JO 2018: Jocurile Olimpice de iarnă din 1998 - Nagano (Japonia)

Japonia a fost pentru a două oară gazda Olimpiadei de iarnă, la Nagano (7-22 februarie 1998), după Sapporo în 1972.
Potrivit www.cosr.ro, uniformele organizatorilor au fost realizate din materiale reciclabile, iar elevii au beneficiat de o reducere de 50% la bilete de intrare la competiţii.
Deschiderea oficială a celei de-a XVIII-a ediţii a Jocurilor Olimpice de iarnă a fost făcută de împăratul Hirohito.
Au participat 72 de naţiuni şi nu mai puţin de 2.176 de sportivi (1.389 bărbaţi, 787 femei), conform www.olympic.org. Aceştia s-au întrecut în 68 de probe (37 masculine, 29 feminine, două mixte) din opt sporturi (bob, biatlon, curling, hochei pe gheaţă, patinaj - artistic, viteză şi short-track, sanie, schi - alpin, sărituri, fond, freestyle şi combinata nordică, snowboard - slalom uriaş şi half-pipe. Uruguay, Venezuela, Kenya, Azerbaidjan şi Republica Macedonia au fost reprezentate în premieră la Jocurile Olimpice de iarnă, precizează site-ul www.cosr.ro.
La Olimpiada de la Nagano şi-au făcut apariţia un sport nou introdus - snowboard şi şase probe noi: curling feminin şi hochei pe gheaţă feminin, slalom uriaş şi half-pipe (masculin şi feminin) la snowboard.
Site-ul www.cosr.ro mai notează că hocheiştii profesionişti din Liga Naţională de Hochei a SUA (NHL) au participat în premieră la Jocurile Olimpice.
Pentru prima oară în istoria Jocurilor hibernale, după patru manşe la bob de două persoane nu s-au putut departaja câştigătorii, în final echipajele Italiei şi Canadei primind fiecare medalia de aur.
Cea mai medaliată sportivă la această ediţie a fost rusoaica Larissa Lazutina, care a câştigat cinci medalii (trei de aur, un argint şi un bronz). Norvegianul Björn Daehlie a cucerit trei medalii de aur în proba de schi nordic, devenind primul sportiv de la Jocurile de iarnă care câştigă în întreaga carieră nu mai puţin de 12 medalii olimpice.
La Nagano, primul turneu feminin de hochei pe gheaţă s-a încheiat cu victoria SUA.
Primele locuri în clasamentul general pe medalii: Germania (29 de medalii, din care 12 de aur); Norvegia (25 de medalii, din care zece de aur); Rusia (18 medalii, din care 9 de aur); Canada (15 medalii, din care şase de aur), potrivit www.topendsports.com.
România a fost prezentă la Nagano cu 17 sportivi (cinci femei şi 12 bărbaţi), la cinci sporturi (biatlon, sanie, schi fond, patinaj - viteză şi artistic, şi bob) şi 22 de probe. Cel mai bine s-a comporat Eva Tofalvi, care s-a clasat pe locul 11 în proba de biatlon 15 km. AGERPRES/(Documentare - Cristian Anghelache, editor: Horia Plugaru, editor online: Anda Badea)
Sursa foto: cosr.ro
Conținutul website-ului www.agerpres.ro este destinat exclusiv informării publice. Toate informaţiile publicate pe acest site de către AGERPRES sunt protejate de dispoziţiile legale incidente. Sunt interzise copierea, reproducerea, recompilarea, modificarea, precum şi orice modalitate de exploatare a conţinutului acestui website. Informaţiile transmise pe www.agerpres.ro pot fi preluate, în conformitate cu legislaţia aplicabilă, în limita a 500 de semne. Detalii în secţiunea Condiţii de utilizare. Dacă sunteţi interesaţi de preluarea ştirilor AGERPRES, vă rugăm să contactaţi Direcţia Marketing - [email protected].
Alte știri din categorie
EFEMERIDE ASTRONOMICE - 7 mai
Este a 127-a zi a anului 2025. Au mai rămas 238 de zile până la sfârșitul anului. Soarele răsare la 05 h 58 m și apune la 20 h 27 m. Luna răsare la 15 h 24 m și apune la 03 h 48 m. AGERPRES/(Documentare - Horia Plugaru, editor: Mariana Zbora-Ciurel)
Reuniunea juriului pentru acordarea Premiului Prințesa de Asturia pentru Comunicare și Științe Umaniste (6-7 mai)
Reuniunea juriului responsabil pentru acordarea Premiului Prințesa de Asturia pentru Comunicare și Științe Umaniste din 2025 are loc în zilele de 6 și 7 mai, la Oviedo, iar în a doua zi a evenimentului este anunțat câștigătorul distincției. Întâlnirile vor avea loc la Hotelul Barcelo Oviedo Cervantes. Premiul Prințesa de Asturia p
FRAGMENT DE ISTORIE: 425 de ani de la prima unire a celor trei țări române (mai 1600)
În mai 1600, în urma campaniei întreprinse în Moldova de Mihai Viteazul, acesta a devenit ''domn al Țării Românești și al Ardealului și al Moldovei'', realizând prima unire a celor trei țări române. Mihai Viteazul (1593-1601) a realizat prima încercare de unificare politică a teritoriului rom&acir
Expoziția internațională IMDEX Asia, Singapore (6-8 mai)
La 6-8 mai 2025, la Changi Exhibition Centre de la baza navală Changi din Singapore, se desfășoară unul dintre cele mai importante evenimente din Asia dedicate flotei maritime și navale la nivel internațional, potrivit https://www.imdexasia.com/. Expoziția internațională reprezintă cel mai important even
Cătălin Predoiu - desemnat premier interimar (fișă biografică)
Președintele interimar Ilie Bolojan a semnat marți dimineața decretul pentru desemnarea lui Cătălin Predoiu ca prim-ministru interimar, pentru a îndeplini atribuțiile până la formarea noului Guvern, a informat Administrația Prezidențială.
DOCUMENTAR: 35 de ani de la primul ''Pod de flori'' peste Prut (6 mai)
La 6 mai 1990 a avut loc primul 'Pod de flori' peste râul Prut, în cadrul manifestărilor de deschidere a frontierelor cu Republica Sovietică Socialistă (RSS) Moldovenească. A fost o manifestare desfășurată pe malurile Prutului, ca simbol al frăției, dorinței de apropiere și istoriei comune a României și Republicii Moldova. De pe ambele maluri au fos
CITATUL ZILEI
'Dacă privești arta drept creație, trebuie să-i atribui și o valorare etică. Arta ca ușoară jucărie ar fi tot atât de incomprehensibilă ca și viața socotită fără rost.' - Liviu Rebreanu (''Reflecții și maxime'', Editura Științifică și Enciclopedică, București, 1989)
SĂRBĂTORI RELIGIOASE - 6 mai
Ortodoxe Sf. și Dreptul Iov, mult răbdătorul; Sf. Mc. Varvar Greco-catolice Sf. și dreptul Iov, mult-răbdătorul Romano-catolice Ss. Benedicta, fc.; Petru Nolasco, călug. Sfântul și Dreptul Iov este pomenit în calendarul creștin orto
EFEMERIDE ASTRONOMICE - 6 mai
Este a 126-a zi a anului 2025. Au mai rămas 239 de zile până la sfârșitul anului. Soarele răsare la 05 h 59 m și apune la 20 h 26 m. Luna răsare la 14 h 19 m și apune la 03 h 30 m. Maximul curentului de meteori Eta-Aquaride la 06 h. AGERPRES/(Documentare - Horia Plugaru, editor: Mariana Zbora-Ciurel)
Prim-ministrul interimar și guvernul interimar (procedură și atribuții)
Consiliul Politic Național al PSD a decis, la 5 mai 2025, ieșirea partidului din coaliția de guvernare, iar Marcel Ciolacu își va depune demisia din funcția de premier.
5 mai - Ziua mondială a limbii portugheze (ONU)
Data de 5 mai a fost stabilită oficial în 2009 de către Comunitatea Țărilor de Limbă Portugheză (CPLP) - o organizație interguvernamentală aflată în parteneriat oficial cu UNESCO din anul 2000 și care reunește popoarele a căror limbă portugheză este unul dintre fundamentele identității lor specifice - pentru a celebra limba portugheză și culturile lusofone.
5 mai - Ziua internațională a moașelor
La 5 mai este marcată Ziua internațională a moașelor, cu scopul de a reliefa importanța acestora, atât în sistemul sanitar, cât și în cadrul comunităților. Această zi a fost lansată de Confederația Internațională a Moașelor (CIM), la sfârșitul anilor 1980 și a fost marcată pentru prima dată în 1991. În fiecare an, Ziua
CITATUL ZILEI
'Drumul cel mai sigur și mai bun este acela de a te bizui numai pe propriile-ți forțe și să tinzi la propria-ți prefecțiune.' - Michelangelo Buonarroti (''Reflecții și maxime'', Editura Științifică și Enciclopedică, București, 1989)
SĂRBĂTORI RELIGIOASE - 5 mai
Ortodoxe Sf. Mare Mc. Irina; Sf. Cuv. Mc. Efrem cel Nou Greco-catolice Sf. m. Irina Romano-catolice Ss. Angelo, călug. m.; Gottard, ep. Sfânta Mare Muceniță Irina este pomenită în calendarul creștin ortodox la 5 mai. Sfâ
EFEMERIDE ASTRONOMICE - 5 mai
Este a 125-a zi a anului 2025. Au mai rămas 240 de zile până la sfârșitul anului. Soarele răsare la 06 h 01 m și apune la 20 h 25 m. Luna răsare la 13 h 12 m și apune la 03 h 09 m. AGERPRES/(Documentare - Horia Plugaru, editor: Liviu Tatu)