Cutremure cu magnitudinea peste 6 pe scara Richter produse în lume (cronologie 2017-2018)
![Imagine din galeria Agerpres](https://foto.agerpres.ro/storage/watermark/11232560.jpg)
La 18 iunie 2018, un seism cu magnitudinea 6,1 a zguduit Osaka, cea de-a doua metropolă ca mărime din Japonia, provocând trei decese şi rănirea a peste 200 de persoane. Totodată, cutremurul a determinat întreruperea activităţii fabricilor dintr-o importantă zonă industrială şi avarierea mai multor conducte de apă, potrivit autorităţilor şi postului de televiziune NHK, informează Reuters. Epicentrul seismului a fost localizat la nordul oraşului Osaka, potrivit Agenţiei Meteorologice Japoneze care a revizuit magnitudinea cutremurului la 6,1 după ce iniţial o stabilise la 5,9. Nu există riscul de tsunami, au informat autorităţile nipone. Premierul Shinzo Abe a declarat că autorităţile evaluează pagubele şi că prioritatea este siguranţa locuitorilor.
***
4 mai 2018 - Un seism cu magnitudinea 6,9 pe scara Richter a zguduit zona vulcanului Kilauea din Hawaii, care a erupt în ziua anterioară, provocând evacuarea a 1.700 de oameni, potrivit EFE. Cutremurul s-a produs la 5 km adâncime, la ora locală 12,32, iar epicentrul a fost la 16 km sud-vest de Leilani Estates. Seismul a fost precedat de numeroase alte mişcări telurice, între care una de 5,4 grade, înregistrată cu o oră înainte. Guvernatorul din Hawaii, David Ige, a decretat stare de urgenţă.
26 februarie 2018 - Un puternic seism cu magnitudinea 7,5 s-a produs în Papua Noua Guinee, potrivit USGS (US Geological Survey, serviciul de monitorizare geologică din SUA), citat de DPA şi Reuters. USGS a localizat epicentrul seismului la 90 de km sud de Porgera, în provincia muntoasă Enga, la o adâncime de 35 km. Nu a fost emisă alertă de tsunami. Autorităţile au trimis soldaţi şi salvatori în zonele afectate. Unele clădiri au fost avariate în Porgera, zonă de asemenea afectată de întreruperi în alimentarea cu energie electrică. ExxonMobil PNG a precizat că unele instalaţii de la uzina sa de exploatare a gazelor de la Hides, în provincia Hela, învecinată cu Southern Highlands, au fost avariate, dar că angajaţii sunt în afara pericolului. Compania australiană Oil Search a anunţat de asemenea că suspendă operaţiunile în zonă până la evaluarea pagubelor.
6 februarie 2018 - Un cutremur cu magnitudinea 6,4 a avut loc în estul Taiwanului, provocând prăbuşirea unui hotel şi impunând închiderea unei autostrăzi din apropiere. Seismul s-a produs la 18,3 km nord de Hualien, la o adâncime de 10 km, conform Biroului central de meteorologie din Taiwan. Cutremurul, înregistrat la ora locală 23.50 (15.50 GMT), a fost resimţit şi în alte regiuni ale ţării şi a urmat unei serii de cutremure minore care au avut loc în ultimele zile. În urma seismului 9 persoane şi-au pierdut viaţa şi 266 de persoane au fost rănite şi 60 date dispărute. În Hualien, aproape 500 de persoane au fost trimise în adăposturi temporare. 1.800 de gospodării au rămas fără curent electric, iar alimentarea cu apă a fost întreruptă în 40.000 de clădiri. Traficul pe căile principale de acces a fost întrerupt, iar maşinile nu au mai putut circula pe unele poduri.
14 ianuarie 2018 - Două persoane au murit, 20 au fost rănite şi alte 17 au fost date dispărute după prăbuşirea unei mine, potrivit Apărării Civile din Peru, în urma unui seism cu magnitudinea de 7,3 care s-a produs în Peru. Seismul, care a fost resimţit până în capitala ţării, Lima, s-a produs la ora locală 04.18 (09.18 GMT). Epicentrul său a fost localizat la 31 de kilometri sud-est faţă de Acari, o localitate de pe litoralul pacific, situată în regiunea Arequipa, la aproximativ 500 de kilometri sud faţă de capitala ţării, potrivit Serviciului de prospectare geologică al Statelor Unite. Institutul de Geofizică din Peru a declarat că epicentrul seismului a fost localizat în largul coastelor peruane, la o distanţă de 56 de kilometri faţă de localitatea Lomas. Cutremurul a fost resimţit şi în nordul statului Chile.
12 ianuarie 2018 - Un cutremur cu magnitudinea 6 a fost înregistrat într-o regiune izolată din centrul Myanmarului. Cutremurul a avut loc la 40 de kilometri vest de oraşul Pyu, în regiunea Bago. Seismul s-a produs la o adâncime de 10 kilometri şi a fost urmat de trei replici de intensitate mai mică.
13 noiembrie 2017 - Un seism cu magnitudinea de 6,5 a fost înregistrat în vestul statului Costa Rica, a anunţat Institutul american de geofizică (USGS). Cuprinşi de panică, un bărbat şi o femeie au murit de atac de cord. Seismul a fost localizat la 16 kilometri sud-est de staţiunea turistică Jaco, pe coasta Pacificului, la o adâncime de 19,8 kilometri.
12 noiembrie 2017 - Un cutremur resimţit pe o mare parte din teritoriul Irakului, inclusiv la Bagdad, s-a soldat cu peste 130 de morţi în Kurdistanul irakian şi în Iran. Institutul american de geofizică (USGS) a estimat magnitudinea seismului la 7,3, iar Centrul de Cercetări Geografice din Germania la 7,2; adâncimea la care s-a produs mişcarea tectonică a fost de 33,9 km, potrivit USGS. Epicentrul a fost localizat în provincia Sulaimaniyah din regiunea autonomă Kurdistan din Irak, la aproximativ 200 de kilometri nord-est de Bagdad, în apropierea frontierei cu Iranul. Au urmat două replici de magnitudine 4,5 şi 4,7, prima la scurt timp după cutremur, iar a doua la 13 noiembrie, la scurt timp după miezul nopţii. Televiziunea de stat de la Teheran a transmis că în vestul Iranului şi-au pierdut viaţa cel puţin 129 de oameni, iar peste 300 au fost răniţi; au fost afectate mai multe sate, în care s-a întrerupt alimentarea cu energie electrică.
8 noiembrie 2017 - Un cutremur cu magnitudinea de 6,5 grade s-a produs în Papua Noua Guinee, potrivit Institutului american de geofizică (USGS). Seismul, raportat iniţial cu magnitudinea de 6,4 grade, s-a produs la 83 de km sud de oraşul de coastă Wewak, la o adâncime mare, de aproximativ 112 km, ceea ce a determinat atenuarea undei seismice.
4 noiembrie 2017 - Un cutremur cu magnitudinea 6,9 s-a produs în largul insulei Samoa din Oceanul Pacific, a informat Institutul american de geofizică (USGS). Cutremurul s-a produs la o adâncime de 32 km, la o distanţă de 192 km sud-vest de Apia, capitala Samoa.
26 septembrie 2017 - Un cutremur cu magnitudinea de 6,5 grade s-a produs în largul insulelor Fiji, fără să fie emisă o alertă de tsunami. Cutremurul s-a produs la o adâncime de 104 km, la sud de insulele Fiji, în Pacificul de Sud.
24 septembrie 2017 - Un seism cu magnitudinea de 5,9 grade s-a produs în largul coastei Mexicului. Epicentrul cutremurului a fost la 99 de kilometri sud-sud-vest de Tonala, în regiunea Chiapas.
23 septembrie 2017 - Un seism ce a avut magnitudinea de 6,1 s-a produs în sudul Mexicului şi a fost resimţit în capitala Ciudad de Mexico. Epicentrul seismului a fost localizat în statul Oaxaca din sudul Mexicului.
20 septembrie 2017 - Un cutremur cu magnitudinea de 6,1 grade pe Richter s-a produs pe coasta de est a Japoniei. Epicentrul cutremurului de pământ s-a situat la 281 kilometri est de oraşul Kamaishi, în sudul insulei Honshu, una dintre cele mai mari ale arhipelagului nipon, şi la o adâncime de doar 10 kilometri.
20 septembrie 2017 - Un cutremur cu magnitudinea de 6,1 grade s-a produs în largul Oceanului Antarctic, la sud de Noua Zeelandă. Cutremurul s-a produs la adâncimea de 10 kilometri şi a fost înregistrat la vest de insula Auckland, la o distanţă de 211 kilometri faţă de aceasta.
19 septembrie 2017 - 363 de persoane şi-au pierdut viaţa într-un violent seism cu magnitudinea de 7,1 care s-a produs în centrul Mexicului, din care 160 în Ciudad de Mexico, 73 în statul Morelos şi 45 în Puebla. Seismul a doborât la pământ 40 de clădiri şi a avariat cel puţin alte 500.
7/8 septembrie 2017 - Un cutremur de pământ cu magnitudinea 8,2 s-a produs în sudul Mexicului într-o regiune de coastă, zguduind clădirile din capitala acestui stat. Epicentrul seismului a fost situat în Oceanul Pacific, la aproximativ 100 de kilometri distanţă de localitatea Tonala, aflată pe coasta statului Chiapas, potrivit Serviciului de prospectare geologică al Statelor Unite (United States Geological Survey - USGS). Cutremurul, soldat cu 95 de morţi, a fost cel mai puternic seism ce a avut loc în această ţară în ultimul secol.
31 august 2017 - Un seism cu magnitudinea 6,2 s-a produs în largul localităţii Padang, din Indonezia.
27 august 2017 - Un cutremur cu magnitudinea 6,4 grade s-a produs în largul coastelor Papua Noua Guinee, potrivit unui anunţ al Institutului american de geofizică (USGS). Epicentrul seismului a fost localizat la 108 kilometri în largul coastei nord-estice a Lorengau, o aşezare importantă de pe Insula Manus, la o adâncime de doar 8 kilometri. Potrivit Centrului de Avertizare pentru Tsunami din Pacific, magnitudinea cutremurului ar fi fost de 6,6 grade.
19 august 2017 - Un seism cu magnitudinea de 6,4 s-a produs în largul insulei Fiji, a anunţat United States Geological Survey (USGS). Nu au fost raportate victime şi nici pagube materiale. Seismul a avut epicentrul la o distanţă de 194,4 kilometri de oraşul Levuka din Fiji, la o adâncime de 538,6 kilometri.
13 august 2017 - Un cutremur cu magnitudinea de 6,4 grade pe Richter s-a produs în insula indoneziană Sumatra. Cutremurul de pământ a avut loc la 73 km vest de Bengkulu, o localitate situată pe coasta de sud-vest a insulei.
11 august 2017 - Un cutremur de magnitudine 6,6 s-a înregistrat pe insula Luzon din nordul Filipinelor, fiind resimţit şi în capitala Manila, unde a clătinat clădirile şi a determinat evacuarea birourilor şi a şcolilor. Seismul s-a produs la 47 de kilometri nord-vest de Luzon şi la o adâncime de 168 km.
9 august 2017 - Un cutremur cu magnitudinea de 6,3 s-a înregistrat în regiunea autonomă Xinjiang, din nord-vestul Chinei, într-o zonă puţin populată din apropierea Kazahstanului.
8 august 2017 - Un cutremur cu magnitudinea 6,5 s-a înregistrat în provincia chineză Sichuan, soldându-se cu 23 de morţi şi 493 de răniţi. Epicentrul seismului a fost localizat la 284 de km nord de capitala regiunii Chengdu şi la o adâncime de 10 km, potrivit USGS.
21 iulie 2017 - Un cutremur de magnitudine 6,7 a fost înregistrat în apropiere de Bodrum, în sud-vestul Turciei, a anunţat Institutul geologic american (USGS). Seismul a făcut doi morţi în insula grecească Kos din Marea Egee. De asemenea, a făcut peste 100 de răniţi. Epicentrul cutremurului de pământ s-a aflat la 10 km sud-est de oraşul de coastă Bodrum în Turcia şi la 16,2 km est de Kos în Grecia. Cutremurul a fost puternic resimţit pe coastele din vestul Turciei şi în special în oraşul Bodrum, precum şi în insulele greceşti învecinate din Marea Egee.
30 iunie 2017 - Un cutremur cu magnitudinea 6 s-a produs în largul regiunii de coastă din centrul Ecuadorului, la 88,5 km nord-vest de Portoviejo, la o adâncime de 10 km sub fundul Pacificului.
29 iunie 2017 - Un cutremur cu magnitudinea de 6 grade pe Richter s-a produs în insulele Kermadec, din nordul Noii Zeelande, la 788 kilometri nord-est de Auckland şi la 1.223 kilometri nord de capitala ţării, Wellington. Seismul s-a produs la o adâncime de 392 de kilometri în adâncul mării.
14 iunie 2017 - Cel puţin o persoană a decedat în urma unui cutremur cu magnitudinea 6,9 care a afectat vestul statului Guatemala, în apropierea graniţei cu Mexic. Epicentrul cutremurului a fost la aproximativ 156 km vest de Guatemala City, în departamentul San Marcos.
12 iunie 2017 - Un cutremur cu magnitudinea 6,3 a avut loc în Marea Egee şi a fost resimţit la Atena şi la Istanbul, cu epicentrul la aproximativ 84 km nord - vest de provincia Izmir.
29 mai 2017 - Un seism cu magnitudinea 6,6 s-a produs în largul insulei Sulawesi, la circa 80 km sud-est de oraşul Palu, la o adâncime de 9,42 km.
25 aprilie 2017 - Un cutremur cu magnitudinea de 6,9 grade pe Richter s-a produs în zona de centru a statului Chile, fără a se solda cu victime, ci doar cu pagube materiale. Seismul a afectat 34 de oraşe din zona de centru a ţării, cuprinse pe o rază de 800 de kilometri, şi a fost urmat de peste 130 de replici.
22/23 aprilie 2017 - Un cutremur cu magnitudinea 6,1 a zguduit zona centrală a statului Chile, fără a produce victime sau pagube materiale. Cutremurul a avut loc la 48 kilometri vest de Valparaiso, la o adâncime de 10 kilometri, fiind urmat de 271 de seisme de mai mică intensitate.
12 aprilie 2017 - Un cutremur de 6 grade s-a produs în sudul Filipine, au anunţat seismologii din această ţară. Seismul a avut loc la 6 kilometri est de localitatea Wao, în provincia Mindanao's Lanao del Sur, la o adâncime de un kilometru, potrivit datelor Institutului de Vulcanologie şi Seismologie din Filipine. Potrivit US Geological Survey, cutremurul ar fi avut magnitudinea 5,6.
10 aprilie 2017 - Un cutremur de 6,1 grade s-a produs în ocean, în largul sud-estului Filipinelor.
5 aprilie 2017 - Un seism cu magnitudinea 6,1 s-a produs în apropierea oraşului Mashhad din nord-estul Iranului, potrivit Institutului american de geofizică (USGS). Potrivit televiziunii iraniene de stat, cutremurul a fost puternic resimţit la Mashhad şi în oraşele din jur.
3 aprilie 2017 - Un cutremur cu magnitudinea 6,5 s-a înregistrat în Botswana, la 242 km nord-vest de capitala Gaborone. Seismul s-a produs la o adâncime de 35 km. Mişcările seismice au fost resimţite şi în ţara vecină, Africa de Sud.
29 martie 2017 - Un cutremur cu magnitudinea evaluată preliminar la 6,9 grade s-a produs în apropiere de arhipelagul Komandor din Orientul Îndepărtat Rus. Epicentrul seismului s-a aflat la o adâncime de 33 kilometri, în apropierea zonei de coastă, în Marea Bering. În urma cutremurului nu a fost emisă o avertizare de tsunami.
6 martie 2017 - Un cutremur cu magnitudinea de 6,5 pe Richter s-a produs în insula Noua Britanie, în nord-estul arhipelagului Papua Noua Guinee. Nu a fost declarată alertă de tsunami. Epicentrul a fost localizat la o adâncime de 28 de kilometri şi s-a produs la 33 de kilometri nord-est de Kandrian, în sud-estul insulei Noua Britanie şi la 451 kilometri nord-est de Port Moresby, capitala arhipelagului.
24 februarie 2017 - Un cutremur cu o magnitudine de 6,6 s-a produs la sud de Insulele Fiji, epicentrul fiind localizat la o adâncime de 417 km.
18 februarie 2017 - Un puternic cutremur de pământ, cu magnitudinea 6,7 grade, s-a produs în sudul arhipelagului Filipine, fiind înregistraţi mai mult de 6 morţi şi peste 100 de răniţi. Seismul a lăsat fără energie electrică numeroase clădiri şi locuinţe şi a afectat structurile de rezistenţă ale unor stabilimente care s-au prăbuşit în provincia Surigao del Norte, la 730 de km sud de capitala Manila. Potrivit Institutului de vulcanologie şi seismologie din Filipine, seismul a avut epicentrul în apropiere de oraşul Surigao.
18 februarie 2017 - Un cutremur de 6,4 grade pe scara Richter s-a înregistrat în trei regiuni din nordul Chile, fără a determina o alertă de tsunami. Epicentrul cutremurului a fost localizat la 74 km sud-est de Socaire, în regiunea Antofagasta, a indicat Centrul Seismologic din Chile. Potrivit site-ului acestui centru, în 24 de ore s-au produs alte 19 cutremure între 2,6 şi 4,5 grade pe scara Richter.
11 februarie 2017 - Un seism de 6,7 grade, care a avut loc în insula Mindanao, în sudul Filipinelor, s-a soldat cu 8 morţi şi 200 de răniţi.
22 ianuarie 2017 - Un cutremur cu magnitudinea 8 grade s-a produs la 47 de kilometri vest de Arawa, insula Bougainville, din Papua Noua Guinee, potrivit Institutului american de geofizică. A fost emisă alertă de tsunami.
20 ianuarie 2017 - Un cutremur cu magnitudinea de 6,8 a fost înregistrat în apropiere de Insulele Solomon din Oceanul Pacific, a informat Institutul american de geofizică. Cutremurul a avut epicentrul în ocean, la 71 de kilometri vest de localitatea Kirakira, la o adâncime de 34 de kilometri.
18 ianuarie 2017 - Patru cutremure puternice cu magnitudine mai mare de 5 au lovit centrul Italiei. Un prim cutremur a avut loc la ora locală 10.25 (09.25 GMT) şi a fost măsurat la 5,3 grade. Al doilea, mai puternic şi mai lung, evaluat la 5,7 grade, a avut loc la ora locală 11.14 (10.14 GMT), cel de-al al treilea, evaluat la 5,5 grade, s-a produs la ora locală 11.25 (10.25 GMT), iar cel de-al patrulea, de 5,1 pe scara Richter, potrivit primelor estimări, s-a produs în jurul orei locale 14.33 (13.33 GMT).
10 ianuarie 2017 - Un cutremur cu magnitudinea de 7,2 pe Richter s-a produs în Marea Celebes, între sudul Filipinelor şi nordul Indoneziei, fără să fie declanşată alertă de tsunami. Epicentrul cutremurului a fost localizat la o adâncime de 626 de kilometri.
4 ianuarie 2017 - Un cutremur cu magnitudinea 7,2 a avut loc în largul insulelor Fiji, declanşând o alertă locală de tsunami, care a fost anulată la scurt timp după seism. Seismul s-a produs la o adâncime de 15 km, la circa 282 km sud-vest de Suva, capitala Insulelor Fiji.
2 ianuarie 2017 - Un cutremur cu magnitudinea 6 s-a produs în sud-estul Fiji, în Pacificul de Sud, fără a fi emisă alertă de tsunami. Epicentrul seismului a fost localizat la o adâncime de 549 de km şi la 579 de km sud de Suva, capitala Fiji. AGERPRES/(Documentare - Cerasela Bădiţă, Suzana Cristache Drăgan, Ruxandra Bratu; editor: Marina Bădulescu, editor online: Gabriela Badea)
Conținutul website-ului www.agerpres.ro este destinat exclusiv informării publice. Toate informaţiile publicate pe acest site de către AGERPRES sunt protejate de dispoziţiile legale incidente. Sunt interzise copierea, reproducerea, recompilarea, modificarea, precum şi orice modalitate de exploatare a conţinutului acestui website. Informaţiile transmise pe www.agerpres.ro pot fi preluate, în conformitate cu legislaţia aplicabilă, în limita a 500 de semne. Detalii în secţiunea Condiţii de utilizare. Dacă sunteţi interesaţi de preluarea ştirilor AGERPRES, vă rugăm să contactaţi Direcţia Marketing - [email protected].
Alte știri din categorie
EFEMERIDE ASTRONOMICE - 12 februarie
Este a 43-a zi a anului 2025. Au mai rămas 322 de zile până la sfârșitul anului. Soarele răsare la 07 h 20 m și apune la 17 h 41 m. Luna apune la 07 h 32 m și apune la 17 h 33 m. Lună Plină 15 h 53 m. AGERPRES/(Documentare - Daniela Dumitrescu, editor: Irina Andreea Cristea)
PERSONALITATEA ZILEI: Creatorul de modă Alexander McQueen
Alexander McQueen s-a născut la 17 martie 1969, la Londra. A fost un designer britanic cunoscut pentru hainele sale inovatoare, show-urile șocante de pe podium și o croitorie precisă. A crescut în East End, fiind cel mai mic dintre cei șase copii ai unui tată, șofer de taxi, și a unei mame, care era profesoară de studii sociale și genealog. La vârs
DOCUMENTAR: 35 de ani de la eliberarea din închisoare a lui Nelson Mandela (11 februarie)
Eliberarea lui Nelson Mandela din închisoare la 11 februarie 1990, după 27 de ani de detenție, a fost cel mai reprezentativ moment al sfârșitului apartheidului în Africa de Sud. Eroul luptei anti-apartheid Nelson Mandela a fost arestat în 1962 și condamnat în 1964 pentru sabotaj și complot împotriva statului ca lider al aripii înarma
11 februarie - Ziua internațională a fetelor și femeilor cu activități în domeniul științei (ONU)
Ziua internațională a fetelor și femeilor cu activități în domeniul științei se marchează la 11 februarie în întreaga lume. Tema din 2025 este 'Building a Future for Women in Science' ('Construirea unui viitor pentru femei în știință'), conform www.un.org. Anul 2025 march
11 februarie - Ziua siguranței pe internet
La 11 februarie 2025 este marcată la nivel mondial Ziua siguranței pe internet, potrivit https://www.saferinternetday.org/. În 2025, Ziua siguranței pe internet este organizată prin manifestări dedicate sub cupola tematică ''Împreună pentru un inter
11 februarie - Ziua europeană a numărului unic de urgență 112
La 11 februarie este sărbătorită anual Ziua europeană a numărului unic de urgență 112. Stabilită în 2009 și dedicată creșterii gradului de conștientizare cu privire la numărul european de urgență 112, aceasta este o zi de recunoaștere a activității tuturor celor care contribuie la lanțul de servicii de urgență european, după cum indică site-ul
CITATUL ZILEI
'Când ar fi să-ți fie urât, adu-ți aminte că ce trece e viața ta, și gustă măcar acest gând ' - N. Iorga (Cugetări, Ed. Albatros, 1972)
SĂRBĂTORI RELIGIOASE - 11 februarie
Ortodoxe Sf. Sfințit Mc. Vlasie, episcopul Sevastiei; Sf. Teodora împărăteasa Greco-catolice Sf. m. Vlasie; Prima apariție a Sf. Fecioare Maria la Lourdes în 1858 Romano-catolice Sf. Fc. Maria de la Lourdes Sfântul Sfințit Muc
EFEMERIDE ASTRONOMICE - 11 februarie
Este a 42-a zi a anului 2025. Au mai rămas 323 de zile până la sfârșitul anului. Soarele răsare la 07 h 21 m și apune la 17 h 39 m. Luna apune la 07 h 05 m și răsare la 16 h 22 m. AGERPRES/(Documentare - Daniela Dumitrescu, editor: Irina Andreea Cristea)
Interimatul funcției prezidențiale (procedură)
Președintele Klaus Iohannis și-a anunțat, la 10 februarie 2025, demisia din funcția de președinte al României. El a menționat că va pleca de la Palatul Cotroceni pe data de 12 februarie. Klaus Ioha
Suspendarea și demiterea președintelui României (procedură)
Birourile permanente ale Senatului și Camerei Deputaților se reunesc la 10 februarie 2025, începând cu ora 13:30. Birourile permanente reunite ar urma să ia o decizie în privința cererii de suspendare a președintelui Klaus Iohannis. Partidul Oamenilor Tineri (POT) a anunțat, la 5 februarie, că a redepus, pentru a treia oară,
Sesiune plenară a Parlamentului European în perioada 10-13 februarie 2025
Parlamentul European (PE) se reunește în sesiune plenară la Strasbourg, în perioada 10-13 februarie 2025. Pe agenda vor fi supuse dezbaterilor și votului subiecte precum raportul anual al Băncii Centrale Europene (BCE), sprijinul UE pentru Ucraina, Programul de lucru al Comisiei pe 2025, viitoarea strategie a UE pentru Orientul Mijlociu, situația actuală a relați
FRAGMENT DE ISTORIE: 85 de ani de la debutul seriei animate 'Tom și Jerry' (10 februarie)
La 10 februarie 1940, a avut loc debutul în cinematografie al îndrăgitelor personaje animate Tom și Jerry, în scurtmetrajul de 9 minute 'Puss Gets the Boot', arată www.imdb.com. Creatorii celor două personaje și realizatorii peliculei au fost William Hanna și Joseph Barbera. Producătorul peliculei a
10 februarie - Ziua internațională a leopardului arab (ONU)
Adunarea Generală a Națiunilor Unite a proclamat ziua de 10 februarie drept Ziua internațională a leopardului arab, în Rezoluția 77/295, pentru a crește gradul de conștientizare cu privire la leopardul arab, se menționează pe site-ul https://www.un.org/. Leopardul arab este clasificat pe Lista Roșie a IUC
CITATUL ZILEI
'Cea mai bună filozofie e cea care muncește tăcută un colț de ogor' - N. Iorga (Cugetări, Ed. Albatros, 1972)