A 38-a ediţie a Maratonului de la Londra

Zeci de mii de alergători, atleţi olimpici şi amatori, vor participa, la 22 aprilie 2018, la tradiţionalul Maraton de la Londra, aceştia fiind urmăriţi şi încurajaţi de spectatorii adunaţi pe străzile capitalei britanice. Maratonul de la Londra, cunoscut în prezent sub denumirea de "Virgin Money London Marathon", a ajuns la cea de-a 38-a ediţie.
Mai mult de 40.000 de concurenţi se vor alinia la startul cursei, ce va avea loc pe clasica distanţă de 42,195 km (26,2 mile), potrivit site-ului www.virginmoneylondonmarathon.com.
Traseul cursei începe în Greenwich Park (estul Londrei), continuă de-a lungul Tamisei pe lângă Palatul Buckingham, trece pe lângă mai multe simboluri ale capitalei britanice, precum zgârie-norii din Canary Wharf, Tower Bridge, Big Ben şi clădirea Parlamentului, linia de sosire fiind la "The Mall".
Regina Elisabeta a II-a a Angliei va da startul maratonului internaţional de la Londra, apăsând pe un buton în castelul Windsor, o premieră pentru suverana britanică, a anunţat organizatorul competiţiei, citat de AFP. Un podium va fi instalat în incinta castelului, situat la 40 km de Londra, de unde regina va apăsa butonul la ora 10.00 GMT pentru a da startul competiţiei.
Atleta kenyană Mary Jepkosgei Keitany şi-a fixat ca obiectiv în acest an câştigarea maratonului de la Londra şi doborârea recordului mondial stabilit în 2003 de britanica Paula Radcliffe cu 2h15min25sec, relatează Reuters. Keitany, în vârstă de 36 de ani, s-a impus în 2017 în maratonul de la Londra cu 2h17min01sec şi a stabilit un nou record mondial într-o cursă exclusiv feminină. Recordul Paulei Radcliffe a fost stabilit într-o cursă mixtă.
Şi atletul britanic Mo Farah, multiplu medaliat cu aur la Jocurile Olimpice şi Campionatele Mondiale în probele de 5.000 m şi 10.000 m, a anunţat că va participa la maratonul de la Londra, informează AFP.
La maratonul de la Londra din 22 aprilie 2018 şi-au confirmat participarea şi alte atlete de calibru, precum etiopiana Tirunesh Dibaba şi Rose Chelimo (Bahrain), campioana mondială de maraton din 2017 de la Londra.
La ediţia din 2017, au câştigat Maratonul de la Londra atleţii kenyeni Daniel Wanjiru, la masculin, şi Mary Keitany, la feminin. Wanjiru a realizat cea mai bună performanţă din cariera sa, 2h05min48sec, şi l-a învins pe unul dintre marii favoriţi, etiopianul Kenenisa Bekele - 2h05min57sec. Pe locul 3 s-a clasat un alt kenyan, Bedan Karoki Muchiri - 2h07min41sec. Recordul mondial în maratonul masculin este deţinut de kenyanul Dennis Kimotto (2h02min57sec), realizat pe 28 septembrie 2014 la Berlin.
La feminin, victoria a revenit kenyencei Mary Keitany, care a realizat al doilea timp din istorie - 2h17min01sec. Aceasta a devansat-o cu aproape un minut pe etiopianca Tirunesh Dibaba, specialistă la 5.000 şi 10.000 m, înregistrată în 2h17min56sec. Pe locul 3 a terminat o altă atletă etiopiană, Aselefech Mergia, în 2h23min08sec.
Londra a primit în 1981 dreptul de a organiza primul său maraton anual după întoarcerea fostului campion olimpic Chris Brasher de la "New York Marathon". Cursa a fost fondată de Chris Brasher (jurnalist) şi atletul John Disley. Maratonul este organizat, anual, de Hugh Brasher (fiul lui Chris Brasher) ca director al competiţiei şi de Nick Bitel, în calitate de director executiv.
Capitala Regatului Unit al Marii Britanii şi al Irlandei de Nord este oraşul în care a fost stabilită distanţa actuală a cursei de maraton la toate competiţiile de gen din lume. La Jocurile Olimpice din 1908, regele Edward al VII-a a dorit ca maratonul să înceapă în curtea Castelului Windsor şi să se finalizeze în faţa "Box Royal" de la "White City Stadium". Această distanţă a fost de 42,195 km, spre deosebire de distanţa iniţială de 39,90 kilometri de la prima Olimpiadă modernă din Atena. Iniţiativa regelui a devenit literă de lege.
Pe 29 martie 1981, a avut loc prima cursă a Maratonului de la Londra, la care s-au înscris circa 20.000 de oameni, fiind acceptaţi doar 7.747. În 1982, s-au primit 90.000 de cereri de la alergători din întreaga lume, dar participarea a fost limitată la 18.059. Cursa atletică a crescut în dimensiune şi popularitate de atunci. În prezent, Maratonul de la Londra este transmis prin televiziune în mai mult de 150 de ţări. Din anul 2010, cursa este sponsorizată de "Virgin Money". AGERPRES/(Documentare - Cristian Anghelache, editor: Marina Bădulescu, editor online: Daniela Juncu)
Sursa foto: London Marathon / Facebook
Conținutul website-ului www.agerpres.ro este destinat exclusiv informării publice. Toate informaţiile publicate pe acest site de către AGERPRES sunt protejate de dispoziţiile legale incidente. Sunt interzise copierea, reproducerea, recompilarea, modificarea, precum şi orice modalitate de exploatare a conţinutului acestui website. Informaţiile transmise pe www.agerpres.ro pot fi preluate, în conformitate cu legislaţia aplicabilă, în limita a 500 de semne. Detalii în secţiunea Condiţii de utilizare. Dacă sunteţi interesaţi de preluarea ştirilor AGERPRES, vă rugăm să contactaţi Direcţia Marketing - [email protected].
Alte știri din categorie
A murit actrița Cristina Deleanu (fișă biografică)
Actrița Cristina Deleanu a murit, a anunțat, la 15 mai, realizatoarea de televiziune Marina Almășan. *** Actrița Cristina Deleanu s-a născut la 22 decembrie 1940, la Ploiești. Se mută împreună cu mama sa, la București, unde urmează cursurile primare ale Școlii nr. 33 și studiile liceale la Liceul 'Gheorghe Lazăr'. De
15 mai - Ziua Poliției Militare
La 15 mai 2025 este marcată Ziua Poliției Militare. În 1990, a fost emis Ordinul ministrului Apărării Naționale prin care s-au înființat unitățile și subunitățile de poliție militară din Armata României. Poliția militară este o structură specializată a Statului Major General care desfășoară activități privind disciplina militar
15 mai - Ziua națională a medicului veterinar
La 15 mai 2025 este sărbătorită Ziua națională a medicului veterinar, instituită cu prilejul celui de-al VI-lea Congres Național de Medicină Veterinară (1994), potrivit www.cmvro.ro. În 15 mai 1861, printr-un decret al domnitorului Alexandru Ioan Cuza, a început să funcționeze Școala de Medicină Ve
15 mai - Ziua internațională a familiei (ONU)
Adunarea Generală a Națiunilor Unite a decis, în 1993, printr-o rezoluție (A/RES/47/237), ca în data de 15 mai a fiecărui an să fie marcată Ziua internațională a familiei (IDF). Această zi oferă o oportunitate de a promova conștientizarea problemelor legate de familii și de a spori cunoștințele despre procesele sociale, economice și demografice care afectează fam
15 mai - Ziua chimiștilor militari
La 15 mai 2025 este marcată Ziua chimiștilor militari sau Ziua trupelor de apărare NBC (Apărare Nucleară, Biologică și Chimică). Marcarea acestei zile face trimitere la înființarea în anul 1923, la nivelul Ministerului de Război, a unui Comitet Consultativ pe probleme privind războiul chimic. În anii Primului Război Mondial (1914-1918) a apăr
15 mai - Ziua națională a pictorului Nicolae Grigorescu
La 15 mai 2025 este marcată Ziua națională a pictorului Nicolae Grigorescu, potrivit Legii 289 din 2021. Eforturile pentru marcarea acestei zile, avansate inițial în cadrul Proiectului de Lege privind declararea zilei de 15 mai ca 'Ziua picturii naționale', au aparținut deputaților PSD Marcel Ciolacu și Alfred Simonis pentru aniversarea la nivel
Prezidențiale2025/ Nicușor Dan, candidat independent (fișă biografică)
Nicușor Dan, candidat independent la alegerile prezidențiale, s-a calificat pentru cel de-al doilea tur de scrutin, care va avea loc pe 18 mai, după ce, în primul tur al alegerilor, organizat pe 4 mai 2025, a obținut 20,99% din voturile exprimate. Nicușor Dan s-a născut la 20 decembrie 1969, la Făgăraș. În liceu, a făcut parte din Lo
Prezidențiale2025/ George Simion, candidat din partea Alianței pentru Unirea Românilor (fișă biografică)
George Simion, candidat din partea Alianței pentru Unirea Românilor la alegerile prezidențiale, s-a calificat pentru cel de-al doilea tur de scrutin, care va avea loc pe 18 mai, după ce, în primul tur al alegerilor, organizat pe 4 mai 2025, a obținut 40,96% din voturile exprimate. George Simion s-a născut la 21 septembrie 1986, la Focșani.
CITATUL ZILEI
'Răbdarea, numai ea, face să înduri mai lesne tot ce nu poți schimba.' - 'Horațiu, către Virgiliu' ('Buna-cuviință oglindită în proverbe și maxime din toată lumea', culese de Gh. Paschia, Editura Albatros, 1970)
Consiliul Afaceri Externe al UE pe tema relațiilor comerciale UE-SUA (15 mai)
Consiliul Afaceri Externe (CAE) al Uniunii Europene (UE), în configurația Comerț, se reunește la 15 mai 2025, la Bruxelles, pe ordinea de zi aflându-se, în principal, o dezbatere de orientare privind relațiile comerciale UE-SUA, informează site-ul https://www.consilium.europa.eu/.
SÃRBÃTORI RELIGIOASE - 15 mai
Ortodoxe Sf. Ier. Iacob Putneanul, mitropolitul Moldovei; Sf. Cuv. Pahomie cel Mare Greco-catolice Sf. cuv. Pahomie cel Mare; Sf. aep. Ahile al Larissei, Taumaturgul Romano-catolice Sf. Isidor Plugarul Sfântul Iacob de la Putna a intrat &
EFEMERIDE ASTRONOMICE - 15 mai
Este a 135-a zi a anului 2025. Au mai rămas 230 de zile până la sfârșitul anului. Soarele răsare la 05 h 48 m și apune la 20 h 36 m. Luna răsare la 23 h 52 m și apune la 06 h 58 m. AGERPRES/(Documentare - Horia Plugaru, editor: Doina Lecea)
DOCUMENTAR: 70 de ani de la semnarea Tratatului de la Varșovia (14 mai 1955)
Încheierea celui de-Al Doilea Război Mondial a determinat transformări politice pe continentul european în sfera relațiilor internaționale. Influența sovietică în statele din centrul și estul Europei a reprezentat o îngrijorare profundă pentru Statele Unite ale Americii și pentru țările din Europa occidentală încă de la finalul ră
Reuniunea miniștrilor afacerilor externe ai NATO, în Antalya (14-15 mai)
La 14-15 mai 2025, se desfășoară, la NEST Convention Center din Belek, Antalya (Turcia), reuniunea informală a miniștrilor de externe ai NATO, întâlnirea fiind condusă de secretarul general al Alianței, Mark Rutte, conform https://www.nato.int/ și https://www.aa.c
Festivalul de artă și creativitate Romanian Creative Week (14-25 mai)
Ediția a cincea a Festivalului de artă și creativitate Romanian Creative Week se desfășoară între 14 și 25 mai, la Iași. Tema aleasă pentru această ediție este iubirea. Apare în toate contextele pe care le trăim - cuvintele, formele, gesturile, dorurile. Cu iubire banalul devine divin. Iubirea ne face vulnerabili și puternici în același timp.