logo logo

Agerpres – Agenția Națională de Presă: Știri de actualitate cu informații de încredere pentru o societate bine informată.

Bucuresti

Piaţa Presei Libere nr. 1, sector 1

Telefon: +4 021.2076.110; +4 021.2076.105

[email protected]

Retrospectiva evenimentelor interne 6-10 ianuarie 2025

Image

Ceremonia oficială de primire a României în programul Visa Waiver, vizita oficială în România a vicepreședintelui executiv pentru prosperitate și strategie industrială al Comisiei Europene (8-9), Stephane Sejourne, publicarea de către Curtea de Apel București a motivării deciziei de anulare a alegerilor prezidențiale, decizia din coaliția de guvernare de a organiza primul tur al alegerilor prezidențiale în 4 mai, iar turul al doilea pe 18 mai 2025, oficierea slujbei de Sfințire Mare a Apei la Catedrala Patriarhală, revenirea Elisabetei Lipă în funcția de președinte al Federației Române de Canotaj etc reprezintă o parte din evenimentele interne ale perioadei 6-10 ianuarie 2025.

POLITIC
*8 ianuarie: Românii vor putea călători în SUA fără vize începând cu luna martie, urmând să fie necesară o notificare în platforma ESTA - Electronic System for Travel Authorization, a declarat ministrul Afacerilor Externe, Emil Hurezeanu. La 10 ianuarie are loc ceremonia oficială de primire în programul Visa Waiver.

*8 ianuarie: Vicepreședintele executiv pentru prosperitate și strategie industrială al Comisiei Europene (8-9), Stephane Sejourne, a întreprins o vizită oficială în România. La 8 ianuarie, în cadrul întrevederii avute cu președintele Senatului, Ilie Bolojan, acesta din urmă a evidențiat angajamentul României de a contribui activ la consolidarea UE, accentuând necesitatea implementării reformelor și conturarea țării noastre drept un pol industrial regional. Pe agenda discuțiilor s-au regăsit teme esențiale privind schimbările din industria auto, valorificarea materiilor prime secundare prin implementarea principiilor economiei circulare, precum și identificarea unor soluții comune pentru consolidarea competitivității industriale europene.

*8 ianuarie: Un comunicat al PNL a informat că formațiunile politice din coaliția de guvernământ au decis, în prima ședință din anul 2025, că proiectul de buget de stat al României va fi prezentat în cadrul coaliției de guvernare până la data de 27 ianuarie. Potrivit sursei citate, până la data de 27 ianuarie, bugetul va trebui prezentat în cadrul ședinței coaliției, astfel încât în prima săptămână din luna februarie să fie adoptat de Parlament.

*10 ianuarie: Premierul Marcel Ciolacu a declarat, în debutul ședinței de guvern, că legislația necesară pentru organizarea alegerilor prezidențiale pe 4 și 18 mai va fi adoptată săptămâna viitoare de către Guvern. 'Cel mai important fapt este că avem un acord politic privind organizarea alegerilor prezidențiale - turul întâi pe 4 mai, cel de-al doilea pe 18 mai. Există, în mod firesc, o uriașă așteptare publică legată de fixarea acestor date. Acum pregătim legislația necesară pentru organizarea alegerilor și asta va fi prioritatea Guvernului pentru următoarea ședință de guvern, mai exact săptămâna viitoare, în prima ședință de guvern, se vor aproba toate documentele necesare, HG-urile și ordonanța pentru alegerile pe 4 mai și pe 18 mai', a spus Ciolacu.
- Premierul Marcel Ciolacu a mai anunțat, în context, că reprezintă o prioritate identificarea formulei optime de sprijinire a populației prin prețuri plafonate la energie și gaze și după data de 1 aprilie 2025.
- Marcel Ciolacu a anunțat totodată că pentru 2025 este vizată inaugurarea a peste 200 de kilometri de autostrăzi și drumuri expres.

SOCIAL
*8 ianuarie: Confederația Națională Sindicală 'Cartel Alfa' și AUR au solicitat Avocatului Poporului să atace la Curtea Constituțională a României (CCR) 'Ordonanța trenuleț', a precizat Avocatul Poporului, Renate Weber. Renate Weber a adăugat că reprezentanții 'Cartel Alfa' au făcut cererea pe motiv că 'Ordonanța trenuleț' este neconstituțională și a anunțat că instituția a înregistrat petiții privind acest act normativ de la mai multe persoane.

*8 ianuarie: Ordinul ministrului Educației pentru aprobarea metodologiei privind promovarea a doi ani de studii într-un an școlar în învățământul preuniversitar a fost publicat în Monitorul Oficial. Elevii capabili de performanțe școlare înalte pot promova doi ani de studii într-un an școlar, ca parte a parcursului educațional subsumat învățământului preuniversitar obligatoriu. Parcurgerea a doi ani de studii într-un an școlar se poate realiza o singură dată în fiecare dintre ciclurile de învățământ primar, gimnazial și liceal.

JUSTIȚIE
*8 ianuarie: Curtea de Apel București a publicat motivarea deciziei prin care a fost respinsă, pe 31 decembrie, acțiunea deschisă în justiție de Călin Georgescu în legătură cu anularea alegerilor prezidențiale de către Curtea Constituțională. În esență, judecătoarea Cristina Ardeleanu de la Curtea de Apel București susține că Biroul Electoral Central a pus în aplicare decizia Curții Constituționale din 6 decembrie de anulare a alegerilor, iar deciziile CCR sunt definitive și obligatorii, prin urmare nu pot fi analizate în instanță. Călin Georgescu și Coaliția pentru Apărarea Statului de Drept au dat în judecată Biroul Electoral Central și mai multe instituții, solicitând anularea a două hotărâri ale BEC prin care a fost anulat întregul proces electoral și s-a dispus reluarea alegerilor prezidențiale de la zero, în baza deciziei Curții Constituționale.

ELECTORAL
*8 ianuarie: Formațiunile politice din coaliția de guvernare au convenit ca primul tur al alegerilor prezidențiale să aibă loc pe data de 4 mai, iar turul al doilea pe 18 mai 2025, potrivit unui comunicat de presă al PNL. De asemenea, potrivit comunicatului, Crin Antonescu rămâne candidatul comun al coaliției la funcția de președinte al României. Decizia referitoare la data alegerilor ține cont de nevoia ca turul întâi al alegerilor să aibă loc în același timp cu alegerile parțiale din anumite județe (alegeri pentru primari în 13 comune, pentru Primăria Bușteni, Primăria Zalău și Consiliul Județean Bihor) și cu necesitatea ca datele alegerilor să nu se suprapună cu sărbătorile de Paște și Florii, a mai precizat sursa citată.

*9 ianuarie: Președintele Consiliului Național al PSD, Mihai Tudose, a declarat că în luna februarie va avea loc un congres în care va fi validat candidatul pentru alegerile prezidențiale. Tudose a fost întrebat dacă Crin Antonescu ar trebui să rămână candidatul coaliției la alegerile prezidențiale sau, mai degrabă, PSD va avea candidat propriu. ''Am stabilit că avem candidat comun. De asemenea, s-a stabilit foarte clar că în ceea ce privește candidatul comun, acesta nu poate fi unul dintre președinții celor două partide. (...) Vom avea congrese în care această decizie va fi validată. În februarie (va fi un congres al PSD - n.r.)'', a menționat Tudose la sediul central al PSD.

*9 ianuarie: Întrebat într-o conferință de presă dacă UDMR va avea candidat propriu la prezidențiale, ministrul Dezvoltării, Cseke Attila, a subliniat că va fi respectat acordul de coaliție, UDMR respectând acordul semnat cu liderii coaliției de guvernare și susținându-l pe candidatul comun Crin Antonescu la alegerile prezidențiale.

ECONOMIE
*8 ianuarie: Rata șomajului a ajuns în România la 5,3%, în luna noiembrie 2024, în scădere cu 0,1 puncte procentuale față de octombrie 2024, conform datelor publicate de Institutul Național de Statistică (INS). Rata șomajului la bărbați a fost cu 0,5 puncte procentuale mai mare decât la femei.

*8 ianuarie: Indicele ROBOR la trei luni, în funcție de care se calculează costul creditelor de consum în lei cu dobândă variabilă, a scăzut la 5,91% pe an, de la 5,92% pe an în ședința precedentă, conform datelor publicate de Banca Națională a României (BNR). La începutul anului trecut, indicele era de 6,21%.

CULTURÃ
* 6 ianuarie - Cu ocazia sărbătorii Botezul Domnului (Dumnezeiasca Arătare - Boboteaza), Patriarhul Bisericii Ortodoxe Române (BOR), Preafericitul Părinte Daniel, le-a transmis credincioșilor ortodocși, prezenți pe Dealul Mitropoliei, că Botezul Domnului în Iordan este temelia botezului creștin și că în fiecare an, odată cu praznicul Botezului Domnului, ne aducem aminte și de botezul poporului român. Întâistătătorul BOR a vorbit despre sfințirea Agheasmei Mari, explicând că aceasta 'se săvârșește numai în legătură cu Sărbătoarea Botezului Domnului' și a subliniat că aceasta este 'sfințitoare, vindecătoare și eliberatoare'.
* Înaltul ierarh ortodox a oficiat slujba de Sfințire Mare a Apei, la Catedrala Patriarhală, împreună cu Episcopul vicar patriarhal Varlaam Ploieșteanul și cu Episcopul de Erzurum (Patriarhia Antiohiei), Qais Sadiq.

SPORT
* 8 ianuarie: Fosta mare canotoare Elisabeta Lipă a declarat că a revenit în funcția de președinte al Federației Române de Canotaj, după ce a a renunțat la funcția de președinte al Agenției Naționale pentru Sport (ANS) la finalul anului trecut. AGERPRES/ (Documentare - Ionela Gavril, editor: Irina Andreea Cristea, editor online: Anda Badea)

***Sinteza este realizată în baza știrilor AGERPRES

 

Sursa foto: Ambasada României în Statele Unite ale Americii / Romanian Embassy to US/Facebook.com

Afisari: 491

Conținutul website-ului www.agerpres.ro este destinat exclusiv informării publice. Toate informaţiile publicate pe acest site de către AGERPRES sunt protejate de dispoziţiile legale incidente. Sunt interzise copierea, reproducerea, recompilarea, modificarea, precum şi orice modalitate de exploatare a conţinutului acestui website. Informaţiile transmise pe www.agerpres.ro pot fi preluate, în conformitate cu legislaţia aplicabilă, în limita a 500 de semne. Detalii în secţiunea Condiţii de utilizare. Dacă sunteţi interesaţi de preluarea ştirilor AGERPRES, vă rugăm să contactaţi Direcţia Marketing - [email protected].


Alte știri din categorie

Documentare 16-05-2025 16:22

Săptămâna europeană 12-16 mai 2025

Reuniunea mai multor miniștri europeni de externe la Londra pe tema Ucrainei, prioritățile UE pentru summitul cu Regatul Unit ce va avea loc în 19 mai la Londra, negocierile de pace pentru Ucraina desfășurate la Istanbul și Summitul Comunității Politice Europene s-au numărat printre subiectele acestei săptămâni în spațiul european.

Documentare 16-05-2025 14:48

Retrospectiva evenimentelor interne 12-16 mai 2025

Începerea votării în străinătate pentru al doilea tur de scrutin prezidențial, anunțul ministrului Finanțelor potrivit căruia România va încasa, pe 10 iunie, 1,3 miliarde euro din tranșa a treia de plată pentru PNRR, stagnarea Produsului Intern Brut în primul trimestru al acestui an, cea de-a cincea ediție a Festivalului de artă și creativitate

Documentare 16-05-2025 12:00

DESTINAȚII DE WEEKEND: sfârșit de săptămână în București și în țară

* Romanian Creative Week (RCW) are loc la Iași, în intervalul 14-25 mai 2025, în Grădinile Palas, dar și în alte locații surpriză din Iași. Ediția din acest an are o nouă recunoaștere oficială specială: RCW a fost declarat eveniment cultural strategic de către Ministerul Culturii, fiind singurul din regiunea Moldovei și al șa

Documentare 16-05-2025 11:00

PERSONALITATEA ZILEI: Scriitorul Marin Preda

Prozator, eseist și traducător, Marin Preda s-a născut la 5 august 1922, în Siliștea-Gumești, din județul Teleorman, într-o familie de țărani. A fost fiul Joiței Preda și al lui Tudor Călărașu, din a doua căsătorie, nelegalizată pentru a-și păstra, fiecare, lotul de pământ primit la sfârșitul războiului (Joița Preda, ca văduvă de război

Documentare 16-05-2025 10:00

DOCUMENTAR: Jucătoarea de tenis Gabriela Sabatini împlinește 55 de ani (16 mai)

Jucătoarea de tenis Gabriela Sabatini a câștigat 27 de titluri la simplu și 14 la dublu. Deține un titlu de Mare Șlem, cucerit la US Open (1990), are o finală disputată la Wimbledon (1991), precum și o medalie olimpică de argint, obținută la Jocurile Olimpice de la Seul, în 1988. S-a retras din circuitul profesionist în 1996, la 26 de ani. Nă

Documentare 16-05-2025 10:00

FRAGMENT DE ISTORIE: 80 de ani de la asaltul și cucerirea clădirii Reichstag (30 aprilie - 1 mai 1945)

În cel de-Al Doilea Război Mondial, asediul trupelor sovietice asupra Berlinului a început la 20 aprilie 1945, data care a reprezentat începutul distrugerii fizice a capitalei germane, potrivit https://battleofberlin.com. Însă, Berlinul fusese atacat, anterior, încă din 1940

Documentare 16-05-2025 09:30

16 mai - Ziua internațională a conviețuirii pașnice (ONU)

Adunarea Generală a Organizației Națiunilor Unite (ONU), în rezoluția 72/130, a declarat ziua de 16 mai drept Ziua internațională a conviețuirii pașnice, ca mijloc de mobilizare periodică a eforturilor comunității internaționale de a promova pacea, toleranța, incluziunea, înțelegerea și solidaritatea. Marcarea acestei zile are ca obiectiv susținerea dorinței de a

Documentare 16-05-2025 09:00

Cea de-a șasea reuniune a Comunității politice europene, la Tirana (16 mai)

Cea de-a șasea reuniune a Comunității politice europene (CPE) va avea loc la Tirana, Albania, la 16 mai 2025, cu tema 'Noua Europă într-o lume nouă: unitate - cooperare - acțiune comună'. Uniunea Europeană va fi reprezentată de președintele Consiliului European, Antonio Costa, care va coprezida reuniunea alături de prim-ministrul Albaniei, Edi Rama, conform

Documentare 16-05-2025 08:30

16 mai - Ziua internațională a luminii (UNESCO)

Ziua internațională a luminii este marcată anual, la 16 mai, pentru a aniversa prima operațiune de succes a laserului, în 1960, de către fizicianul și inginerul Theodore Maiman. Laserul este un exemplu extraordinar al modului în care o descoperire științifică poate aduce beneficii revoluționare în domenii diverse precum comunicații, medicină și altele, potr

Documentare 16-05-2025 08:00

Romanian Design Week, festival dedicat industriilor creativ-culturale (16-25 mai)

Festivalul multidisciplinar dedicat industriilor creative Romanian Design Week are loc în București, în perioada 16-25 mai, în trei spații din centrul orașului: clădirea monument istoric din Piața George Enescu, care a găzduit în trecut celebrul restaurant CINA, Casa Fratelli și Muzeul Național de Artă al României, potrivit

Documentare 16-05-2025 07:45

CITATUL ZILEI

'Se atrage ura făcând bine ca și făcând rău.' - N. Machiavelli, 'Principele', XIX ('Buna-cuviință oglindită în proverbe și maxime din toată lumea', culese de Gh. Paschia, Editura Albatros, 1970) 

Documentare 16-05-2025 07:30

Prezidențiale2025/ Prezența pe ore la primul tur al alegerilor prezidențiale din 2025

Primul tur al alegerilor prezidențiale din anul 2025 a avut loc în ziua de 4 mai. Votul în diaspora s-a desfășurat începând de vineri, 2 mai (ora locală 7.00), până duminică, 4 mai, la ora 21.00 (ora României). Din cei 17.988.031 de alegători înscriși în listele electorale permanente, s-au prezen

Documentare 16-05-2025 07:30

Prezidențiale2025/ Rezultatele primului tur al alegerilor prezidențiale din 4 mai 2025

La primul tur al alegerilor prezidențiale din 4 mai erau înscriși în listele electorale 17.988.031 de persoane. Prezența la urne în țară a fost de 53,21% (9.571.740 persoane), dintre care: 5.767.376 în mediul urban și 3.804.364 în mediul rural. În străinătate au votat, la cele 966 de secții de votare, 973.170 de persoane, conform s

Documentare 16-05-2025 07:30

SÃRBÃTORI RELIGIOASE - 16 mai

Ortodoxe Sfinții Cuvioși Sila, Paisie și Natan de la Sihăstria Putnei; Sf. Cuv. Teodor cel Sfințit Greco-catolice Sf. cuv. Teodor cel Sfințit; Sf. Ioan Nepomuk; Fer. Vladimir Ghika Romano-catolice Fer. Vladimir Ghika, pr. m. Sfinții Cuvioși Sil

Documentare 16-05-2025 05:30

EFEMERIDE ASTRONOMICE - 16 mai

Este a 136-a zi a anului 2025. Au mai rămas 229 de zile până la sfârșitul anului. Soarele răsare la 05 h 47 m și apune la 20 h 37 m. Luna nu răsare în această zi. Apune la 07 h 50 m. AGERPRES/(Documentare - Horia Plugaru, editor: Doina Lecea)