DOCUMENTAR: 105 ani de la constituirea Pactului Societății Națiunilor (10 ianuarie 1920)

Încă din timpul Primului Război Mondial anumiți lideri politici au exprimat idei legate de necesitatea unui proiect de organizație care să aibă drept scop evitarea războiului pentru ca omenirea să nu se mai confrunte cu ororile unei conflagrații mondiale, conform volumului 'Istoria Universală Contemporană' Vol. 1 (1917-1945) (Universitatea București, 1979) și www.ungeneva.org. La nivelul Departamentului de Stat american s-a constituit un grup de lucru care a colaborat cu administrația americană a președintelui Woodrow Wilson în vederea avansării unui proiect de viziune asupra lumii postbelice.
La 8 ianuarie 1918, într-un mesaj în fața Congresului american, președintele american democratul Woodrow Wilson a prezentat viziunea sa asupra organizării lumii sub forma declarației celor 14 puncte. În acest mesaj, s-a regăsit și formula avansării unei ''asociații generale de națiuni (...) cu scopul furnizării unor garanții comune de independență politică și integritate teritorială atât pentru statele mari, cât și pentru statele mici'', conform https://kr.usembassy.gov.
Propunerea președintelui american a generat dezbaterea publică pe ambele maluri ale Atlanticului pentru creionarea acestei asociații de state, în discuții implicându-se numeroși oameni politici, diplomați, juriști europeni și americani care și-au adus contribuția prin experiența și expertiza lor.
Woodrow Wilson
Sursa foto: woodrowwilson.org
Ședința plenară a Conferinței de pace de la Paris, începută la 25 ianuarie 1919, a constituit prilejul necesar pentru abordarea acestei chestiuni care viza interesul internațional postbelic. Delegațiile participante la negocierile Conferinței de pace au avansat fiecare câte un proiect de constituire a acestei asociații de state. Proiectul francez și cel italian au fost respinse, apreciindu-se că reflectau într-o mare măsură interesele acestor state. Lucrările se desfășurau în comisia special constituită care era condusă de președintele american Wilson. Urmare a intervenției liderului american, proiectele francez și italian au fost respinse, dar reprezentantul francez Leon Bourgeois și-a susținut punctul de vedere, militând pentru proiectul francez care viza organizarea unei armate internaționale și a unui stat major permanent, însă reprezentanții SUA și ai Angliei au respins vehement această propunere, pe care o evaluau drept o consolidare a intereselor Franței în viitoarea organizație și în ce privește proiectarea luptei de hegemonie a guvernului francez la nivelul Europei, conform volumului ''Istoria Universală Contemporană Vol. 1 (1917-1945)''.
În replică la opoziția anglo-americană față de proiectele Franței și Italiei, delegațiile guvernelor francez și italian au respins amendamentele care vizau libertatea comerțului și a posibilităților egale din proiectul anglo-american care, în schimb, proiectau la nivel maritim interesele celor două puteri navale. După dezbateri spinoase, la 28 aprilie 1919, Statutul Ligii Națiunilor a fost adoptat în ședința plenară a Conferinței de pace de la Versailles. Documentul cuprindea 26 de articole care stabileau structura, funcțiile, principiile și obligațiile membrilor Ligii Națiunilor, indică volumul citat.
Statutul Societății Națiunilor viza, în mod formal, necesitatea dezarmării, stipulând faptul că membrii organizației ''recunosc că menținerea păcii cere restrângerea la minimum a înarmărilor în conformitate cu cerințele securității naționale și cu obligațiile internaționale'', conform volumului ''Istoria Universală Contemporană Vol. 1 (1917-1945)''. În acord cu poziția geografică și condițiile deosebite ale fiecărui stat, Consiliul Ligii Națiunilor avea sarcina pregătirii planurilor de dezarmare care trebuiau supuse aprobării guvernelor și revizuite cel puțin o dată la zece ani. Statutul prevedea obligația tuturor membrilor de a respecta și de a păstra, împotriva oricărei agresiuni externe, ''integritatea teritorială și independența politică a tuturor membrilor Ligii''. În cazul producerii unei agresiuni asupra unuia dintre membrii Societății Națiunilor, statului agresor i se vor aplica sancțiuni.
La baza funcționării acestei organizații stătea conceptul de securitate colectivă, care presupunea un format de consultări permanente și asistență în caz de nevoie pentru ajutorarea membrilor săi. Proiectul Ligii Națiunilor a reprezentat primul demers internațional de concretizare a unui sistem de securitate colectivă pentru rezolvarea disputelor între state. Acest principiu se desprinde lesne din definiția responsabilității principale a Ligii: ''promovarea cooperării internaționale și obținerea păcii și securității internaționale'', potrivit www.ungeneva.org.
Pactul Societății Națiunilor a fost inaugurat oficial la 10 ianuarie 1920. Cele 32 de state membre, semnatare ale Convenției, erau de asemenea semnatare ale Tratatului de la Versailles, indică www.unog.ch.
Sursa foto: rcinet.ca
Principalele organisme decizionale ale Ligii Națiunilor au fost: Adunarea care includea toate statele membre, Consiliul format din patru membri permanenți (Franța, Italia, Japonia și Marea Britanie, iar Germania în perioada 1926-1935) și alți zece membri nepermanenți desemnați prin rotație de Adunarea organizației și Curtea Internațională de Justiție. Secretariatul organizației era coordonat de un secretar general și gestiona cooperarea internațională.
Sediul organizației a fost stabilit la Geneva. Organizația nu dispunea de o forță militară proprie, dar se baza pe capacitatea statelor membre pentru a furniza la nevoie sprijin militar. Era pentru prima dată când un forum instituțional de evitare a războiului se coagula la nivel internațional reunind state din Asia de Sud-Est, Europa și America de Sud. Limbile oficiale de lucru ale organizației au fost engleza, franceza și spaniola.
Propunerea președintelui american a generat un capital uriaș de interes în rândul europenilor pe fondul ororilor cauzate de război, dar și în rândul americanilor care împărtășeau necesitatea instituirii unui forum care să reglementeze pașnic disputele care au dus anterior la declanșarea Primului Război Mondial. Chiar dacă președintele american a fost cel care a lansat acest demers, turneul diplomatic întreprins pentru susținerea Ligii Națiunilor nu a avut succesul așteptat de președintele american, care avea să părăsească Casa Albă fără să fie chiar el convins că SUA se va alătura proiectului, potrivit https://history.state.gov.
Eforturile politico-diplomatice ale președintelui american Wilson s-au lovit de opoziții diverse în Congresul SUA, unde liderul majorității din Senat și președintele Comitetului pentru Relații Externe Henry Cabot Lodge a coordonat, practic, lupta politică împotriva adoptării Tratatului de la Versailles și a Convenției Ligii Națiunilor. Demersul politicianului american a fost alimentat de temerile republicane privind posibilitatea angajării SUA într-o organizație costisitoare care ar fi putut reduce capacitatea Americii de a-și apăra interesele și de posibilitatea ca această asociație de state să se fi amesteca în viitor în treburile interne americane.
Henry Cabot Lodge a reușit să se impună în lupta sa politică, Senatul SUA a respins, în martie 1920, cu 49-35 voturi exprimate, Tratatul de la Versailles și Convenția Societății Națiunilor, conform https://history.state.gov. SUA nu a aderat la prima organizație de securitate colectivă a secolului XX, drept pentru care mulți istorici au avansat ideea potrivit căreia lipsa de eficiență a organizației s-a datorat și neimplicării Statelor Unite ale Americii.
La 15 noiembrie 1920, la Geneva, delegațiile a 41 de state membre s-au reunit în cadrul primei sesiuni a Adunării Societății Națiunilor, ceea ce la acel moment însemna un grad de reprezentativitate de peste 70% din populația lumii, conform www.ungeneva.org. AGERPRES/(Documentare - Liviu Tatu, editor: Cerasela Bădiță, editor online: Andreea Preda)
Sursa foto: history.com
Conținutul website-ului www.agerpres.ro este destinat exclusiv informării publice. Toate informaţiile publicate pe acest site de către AGERPRES sunt protejate de dispoziţiile legale incidente. Sunt interzise copierea, reproducerea, recompilarea, modificarea, precum şi orice modalitate de exploatare a conţinutului acestui website. Informaţiile transmise pe www.agerpres.ro pot fi preluate, în conformitate cu legislaţia aplicabilă, în limita a 500 de semne. Detalii în secţiunea Condiţii de utilizare. Dacă sunteţi interesaţi de preluarea ştirilor AGERPRES, vă rugăm să contactaţi Direcţia Marketing - [email protected].
Alte știri din categorie
SÃRBÃTORI RELIGIOASE - 17 mai
Ortodoxe Sf. Ap. Andronic și soția sa, Iunia; Sf. Cuv. Nectarie și Teofan Greco-catolice Sf. ap. Andronic și Iunia; Fer. Ioan Scheffler Romano-catolice Sf. Pascal Baylon, călug.; Fer. Ioan Scheffler, ep. m. Sfântul Apostol Andronic și Sf&
EFEMERIDE ASTRONOMICE - 17 mai
Este a 137-a zi a anului 2025. Au mai rămas 228 de zile până la sfârșitul anului. Soarele răsare la 05 h 46 m și apune la 20 h 39 m. Luna răsare la 00 h 40 m și apune la 08 h 53 m. AGERPRES/(Documentare - Horia Plugaru, editor: Doina Lecea)
Săptămâna europeană 12-16 mai 2025
Reuniunea mai multor miniștri europeni de externe la Londra pe tema Ucrainei, prioritățile UE pentru summitul cu Regatul Unit ce va avea loc în 19 mai la Londra, negocierile de pace pentru Ucraina desfășurate la Istanbul și Summitul Comunității Politice Europene s-au numărat printre subiectele acestei săptămâni în spațiul european.
Retrospectiva evenimentelor interne 12-16 mai 2025
Începerea votării în străinătate pentru al doilea tur de scrutin prezidențial, anunțul ministrului Finanțelor potrivit căruia România va încasa, pe 10 iunie, 1,3 miliarde euro din tranșa a treia de plată pentru PNRR, stagnarea Produsului Intern Brut în primul trimestru al acestui an, cea de-a cincea ediție a Festivalului de artă și creativitate
DESTINAȚII DE WEEKEND: sfârșit de săptămână în București și în țară
* Romanian Creative Week (RCW) are loc la Iași, în intervalul 14-25 mai 2025, în Grădinile Palas, dar și în alte locații surpriză din Iași. Ediția din acest an are o nouă recunoaștere oficială specială: RCW a fost declarat eveniment cultural strategic de către Ministerul Culturii, fiind singurul din regiunea Moldovei și al șa
PERSONALITATEA ZILEI: Scriitorul Marin Preda
Prozator, eseist și traducător, Marin Preda s-a născut la 5 august 1922, în Siliștea-Gumești, din județul Teleorman, într-o familie de țărani. A fost fiul Joiței Preda și al lui Tudor Călărașu, din a doua căsătorie, nelegalizată pentru a-și păstra, fiecare, lotul de pământ primit la sfârșitul războiului (Joița Preda, ca văduvă de război
DOCUMENTAR: Jucătoarea de tenis Gabriela Sabatini împlinește 55 de ani (16 mai)
Jucătoarea de tenis Gabriela Sabatini a câștigat 27 de titluri la simplu și 14 la dublu. Deține un titlu de Mare Șlem, cucerit la US Open (1990), are o finală disputată la Wimbledon (1991), precum și o medalie olimpică de argint, obținută la Jocurile Olimpice de la Seul, în 1988. S-a retras din circuitul profesionist în 1996, la 26 de ani. Nă
FRAGMENT DE ISTORIE: 80 de ani de la asaltul și cucerirea clădirii Reichstag (30 aprilie - 1 mai 1945)
În cel de-Al Doilea Război Mondial, asediul trupelor sovietice asupra Berlinului a început la 20 aprilie 1945, data care a reprezentat începutul distrugerii fizice a capitalei germane, potrivit https://battleofberlin.com. Însă, Berlinul fusese atacat, anterior, încă din 1940
16 mai - Ziua internațională a conviețuirii pașnice (ONU)
Adunarea Generală a Organizației Națiunilor Unite (ONU), în rezoluția 72/130, a declarat ziua de 16 mai drept Ziua internațională a conviețuirii pașnice, ca mijloc de mobilizare periodică a eforturilor comunității internaționale de a promova pacea, toleranța, incluziunea, înțelegerea și solidaritatea. Marcarea acestei zile are ca obiectiv susținerea dorinței de a
Cea de-a șasea reuniune a Comunității politice europene, la Tirana (16 mai)
Cea de-a șasea reuniune a Comunității politice europene (CPE) va avea loc la Tirana, Albania, la 16 mai 2025, cu tema 'Noua Europă într-o lume nouă: unitate - cooperare - acțiune comună'. Uniunea Europeană va fi reprezentată de președintele Consiliului European, Antonio Costa, care va coprezida reuniunea alături de prim-ministrul Albaniei, Edi Rama, conform
16 mai - Ziua internațională a luminii (UNESCO)
Ziua internațională a luminii este marcată anual, la 16 mai, pentru a aniversa prima operațiune de succes a laserului, în 1960, de către fizicianul și inginerul Theodore Maiman. Laserul este un exemplu extraordinar al modului în care o descoperire științifică poate aduce beneficii revoluționare în domenii diverse precum comunicații, medicină și altele, potr
Romanian Design Week, festival dedicat industriilor creativ-culturale (16-25 mai)
Festivalul multidisciplinar dedicat industriilor creative Romanian Design Week are loc în București, în perioada 16-25 mai, în trei spații din centrul orașului: clădirea monument istoric din Piața George Enescu, care a găzduit în trecut celebrul restaurant CINA, Casa Fratelli și Muzeul Național de Artă al României, potrivit
CITATUL ZILEI
'Se atrage ura făcând bine ca și făcând rău.' - N. Machiavelli, 'Principele', XIX ('Buna-cuviință oglindită în proverbe și maxime din toată lumea', culese de Gh. Paschia, Editura Albatros, 1970)
Prezidențiale2025/ Prezența pe ore la primul tur al alegerilor prezidențiale din 2025
Primul tur al alegerilor prezidențiale din anul 2025 a avut loc în ziua de 4 mai. Votul în diaspora s-a desfășurat începând de vineri, 2 mai (ora locală 7.00), până duminică, 4 mai, la ora 21.00 (ora României). Din cei 17.988.031 de alegători înscriși în listele electorale permanente, s-au prezen
Prezidențiale2025/ Rezultatele primului tur al alegerilor prezidențiale din 4 mai 2025
La primul tur al alegerilor prezidențiale din 4 mai erau înscriși în listele electorale 17.988.031 de persoane. Prezența la urne în țară a fost de 53,21% (9.571.740 persoane), dintre care: 5.767.376 în mediul urban și 3.804.364 în mediul rural. În străinătate au votat, la cele 966 de secții de votare, 973.170 de persoane, conform s