DESTINAȚII DE WEEKEND: sfârșit de săptămână în București și în țară

* Vineri, 10 ianuarie 2025, Filiala Râmnicu Vâlcea a Uniunii Artiștilor Plastici din România, în parteneriat cu Uniunea Artiștilor Plastici din România și cu Primăria Municipiului Râmnicu Vâlcea, organizează două evenimente dedicate Zilei Culturii Naționale, arată un comunicat de presă al Uniunii Artiștilor Plastici din România.
Sursa foto: UAP Valcea/Facebook
Astfel, la ora 17.30, în Galeria Cozia Pasaj 1, va avea loc vernisajul expoziției-documentar 'Maica Domnului în Icoana pe Sticlă', a cunoscuților artiști iconari Ion și Aurora Filigean, precum și a celor patru copii ai lor - Teodora, Ecaterina, Luca și Filofteia. Iar la ora 18.00, în Galeria Artex, se va inaugura expoziția 'înCHIPuiri' a artistei Cornelia Gherlan, membru al Filialei de Grafică București a Uniunii Artiștilor Plastici din România.
Foto: (c) Ramona Dincă/AGERPRES
* Pe scena Teatrului 'Sică Alexandrescu' din Brașov este montată, la 10 ianuarie, de la ora 19.00, piesa 'Omul zilei', descrisă ca fiind o 'farsă comică', adaptare a textului 'Omul care a văzut moartea', semnat de Victor Eftimiu. 'Întrebarea care declanșează întregul lanț al incredibilelor situații este următoarea: ce se întâmplă dacă, fiind la pescuit, în loc sa scoți din apă un pește, salvezi un om de la înec?! Ce se întâmplă apoi când, după ce îl introduci în propria casă, îți dai seama că pe cine nu lași să moară, nu te lasă să trăiești?!', arată teatrulsicaalexandrescu.ro. Regia îi aparține lui Dan Tudor, iar din distribuție fac parte Gabriel Spahiu, Carmen Moruz, Mădălin Mandin și Ioana Predescu.
Sursa foto: teatrulsicaalexandrescu.ro
* La 10 ianuarie, Teatrul Nottara din București prezintă spectacolul 'Zbor deasupra unui cuib de cuci', regizat de Vlad Cristache. Scenariul este scris de Dale Wasserman, după romanul omonim al lui Ken Kesey. Piesa abordează conceptul de 'normalitate socială', libertatea umană, punând în discuție nu doar problemele din spitalele de psihiatrie și tehnicile de vindecare, ci mai ales vulnerabilitatea ființei umane în fața sistemului, conform nottara.ro. În rolurile principale joacă Adrian Nicolae (Randle McMurphy) și Isabela Neamțu (Sora Ratched).
Sursa foto: Teatrul Nottara/Facebook
* Sâmbătă, 11 ianuarie, Restaurantul Elisabeta din București găzduiește, de la ora 21.00, evenimentul 'Evenin' Jazz'. Cu acest prilej, solista vocală Sorina Rotaru, pianistul Alexandru Olteanu și contrabasistul Alexandru Flautistu interpretează melodii variate de jazz și piese din repertoriul brazilian, Bossa Nova și Samba. Nu lipsesc aranjamentele în stil contemporan și sonorități din epoca de aur a Hollywoodului, potrivit teatrulelisabeta.ro.
Sursa foto: restaurantelisabeta.ro
* Sâmbătă, 11 ianuarie, la Casa de Cultură a Studenților București are loc expoziția intitulată 'Fotogeografica, fereastră deschisă către țară', dedicată atât Zilei Artei Fotografice din România, cât și Zilei Culturii Naționale. Vizitatorii vor admira premiile retrospective Fotogeografica, edițiile I - XXVII.
'Sursă inepuizabilă de inspirație pentru artiști, natura oferă un excelent cadru de explorare a frumuseților mediului înconjurător captate de lentila aparatului de fotografiat, ce devine nemijlocit un instrument de (re)conectare autentică a omului cu natura. Consider că expoziția itinerantă Fotogeografica reprezintă o excepțională metodă educațională și o veritabilă modalitate de documentare, conservare și promovare a tradițiilor, culturii și valorilor naționale', a spus criticul de artă, cercetător științific dr. Mirela Ștefănescu, citată într-un comunicat al Casei de Cultură a Studenților din București.
Foto: (c) ALEX MICSIK / AGERPRES FOTO
Evenimentul continuă în ziua de 15 ianuarie, la Galeria Universitas a Universității Naționale de Arte 'George Enescu' din Iași, unde vor fi prezentate premiile și catalogul ediției cu numărul XXVIII.
* Duminică, 12 ianuarie, Teatrul de Artă din București prezintă piesa 'Jocuri de putere', un spectacol-coupe de Doina Antohi.
Sursa foto: Teatrul de Artă București/Facebook
Colajul de piese scurte, fiecare având aproximativ 10 minute, analizează modul în care statutul, locul în ierarhie și jocurile de putere influențează comportamentul personajelor, arată teatruldearta.ro. Din distribuție fac parte Paul Ipate, Eduard Adam, Delia Riciu și Doina Antohi. AGERPRES (Documentare - Horia Plugaru, editor: Cerasela Bădiță, editor online: Andreea Preda)
*Sursa foto din deschidere: Teatrul de Artă București/Facebook
** Explicaţie foto din deschidere: Duminică, 12 ianuarie, Teatrul de Artă din București prezintă piesa 'Jocuri de putere', un spectacol-coupe de Doina Antohi.
Conținutul website-ului www.agerpres.ro este destinat exclusiv informării publice. Toate informaţiile publicate pe acest site de către AGERPRES sunt protejate de dispoziţiile legale incidente. Sunt interzise copierea, reproducerea, recompilarea, modificarea, precum şi orice modalitate de exploatare a conţinutului acestui website. Informaţiile transmise pe www.agerpres.ro pot fi preluate, în conformitate cu legislaţia aplicabilă, în limita a 500 de semne. Detalii în secţiunea Condiţii de utilizare. Dacă sunteţi interesaţi de preluarea ştirilor AGERPRES, vă rugăm să contactaţi Direcţia Marketing - [email protected].
Alte știri din categorie
A murit actrița Cristina Deleanu (fișă biografică)
Actrița Cristina Deleanu a murit, a anunțat, la 15 mai, realizatoarea de televiziune Marina Almășan. *** Actrița Cristina Deleanu s-a născut la 22 decembrie 1940, la Ploiești. Se mută împreună cu mama sa, la București, unde urmează cursurile primare ale Școlii nr. 33 și studiile liceale la Liceul 'Gheorghe Lazăr'. De
15 mai - Ziua Poliției Militare
La 15 mai 2025 este marcată Ziua Poliției Militare. În 1990, a fost emis Ordinul ministrului Apărării Naționale prin care s-au înființat unitățile și subunitățile de poliție militară din Armata României. Poliția militară este o structură specializată a Statului Major General care desfășoară activități privind disciplina militar
15 mai - Ziua națională a medicului veterinar
La 15 mai 2025 este sărbătorită Ziua națională a medicului veterinar, instituită cu prilejul celui de-al VI-lea Congres Național de Medicină Veterinară (1994), potrivit www.cmvro.ro. În 15 mai 1861, printr-un decret al domnitorului Alexandru Ioan Cuza, a început să funcționeze Școala de Medicină Ve
15 mai - Ziua internațională a familiei (ONU)
Adunarea Generală a Națiunilor Unite a decis, în 1993, printr-o rezoluție (A/RES/47/237), ca în data de 15 mai a fiecărui an să fie marcată Ziua internațională a familiei (IDF). Această zi oferă o oportunitate de a promova conștientizarea problemelor legate de familii și de a spori cunoștințele despre procesele sociale, economice și demografice care afectează fam
15 mai - Ziua chimiștilor militari
La 15 mai 2025 este marcată Ziua chimiștilor militari sau Ziua trupelor de apărare NBC (Apărare Nucleară, Biologică și Chimică). Marcarea acestei zile face trimitere la înființarea în anul 1923, la nivelul Ministerului de Război, a unui Comitet Consultativ pe probleme privind războiul chimic. În anii Primului Război Mondial (1914-1918) a apăr
15 mai - Ziua națională a pictorului Nicolae Grigorescu
La 15 mai 2025 este marcată Ziua națională a pictorului Nicolae Grigorescu, potrivit Legii 289 din 2021. Eforturile pentru marcarea acestei zile, avansate inițial în cadrul Proiectului de Lege privind declararea zilei de 15 mai ca 'Ziua picturii naționale', au aparținut deputaților PSD Marcel Ciolacu și Alfred Simonis pentru aniversarea la nivel
Prezidențiale2025/ Nicușor Dan, candidat independent (fișă biografică)
Nicușor Dan, candidat independent la alegerile prezidențiale, s-a calificat pentru cel de-al doilea tur de scrutin, care va avea loc pe 18 mai, după ce, în primul tur al alegerilor, organizat pe 4 mai 2025, a obținut 20,99% din voturile exprimate. Nicușor Dan s-a născut la 20 decembrie 1969, la Făgăraș. În liceu, a făcut parte din Lo
Prezidențiale2025/ George Simion, candidat din partea Alianței pentru Unirea Românilor (fișă biografică)
George Simion, candidat din partea Alianței pentru Unirea Românilor la alegerile prezidențiale, s-a calificat pentru cel de-al doilea tur de scrutin, care va avea loc pe 18 mai, după ce, în primul tur al alegerilor, organizat pe 4 mai 2025, a obținut 40,96% din voturile exprimate. George Simion s-a născut la 21 septembrie 1986, la Focșani.
CITATUL ZILEI
'Răbdarea, numai ea, face să înduri mai lesne tot ce nu poți schimba.' - 'Horațiu, către Virgiliu' ('Buna-cuviință oglindită în proverbe și maxime din toată lumea', culese de Gh. Paschia, Editura Albatros, 1970)
Consiliul Afaceri Externe al UE pe tema relațiilor comerciale UE-SUA (15 mai)
Consiliul Afaceri Externe (CAE) al Uniunii Europene (UE), în configurația Comerț, se reunește la 15 mai 2025, la Bruxelles, pe ordinea de zi aflându-se, în principal, o dezbatere de orientare privind relațiile comerciale UE-SUA, informează site-ul https://www.consilium.europa.eu/.
SÃRBÃTORI RELIGIOASE - 15 mai
Ortodoxe Sf. Ier. Iacob Putneanul, mitropolitul Moldovei; Sf. Cuv. Pahomie cel Mare Greco-catolice Sf. cuv. Pahomie cel Mare; Sf. aep. Ahile al Larissei, Taumaturgul Romano-catolice Sf. Isidor Plugarul Sfântul Iacob de la Putna a intrat &
EFEMERIDE ASTRONOMICE - 15 mai
Este a 135-a zi a anului 2025. Au mai rămas 230 de zile până la sfârșitul anului. Soarele răsare la 05 h 48 m și apune la 20 h 36 m. Luna răsare la 23 h 52 m și apune la 06 h 58 m. AGERPRES/(Documentare - Horia Plugaru, editor: Doina Lecea)
DOCUMENTAR: 70 de ani de la semnarea Tratatului de la Varșovia (14 mai 1955)
Încheierea celui de-Al Doilea Război Mondial a determinat transformări politice pe continentul european în sfera relațiilor internaționale. Influența sovietică în statele din centrul și estul Europei a reprezentat o îngrijorare profundă pentru Statele Unite ale Americii și pentru țările din Europa occidentală încă de la finalul ră
Reuniunea miniștrilor afacerilor externe ai NATO, în Antalya (14-15 mai)
La 14-15 mai 2025, se desfășoară, la NEST Convention Center din Belek, Antalya (Turcia), reuniunea informală a miniștrilor de externe ai NATO, întâlnirea fiind condusă de secretarul general al Alianței, Mark Rutte, conform https://www.nato.int/ și https://www.aa.c
Festivalul de artă și creativitate Romanian Creative Week (14-25 mai)
Ediția a cincea a Festivalului de artă și creativitate Romanian Creative Week se desfășoară între 14 și 25 mai, la Iași. Tema aleasă pentru această ediție este iubirea. Apare în toate contextele pe care le trăim - cuvintele, formele, gesturile, dorurile. Cu iubire banalul devine divin. Iubirea ne face vulnerabili și puternici în același timp.