logo logo

Agerpres – Agenția Națională de Presă: Știri de actualitate cu informații de încredere pentru o societate bine informată.

Bucuresti

Piaţa Presei Libere nr. 1, sector 1

Telefon: +4 021.2076.110; +4 021.2076.105

[email protected]

EXPO 2025 - Osaka/ Cinci lucruri de știut

Imagine din galeria Agerpres

Un inel din lemn impresionant, o mascotă cu aspect neobișnuit și aproape 160 de țări participante, pe o insulă artificială: expoziția mondială Expo 2025 se deschide duminică în orașul japonez Osaka și va dura șase luni, transmite vineri AFP.

Organizată la trei ani după Dubai, Expo 2025 de la Osaka și-a ales ca temă 'Proiectarea societății viitorului pentru viețile noastre' de mâine. Metropola japoneză a mai găzduit o expoziție mondială în 1970.

 



- Marele Inel -

'Marele Inel', o structură uriașă din lemn, va fi simbolul vizual al Expo 2025. Creatorul său, japonezul Sou Fujimoto, și-a dorit să aducă astfel un tribut istoriei arhitecturale a țării sale și să reprezinte un simbol al unității.

Acest inel impresionant, cu o circumferință de aproximativ doi kilometri și o înălțime de 20 de metri, recunoscut în martie de Guinness World Records drept cea mai mare structură arhitecturală de lemn din lume, va înconjura zeci de pavilioane naționale.

Grinzile masive susțin un acoperiș verde ușor înclinat, care va servi drept promenadă dar și ca protecție împotriva soarelui sau a ploii.

Expoziția reprezintă o 'ocazie minunată de a arăta că Japonia are o lungă istorie' în domeniul construcțiilor din lemn, a declarat Fujimoto pentru AFP în decembrie.

Utilizarea lemnului evocă 'ciclul frumos' al copacilor care absorb dioxidul de carbon și reprezintă o alegere 'sustenabilă', a insistat el.

Unii pun la îndoială, însă, natura cu adevărat regenerabilă a acestei lucrări, care a costat echivalentul a 211 milioane de euro (34,4 miliarde de yeni).

Cotidianul japonez Yomiuri Shimbun a declarat că doar 12,5% din structura temporară va fi refolosită după încheierea expoziției, comparativ cu 25% cât era prevăzut inițial.

 



- Mascota 'misterioasă' -

Numită 'Myaku-Myaku', mascota Expo 2025 este o creatură zâmbitoare ciudată, albastră cu roșu, cu cinci ochi și o coadă rotundă unde se află cel de-al șaselea ochi.

Onomatopeea 'Myaku-Myaku' evocă bătăile inimii: personajul reprezintă 'o creatură misterioasă născută din fuziunea celulelor și a apei', căreia 'îi place să se încălzească la soare', care 'își schimbă uneori aspectul' și 'își uită forma inițială', potrivit organizatorilor.

Partea roșie, care pare să constituie capul mascotei, simbolizează 'celulele', în timp ce albastrul corpului și al gurii evocă 'apa pură, fluidă și schimbătoare'.

În pofida reacțiilor de nedumerire la prezentarea ei, mascota a devenit populară printre utilizatorii rețelelor sociale din Japonia și chiar a inspirat diverse creații artistice realizate de fani.

 



- Vânzări mixte -

Cu o săptămână înainte de deschiderea Expo 2025, au fost vândute 8.701.432 de bilete... dintr-un obiectiv de 28 de milioane de vizitatori pe parcursul celor șase luni.

Sondajele au evidențiat anterior dezinteresul japonezilor față de acest eveniment și o neîncredere legată de bugetul său costisitor.

Dificultățile întâmpinate în vânzarea biletelor, cauzate parțial de o platformă online complexă, l-au determinat pe premierul nipon Shigeru Ishiba să anunțe în februarie că biletele pot fi achiziționate și la fața locului, în ziua vizitei.

Organizatorii speră să profite de numărul record de turiști străini care vizitează arhipelagul, atrași de yenul slăbit.

Expo Osaka din 1970 a deținut pentru o lungă perioadă de timp recordul de prezență la o expoziție mondială, cu 64,2 milioane de intrări. Un record depășit abia în 2010 de ediția de la Shanghai.

 



- Prezența Ucrainei -

Ucraina va participa la expoziția mondială pentru a promova un 'mesaj de pace', în pofida situației sale critice în contextul invaziei ruse.

'Participarea Ucrainei, în pofida faptului că se confruntă cu o situație extrem de dificilă, este semnificativă pentru că este purtătoare de pace', a declarat în noiembrie guvernatorul din Osaka.

Optsprezece obiecte vor fi expuse la expoziție, inclusiv căști folosite în timpul reparării instalațiilor electrice avariate de ofensiva rusă, precum și bărci de salvare, potrivit postului public japonez NHK.

Vizitatorii vor putea viziona, de asemenea, imagini video înregistrate în timpul cursurile oferite copiilor în adăposturi, potrivit Ministerului Economiei din Ucraina.

Rusia, la rândul ei, a anunțat în 2023, anul următor invaziei în Ucraina, că nu va participa la acest eveniment.

 



- 'Imn al iubirii' -

Inovația și cunoștințele franceze vor fi promovate într-un pavilion dedicat unui 'imn al iubirii'.

Decorat în întregime în alb, pavilionul Franței își propune să ofere vizitatorilor un 'univers captivant, senzorial și emoțional', potrivit Companiei franceze de expoziții (Cofrex), citată de AFP.

În interior pot fi admirate sculpturi împrumutate de la Muzeul Rodin și o tapiserie uriașă de Aubusson inspirată dintr-o scenă din 'Prințesa Mononoke', o producție a studioului de animație japonez Ghibli.

Expoziția permanentă, care acoperă o suprafață de 1.560 de metri pătrați (inclusiv 330 de metri pătrați de grădină), prezintă companii franceze și gastronomia din această țară.

Pavilionul, care include, de asemenea, 200 de metri pătrați de expoziții temporare, un bistro și un spațiu de evenimente, va fi inaugurat duminică în prezența actriței Sophie Marceau și a judoka Teddy Riner. La pavilion vor fi prezenți, de asemenea, ulterior, jucătorul de rugby Antoine Dupont și actrița Léa Seydoux.

Țara noastră va fi prezentă la acest eveniment cu un pavilion național, denumit 'The Romanian Magic Box', al cărui concept arhitectural a fost selectat în urma concursului organizat de către Universitatea de Arhitectură și Urbanism 'Ion Mincu' din București, în parteneriat cu Ministerul Afacerilor Externe.

Pavilionul României face parte din secțiunea 'Saving Lives' - una dintre cele trei secțiuni ale expoziției, alături de 'Empowering Lives' și 'Connecting Lives' - contribuind cu soluții inovatoare și sustenabile pentru protejarea și salvarea vieților, potrivit site-ului romaniaexpo2025.ro.

În cadrul pavilionului, vizitatorii vor parcurge un circuit ghidat prin nouă zone tematice ('Recepție', 'Oglindire în Natură', 'Tradiție și Tehnologie', 'Hrană și Meșteșug', 'Treptele Miracolelor', 'Artă și Meșteșuguri', 'Manifestare Culturală', 'Natură și Viață' și 'Expo Culinar'), fiecare oferind o experiență 'unică și interactivă' prin care vor descoperi tradiția, tehnologia și potențialul de inovare al României, potrivit aceluiași site.

Mascota țării noastre la expoziție este pelicanul Haru ('primăvară' în limba japoneză), iar conceptul pavilionului va fi 'Romania, Land of Tomorrow'.

Expo 2025 de la Osaka se va desfășura în perioada 13 aprilie - 13 octombrie. AGERPRES/(AS - redactor: Dana Purgaru, editor online: Simona Aruştei)

Afisari: 1663

Conținutul website-ului www.agerpres.ro este destinat exclusiv informării publice. Toate informaţiile publicate pe acest site de către AGERPRES sunt protejate de dispoziţiile legale incidente. Sunt interzise copierea, reproducerea, recompilarea, modificarea, precum şi orice modalitate de exploatare a conţinutului acestui website. Informaţiile transmise pe www.agerpres.ro pot fi preluate, în conformitate cu legislaţia aplicabilă, în limita a 500 de semne. Detalii în secţiunea Condiţii de utilizare. Dacă sunteţi interesaţi de preluarea ştirilor AGERPRES, vă rugăm să contactaţi Direcţia Marketing - [email protected].


Alte știri din categorie

Cultura 06-05-2025 11:25

Hollywood-ul se declară consternat de ideea de a impune taxe vamale pentru producțiile americane filmate în străinătate

Există scepticism la Hollywood cu privire la propunerea lui Donald Trump de a impune tarife vamale de 100% pentru filmele produse în afara Statelor Unite, o idee pe care profesioniștii și experții din industria filmului o consideră nepotrivită pentru nevoile acestei industrii, transmite marți AFP. 'Nu are niciun sens', a declarat

Cultura 06-05-2025 09:04

Publicația New York Times a câștigat 4 premii Pulitzer, Washington Post și WSJ printre câștigători

Publicațiile americane The New York Times, The Washington Post și The Wall Street Journal se numără printre laureații celei de-a 109-a ediții a premiilor Pultizer pentru jurnalism ce au fost acordate luni, transmite DPA. Publicația The New York Times a ieșit în evidență cu 4 premii Pultizer. Echipa sa internațională a primit un premiu pe

Cultura 05-05-2025 19:25

O expoziție cu picturi realizate de Bob Dylan va fi vernisată la Londra

''Point Blank'', o colecție de 97 de picturi cu ''rezonanță emoțională'' realizate de cantautorul Bob Dylan, vor fi expuse la Halcyon Gallery din Londra începând din luna mai, informează The Guardian. După succesul peliculei biografice ''A Complete Unknown'', care a fost lansată anul acesta, o nouă ge

Cultura 05-05-2025 17:43

Locurile-cheie ale conclavului: De la bazilica Sfântul Petru la Capela Sixtină

Conclavul care va avea, începând de miercuri, dificila sarcină de a îl alege pe succesorul papei Francisc se derulează potrivit unui ceremonial foarte precis, elaborat în decursul mai multor secole, în locuri încărcate de istorie. Locurile-cheie în care se va desfășura conclavul sunt prezentate într-un articol publicat recent d

Cultura 05-05-2025 15:36

8 mai: La Reims, un omagiu al cineastului Wim Wenders pentru o pagină uitată de istorie

La 80 de ani după încheierea celui de-Al Doilea Război Mondial, cineastul Wim Wenders revine într-un scurtmetraj asupra unui episod uitat: prima semnare a capitulării germane pe 7 mai într-o școală din Reims, 'care a fost centrul lumii timp de o noapte', informează AFP. Între zidurile înalte din cărămidă roșie ale Colegiul

Cultura 05-05-2025 12:28

A murit actorul Charley Scalies, care a jucat în serialele ''The Wire'' și ''The Sopranos''

Charley Scalies, actor cunoscut din serialele ''The Wire'' și ''The Sopranos'', a încetat din viață la vârsta de 84 de ani, după o îndelungată luptă cu boala Alzheimer, relatează agenția EFE care citează The Hollywood Reporter.

Cultura 05-05-2025 08:40

TOP CINEMA Antieroii din ''Thunderbolts'' debutează spectaculos în box-office-ul american

Antieroii din ''Thunderbolts'' au avut un debut spectaculos la box-office-ul nord-american: noul blockbuster de la Marvel Studios a cumulat încasări de 76 de milioane de dolari în primele trei zile de prezență în sălile de cinematograf, conform cifrelor publicate duminică de compania specializată Exhibitor Relations, transmite AFP.

Cultura 04-05-2025 15:51

Rămășițele unor fortărețe militare din perioadele ptolemeică și romană, descoperite în Egipt

O misiune arheologică egipteană a descoperit rămășițele unor fortărețe militare și clădiri rezidențiale pentru soldați datând din perioadele ptolemeică și romană, în provincia Sinaiul de Nord, a anunțat sâmbătă Ministerul egiptean pentru Turism și Antichități într-un comunicat de presă, relatează Xinhua. Potrivit comuni

Cultura 04-05-2025 11:56

A murit creatorul primei opere de artă de pe Lună

Artistul belgian Paul Van Hoeydonck, care a creat o lucrare ce a fost considerată mult timp singura operă de artă plasată pe Lună, a murit sâmbătă la vârsta de 99 de ani, a anunțat familia lui pe pagina sa de

Cultura 30-04-2025 08:54

Serialul TV norvegian 'A Better Man', premiat la Festivalul Canneseries 2025

Producția TV norvegiană 'A Better Man', un thriller psihologic despre masculinitatea toxică, a câștigat marți seară premiul pentru cel mai bun serial în format lung la Festivalul Canneseries 2025, unde serialul belgian 'Oh, Otto!' s-a impus la categoria 'cel mai bun serial în format scurt', informează AFP.

Cultura 29-04-2025 11:51

Noi posibile secțiuni din Marele Zid Chinezesc, descoperite în nord-vestul Chinei

Nouă secțiuni ce ar fi făcut parte din Marele Zid Chinezesc, despre care se crede că datează de peste 2.000 de ani, au fost descoperite în provincia Gansu din nord-vestul Chinei, potrivit arheologilor locali, relatează Xinhua. Ele au fost descoperite în comitatul Jingyuan din orașul Baiyin, iar pe baza unor caracteristici precum grosimea straturilo

Cultura 29-04-2025 11:40

Jackie Chan va primi un premiu pentru întreaga carieră la Festivalul Internațional de Film de la Locarno 2025

Actorul Jackie Chan, cunoscut mai ales pentru rolurile sale din filme de acțiune și arte marțiale, va primi un premiu onorific, așa-numitul Leopard pentru întreaga carieră, la următoarea ediție a Festivalului Internațional de Film de la Locarno, Elveția, care se va desfășura în perioada 6-16 august, transmite marți agenția EFE. Jac

Cultura 29-04-2025 08:35

Un tablou al pictorului L.S. Lowry, achiziționat cu 10 lire în 1926, s-ar putea vinde cu 1 milion de lire, la o licitație

Londra, 29 apr /Agerpres/ - Achiziționată cu 10 lire sterline în 1926, o pictură rară a pictorului britanic Laurence Stephen Lowry, cunoscut pentru lucrările sale care înfățișează viața clasei muncitoare, ar putea fi vândută săptămâna aceasta cu peste un milion de lire sterline (1,3 milioane de euro), a anunțat luni casa de licitații Lyon & Turnbu

Cultura 28-04-2025 19:17

Cannes2025/ Actrița Halle Berry, scriitoarea Leila Slimani și cineastul Hong Sang-soo, în juriul festivalului

Actrița americană Halle Berry, scriitoarea francezo-marocană Leïla Slimani și cineastul sud-coreean Hong Sang-soo fac parte din juriul viitorului Festival de la Cannes, prezidat de actrița franceză Juliette Binoche, au anunțat luni organizatorii manifestării, informează AFP. Format din nouă membri (cinci femei și patru bărbați), acest jur

Cultura 28-04-2025 13:59

România, prezentă pentru prima dată la Târgul Internațional de Carte de la Tunis

Capitala Tunisiei găzduiește, în perioada 25 aprilie - 4 mai, cea de a 39-a ediție a Târgului Internațional de Carte de la Tunis (FILT), organizată sub egida ministerului tunisian al Culturii, cu motto-ul 'Citim pentru a construi' ('Nous lisons pour construire'). România participă pentru prima dată la acest eveniment, conform unui co