DOCUMENTAR: 5 ani de la raportarea primului deces provocat de coronavirus, în China (11 ianuarie 2020)

La 11 ianuarie 2020 a fost raportat primul deces provocat de ''noul'' coronavirus în China. Până la această dată fuseseră confirmate 41 de cazuri în această țară, conform Organizației Mondiale a Sănătății (OMS).
Agenția națională de presă din China, Xinhua, a citat comisia de sănătate din metropola centrală Wuhan, unde a apărut pentru prima dată boala, în relatarea privind decesul unui pacient de 61 de ani, survenit la 9 ianuarie 2020 și raportat la 11 ianuarie. Data de 11 ianuarie 2020 a devenit și data de referință în graficele publicate de OMS.
La 31 decembrie 2019, China a alertat OMS cu privire la existența unui focar de pneumonie în Wuhan, provincia Hubei. La 1 ianuarie 2020, OMS a instituit o Echipă de susținere a managementului de incidente (Incident Management Support Team) pe cele trei niveluri ale organizației: sediul central, sedii regionale și la nivel național, plasând organizația într-o poziție de urgență pentru a putea face față unei epidemii, conform https://www.who.int/.
Sursa foto: aljazeera.com
La 4 ianuarie 2020, OMS a raportat pe social media, existența unui focar de pneumonie, fără decese, în Wuhan, iar în ziua următoare, respectiv la 5 ianuarie, a publicat primele înștiințări despre epidemia declanșată.
La 10 ianuarie, OMS a publicat un pachet de îndrumări tehnice destinate tuturor țărilor cu privire la detectarea, testarea și gestionarea cazurilor posibile, având la bază informațiile deținute la acel moment despre virus.
Sursa foto: nbcnews.com
La 12 ianuarie, China a publicat secvențierea genetică a COVID-19 (Corona-Virus-Disease-19) - boala infecțioasă cauzată de coronavirusul cel mai recent descoperit - SARS-CoV-2. Acest nou virus și această boală nu au fost cunoscute înainte de apariția focarului în Wuhan. Publicarea datelor privind secvențierea genetică reprezenta un pas important pentru dezvoltarea specifică a testelor de diagnosticare în alte țări.
La 13 ianuarie, s-a confirmat primul caz de COVID-19 în afara Chinei, în Thailanda.
Sursa foto: nbcnews.com
La 14 ianuarie, epidemiologul american dr. Maria Van Kerkhove a evidențiat că ar putea exista o transmitere limitată de la om la om a coronavirusului, în principal între membrii familiei, și că există riscul unei epidemii la scară largă. La 22 ianuarie, misiunea OMS în China a publicat o declarație care evidenția dovezi de transmitere de la om la om în Wuhan.
La 20 ianuarie, Coreea de Sud confirmase un prim caz de virus misterios din aceeași familie ca SARS (Sindrom respirator acut sever), la o femeie din China, în vârstă de 35 de ani, care a sosit cu avionul din orașul Wuhan, iar la 21 ianuarie, Centrele de control și prevenție a maladiilor (CDC) din SUA au anunțat că un bărbat de 30 de ani a fost spitalizat la Everett, în apropiere de Seattle, fiind diagnosticat cu noul coronavirus chinezesc, confirmându-se astfel primul caz înregistrat în SUA, după ce virusul atinsese deja China, Japonia, Coreea de Sud, Thailanda și Taiwan, potrivit AFP.
La 24 ianuarie, au fost raportate primele trei cazuri din Europa, detectate în Franța, conform datelor publicate de pe site-ul www.eurosurveillance.org/, iar la 15 februarie, a fost raportat primul deces din Europa, tot în Franța, fiind vorba de un turist chinez în vârstă de 80 de ani din provincia chineză Hubei, potrivit informațiilor transmise de Ministerul francez al Sănătății.
Sursa foto: nbcnews.com
La 30 ianuarie, OMS a declarat urgență de sănătate publică la nivel internațional (Public Health Emergency of International Concern - PHEIC), fiind a șasea oară când a luat această decizie de la intrarea în vigoare a Reglementărilor Internaționale de Sănătate, în 2005.
Sursa foto: nbcnews.com
La 31 ianuarie, premierul italian, Giuseppe Conte, anunța primele două cazuri de coronavirus în Italia, la doi turiști chinezi care ajunseseră în țară cu câteva zile în urmă, iar la 21 februarie, oficialii italieni anunțau o agravare a epidemiei de coronavirus în nordul Italiei, primul deces în această țară survenind în aceeași zi, la un italian în vârstă de 78 de ani, potrivit agențiilor de presă AFP și Reuters.
Sursa foto: nbcnews.com
Potrivit unei relatări AFP din 26 februarie, după Italia, noul coronavirus s-a propagat în restul Europei, mai multe țări europene, printre care Austria, Elveția, Croația sau Grecia, confirmând primele cazuri de infectare. Toate cazurile anunțate de aceste patru state fuseseră descoperite la persoane venite din Italia, unde bilanțul de la acea dată arăta 374 de cazuri confirmate și 12 decese. Alte state ale UE care confirmaseră cazuri de infectare erau, la acea dată, Franța, Germania și Spania, și acestea corelate cu călătorii efectuate în Italia. Pentru prima dată, numărul noilor cazuri confirmate în lume l-a depășit pe cel din China, țara de unde a pornit epidemia. În total, 411 noi cazuri au fost confirmate în China, față de 427 în restul lumii, circa 40 de țări fiind, până la acel moment, afectate. Situația s-a agravat și în Coreea de Sud, a doua țară afectată, ca amploare, după China, cu peste o mie de cazuri confirmate. În America Latină a fost confirmat primul caz în Brazilia, fiind vorba despre o persoană venită din Italia.
Foto (c) : GRIGORE POPESCU / AGERPRES FOTO
Tot la 26 februarie 2020, România a raportat primul caz de infectare, la un bărbat de 20 de ani, din județul Gorj, care intrase în contact cu un italian diagnosticat cu această boală și care vizitase România în perioada 18-22 februarie. Primul deces al unui pacient infectat cu noul coronavirus pe teritoriul României s-a înregistrat pe data de 22 martie 2020, fiind vorba de o persoană în vârstă de 67 de ani, care avea afecțiuni preexistente foarte grave.
Foto: (c) SIMION MECHNO / AGERPRES FOTO
La 11 martie 2020, pe fondul îngrijorărilor privind nivelurile alarmante de răspândire și severitate ale bolii, precum și cu privire la nivelurile de inacțiune, OMS a evaluat că epidemia de COVID-19 poate fi caracterizată drept o pandemie. Potrivit OMS, până în mai 2023, pandemia cauzase aproape 7 milioane de decese (6.921.614). La 5 mai 2023, OMS declara încetarea pandemiei de COVID-19 ca urgență de sănătate publică, conform https://news.un.org/. AGERPRES/(Documentare - Roxana Losneanu, editor: Ionela Gavril, editor online: Andreea Preda)
Sursa foto din deschidere: edition.cnn.com
Conținutul website-ului www.agerpres.ro este destinat exclusiv informării publice. Toate informaţiile publicate pe acest site de către AGERPRES sunt protejate de dispoziţiile legale incidente. Sunt interzise copierea, reproducerea, recompilarea, modificarea, precum şi orice modalitate de exploatare a conţinutului acestui website. Informaţiile transmise pe www.agerpres.ro pot fi preluate, în conformitate cu legislaţia aplicabilă, în limita a 500 de semne. Detalii în secţiunea Condiţii de utilizare. Dacă sunteţi interesaţi de preluarea ştirilor AGERPRES, vă rugăm să contactaţi Direcţia Marketing - [email protected].
Alte știri din categorie
FENOMENE ASTRONOMICE: Eclipsă parțială de Soare vizibilă de pe teritoriul României (29 martie)
La 29 martie 2025, Luna va acoperi o parte din discul solar în emisfera nordică, în cadrul unei eclipse parțiale de Soare de aproximativ patru ore, informează AFP. Fenomenul celest va începe la ora 08:50 GMT și se va încheia în jurul orei 12:43 GMT. 'Primii continentali care vor vedea eclipsa parțială vor fi locuitorii din Mau
DOCUMENTAR: Trecerea la ora oficială de vară
În noaptea de sâmbătă spre duminică, 29 spre 30 martie, ultima duminică a acestei luni calendaristice, ora 03.00 devine ora 04.00 (ora oficială a României trece de la GMT+2 la GMT+3). Orarul de vară se aplică până în ultima duminică a lunii octombrie (27), potrivit www.timeanddate.com.
CITATUL ZILEI
'Sfiiciunea a murit când s-au născut hainele.' - Mark Twain, 'Urmând ecuatorul' (MAXIME ȘI CUGETÃRI din folclorul și literatura AMERICANÃ, Colecția Cogito, Editura Albatros, 1974).
SĂRBĂTORI RELIGIOASE - 29 martie
Ortodoxe Sf. Sfințit Mc. Marcu, episcopul Aretuselor, și Chiril diaconul; Sf. Mc. Iona și Varahisie; Sf. Ier. Diadoh, episcopul Foticeei Greco-catolice Sf. m. Marcu al Aretusei; diac. Ciril și cei împreună cu el Romano-catolice Sf. Eustasie, ep.
EFEMERIDE ASTRONOMICE - 29 martie
Este a 88-a zi a anului 2025. Au mai rămas 277 de zile până la sfârșitul anului. Soarele răsare la 06 h 02 m și apune la 18 h 39 m. Luna răsare la 05 h 56 m și apune la 18 h 56 m. Eclipsă de Parțială de Soare - vizibilă în România 10 h 50 m - 14 h 43 m. Vizibilă în nord-vestul Africii, Europa și
Săptămâna europeană 24-28 martie 2025
Comisia Europeană a anunțat în noua sa strategie de pregătire pentru crize și amenințări că Uniunea Europeană se pregătește pentru riscuri, precum dezastre naturale, atacuri cibernetice și crize geopolitice, inclusiv posibilitatea unei agresiuni armate împotriva țărilor membre. Președinta Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, a declarat, la un summit la Paris,
Retrospectiva evenimentelor interne 24-28 martie 2025
Evaluarea preliminară pozitivă a Comisiei Europene cu privire la jalonul-cheie din cea de-a treia cerere de plată a României din Mecanismul de redresare și reziliență, amânarea programului american Visa Waiver pentru România, summitul liderilor ECR - Partidul Conservatorilor și Reformiștilor Europeni de la Cluj-Napoca, depunerea moțiunilor simple împo
PERSONALITATEA ZILEI: Scrimera Laura Badea Cârlescu, campioană olimpică, mondială și europeană la proba de floretă
Laura Badea Cârlescu este prima campioană olimpică din istoria sportului romanesc la floretă feminin individual, performanță reușită la Jocurile Olimpice de la Atlanta din 1996. A participat la patru ediții consecutive ale Jocurilor Olimpice și a urcat de trei ori pe podiumul olimpic - de două ori la Atlanta (a cucerit medalia de aur la floretă individual și medalia de
DOCUMENTAR: Tenismenul elvețian Stanislas Wawrinka împlinește 40 de ani (28 martie)
Jucătorul profesionist de tenis Stanislas (Stan) Wawrinka s-a născut la 28 martie 1985, la Lausanne, Elveția, potrivit atptour.com. Cea mai mare performanță a sa este câștigarea medaliei de aur în proba de dublu la Jocurile Olimpice de vară din 2008 - Beijing (China) împreună cu compatr
FRAGMENT DE ISTORIE: 95 de ani de la redenumirea Constantinopol și Angora în Istanbul, respectiv Ankara (28 martie 1930)
În urma înfrângerii Imperiului Otoman în Primul Război Mondial, capitala otomană Constantinopol (astăzi Istanbul) și o mare parte din Anatolia au fost ocupate de Aliați. Ca răspuns, liderul mișcării naționaliste turce, Mustafa Kemal Atatürk, a stabilit sediul mișcării sale de rezistență în Angora (astăzi Ankara) în 1920. După câ
Cutremure cu magnitudinea peste 6 pe Richter produse în lume (cronologie 2024-2025)
Un seism extrem de puternic s-a produs la 28 martie 2025 în Myanmar, fiind resimțit până în China și producând panică și la Bangkok, capitala Thailandei vecine. Conform Centrului german pentru Geoștiințe (GFZ), seismul a avut magnitudinea de 6,9. Institutul Geologic american (USGS) a anunțat că magnitudinea a fost de 7,7. Cutremurul a avut epicentrul
DOCUMENTAR: Scriitorul Eric-Emmanuel Schmitt împlinește 65 de ani (28 martie)
Scriitorul Eric-Emmanuel Schmitt este unul dintre cei mai citiți și jucați autori de limbă franceză din lume, ale cărui piese, aclamate de public și critici deopotrivă, au câștigat numeroase premii Molieres și Grand Prix du Théâtre al Academiei Franceze. Cărțile sale au fost traduse în 48 de limbi străine multe dintre ele având succes și ca pro
DESTINAȚII DE WEEKEND: sfârșit de săptămână în București și în țară
Spectacolul 'D'ale Carnavalului' de I.L. Caragiale, cu direcția de scenă semnată de Gelu Colceag, va fi prezentat în premieră la Sala Atelier a Teatrului Mic, pe 28 și 29 martie, de la ora 19.00. 'D'ale Carnavalului' a fost scrisă de Ion Luca Caragiale pentru concursul organizat de Teatrul Național din București,
CSAT, convocat pentru 28 martie (procedura reuniunilor)
Președintele interimar, Ilie Bolojan, a convocat ședința Consiliului Suprem de Apărare a Țării (CSAT), care va avea loc pe 28 martie 2025, la ora 12:00, la Palatul Cotroceni, a informat Administrația Prezidențială. Potrivit sursei citate, pe ordinea de zi a ședinței sunt incluse subiecte referitoare la: stadiul și perspectivele conflictului din Ucraina î
Consiliul Afaceri Generale al UE din 28 martie: pe agendă, politica de coeziune
Consiliul Afaceri Generale al Uniunii Europene se reunește la 28 martie 2025, la Bruxelles, principalul subiect de discuție fiind politica de coeziune. Se așteaptă, de asemenea, adoptarea de concluzii privind această politică, informează site-ul https://www.consilium.europa.eu/. Consiliul va discut