EXPO 2025 - Osaka/ Cinci lucruri de știut

Un inel din lemn impresionant, o mascotă cu aspect neobișnuit și aproape 160 de țări participante, pe o insulă artificială: expoziția mondială Expo 2025 se deschide duminică în orașul japonez Osaka și va dura șase luni, transmite vineri AFP.
Organizată la trei ani după Dubai, Expo 2025 de la Osaka și-a ales ca temă 'Proiectarea societății viitorului pentru viețile noastre' de mâine. Metropola japoneză a mai găzduit o expoziție mondială în 1970.
- Marele Inel -
'Marele Inel', o structură uriașă din lemn, va fi simbolul vizual al Expo 2025. Creatorul său, japonezul Sou Fujimoto, și-a dorit să aducă astfel un tribut istoriei arhitecturale a țării sale și să reprezinte un simbol al unității.
Acest inel impresionant, cu o circumferință de aproximativ doi kilometri și o înălțime de 20 de metri, recunoscut în martie de Guinness World Records drept cea mai mare structură arhitecturală de lemn din lume, va înconjura zeci de pavilioane naționale.
Grinzile masive susțin un acoperiș verde ușor înclinat, care va servi drept promenadă dar și ca protecție împotriva soarelui sau a ploii.
Expoziția reprezintă o 'ocazie minunată de a arăta că Japonia are o lungă istorie' în domeniul construcțiilor din lemn, a declarat Fujimoto pentru AFP în decembrie.
Utilizarea lemnului evocă 'ciclul frumos' al copacilor care absorb dioxidul de carbon și reprezintă o alegere 'sustenabilă', a insistat el.
Unii pun la îndoială, însă, natura cu adevărat regenerabilă a acestei lucrări, care a costat echivalentul a 211 milioane de euro (34,4 miliarde de yeni).
Cotidianul japonez Yomiuri Shimbun a declarat că doar 12,5% din structura temporară va fi refolosită după încheierea expoziției, comparativ cu 25% cât era prevăzut inițial.
- Mascota 'misterioasă' -
Numită 'Myaku-Myaku', mascota Expo 2025 este o creatură zâmbitoare ciudată, albastră cu roșu, cu cinci ochi și o coadă rotundă unde se află cel de-al șaselea ochi.
Onomatopeea 'Myaku-Myaku' evocă bătăile inimii: personajul reprezintă 'o creatură misterioasă născută din fuziunea celulelor și a apei', căreia 'îi place să se încălzească la soare', care 'își schimbă uneori aspectul' și 'își uită forma inițială', potrivit organizatorilor.
Partea roșie, care pare să constituie capul mascotei, simbolizează 'celulele', în timp ce albastrul corpului și al gurii evocă 'apa pură, fluidă și schimbătoare'.
În pofida reacțiilor de nedumerire la prezentarea ei, mascota a devenit populară printre utilizatorii rețelelor sociale din Japonia și chiar a inspirat diverse creații artistice realizate de fani.
- Vânzări mixte -
Cu o săptămână înainte de deschiderea Expo 2025, au fost vândute 8.701.432 de bilete... dintr-un obiectiv de 28 de milioane de vizitatori pe parcursul celor șase luni.
Sondajele au evidențiat anterior dezinteresul japonezilor față de acest eveniment și o neîncredere legată de bugetul său costisitor.
Dificultățile întâmpinate în vânzarea biletelor, cauzate parțial de o platformă online complexă, l-au determinat pe premierul nipon Shigeru Ishiba să anunțe în februarie că biletele pot fi achiziționate și la fața locului, în ziua vizitei.
Organizatorii speră să profite de numărul record de turiști străini care vizitează arhipelagul, atrași de yenul slăbit.
Expo Osaka din 1970 a deținut pentru o lungă perioadă de timp recordul de prezență la o expoziție mondială, cu 64,2 milioane de intrări. Un record depășit abia în 2010 de ediția de la Shanghai.
- Prezența Ucrainei -
Ucraina va participa la expoziția mondială pentru a promova un 'mesaj de pace', în pofida situației sale critice în contextul invaziei ruse.
'Participarea Ucrainei, în pofida faptului că se confruntă cu o situație extrem de dificilă, este semnificativă pentru că este purtătoare de pace', a declarat în noiembrie guvernatorul din Osaka.
Optsprezece obiecte vor fi expuse la expoziție, inclusiv căști folosite în timpul reparării instalațiilor electrice avariate de ofensiva rusă, precum și bărci de salvare, potrivit postului public japonez NHK.
Vizitatorii vor putea viziona, de asemenea, imagini video înregistrate în timpul cursurile oferite copiilor în adăposturi, potrivit Ministerului Economiei din Ucraina.
Rusia, la rândul ei, a anunțat în 2023, anul următor invaziei în Ucraina, că nu va participa la acest eveniment.
- 'Imn al iubirii' -
Inovația și cunoștințele franceze vor fi promovate într-un pavilion dedicat unui 'imn al iubirii'.
Decorat în întregime în alb, pavilionul Franței își propune să ofere vizitatorilor un 'univers captivant, senzorial și emoțional', potrivit Companiei franceze de expoziții (Cofrex), citată de AFP.
În interior pot fi admirate sculpturi împrumutate de la Muzeul Rodin și o tapiserie uriașă de Aubusson inspirată dintr-o scenă din 'Prințesa Mononoke', o producție a studioului de animație japonez Ghibli.
Expoziția permanentă, care acoperă o suprafață de 1.560 de metri pătrați (inclusiv 330 de metri pătrați de grădină), prezintă companii franceze și gastronomia din această țară.
Pavilionul, care include, de asemenea, 200 de metri pătrați de expoziții temporare, un bistro și un spațiu de evenimente, va fi inaugurat duminică în prezența actriței Sophie Marceau și a judoka Teddy Riner. La pavilion vor fi prezenți, de asemenea, ulterior, jucătorul de rugby Antoine Dupont și actrița Léa Seydoux.
Țara noastră va fi prezentă la acest eveniment cu un pavilion național, denumit 'The Romanian Magic Box', al cărui concept arhitectural a fost selectat în urma concursului organizat de către Universitatea de Arhitectură și Urbanism 'Ion Mincu' din București, în parteneriat cu Ministerul Afacerilor Externe.
Pavilionul României face parte din secțiunea 'Saving Lives' - una dintre cele trei secțiuni ale expoziției, alături de 'Empowering Lives' și 'Connecting Lives' - contribuind cu soluții inovatoare și sustenabile pentru protejarea și salvarea vieților, potrivit site-ului romaniaexpo2025.ro.
În cadrul pavilionului, vizitatorii vor parcurge un circuit ghidat prin nouă zone tematice ('Recepție', 'Oglindire în Natură', 'Tradiție și Tehnologie', 'Hrană și Meșteșug', 'Treptele Miracolelor', 'Artă și Meșteșuguri', 'Manifestare Culturală', 'Natură și Viață' și 'Expo Culinar'), fiecare oferind o experiență 'unică și interactivă' prin care vor descoperi tradiția, tehnologia și potențialul de inovare al României, potrivit aceluiași site.
Mascota țării noastre la expoziție este pelicanul Haru ('primăvară' în limba japoneză), iar conceptul pavilionului va fi 'Romania, Land of Tomorrow'.
Expo 2025 de la Osaka se va desfășura în perioada 13 aprilie - 13 octombrie. AGERPRES/(AS - redactor: Dana Purgaru, editor online: Simona Aruştei)
Conținutul website-ului www.agerpres.ro este destinat exclusiv informării publice. Toate informaţiile publicate pe acest site de către AGERPRES sunt protejate de dispoziţiile legale incidente. Sunt interzise copierea, reproducerea, recompilarea, modificarea, precum şi orice modalitate de exploatare a conţinutului acestui website. Informaţiile transmise pe www.agerpres.ro pot fi preluate, în conformitate cu legislaţia aplicabilă, în limita a 500 de semne. Detalii în secţiunea Condiţii de utilizare. Dacă sunteţi interesaţi de preluarea ştirilor AGERPRES, vă rugăm să contactaţi Direcţia Marketing - [email protected].
Alte știri din categorie
Adolescentul italian care va fi canonizat de Biserica Catolică a fost un 'copil obișnuit', spune mama acestuia
Carlo Acutis, un băiat italian născut în Marea Britanie care a creat website-uri pentru a-și răspândi credința, va fi proclamat luna aceasta primul sfânt al Bisericii Catolice din generația mileniului, fiind ridicat la același nivel cu Maica Tereza și Francisc de Assisi, relatează Reuters marți. Nu există nicio îndoială
EXPO 2025 - Osaka/ 119.000 de vizitatori în ziua deschiderii
Expo 2025 de la Osaka, care a început duminică, a primit 119.000 de vizitatori în ziua deschiderii, conform datelor publicate luni de organizație, transmite agenția EFE. Participanții la deschiderea Expo 2025, eveniment care se va desfășura în următoarele șase luni, au așteptat afară pentru a intra, îndurând ploai
Papa aprobă primul pas către beatificarea arhitectului spaniol Antoni Gaudí
Papa a aprobat luni un decret de recunoaștere a 'virtuților eroice' ale arhitectului spaniol Antoni Gaudí, supranumit 'arhitectul lui Dumnezeu', pentru contribuția sa la proiectarea Sagrada Familia din Barcelona, transmite agenția EFE. Papa Francisc, aflat în continuare în convalescență după infecția respirat
Post Malone a cântat în închiderea primului weekend al Festivalului Coachella
Post Malone a încheiat în forță duminică primul weekend al Festivalului Coachella, celebrul festival desfășurat în deșertul californian, pe scena căruia au urcat vedete precum Billie Eilish și Charli XCX, dar și Bernie Sanders în ziua precedentă, informează AFP. Cel de-al doilea weekend va avea loc în perioada 18-20 aprilie cu ace
TOP CINEMA ''A Minecraft Movie'', în fruntea box-office-ului nord-american
''A Minecraft Movie'', adaptarea pentru marele ecran a celui mai vândut joc video din istorie, a dominat în acest weekend box-office-ul nord-american, după ce în weekendul precedent a înregistrat cel mai bun debut al anului, informează AFP. Încasările obținute în acest weekend - 80,6 milioane de dolari î
Mario Vargas Llosa, ultimul gigant al literaturii latino-americane, a murit la vârsta de 89 de ani
Scriitorul peruan Mario Vargas Llosa, laureat al premiului Nobel pentru Literatură în 2010, a decedat duminică la Lima la vârsta de 89 de ani, marcând finalul unei epoci: cea a generației de aur a literaturii latino-americane, al cărei ultim mare reprezentant a fost, informează AFP. Născut într-o familie aparținând clasei mijlocii
Thailanda sărbătorește Anul Nou cu tradiționalul Festival al Apei
Festivalul Apei, ce marchează trecerea în Anul Nou în Thailanda, a început duminică cu tradiționala deja bătaie cu apă a petrecăreților îmbrăcați cu haine colorate și înarmați cu pistoale și puști cu apă, transmite Reuters. Unii dintre petrecăre
BTA: Călărețul din Madara, Sf. Cuvios Ioan de la Rila și Paisie de la Hilandar, pe monedele euro bulgare
Consiliul Guvernator al Băncii Naționale a Bulgariei (BNB) a aprobat miercuri, în cadrul unei întruniri, designul revizuit al fețelor naționale ale monedelor euro, singura modificare fiind cea legată de anul în care aceste monede vor fi emise: 2026. Astfel, călărețul din Madara va apărea pe una dintre fețele monedelor de 1, 2, 5, 10, 20 și 50 de cen
Filarmonica din Los Angeles și-a făcut debutul la Festivalul de la Coachella
Filarmonica din Los Angeles a depășit granițele dintre muzica cultă și muzica pop și și-a făcut debutul, sâmbătă, pe scena Festivalului californian Coachella, sub bagheta dirijorului venezuelean Gustavo Dudamel, transmite duminică Reuters. Prima orchestră filarmonică majoră ce a urcat pe scena festivalului de muzică și arte din deșertul
EXPO 2025 - Sophie Marceau și Teddy Riner au inaugurat pavilionul francez
Actrița Sophie Marceau și judoka Teddy Riner au inaugurat duminică, la Osaka, pavilionul francez din cadrul Expoziției Universale, o ocazie pentru Paris de a promova 'parteneriatul său de excepție' cu Japonia într-un context internațional 'tulburat', transmite AFP. La trei ani după Dubai, ''Expo-2025, care se desf
BTA: Festivalul LUNAR al Luminilor revine la Sofia la începutul lunii mai pentru a ilumina clădiri și spații urbane
Festivalul LUNAR al Luminilor revine la Sofia pentru o nouă ediție în perioada 8-11 mai pentru a ilumina unele dintre clădirile emblematice și spațiile urbane ale orașului.Va transforma partea centrală a capitalei bulgare cu spectacole interesante de cartografiere de proiecție și instalații luminoase, a declarat reprezentanța din Sofia a Parlamentului European.
Farmecul regal al perioadei edwardiene, prezentat într-o expoziție la Palatul Buckingham
Eleganță, opulență și hedonism: o expoziție organizată la Londra reconstituie perioada edwardiană de dinaintea Primului Război Mondial, prin intermediul unor aspecte din viața reginei Alexandra și a regelui Edward al VII-lea, care au trăit într-o perioadă marcată de schimbări profunde, informează AFP. Expoziția 'The Edwardians: Age of Elegance',
Primele imagini obținute cu raze X și patrimoniul literar al lui Nietzsche, înscrise în Registrul 'Memoria Lumii' al UNESCO
Primele imagini obținute vreodată cu ajutorul razelor X fac de acum parte din Registrul 'Memoria lumii' al Organizației Națiunilor Unite pentru Educație, Știință și Cultură (UNESCO), informează DPA. Comisia germană pentru UNESCO a anunțat vineri includerea acestor imagini realizate de fizicianul Wilhelm Conrad Rontgen (1845-1923). Un man
Un nou premiu Oscar va recompensa cascadorii
O nouă categorie va fi creată la premiile Oscar pentru a recompensa cascadorii, a anunțat Academia americană de film, care acordă aceste prestigioase distincții, transmite vineri AFP. Noua statuetă va recompensa cele mai bune cascadorii, a explicat instituția într-un comunicat. Acesta va fi prezentată pentru prima dată în 2028, la