DOCUMENTAR: 40 de ani de la darea în folosinţă a telecabinei Buşteni-cabana Babele

În urmă cu 40 de ani, la 11 august 1978, era dată în folosinţă linia de telecabină Buşteni-Cabana Babele, potrivit volumului ''Istoria României în date'' (Editura Enciclopedică, 2003).
Traseul telecabinei, care urmăreşte Valea Jepilor, are o lungime de 4.350 de metri (cel mai lung din ţară şi al treilea din Europa) şi acoperă o diferenţă de nivel de 1.237 de metri, trecând la o înălţime medie de 160 m peste una dintre cele mai frumoase zone alpine din România. De-a lungul drumului parcurs până la Cabana Babele, turiştilor li se dezvăluie succesiv privelişti panoramice spre Vâlcelul Înspumat, Cascada Caraiman, amfiteatrul Văii Jepilor, abruptul sudic al Caraimanului, versantul Jepilor Mici, platoul Bucegilor, la marginea cărora se află Cabana Caraiman (2.025 de metri).
Evenimentul a fost relatat în presa vremii: ''Telecabina Buşteni - cabana Babele a fost pusă în funcţiune ieri. După cum informează inginerul Gheorghe Mărgărit, şeful instalaţiei, noua telecabină cu o capacitate de 35 de locuri poate transporta peste 250 de oameni pe oră, de-a lungul unui traseu de 4.350 metri, pe care-l parcurge în 11 minute. Diferenţa de nivel, între Buşteni plecare şi cabana Babele sosire este de 1.237 metri. Orarul de funcţionare a fost stabilit astfel: în cursul săptămânii orele 9-17.30; sâmbătă, duminica ca şi în zilele de sărbători legale: orele 9-19'' (România Liberă, 12 august 1978).
Foto: Arhiva istorică AGERPRES
În 16 august 1978, un articol din ziarul ''Scânteia'' afirma: ''Acum, în plin sezon turistic, o plăcută veste pentru toţi iubitorii frumuseţilor montane: de câteva zile a început să funcţioneze o nouă şi modernă instalaţie de transport pe cablu, a treia din platoul Bucegi, care leagă localitatea climaterică Buşteni de cabana Babele (altitudine 2.187 metri). Telefericul Buşteni-Babele, ne spune inginerul Ion Furtună, directorul Întreprinderii de transport pe cablu Braşov, reprezintă o lucrare de o înaltă tehnicitate, fiind cel mai lung traseu (4.350 de metri, cu o diferenţă de nivel de 1.237 metri) realizat până acum în ţară de către iscusiţii constructori ai grupului de şantiere Braşov, de la Întreprinderea de construcţii şi montaje miniere Bucureşti. Telefericul parcurge distanţa până la Babele în numai 11 minute. Telecabina are o capacitate de 35 de locuri şi funcţionează în depline condiţii de securitate. În zilele săptămânii programul este de la orele 9 la 17.30, iar sâmbăta şi în zilele de sărbătoare funcţionarea lui se prelungeşte în acest sezon până la ora 19.00. În prezent se lucrează la o altă instalaţie pe cablu în acest sector. Este vorba de telefericul Babele - Peştera, care va deschide un alt pitoresc traseu montan''.
Pregătirile în vederea începerii lucrărilor de construcţie ale telefericului cu telecabină Buşteni - Cabana Babele au început în mai 1973, potrivit ziarului ''Scânteia'' (19 mai 1973), iar în februarie 1974 era anunţat un stadiu avansat de execuţie a acestei instalaţii de transport pe cablu.
Foto: Arhiva istorică AGERPRES
Cabana Babele este situată pe platoul Munţilor Bucegi, sub Vârful Babele, reprezentând baza turistică centrală a Munţilor Bucegi, de aici plecând numeroase trasee turistice. Cabana a fost construită în 1937 de către societatea turistică A.D.M.I.R. (Asociaţia Drumeţilor din Munţii Înalţi ai României) şi este deschisă pe tot parcursul anului, potrivit www.proalpin.ro.
Platoul este un important punct de plecare spre câteva trasee interesante: Vf. Omu (2.505 m), Crucea Eroilor Neamului de pe Caraiman (2.284 m), Cabanele Piatra Arsă (1.950 m) şi Vf. cu Dor (2.006 m).
Tot aici există două monumente ale naturii - Babele şi Sfinxul - unele dintre cele mai cunoscute şi vizitate atracţii turistice din ţara noastră. Babele sunt un grup de stânci, care au fost supuse de-a lungul vremii acţiunii apei şi vântului, îngheţului şi dezgheţului, dar potrivit unor specialişti nu este exclusă nici intervenţia omului la finisarea formelor mai mult sau mai puţin regulate.
Foto: (c) Silviu Matei / AGERPRES FOTO
O altă atracţie turistică a platoului o reprezintă Sfinxul, un conglomerat uriaş şi solitar, care cu o înălţime de 8 metri şi o lăţime de 12 metri, atrage prin forma sa, pe care natura a sculptat-o de-a lungul timpului. Unii l-au asemuit cu capul unui dac, iar alţii cu Sfinxul din Egipt. Numele de Sfinx i-a fost dat în 1936, într-un moment în care stânca a fost privită dintr-un anumit unghi.
Foto: (c) Silviu Matei / AGERPRES FOTO
Un alt traseu de telecabină a fost dat în folosinţă la 30 decembrie 1982 şi leagă Babele de Peştera, un alt punct de atracţie al zonei, cu o lungime de 2.600 metri şi o diferenţă de nivel de 520 de metri, potrivit volumului ''Istoria României în date'' (Editura Enciclopedică, 2003).
Cel care a creat reţeaua de telecabine, telescaune şi teleferice în România a fost inginerul braşovean Petre Popa (1932-1993), la iniţiativa căruia, în 1965, a fost înfiinţat - în cadrul Institutului ''Proiect'' Braşov - primul şi singurul birou de proiectare teleferice din ţară, potrivit www.transcablu.ro. Inginerul braşovean a proiectat în decursul activităţii sale peste 75 km de teleferice de toate tipurile.
Buşteni este un oraş în judeţul Prahova, care face parte dintr-un lanţ de staţiuni situate pe Valea superioară a Prahovei, care mai cuprinde Sinaia, Azuga şi Predeal. Situat la poalele masivului Caraiman din Munţii Bucegi şi la poalele Munţilor Baiu, la 880-940 metri altitudine pe cursul superior al Văii Prahova, oraşul se află la 75 km NV de Ploieşti şi 135 km NV de Bucureşti. În jurul anului 1800 au fost înfiinţate primele centre de locuire, îndeosebi pe Valea Cerbului, unde există un loc numit ''La Buşteni'', de la care derivă numele actual, iar în 1840, apare menţionat ca localitate rurală cu 12 familii. A fost declarat oraş în 1946. AGERPRES/(Documentare - Irina Andreea Cristea; redactor Arhiva Foto: Vlad Ruşeanu; editor: Marina Bădulescu, editor online: Daniela Juncu)
Conținutul website-ului www.agerpres.ro este destinat exclusiv informării publice. Toate informaţiile publicate pe acest site de către AGERPRES sunt protejate de dispoziţiile legale incidente. Sunt interzise copierea, reproducerea, recompilarea, modificarea, precum şi orice modalitate de exploatare a conţinutului acestui website. Informaţiile transmise pe www.agerpres.ro pot fi preluate, în conformitate cu legislaţia aplicabilă, în limita a 500 de semne. Detalii în secţiunea Condiţii de utilizare. Dacă sunteţi interesaţi de preluarea ştirilor AGERPRES, vă rugăm să contactaţi Direcţia Marketing - [email protected].
Alte știri din categorie
Săptămâna europeană 31 martie - 4 aprilie 2025
Reuniunea Consiliului Afaceri Externe - Apărare, primul summit UE-Asia Centrală, adoptarea de eurodeputați a priorităților pentru bugetul UE 2026, prezentarea ProtectEU - o strategie europeană de securitate internă, dialogul economic la nivel înalt (HLED) dintre Uniunea Europeană și Turcia, anunțarea câștigătoarelor celui de-al 11-lea Premiu european pent
Retrospectiva evenimentelor interne 31 martie - 4 aprilie 2025
Desfășurarea conferinței 'România și OCDE - Principalul proiect de țară după NATO, UE și Schengen', respingerea moțiunilor de cenzură la adresa miniștrilor Energiei și Internelor, desemnarea lui Lucian Romașcanu ca membru al Curții de Conturi Europene (CCE), începerea campaniei electorale pentru alegerile prezidențiale din 4 mai 2025 (4 aprilie-3
DOCUMENTAR: Actorul Robert Downey Jr. împlinește 60 de ani (4 aprilie)
Actorul Robert Downey Jr. s-a născut la 4 aprilie 1965, în Manhattan, New York. Este fiul scriitorului și regizorului Robert Downey Sr. și al actriței Elsie Downey. A studiat la Stagedoor Manor Performing Arts Training Center din New York. După divorțul părinților, în 1978, s-a mutat cu tatăl său în California. În 1982, a renunțat la Liceul Santa Moni
4 aprilie - Ziua internațională pentru conștientizarea pericolului reprezentat de minele antipersonal (ONU)
La 4 aprilie 2025 este marcată Ziua internațională pentru conștientizarea pericolului reprezentat de minele antipersonal. Această zi a fost instituită de Organizația Națiunilor Unite la 8 decembrie 2005, ca urmare a adoptării textului Rezoluției 60/97, conform www.un.org. În acest an, ziua internațională
DESTINAȚII DE WEEKEND: sfârșit de săptămână în București și în țară
* În ziua de 4 aprilie, Academia Română marchează 159 de ani de la fondare, în cadrul unei sesiuni festive desfășurată începând cu ora 10.00. Evenimentul este urmat de Ziua porților deschise. Potrivit unui comunicat al Academiei Române, cu acest prilej aniversar, președintele Academiei Române, academic
DOCUMENTAR: 50 de ani de la fondarea companiei Microsoft de către Bill Gates și Paul Allen (4 aprilie 1975)
În 1975, Bill Gates și Paul Allen au pus bazele Microsoft - uneori Micro-Soft, pentru microprocesoare și software - pentru a dezvolta sisteme software pentru computerul personal Altair 8800, amintește site-ul de știri al companiei în secțiunea ''Microsoft is born''. Allen și-a părăsit slujba de programator din Boston, iar Gates a re
Lansarea albumului 'Who Believes In Angels?', semnat de Elton John și Brandi Carlile
Cântărețul britanic Elton John și cântăreața americană Brandi Carlile lansează vineri, 4 aprilie 2025, albumul de studio, care se intitulează 'Who Believes In Angels?', produs de casa de discuri Interscope Records, precizează www.eltonjohn.com. Acest material discografic conține 10 piese. Cei doi ar
4 aprilie - Ziua Academiei Române
Ziua Academiei Române este marcată în fiecare an la 4 aprilie, dată la care, în anul 2000, a fost instituită celebrarea acestei zile de prezidiul instituției, cu prilejul ''Zilei Porților Deschise''. Înființată la 1/13 aprilie 1866, ca ''Societate Literară Română'', instituția și-a început act
Festivalul Quais du Polar din Lyon, dedicat literaturii polițiste (4-6 aprilie)
Între zilele de 4 și 6 aprilie 2025, are loc în Lyon, Franța, cea de-a 21-a ediție a Festivalului Quais du polar, dedicat literaturii polițiste, arată https://quaisdupolar.com/. Locurile de desfășurare sunt Hotel de Ville, clădire istorică în care funcționează și primăria orașului, Palai
Cea de-a XVIII-a ediție a Concursului Național iTEC (4-6 aprilie)
În intervalul 4-6 aprilie 2025, se desfășoară, la Timișoara, Concursul Național iTEC, ajuns la ediția a XVIII-a, conform itec.ro. Evenimentul este organizat de Liga Studenților din Facultatea de Automatică și Calculatoare a Universității Politehnica Timișoara (UPT), în parteneriat cu Facultatea de Auto
Prezidențiale2025/ Calendarul alegerilor prezidențiale din 4 mai 2025
Calendarul alegerilor prezidențiale pentru alegerile din 4 mai 2025 a fost stabilit prin Hotărârea de Guvern nr. 17/2025 privind aprobarea Programului calendaristic pentru realizarea acțiunilor necesare pentru alegerea Președintelui României din anul 2025. Astfel, primul tur al alegerilor prezidențiale este programat pe 4 mai, iar al doilea pe 18 mai 2025. De ase
CITATUL ZILEI
''Cuvântul 'sociopat' este unul misterios. Originile lui își au bazele într-o știință seculară, dar, de atunci, a fost greșit atribuit, pentru a se referi la tot felul de păcate. Nu există - nu mai există - o singură definiție a termenului. Cuvântul, cam ca oamenii pe care îi reprezintă, a devenit un fel de paradox. Un substantiv
SÃRBÃTORI RELIGIOASE - 4 aprilie
Ortodoxe Sf. Cuv. Iosif Imnograful, Gheorghe din Maleon și Zosima (Denia Acatistului Bunei Vestiri) Greco-catolice Sf. cuv. Teodul și Agatopod; Sf. cuv. Gheorghe din Maleon și Iosif Imnograful. Acatistul Maicii Domnului Romano-catolice Sf. Isidor, ep. înv.
EFEMERIDE ASTRONOMICE - 4 aprilie
Este a 94-a zi a anului 2025. Au mai rămas 271 de zile până la sfârșitul anului. Soarele răsare la 06 h 51 m și apune la 19 h 47 m. Luna răsare la 10 h 39 m și apune la 02 h 36 m. AGERPRES/(Documentare - Horia Plugaru, editor: Doina Lecea)
PATRIMONIUL MONDIAL UNESCO: Vechiul sat Holloko din Ungaria
Vechiul sat Holloko din nordul Ungariei a fost inclus în Patrimoniul Mondial UNESCO în anul 1987, datorită modului excepțional în care a conservat arhitectura, cultura și particularitățile stilului de viață din mediul rural de dinaintea practicilor agricole moderne ale secolului XX, potrivit whc.unesco.org