logo logo

Agerpres – Agenția Națională de Presă: Știri de actualitate cu informații de încredere pentru o societate bine informată.

Bucuresti

Piaţa Presei Libere nr. 1, sector 1

Telefon: +4 021.2076.110; +4 021.2076.105

contact@agerpres.ro

TEATRU ŞI FILME ROMÂNEŞTI: ''Pistruiatul'' (1973)

Imagine din galeria Agerpres

Serialul de televiziune "Pistruiatul", în regia lui Francisc Munteanu, a avut premiera în 22 aprilie 1973. Structurat în 10 episoade, filmul este cea mai difuzată producţie de televiziune românească din toate timpurile, al cărei subiect este mişcarea ilegalistă comunistă care pregătea, în 1944, ziua marii eliberări.

Pe parcursul evenimentelor, personajul principal - elevul Mihai Pleşa (poreclit Pistruiatul) - trece prin multe aventuri încercând să ajute ilegaliştii în lupta lor împotriva regimului, ajutat de cel mai bun prieten, câinele Calu, potrivit site-ului cinemarx.ro.

Serialul tv a beneficiat de o distribuţie de excepţie: Sergiu Nicolaescu (Andrei Bogdan), Vistrian Roman (tatăl Pistruiatului), Margareta Pogonat (mama Pistruiatului), Reka Nagy (profesoara de istorie), Draga Olteanu Matei, Ion Dichiseanu, Constantin Codrescu, Zephi Alsec, Aurel Giurumia, Viorel Comănici, György Kovács. În rolul principal, Pistruiatul, a fost distribuit tânărul Costel Băloiu.

Filmul începe cu drumul spre locul execuţiei unui deţinut politic condamnat la moarte, dar se creează o diversiune şi deţinutul este ajutat să evadeze. Se refugiază într-o fabrică de cărămidă părăsită, unde este găsit de Mihai Pleşa (Pistruiatul), un băiat de 13-14 ani. Băiatul nu ştia ce fel de om este evadatul, însă îl ajută să se ascundă în fabrică, pentru a nu fi găsit de poliţiştii care erau pe urmele lui. Deşi poliţiştii îl iau la întrebări, Pistruiatul nu-i ajută pentru că aceştia s-au purtat urât cu el.

A doua zi, Pistruiatul este ascultat la istorie şi ia un 4. Directorul şcolii îl cheamă la cancelarie pentru că poliţia se interesează de el. La prânz, Pistruiatul trece pe la fabrica de cărămidă şi îl vizitează pe evadat în subsolul clădirii. El se hotărăşte să-i aducă acestuia mâncare şi pleacă să ia ceva de acasă, unde îi găseşte pe poliţişti făcând percheziţie. Băiatul află de la tatăl lui că evadatul nu este un răufăcător şi că se numeşte Andrei Bogdan. Pistruiatul îi duce mâncare lui Andrei, apoi îl ascunde pe acesta în podul casei lor.

Foto: (c) SORIN LUPŞA / AGERPRES FOTO

Sergiu Nicolaescu (actorul care a interpretat rolul lui Andrei Bogdan în filmul "Pistruiatul"), 2011.

 

În dimineaţa următoare, Pistruiatul mai primeşte o notă 4, la matematică. La ieşirea din şcoală, este reţinut de poliţie, incidentul fiind observat de profesoara lui de istorie. Deoarece Mihai nu le oferă prea mult ajutor poliţiştilor, aceştia îl eliberează. Pistruiatul îl vizitează pe Andrei în podul casei, iar acesta îi încredinţează o misiune delicată: trebuie să îi aducă o vioară "specială". Mihai ia cutia cu vioara de la omul de legătură, apoi scapă de un poliţist incomod care îl urmăreşte. Dar în drum spre casă un vecin îi confiscă vioara din cauza unui geam spart. Cu ajutorul prietenului său, câinele Calu, Mihai reuşeşte să recupereze vioara şi să i-o aducă intactă lui Andrei, potrivit site-ului cinemagia.ro.

Andrei îl trimite apoi pe Pistruiat la o casă aflată în vecinătatea depoului, la doamna Rozeanu, pentru a afla dacă locul unde trebuie să se mute este disponibil. Poliţia aflase, deja, de la un turnător adresele caselor conspirative, printre care se găsea şi cea unde trebuia să meargă Pistruiatul. Comisarul pus să supravegheze casa respectivă îl suspectează pe băiat şi îl duce la poliţie. Dându-se drept nepotul comisarului, Pistruiatul îl păcăleşte din nou pe poliţist. Întors acasă, îi spune lui Andrei că doamna Rozeanu l-a trimis în piaţa de vechituri.

Foto: (c) ARMAND ROSENTHAL / AGERPRES FOTO

Draga Olteanu Matei (actriţa care a interpretat rolul doamnei Rozeanu în filmul "Pistruiatul"), 1976.

 

Andrei îl trimite pe băiat acolo, la domnul Ciobanu. Acesta îi dă un geamantan pe care trebuie să i-l ducă lui Andrei. Totodată, băiatul trebuie să îi comunice lui Andrei o nouă adresă. Curios să vadă casa, Pistruiatul o caută, dar rămâne uimit când vede că acolo locuia profesoara lui de istorie. Reuşeşte să ajungă cu geamantanul acasă, la Andrei, care avea nevoie de haine de ofiţer pentru a putea pleca fără să fie recunoscut. Andrei ajunge acasă la profesoara de istorie, unde se va ascunde în continuare.

Andrei o roagă pe profesoară să-i stabilească o întâlnire cu Pistruiatul, ştiind că acesta îi era elev. Dar un poliţist îl urmăreşte pas cu pas pe Pistruiat, din momentul plecării de acasă spre şcoală. După ore, profesoara de istorie îi comunică băiatului că trebuie să-l întâlnească pe Andrei la o terasă, dar observă că acesta e urmărit şi îl atenţionează pe Pistruiat. El reuşeşte să-l păcălească pe poliţist şi se întâlneşte cu Andrei, care îi încredinţează o nouă misiune - ridicarea unui pachet special de la firma domnului Ciobanu. Pistruiatul ia pachetul, însă îl uită pe o tarabă de îngheţată. După multe peripeţii, reuşeşte să-l recupereze şi să ajungă cu el la poştă pentru a-l preda omului de legătură. Dar acesta era chiar tatăl Pistruiatului.

Foto: (c) ANGELO BREZOIANU / AGERPRES FOTO

Margareta Pogonat (actriţa care a interpretat rolul mamei Pistruiatului), 2005.

 

Cei doi ajung acasă şi discută despre cele întâmplate. Tatăl află că fiul lui îl cunoaşte personal pe Andrei şi că l-a ajutat. Târziu în noapte, tatăl desface pachetul în care era o mini-tipografie. Domnul Pleşa începe să tipărească manifeste comuniste în subsolul casei sale. Pistruiatul nu este de acord cu modul în care vrea tatăl lui să transporte manifestele, oferindu-i soluţia optimă: ghiozdanul lui de şcoală. Pe drum, Pistruiatul este reţinut de poliţie. Ghiozdanul său, plin cu manifeste comuniste, ajunge pe biroul comisarului. Pentru a-l verifica personal pe Pistruiat, comisarul îi dă acestuia o misiune specială - să urmărească un anumit om timp de o zi şi să întocmească un raport amănunţit despre activitatea din acea zi a acelui om.

La şcoală, profesoara de istorie îi spune Pistruiatului ce are de făcut, mai exact să ducă manifestele înapoi tipografului. Pe drum, pentru a se răzbuna pe băiat din cauza unui incident petrecut în piaţa de vechituri, un vânzător ambulant îi fură ghiozdanul. Băiatul apelează la ajutorul unui poliţist pentru a şi-l recupera, iar vânzătorul ambulant este arestat pentru distribuire de manifeste. Mihai recuperează ghiozdanul şi se urcă în podurile caselor înalte de unde distribuie manifestele prin oraş. Pistruiatul îi povesteşte lui Andrei despre sarcina primită de la poliţie, iar Andrei îl sfătuieşte să facă un raport exact despre omul urmărit. Raportul întocmit de Pistruiat îl impresionează pe comisar, precizează cinemagia.ro.

În timp ce se afla la sediul poliţiei, Pistruiatul a aflat că cineva îi informează pe comisari despre o livrare de arme ce urmează să aibă loc. Livrarea de arme este sistată. Pistruiatul creează o diversiune, apoi armele sunt livrate. La radio se transmitea încheierea acordului de pace. Pistruiatul a alergat la primărie pentru a-l întâlni pe Andrei, dar acolo a depistat un poliţist infiltrat în rândul maselor, pe care l-a demascat. Pistruiatul află că punctul de rezistenţă al lui Andrei este la fabrica de cărămidă.

Foto: (c) LUCIAN TUDOSE / AGERPRES FOTO

Ion Dichiseanu (actorul care a interpretat rolul prietenului lui Andrei Bogdan în filmul "Pistruiatul"), 2007.

 

Băiatul ajunge acasă pe poarta din spate, dar mama îi spune că şi el, şi tatăl, sunt căutaţi de poliţie şi îl trimite la mătuşa lui. Pistruiatul reuşeşte s-o convingă pe mătuşă să-i facă un pachet cu mâncare. Mihai le duce mâncarea celor din fabrică şi, cu ajutorul prietenului său, Calu, el reuşeşte să dinamiteze un blindat german ce atacă fabrica. Apoi se strecoară până la casa profesoarei de istorie, care îl conduce la punctul-centru. Acolo află că oamenii de la fabrica de cărămidă au urgentă nevoie de muniţie pentru a rezista atacului armat al nemţilor. Pistruiatul găseşte o metodă inedită de a transporta muniţia - într-un sicriu, dar când ajunge cu ea la fabrică deja e prea târziu. Andrei fusese împuşcat mortal. Filmul se încheie cu întoarcerea armatei române, care este primită cu flori pe străzi, într-o atmosferă de bucurie generală. Singurul care plânge este Pistruiatul. AGERPRES/(Documentare - Marina Bădulescu, editor: Doina Lecea, editor online: Anda Badea)

Afisari: 104

Conținutul website-ului www.agerpres.ro este destinat exclusiv informării publice. Toate informaţiile publicate pe acest site de către AGERPRES sunt protejate de dispoziţiile legale incidente. Sunt interzise copierea, reproducerea, recompilarea, modificarea, precum şi orice modalitate de exploatare a conţinutului acestui website. Informaţiile transmise pe www.agerpres.ro pot fi preluate, în conformitate cu legislaţia aplicabilă, în limita a 500 de semne. Detalii în secţiunea Condiţii de utilizare. Dacă sunteţi interesaţi de preluarea ştirilor AGERPRES, vă rugăm să contactaţi Direcţia Marketing - marketing@agerpres.ro.


Alte știri din categorie

Documentare 17-05-2025 11:00

17 mai - Noaptea Muzeelor 2025, ediția a XXI-a

La 17 mai 2025, are loc cea de-a XXI-a ediție a evenimentului Noaptea Muzeelor, sub genericul 'Mai aproape de oameni într-o noapte de mai', la care participă peste 70 de muzee din București și din țară, potrivit https://www.muzee.org/. Noaptea Muzeelor 2025, coordonat de Rețeaua Națională

Documentare 17-05-2025 10:00

17 mai - Ziua mondială de luptă împotriva hipertensiunii arteriale

Ziua mondială de luptă împotriva hipertensiunii arteriale este marcată la 17 mai, în vederea sensibilizării populației cu privire la riscurile și efectele tensiunii arteriale crescute, dar și încurajării cetățenilor din toată lumea să prevină și să controleze această boală. Această zi este promovată de Liga Mondială a Hipertensiunii (World Hy

Documentare 17-05-2025 09:00

17 mai - Ziua mondială a telecomunicațiilor și a societății informaționale (ONU)

În fiecare an, Organizația Națiunilor Unite (ONU) marchează Ziua mondială a telecomunicațiilor și a societății informaționale la data de 17 mai. Astfel este evidențiată importanța utilizării internetului și a celorlalte tehnologii de informare și comunicare, conform www.un.org. Totodată, în această zi sunt sărbători

Documentare 17-05-2025 08:00

17 mai - Ziua internațională a telefonului copilului

Ziua internațională a telefonului copilului a fost marcată pentru prima dată la 17 mai 2007, la inițiativa Child Helpline International, o organizație cu impact colectiv, cu peste 150 de membri ai liniei telefonice de asistență pentru copii din peste 130 de țări și teritorii din întreaga lume, informează

Documentare 17-05-2025 07:45

CITATUL ZILEI

'Ce e mai greu în lume? De a se cunoaște pe sine. Ce e mai ușor în lume? De a cunoaște pe alții.' - Cilibi Moise ('Apropouri', Colecția Cogito, Editura Albatros, 1982) 

Documentare 17-05-2025 07:30

SÃRBÃTORI RELIGIOASE - 17 mai

Ortodoxe Sf. Ap. Andronic și soția sa, Iunia; Sf. Cuv. Nectarie și Teofan Greco-catolice Sf. ap. Andronic și Iunia; Fer. Ioan Scheffler Romano-catolice Sf. Pascal Baylon, călug.; Fer. Ioan Scheffler, ep. m. Sfântul Apostol Andronic și Sf&

Documentare 17-05-2025 05:30

EFEMERIDE ASTRONOMICE - 17 mai

Este a 137-a zi a anului 2025. Au mai rămas 228 de zile până la sfârșitul anului. Soarele răsare la 05 h 46 m și apune la 20 h 39 m. Luna răsare la 00 h 40 m și apune la 08 h 53 m. AGERPRES/(Documentare - Horia Plugaru, editor: Doina Lecea)

Documentare 16-05-2025 16:22

Săptămâna europeană 12-16 mai 2025

Reuniunea mai multor miniștri europeni de externe la Londra pe tema Ucrainei, prioritățile UE pentru summitul cu Regatul Unit ce va avea loc în 19 mai la Londra, negocierile de pace pentru Ucraina desfășurate la Istanbul și Summitul Comunității Politice Europene s-au numărat printre subiectele acestei săptămâni în spațiul european.

Documentare 16-05-2025 14:48

Retrospectiva evenimentelor interne 12-16 mai 2025

Începerea votării în străinătate pentru al doilea tur de scrutin prezidențial, anunțul ministrului Finanțelor potrivit căruia România va încasa, pe 10 iunie, 1,3 miliarde euro din tranșa a treia de plată pentru PNRR, stagnarea Produsului Intern Brut în primul trimestru al acestui an, cea de-a cincea ediție a Festivalului de artă și creativitate

Documentare 16-05-2025 12:00

DESTINAȚII DE WEEKEND: sfârșit de săptămână în București și în țară

* Romanian Creative Week (RCW) are loc la Iași, în intervalul 14-25 mai 2025, în Grădinile Palas, dar și în alte locații surpriză din Iași. Ediția din acest an are o nouă recunoaștere oficială specială: RCW a fost declarat eveniment cultural strategic de către Ministerul Culturii, fiind singurul din regiunea Moldovei și al șa

Documentare 16-05-2025 11:00

PERSONALITATEA ZILEI: Scriitorul Marin Preda

Prozator, eseist și traducător, Marin Preda s-a născut la 5 august 1922, în Siliștea-Gumești, din județul Teleorman, într-o familie de țărani. A fost fiul Joiței Preda și al lui Tudor Călărașu, din a doua căsătorie, nelegalizată pentru a-și păstra, fiecare, lotul de pământ primit la sfârșitul războiului (Joița Preda, ca văduvă de război

Documentare 16-05-2025 10:00

DOCUMENTAR: Jucătoarea de tenis Gabriela Sabatini împlinește 55 de ani (16 mai)

Jucătoarea de tenis Gabriela Sabatini a câștigat 27 de titluri la simplu și 14 la dublu. Deține un titlu de Mare Șlem, cucerit la US Open (1990), are o finală disputată la Wimbledon (1991), precum și o medalie olimpică de argint, obținută la Jocurile Olimpice de la Seul, în 1988. S-a retras din circuitul profesionist în 1996, la 26 de ani. Nă

Documentare 16-05-2025 10:00

FRAGMENT DE ISTORIE: 80 de ani de la asaltul și cucerirea clădirii Reichstag (30 aprilie - 1 mai 1945)

În cel de-Al Doilea Război Mondial, asediul trupelor sovietice asupra Berlinului a început la 20 aprilie 1945, data care a reprezentat începutul distrugerii fizice a capitalei germane, potrivit https://battleofberlin.com. Însă, Berlinul fusese atacat, anterior, încă din 1940

Documentare 16-05-2025 09:30

16 mai - Ziua internațională a conviețuirii pașnice (ONU)

Adunarea Generală a Organizației Națiunilor Unite (ONU), în rezoluția 72/130, a declarat ziua de 16 mai drept Ziua internațională a conviețuirii pașnice, ca mijloc de mobilizare periodică a eforturilor comunității internaționale de a promova pacea, toleranța, incluziunea, înțelegerea și solidaritatea. Marcarea acestei zile are ca obiectiv susținerea dorinței de a

Documentare 16-05-2025 09:00

Cea de-a șasea reuniune a Comunității politice europene, la Tirana (16 mai)

Cea de-a șasea reuniune a Comunității politice europene (CPE) va avea loc la Tirana, Albania, la 16 mai 2025, cu tema 'Noua Europă într-o lume nouă: unitate - cooperare - acțiune comună'. Uniunea Europeană va fi reprezentată de președintele Consiliului European, Antonio Costa, care va coprezida reuniunea alături de prim-ministrul Albaniei, Edi Rama, conform