logo logo

Agerpres – Agenția Națională de Presă: Știri de actualitate cu informații de încredere pentru o societate bine informată.

Bucuresti

Piaţa Presei Libere nr. 1, sector 1

Telefon: +4 021.2076.110; +4 021.2076.105

[email protected]

TEATRU ŞI FILME ROMÂNEŞTI: ''D'ale carnavalului'' (1885)

Imagine din galeria Agerpres

Toma Caragiu, Marin Moraru şi Octavian Cotescu în piesa de teatru ''D'ale carnavalului'', 1966

 

Comedia ''D'ale carnavalului'', scrisă de dramaturgul I.L. Caragiale, a avut premiera la 8 aprilie 1885, la Teatrul Naţional din Bucureşti, în regia lui C.I. Nottara, potrivit ''Dicţionarului Scriitorilor Români'' (Ed. Fundaţiei Culturale Române, 1995).

Din distribuţia primei reprezentaţii au făcut parte actori celebri ai vremii: C.I. Nottara (Nae Girimea), Ştefan Iulian (Iancu Pampon), Amelia Welner (Didina Mazu), Frosa Sarandi (Miţa Baston), Al. Catopol (Mache), M. Mateescu (Catindatul), I. Niculescu (Iordache).

Premiera piesei nu a avut succesul aşteptat, chiar a fost criticată. I. Gherea scria, în mai 1885: "Aşteptarea noastră a fost [...] înşelată. În 'D-ale carnavalului', d. Carageali nu ne dă deloc icoana fidelă a mahalalei, cade în farsă, ne dă un vodevil francez localizat, cu multă acţiune, cu vorbe de spirit, dar cu o aproape completă lipsă de zugrăvire psihică a stratului societăţii adus pe scenă. Din cauza alergării după vorbe de spirit, care să facă pe public să râdă, autorul cade în exageraţiuni neînţelese şi în imposibilităţi", notează site-ul new.nottara.ro.

Caragiale a scris comedia în trei acte pentru că urma să participe la un concurs cu premii, de piese originale, organizat de direcţia Teatrului Naţional bucureştean, în 1884. Piesa, al cărei titlu iniţial era ''D-ale carnavalului sau Bărbierul galant'', a fost premiată la 25 februarie 1885, ca fiind cea mai originală piesă a anului, din juriul concursului făcând parte personalităţi literare marcante, ca Vasile Alecsandri, Bogdan Petriceicu Hasdeu, Titu Maiorescu.

Considerată la început o simplă farsă de carnaval, cu multe încurcături amoroase, piesa şi-a dezvăluit, în timp, nu numai însuşirile tehnice neobişnuite, dar şi gravitatea, căci semnificaţia întregului este şi aici una morală, vizând promiscuitatea sufletească, minciuna şi împăcarea lamentabilă, ca forme generale de a trăi, se arată în ''Dicţionarul Scriitorilor Români''.

 

Foto: (c) ARMAND ROSENTHAL/AGERPRES FOTO


Acţiunea piesei se desfăşoară într-o mahala bucureşteană de sfârşitul secolului al XIX-lea, unde frizerul Nae Girimea îşi "găseşte" o nouă amantă în persoana Didinei, ceea ce stârneşte gelozia amantei sale "de suflet", Miţa Baston, dar şi pe cea a lui Pampon, amantul oficial al Didinei. În "caruselul" căutării şi pedepsirii frizerului, care se petrece în timpul unui carnaval, intră şi Crăcănel, acela care era "întreţinătorul" oficial al Miţei, notează site-ul cinemagia.ro.

De-a lungul anilor, piesa a fost pusă în scenă de cele mai mari teatre din ţară, beneficiind şi de adaptări pentru film, radio şi televiziune.

În 1958, Gheorghe Naghi a regizat filmul care a devenit de colecţie şi care îi are în distribuţie pe Grigore Vasiliu-Birlic, Alexandru Giugaru, Ion Lucian, Jana Gorea, Vasilica Tastaman, Aurel Cioranu, Horia Căciulescu, Arcadie Donos, notează site-ul www.imdb.com.

În 1961, regizorul Sică Alexandrescu a realizat dramatizarea radiofonică în care se regăsesc mari actori - Niki Atanasiu, Carmen Stănescu, Cella Dima, Grigore Vasiliu Birlic, Radu Beligan, Marcel Anghelescu.

În 1966, regizorul Lucian Pintilie a montat "D'ale carnavalului" la Teatrul "Lucia Sturdza Bulandra" cu o distribuţie în care se aflau actori de primă mână ai scenei româneşti - Marin Moraru, Ştefan Bănică, Toma Caragiu, Octavian Cotescu, Aurel Coiranu, Gina Patrichi, Rodica Tapalagă, scenariul purtând semnătura lui Liviu Ciulei.

Teatrul Naţional bucureştean a mai realizat puneri în scenă ale piesei lui Caragiale. Din 1984 până în 1990, piesa regizată de Sanda Manu i-a avut în distribuţie pe actorii Damian Crâşmaru, Alexandru Georgescu, Grigore Gonţa, Claudiu Bleonţ, Eugen Cristea, Ioana Bulcă, Magdalena Cernat, Ecaterina Nazare, Aristiţa Diamandi, potrivit tnb.ro.

De asemenea, tot pe scena Naţionalului bucureştean, în perioada 2002-2005, regizorul Gelu Colceag i-a reunit în distribuţia acestei piese pe actorii Marcelo-S Cobzariu, Alexandru Georgescu, Vlad Ivanov, Marius Rizea, Marius Florea Vizante, Cristian Creţu, Cecilia Bârbora, Tania Popa, Natalia Călin, Corina Dănilă, Silviu Biriş, Anemona Niculescu, Pavel Bârsan, Cristina Cioran.

 

Foto: (c) ARMAND ROSENTHAL/AGERPRES FOTO


În 2012, piesa "D'ale carnavalului", în regia lui Silviu Purcărete şi pusă în scenă de Teatrul Naţional "Radu Stanca" din Sibiu, a câştigat patru premii la Gala Comediei Româneşti. Din distribuţie făceau parte actorii Marius Turdeanu, Constantin Chiriac, Ofelia Popii, Liviu Pancu, Adrian Matioc, Nicu Mihoc, Cristina Ragos, Raluca Iani, Cristian Stanca, Adrian Neacşu, Cătălin Pătru, Edi Pătraşcu, Mihai Coman, Cristina Stoleriu. Muzica era semnată de compozitorul Vasile Şirli, notează site-ul teatrului sibian, www.tnrs.ro.
 


Regizorul Dragoş Galgoţiu a realizat, în 2014, propria versiune scenică a piesei la Teatrul Mic, împreună cu actorii Radu Gheorghe, Adriana Şchiopu, Doru Ana, Andreea Grămoşteanu, Cristian Iacob, Ovidiu Niculescu, Vitalie Bantaş, Cuzin Toma, Radu Zetu, Valeria Cheregi.

Cea mai recentă punere în scenă a piesei lui Caragiale a fost realizată la Teatrul Nottara, de regizorul Claudiu Goga, în stagiunea 2017-2018. Din distribuţia spectacolului fac parte actorii Vlad Zamfirescu, Gheorghe Ifrim, Alexandru Jitea, Andi Vasluianu, Sorin Cociş, Luminiţa Erga, Cerasela Iosifescu, Mihai Mărgineanu, Alexandru Mike Gheorghiu, Mircea Teodorescu. Muzica spectacolului este semnată de Mihai Mărgineanu, precizează site-ul new.nottara.ro. AGERPRES/(Documentare - Marina Bădulescu, editor: Andreea Onogea, editor online: Gabriela Badea)

Afisari: 1

Conținutul website-ului www.agerpres.ro este destinat exclusiv informării publice. Toate informaţiile publicate pe acest site de către AGERPRES sunt protejate de dispoziţiile legale incidente. Sunt interzise copierea, reproducerea, recompilarea, modificarea, precum şi orice modalitate de exploatare a conţinutului acestui website. Informaţiile transmise pe www.agerpres.ro pot fi preluate, în conformitate cu legislaţia aplicabilă, în limita a 500 de semne. Detalii în secţiunea Condiţii de utilizare. Dacă sunteţi interesaţi de preluarea ştirilor AGERPRES, vă rugăm să contactaţi Direcţia Marketing - [email protected].


Alte știri din categorie

Flux Documentare 12-01-2025 05:30

EFEMERIDE ASTRONOMICE - 12 ianuarie

Este a 12-a zi a anului 2025. Au mai rămas 353 de zile până la sfârșitul anului. Soarele răsare la 07 h 50 m și apune la 16 h 59 m. Luna apune la 06 h 57 m și răsare la 15 h 03 m.

Flux Documentare 11-01-2025 08:30

DOCUMENTAR: 5 ani de la raportarea primului deces provocat de coronavirus, în China (11 ianuarie 2020)

La 11 ianuarie 2020 a fost raportat primul deces provocat de ''noul'' coronavirus în China. Până la această dată fuseseră confirmate 41 de cazuri în această țară, conform Organizației Mondiale a Sănătății (OMS). Agenția națională de presă din China, Xinhua, a citat comisia de sănătate din metropola centrală Wuhan, unde a apăru

Flux Documentare 11-01-2025 08:00

11 ianuarie - Ziua Artei Fotografice în România

Ziua Artei Fotografice în România este sărbătorită, în fiecare an, la 11 ianuarie, fiind dedicată pictorului și fotografului Carol Popp de Szathmáry, care venea pe lume, în această zi, în 1812, la Baia Mare. Carol Popp de Szathmáry este recunoscut ca fiind primul fotograf al României și primul fotograf de război din lume, pot

Flux Documentare 11-01-2025 07:45

CITATUL ZILEI

'Virtutea adevărată e să faci în ascuns, fără să fii văzut, ceea ce este cu putință să săvârșești și înaintea întregii lumi.' - 'Mica Filocalie', Cuviosul Paisie Aghioritul (Traducere: Preot Victor Manolache, Editura Cartea Ortodoxă, 2009) 

Flux Documentare 11-01-2025 07:30

SÃRBÃTORI RELIGIOASE - 11 ianuarie

Ortodoxe Sf. Cuv. Teodosie cel Mare, începătorul vieții călugărești de obște din Palestina; Sf. Cuv. Vitalie Greco-catolice Sf. cuv. Teodosie cel Mare Romano-catolice Ss. Honorata, fc.; Teodosie, călug. Sfântul Cuvios Teodosie cel Mare este

Flux Documentare 11-01-2025 05:30

EFEMERIDE ASTRONOMICE - 11 ianuarie

Este a 11-a zi a anului 2025. Au mai rămas 354 de zile până la sfârșitul anului. Soarele răsare la 07 h 50 m și apune la 16 h 57 m. Luna apune la 05 h 50 m și răsare la 14 h 03 m.

Flux Documentare 10-01-2025 13:44

Săptămâna europeană 6-10 ianuarie 2024

Declarațiile șefei diplomației europene privind aprovizionarea Transnistriei cu gaz rusesc, declarațiile premierului slovac referitoare la eventuala oprire a ajutorului pentru Ucraina, adoptarea de către Guvernul de la Erevan a unui proiect de lege pentru începerea procesului de aderarea a Armeniei la Uniunea Europeană etc reprezintă o parte dintre evenimentele desfășu

Flux Documentare 10-01-2025 11:39

Retrospectiva evenimentelor interne 6-10 ianuarie 2025

Ceremonia oficială de primire a României în programul Visa Waiver, vizita oficială în România a vicepreședintelui executiv pentru prosperitate și strategie industrială al Comisiei Europene (8-9), Stephane Sejourne, publicarea de către Curtea de Apel București a motivării deciziei de anulare a alegerilor prezidențiale, decizia din coaliția de guvernare

Flux Documentare 10-01-2025 11:00

PERSONALITATEA ZILEI: Cântărețul Rod Stewart

Inconfundabil datorită vocii sale, Rod Steward este recunoscut pe plan internațional drept unul dintre cei mai cunoscuți interpreți și compozitori și, totodată, unul dintre cei mai apreciați artiști rock ai anilor '70. Rod Stewart s-a născut la 10 ianuarie 1945, la Londra, părinții săi fiind scoțieni. La 14 ani, a început să cânte la chitară, împreună c

Flux Documentare 10-01-2025 10:00

DESTINAȚII DE WEEKEND: sfârșit de săptămână în București și în țară

* Vineri, 10 ianuarie 2025, Filiala Râmnicu Vâlcea a Uniunii Artiștilor Plastici din România, în parteneriat cu Uniunea Artiștilor Plastici din România și cu Primăria Municipiului Râmnicu Vâlcea, organizează două evenimente dedicate Zilei Culturii Naționale, arată un comunicat de presă al Uniunii Artiștilor Plastici din Rom&a

Flux Documentare 10-01-2025 09:00

DOCUMENTAR: 105 ani de la constituirea Pactului Societății Națiunilor (10 ianuarie 1920)

Încă din timpul Primului Război Mondial anumiți lideri politici au exprimat idei legate de necesitatea unui proiect de organizație care să aibă drept scop evitarea războiului pentru ca omenirea să nu se mai confrunte cu ororile unei conflagrații mondiale, conform volumului 'Istoria Universală Contemporană' Vol. 1 (1917-1945) (Universitatea București, 1979) și

Flux Documentare 10-01-2025 08:30

10 ianuarie - Ziua economisirii energiei electrice

Celebrată la nivel mondial la 10 ianuarie, Ziua economisirii energiei (National Cut Your Energy Costs Day) evidenţiază necesitatea utilizării eficiente a resurselor şi economisirea de curent electric. Alianţa canadiană pentru eficienţă energetică, Canadian Energy Efficiency Alliance (CEEA), a implementat pentru prima dată această zi - National Cut Your Energy

Flux Documentare 10-01-2025 08:00

10 ianuarie - Ziua matematicii, informaticii și științelor naturii

La 10 ianuarie, în fiecare an, începând din 2022, este marcată Ziua matematicii, informaticii și științelor naturii. Senatul a adoptat tacit, în ședința din 28 decembrie 2020, mai multe proiecte de lege, printre care s-a aflat și cel privind instituirea zilei de 10 ianuarie ca Ziua matematicii, informaticii și științelor naturii. La 17

Flux Documentare 10-01-2025 07:45

CITATUL ZILEI

'Fotografia a decorticat învelitorile uscate ale vederii obișnuite, dar a creat și un alt model de a privi: deopotrivă intens și reținut, atent și detașat; fermecat de detaliul nesemnificativ, dependent de incongruență. Însă privirea fotografică trebuie periodic reînnoită prin șocuri noi, indiferent dacă e vorba de subiect sau de tehnică, astfel î

Flux Documentare 10-01-2025 07:30

SÃRBÃTORI RELIGIOASE - 10 ianuarie

Ortodoxe Sf. Ier. Grigorie, episcopul Nyssei; Sf. Cuv. Antipa de la Calapodești; Sf. Ier. Dometian, episcopul Melitinei Greco-catolice Sf. Grigore de Nissa; Sf. cuv. pr. Marcian; Sf. cuv. ep. Domețian Romano-catolice Ss. Agaton, pp.; Grigore de Nyssa, ep.; Paul, primul pustn