri, înştiinţări, apeluri, ş.a. îmbină teologismul cu raţionalismul. A fost influenţat de filosofia lui Chr. Wolff, dar şi de opera iluminiştilor francezi, de morala lui Fr. S. Karpe, care susţinea doctrina dreptului raţional sau natural, iar ideile pedagogice se revendică de la filantropism, prin J.H. Campe, urmaşul lui Johann Basedow. Totodată, a fost unul dintre primii adepţi de la noi ai filosofiei lui Immanuel Kant, după care a redactat cursuri de filosofie, logică şi metafizică, pierdute însă.

Ideile lui s-au reflectat cel mai bine în discursuri, precum ''Cuvânt al lui G. Lazăr, la înscăunarea mitropolitului Dionisie'' (1819) sau în cel dedicat domnitorului Grigore Dimitrie Ghica la 30 iulie 1822.

Printre lucrările teologice şi moral-educative traduse de Gheorghe Lazăr din germană în perioada vieneză, astăzi pierdute, s-au aflat ''Învăţătura ortodoxă a arhiepiscopului Platon Levşin din Tver'', lucrarea lui J.H.Campe ''Învăţături morale ale lui Gottlieb Ehrenweich pentru băieţi'', precum şi povestiri populare şi romantice.

Gheorghe Lazăr a mai realizat la Viena şi la Sibiu, în 1815, o serie de manuale didactice - ''Compendiu de geografia Transilvaniei'' şi ''Gramatica româno-germană''. În 1822, a pregătit la Bucureşti, cursuri de matematică după Chr. Wolff şi după manuale germane, interesante pentru fixarea unei terminologii de specialitate incipiente.

Personalitate complexă, Gheorghe Lazăr şi-a împlinit vocaţia de ctitor al învăţământului românesc modern, fiind totodată autor de manuale didactice, inginer, orator, moralist şi scriitor. Din perspectiva acţiunilor sale, el se înscrie printre întemeietorii culturii române moderne.

Începând cu anul 2007, anual, la data de 5 iunie, ziua naşterii marelui pedagog Gheorghe Lazăr, se sărbătoreşte Ziua învăţătorului. AGERPRES (Documentare - Irina Andreea Cristea; editor: Horia Plugaru, editor online: Adrian Dădârlat)

Afisari: 9

Conținutul website-ului www.agerpres.ro este destinat exclusiv informării publice. Toate informaţiile publicate pe acest site de către AGERPRES sunt protejate de dispoziţiile legale incidente. Sunt interzise copierea, reproducerea, recompilarea, modificarea, precum şi orice modalitate de exploatare a conţinutului acestui website. Informaţiile transmise pe www.agerpres.ro pot fi preluate, în conformitate cu legislaţia aplicabilă, în limita a 500 de semne. Detalii în secţiunea Condiţii de utilizare. Dacă sunteţi interesaţi de preluarea ştirilor AGERPRES, vă rugăm să contactaţi Direcţia Marketing - [email protected].


Alte știri din categorie

Documentare 22-02-2025 11:00

PERSONALITATEA ZILEI: Actrița Drew Barrymore

Drew Barrymore a devenit una dintre cele mai apreciate actrițe ale generației sale, deși viața i-a adus multe provocări încă din copilărie. A fost distinsă în 1999 cu Premiul ''Former Child Star Lifetime Achievement' din partea Fundației Young Artist, pentru realizările ei ca actriță în copilărie. Drew Blythe Barrymore s-a născut

Documentare 22-02-2025 10:00

22 februarie - Ziua mondială a cercetășiei

Ziua mondială a cercetășiei este marcată la 22 februarie și reprezintă ziua de naștere a fondatorului Mișcării 'Scout' - cercetașii, Robert Baden-Powell. Robert Baden-Powell a urmat o carieră militară și a încercat să reformeze metodele de pregătire militară, introducând activități distractive pentru ridicarea moralului trupelor. A fost dis

Documentare 22-02-2025 09:00

Cea de-a 40-a ediție a ceremoniei de decernare a Premiilor Film Independent Spirit

În ziua de 22 februarie 2025, este programată cea de-a 40-a ediție a ceremoniei de decernare a Premiilor Film Independent Spirit. Cu acest prilej, organizația artistică non-profit Film Independent răsplătește cele mai bune producții cinematografice realizate cu un buget de cel mult 28 de milioane de dolari și difuzate în anul 2024, notează

Documentare 22-02-2025 07:45

CITATUL ZILEI

''Nu-ți goli starea sufletului tău dinaintea oricui. Și prin aceasta nu-ți pricinui pagubă ție însuți'' (''Maxime, sentințe și aforisme din Egiptul antic'', Editura Albatros, București, 1975) 

Documentare 22-02-2025 07:30

SĂRBĂTORI RELIGIOASE - 22 februarie

Ortodoxe Aflarea moaștelor Sfinților Mc. din Constantinopol (Sâmbăta celor adormiți - Moșii de iarnă) Greco-catolice Aflarea moaștelor martirilor din Eugenion. Pomenirea morților Romano-catolice Catedra Sf. Ap. Petru; Sf. Margareta din Cortona, călug.

Documentare 22-02-2025 05:30

EFEMERIDE ASTRONOMICE - 22 februarie

Este a 53-a zi a anului 2025. Au mai rămas 312 de zile până la sfârșitul anului. Soarele răsare la 07 h 04 m și apune la 17 h 54 m. Luna răsare la 03 h 22 m și apune la 11 h 23 m. AGERPRES/(Documentare - Daniela Dumitrescu, editor: Mariana Zbora-Ciurel)

Documentare 21-02-2025 16:23

Retrospectiva evenimentelor interne 17-21 februarie 2025

Primirea președintelui interimar al României, Ilie Bolojan, de către președintele Franței, Emmanuel Macron, discursul lui Ilie Bolojan la întâlnirea anuală cu șefii misiunilor diplomatice acreditați în România, reuniunea Comitetului Național pentru aderarea României la OCDE, prezidată de premierul Marcel Ciolacu, precum și marcarea

Documentare 21-02-2025 14:51

Săptămâna europeană 17-21 februarie 2025

Lideri ai unor state europene împreună cu oficiali ai Comisiei și Consiliului European au discutat într-o reuniune informală la invitația președintelui Franței Emmanuel Macron pe marginea situației din Ucraina și asupra aspectelor care vizează apărarea colectivă și arhitectura de securitate a Europei. Miniștrii afacerilor europene din cele 27 de state mem

Documentare 21-02-2025 11:00

UN SECOL DE ISTORIE: Lansarea primului număr al publicației The New Yorker (21 februarie)

La 21 februarie 1925 a fost lansată revista americană The New Yorker, potrivit Columbia Journalism Review (https://www.cjr.org/). Publicația a fost înființată de Harold Ross, unul dintre membrii fondatori ai grupului Algonquin Round Table, ce reunea scriitori, critici, actori, și de soția acestuia Jane G

Documentare 21-02-2025 10:00

DESTINAȚII DE WEEKEND: sfârșit de săptămână în București și în țară

*'Ziua Solidarității Româno-Poloneze' este marcată în zilele de 21 februarie și 26 februarie 2025, de la ora 15.00, la Muzeul Național de Istorie a României (MNIR), prin două tururi ghidate gratuite în expoziția 'România-Polonia, un secol de istorie. Mareșalul Jozef Pilsudski și Familia Regală a României', o colabor

Documentare 21-02-2025 09:00

21 februarie - Ziua internațională a limbii materne (ONU)

Ziua internațională a limbii materne este marcată în fiecare an, la 21 februarie, pentru a promova diversitatea culturală și lingvistică din întreaga lume. Proclamată în cadrul Conferinței Generale a UNESCO din 17 noiembrie 1999, această zi a fost celebrată pentru prima dată de Organizația Națiunilor Unite în anul 2000. În acest s

Documentare 21-02-2025 07:45

CITATUL ZILEI

''Cumpătarea în toate lucrurile sufletului este lauda omului înțelept'' (''Maxime, sentințe și aforisme din Egiptul antic'', Editura Albatros, București, 1975) 

Documentare 21-02-2025 07:30

SĂRBĂTORI RELIGIOASE - 21 februarie

Ortodoxe Sf. Cuv. Timotei; Sf. Ier. Eustatie, arhiepiscopul Antiohiei Greco-catolice Sf. cuv. Timotei; Sf. Eustațiu al Antiohiei Romano-catolice Sf. Petru Damian, ep. înv. Sfântul Cuvios Timotei este pomenit în calendarul creștin orto

Documentare 21-02-2025 05:30

EFEMERIDE ASTRONOMICE - 21 februarie

Este a 52-a zi a anului 2025. Au mai rămas 313 de zile până la sfârșitul anului. Soarele răsare la 07 h 07 m și apune la 17 h 53 m. Luna răsare la 02 h 17 m și apune la 10 h 39 m. AGERPRES/(Documentare - Daniela Dumitrescu, editor: Mariana Zbora-Ciurel)

Documentare 20-02-2025 09:00

PATRIMONIUL MONDIAL UNESCO: Valea Vinales din Cuba

Valea Vinales este o depresiune carstică cu suprafața de 132 kilometri pătrați, formată în urmă cu aproximativ 100 de milioane de ani, situată în provincia Pinar del Rio, în vestul Cubei. A fost inclusă în Patrimoniul Mondial UNESCO în anul 1999, datorită frumuseții peisajelor, agriculturii tradiționale și culturii specifice regiunii, arată