11 ianuarie - Ziua Artei Fotografice în România

Ziua Artei Fotografice în România este sărbătorită, în fiecare an, la 11 ianuarie, fiind dedicată pictorului și fotografului Carol Popp de Szathmáry, care venea pe lume, în această zi, în 1812, la Baia Mare. Carol Popp de Szathmáry este recunoscut ca fiind primul fotograf al României și primul fotograf de război din lume, potrivit https://www.cultura.ro/.
Carol Popp de Szathmáry a surprins primele cadre în Războiul Crimeii (1853-1856), unde a imortalizat taberele și bateriile rușilor de la Calafat, Oltenița și dincolo de Dunăre, dar și pe ale turcilor, album pentru care a fost premiat în cadrul Expoziției Universale de la Paris din 1855. Astăzi, la Academia Română se păstrează mai multe clișee pe sticlă și fotografii cu portrete ale combatanților din ambele tabere. În timpul Războiului de Independență (1877-1878), Szathmári a fost pentru a doua oară reporter de război și a călătorit în Bulgaria alături de domnitorul Carol I (domnitor 1866-1881; rege 1881-1914), fotografiind și realizând schițe în spatele frontului.
În prezent, Muzeul Național de Istorie a României și Muzeul Național de Artă Contemporană, instituții aflate în subordinea Ministerului Culturii, dar și Muzeul Municipiului București și Academia Română păstrează colecții impresionante de fotografii.
Prima fotografie din lume, păstrată până astăzi, intitulată 'Vedere de la fereastra din Le Gras', a fost realizată în 1826, de inventatorul francez și unul dintre pionierii fotografiei Joseph Nicéphore Niépce (1765-1833).
Sursa foto: cool.culturalheritage.org
În 2007, cinci artiști fotografi au demarat acțiunea de reconstituire a Asociației Artiștilor Fotografi din România (AAFR), pe baze noi, care să reactiveze mișcarea fotografică din România în spiritul noilor legi și în folosul tuturor artiștilor fotografi. În 2010, în urma propunerii înaintată de AAFR, Ministerului Culturii și Patrimoniului Național, Guvernul României a aprobat Hotărârea nr. 458/5 mai 2010 privind declararea zilei de 11 ianuarie drept Ziua Artei Fotografice în România, document publicat în Monitorul Oficial al României nr. 319 din data de 14 mai 2010, se arată pe site-ul Asociației Artiștilor Fotografi din România, https://www.aafro.ro/.
Vernisajul expoziţiei de fotografie 'Îmi amintesc când am văzut', a fotoreporterului Lucian Tudose, la Muzeul Naţional al Ţăranului Român.
Foto: (c) RADU TUTA / AGERPRES FOTO
Asociația Artiștilor Fotografi din România (AAFR) a fost înființată la 28 noiembrie 1956, prin Ordinul nr. 1657 emis de Ministerul Culturii. Membrii fondatori, care au format prima adunare generală constitutivă a Asociației au fost: George Averescu, Aurel Bauch, dr. Spiru Constantinescu, ing. Silviu Comănescu, Sever Cernescu, Ion Hananel, Eugen Iarovici, Hedy Löffler, Andrei Lovinescu, ing. Herberth Mărculescu, Iulian Marinov, Bazil Roman, Clara Spitzer, ing. Cornel Silistrăreanu, ing. Nicolae Tomescu, Tibor Löwy, Gheorghe Vulpaș. După sediul din Piața Scânteii nr. 1, Asociația s-a mutat, în 1960, la parterul Palatului ''Universul'' din strada Brezoianu nr. 24, unde a fost amenajată o bibliotecă și o Galerie de artă fotografică. AAFR a mai obținut un spațiu, pe strada Schitu Măgureanu, unde a fost amenajat un studio de creație dotat cu aparate de fotografiat, instrumente de mărit, lumini de studio, laboratoare pentru prelucrarea fotografiilor alb-negru și color și un punct de vânzare a materialelor fotosensibile (filme, hârtie și soluții). După 1990, Asociația a activat într-un spațiu aflat în B-dul Armata Poporului nr. 13, apoi în clădirea Muzeului Sticlei și Ceramicii (Calea Victoriei nr. 107, sector 1). Din 2007, sediul AAFR a fost mutat la Oradea într-o cameră aparținând fotoclubului 'Nufărul'. După 2013, s-a decis mutarea sediului AAFR în București. AAFR a organizat, de-a lungul anilor, celebrele Saloane Internaționale ale României, cele mai multe fiind vernisate la Galeria Dalles din București. Ultima ediție, cea de-a XVIII-a, a fost organizată în sălile Muzeului de Artă din Brașov. Asociația a editat în perioada 1966-1989, lunar și bilunar, cu sprijinul și în colaborare cu Institutul Național de Informare și Documentare Științifică și Tehnică, 198 de numere ale Buletinului Asociației, intitulat 'Fotografia'. Un alt produs al Asociației, editat împreună cu Institutul Central de Documentare Tehnică, în aceeași perioadă, a fost 'Fotografia', un caiet selectiv, în care au fost publicate, în principal, articole de tehnică fotografică.
Militari ucraineni în punctul de apărare din oraşul Sloviansk, din regiunea Donetk.
Foto: (c) CRISTIAN LUPAŞCU / AGERPRES FOTO
La 11 ianuarie 2025, cu prilejul Zilei Artei Fotografice în România, are loc vernisajul expoziției Salonului Internațional de Artă Fotografică al României (SIAF) - ediția 2024, indică site-ul https://www.siaf.ro/ a cărui primă ediție a avut loc în 1957, este cel mai important eveniment de artă fotografică din țara noastră, și se desfășoară sub patronajul Federației Internaționale de Artă Fotografică (FIAF - nr. 2024/667) și a Asociației Artiștilor Fotografi din România (AAFR - nr. 043/2024). Salonul Internațional de Artă Fotografică al României, organizat de Asociația Artiștilor Fotografi din România, este deschis fotografilor amatori sau profesioniști din întreaga lume, invitați să participe cu imagini digitale color sau alb-negru.
'Fotogeografica, fereastră deschisă către țară' este un dublu eveniment dedicat Zilei Artei Fotografice în România și Zilei Culturii Naționale. La 11 ianuarie 2025, la Casa de Cultură a Studenților București, vor fi expuse premiile retrospective 'Fotogeografica', edițiile I - XXVII, iar la 15 ianuarie, la Galeria Universitas a Universității Naționale de Arte 'George Enescu' din Iași, vor fi prezentate premiile și catalogul ediției cu numărul XXVIII, potrivit unui comunicat al Casei de Cultură a Studenților din București transmis, la 8 ianuarie 2025.
Un alt eveniment, prilejuit de Ziua Artei Fotografice în România, este expoziția anuală a Varadinum Foto Club Oradea, intitulată 'We are Varadinum', cu premierea primilor cinci membri cu rezultate importante. Vernisajul are loc în Sala de evenimente din Era Shopping Park și Ovi D. Pop Art Photo Gallery, momentele muzicale fiind susținute de violonista Ioana Dascălu, din cadrul Filarmonicii de stat Oradea. AGERPRES/(Documentare - Irina Andreea Cristea; editor: Liviu Tatu, editor online: Andreea Preda)
* Explicaţie foto din deschidere: Vernisajul expoziţiei de fotografii 'Ucraina. Viata in faţa tancurilor', realizate de jurnalistul AGERPRES Cristian Lupasşcu, eveniment organizat in cadrul Congresului Internaţional al Universităţii 'Apollonia' din Iaşi.
Conținutul website-ului www.agerpres.ro este destinat exclusiv informării publice. Toate informaţiile publicate pe acest site de către AGERPRES sunt protejate de dispoziţiile legale incidente. Sunt interzise copierea, reproducerea, recompilarea, modificarea, precum şi orice modalitate de exploatare a conţinutului acestui website. Informaţiile transmise pe www.agerpres.ro pot fi preluate, în conformitate cu legislaţia aplicabilă, în limita a 500 de semne. Detalii în secţiunea Condiţii de utilizare. Dacă sunteţi interesaţi de preluarea ştirilor AGERPRES, vă rugăm să contactaţi Direcţia Marketing - [email protected].
Alte știri din categorie
29 aprilie - Ziua veteranilor de război
Ziua veteranilor de război este marcată anual, la 29 aprilie, în semn de recunoaștere a meritelor acestora pentru apărarea independenței, suveranității, integrității teritoriale și a intereselor României. Această zi a fost instituită prin Hotărârea de Guvern nr. 1222/10.10.2007, publicată în M.O. nr. 699/17.10.2007. Data aleasă este cea
Prezidențiale2025/ Alegerile prezidențiale după anul 1989 (1990-2024)
După Revoluția din decembrie 1989, în țara noastră au avut loc opt alegeri prezidențiale, în anii 1990, 1992, 1996, 2000, 2004, 2009, 2014 și 2019. În urma acestora, au fost aleși patru președinți ai României: Ion Iliescu, cu trei mandate (1990-1992, 1992-1996, 2000-2004); Emil Constantinescu, cu un mandat (1996-2000); Traian Băsescu, cu două mandate
CITATUL ZILEI
''Numai trecerea timpului îl arată pe cel cu adevărat drept; pe ticălos îl poți recunoaște și într-o singură zi'' - Sofocle (Cugetări grecești, Colecția Cogito, Editura Albatros, 1981)
Prezidențiale2025/ Prezentarea candidaților
Biroul Electoral Central a stabilit, la 20 martie 2025, rămânerea definitivă a candidaturilor depuse pentru alegerile la funcția de președinte al României, la scrutinul din 4 mai 2025, iar la 22 martie a stabilit, prin tragere la sorți, ordinea de înscriere în buletinul de vot a candidaților. Potrivit comunicatului BEC, ordinea pe bulet
SÃRBÃTORI RELIGIOASE - 29 aprilie
Ortodoxe Sf. 9 Mucenici din Cizic; Sf. Cuv. Memnon Greco-catolice Sf. 9 M. din Cizic; Sf. cuv. Memnon, făcătorul de minuni; Sf. Ecaterina de Siena, patroana Europei Romano-catolice Sf. Ecaterina de Siena, fc. înv., patroană a Europei Sfin
Prezidențiale2025/ Președintele României - rol și atribuții
Președintele României reprezintă statul român și este garantul independenței naționale, al unității și al integrității teritoriale a țării. Președintele României veghează la respectarea Constituției și la buna funcționare a autorităților publice. În acest scop, Președintele exercită funcția de mediere între puterile statului, precum și înt
EFEMERIDE ASTRONOMICE - 29 aprilie
Este a 119-a zi a anului 2025. Au mai rămas 246 de zile până la sfârșitul anului. Soarele răsare la 06 h 09 m și apune la 20 h 18 m. Luna răsare la 06 h 42 m și apune la 23 h 03 m. AGERPRES/(Documentare - Horia Plugaru, editor: Ruxandra Bratu)
Cea de-a XIX-a ediție a Galei Premiilor Gopo (29 aprilie)
La 29 aprilie 2025, este programată, la Teatrul Național 'I.L. Caragiale' din București, cea de-a XIX-a ediție a Galei Premiilor Gopo, cel mai important eveniment dedicat cinematografiei din România. Pentru a doua oară consecutiv, evenimentul este prezentat de actorul de stand-up comedy Claudiu Teohari, potrivit premiilegopo.ro. Peste 900 de invi
PERSONALITATEA ZILEI: Tenismenul american Andre Agassi
Jucătorul de tenis Andre Agassi, câștigător a opt titluri de Mare Șlem în carieră și campion olimpic, în 1996, la Atlanta, s-a născut la 29 aprilie 1970, în Las Vegas, Nevada, SUA. Fiul unui fost boxer
28 aprilie - Ziua mondială a securității și sănătății în muncă (ONU)
În 2003, Organizația Internațională a Muncii (OIM) a început să celebreze Ziua mondială a securității și sănătății în muncă pentru a sublinia prevenirea accidentelor și a bolilor la locul de muncă, valorificând punctele forte tradiționale ale OIM, tripartismul și dialogul social. De asemenea, 28 aprilie este Ziua internațională de comem
Prezidențiale2025/ Cadrul legal al alegerilor prezidențiale din mai 2025
Alegerile prezidențiale din 4 mai 2025 (primul tur) au loc ca urmare a anulării primului tur de scrutin din 24 noiembrie 2024, de către Curtea Constituțională la 6 decembrie 2025. Întregul proces electoral cu privire la alegerea Președintelui României în 2024 a fost anulat de Curtea Constituțională a României la 6 decembrie 2024, prin H
Prezidențiale2025/ Calendarul alegerilor prezidențiale din 4 mai 2025
Calendarul alegerilor prezidențiale pentru alegerile din 4 mai 2025 a fost stabilit prin Hotărârea de Guvern nr. 17/2025 privind aprobarea Programului calendaristic pentru realizarea acțiunilor necesare pentru alegerea Președintelui României din anul 2025. Astfel, primul tur al alegerilor prezidențiale este programat pe 4 mai, iar al doilea pe 18 mai 2025. De ase
CITATUL ZILEI
''Este frumos lucru să-l oprești pe cel care nedreptățește pe alții; sau, cel puțin, ferește-te să-i fii complice'' - Democrit (Cugetări grecești, Colecția Cogito, Editura Albatros, 1981) AGERPRES/(Documentare - Ruxandra Bratu, editor: Horia Plugaru)
SÃRBÃTORI RELIGIOASE - 28 aprilie
Ortodoxe Sf. Ap. Iason și Sosipatru; Sf. Mc. Maxim, Cvintilian și Dadas din Ozovia Greco-catolice Sf. ap. Iason și Sosipatru, din cei 70; Sf. m. Dada, Maxim și Quintilian Romano-catolice Ss. Petru Chanel, pr. m.; Ludovic M. Grignion de Montfort, pr.; Valeria, m. Sfinții Apostoli Iason și Sosipatru
EFEMERIDE ASTRONOMICE - 28 aprilie
Este a 118-a zi a anului 2025. Au mai rămas 247 de zile până la sfârșitul anului. Soarele răsare la 06 h 11 m și apune la 20 h 16 m. Luna răsare la 06 h 08 m și apune la 21 h 38 m. AGERPRES/(Documentare - Horia Plugaru, editor: Ruxandra Bratu)