Turcia descoperă și produce din nou o pâine veche de 5.000 de ani

O pâine veche de 5.000 de ani a fost descoperită de arheologi în Turcia, unde este acum produsă din nou, alimentând interesul pentru culturile bazate pe soiuri străvechi de grâu, mai bine adaptate la secetă, informează AFP.
'Aceasta este cea mai veche pâine coaptă cu drojdie ce a fost descoperită în timpul unei excavații și care, în mare parte, a reușit să își păstreze forma', a declarat Murat Türkteki, arheolog și coordonator al săpăturilor din Küllüoba, o localitate situată la 35 de kilometri de orașul Eskișehir din centrul țării.
'Pâinea reprezintă o descoperire rară în timpul unor săpături arheologice. De obicei, se găsesc doar firimituri. Dar, aici, ea a putut fi conservată pentru că a fost arsă și îngropată', a explicat el, referindu-se la descoperirea făcută publică săptămâna trecută.
Rotundă și plată ca o turtă, cu un diametru de 12 centimetri, pâinea din Küllüoba a fost descoperită în septembrie 2024, carbonizată și îngropată sub pragul unei locuințe ce a fost construită în Epoca Bronzului, în jurul anului 3.300 î.Hr.
O bucată din ea fusese smulsă, înainte ca pâinea să fie arsă și apoi îngropată în momentul construirii locuinței.
'Acest lucru ne face să ne gândim la un ritual al abundenței', a declarat Murat Türkteki.
'Emoționați de această descoperire'
În absența unor înregistrări scrise, civilizația anatoliană Küllüoba rămâne în mare parte misterioasă, la fel ca și obiceiurile locuitorilor săi de a-și îngropa casele înainte de a se muta în altă parte sau de a construi locuințe noi peste structuri vechi, formând astfel movile.
În timpul Epocii Bronzului, Hatti, un popor din Anatolia care i-a precedat pe hitiți, a trăit în regiunea Eskișehir.
'Küllüoba era o aglomerație urbană de mărime medie în care erau prezente activități comerciale, meșteșugărești, agricole și miniere. Exista în mod clar o anumită ordine familială și socială', a explicat arheologul Deniz Sari.
Analizele au arătat că pâinea a fost preparată din făină măcinată grosier obținută din emmer, o varietate antică de grâu, și semințe de linte, iar frunza unei plante încă nedeterminate a fost folosită ca drojdie.
Pâinea carbonizată a fost expusă începând de miercurea trecută la Muzeul de Arheologie din Eskișehir.
'Am fost foarte emoționați de această descoperire. Vorbind cu directorul nostru de săpături, m-am întrebat dacă am putea reproduce această pâine', a declarat Ayse Unlüce, primărița din Eskișehir.
Pentru a se apropia cât mai mult de rețeta originală, angajații primăriei locale, după ce au analizat pâinea milenară, au ales să folosească grâu Kavilca - întrucât străvechiul soi emmer nu mai există în Turcia -, un sortiment apropiat, dar și străvechi, precum și bulgur și linte.
Rezistent la secetă
În incinta Halk Ekmek ('Pâinea poporului', în limba turcă - n.red.), o brutărie municipală care produce pâine la prețuri reduse, angajații săi frământă manual 300 de pâini Küllüoba în fiecare zi, începând de săptămâna trecută.
'Combinația dintre făina unui grâu ancestral, linte și bulgur are ca rezultat o pâine bogată, sățioasă, săracă în gluten și fără conservanți', a explicat Serap Güler, directoarea brutăriei Halk Ekmek din Eskișehir.
Primele pâini de Küllüoba, vândute sub forma unor turte de 300 de grame pentru 50 de lire turcești (aproximativ 1,12 euro), s-au epuizat în doar câteva ore.
'Am fugit venind aici, pentru că mi-era teamă că nu va mai rămâne niciuna la vânzare. Sunt curioasă să cunosc gustul acestei pâini străvechi', a explicat Suzan Kuru, o clientă.
'Aceste meleaguri au păstrat această pâine timp de 5.000 de ani și ne-au oferit acest dar. Avem datoria de a proteja acest patrimoniu și de a îl transmite mai departe', a adăugat primărița Ayse Unlüce.
Provincia Eskișehir, cândva bogată în surse de apă, suferă acum din cauza secetei.
'Ne confruntăm cu o criză climatică, dar continuăm să cultivăm porumb sau floarea-soarelui, care necesită multă apă. Strămoșii noștri ne dau o lecție. La fel ca ei, ar trebui să ne orientăm către culturi care necesită puțină apă', a adăugat primărița locală, care dorește să relanseze în regiunea sa cultivarea grâului Kavilca, care este rezistent la secetă și la boli.
'Avem nevoie de politici publice foarte puternice în acest domeniu. Cultivarea soiurilor de grâu străvechi va fi un pas simbolic în această direcție', consideră ea. AGERPRES/(AS - redactor: Florin Bădescu, editor online: Anda Badea)
Conținutul website-ului www.agerpres.ro este destinat exclusiv informării publice. Toate informaţiile publicate pe acest site de către AGERPRES sunt protejate de dispoziţiile legale incidente. Sunt interzise copierea, reproducerea, recompilarea, modificarea, precum şi orice modalitate de exploatare a conţinutului acestui website. Informaţiile transmise pe www.agerpres.ro pot fi preluate, în conformitate cu legislaţia aplicabilă, în limita a 500 de semne. Detalii în secţiunea Condiţii de utilizare. Dacă sunteţi interesaţi de preluarea ştirilor AGERPRES, vă rugăm să contactaţi Direcţia Marketing - [email protected].
Alte știri din categorie
HBO a anunțat cine îi va interpreta pe Hermione, Ron și Harry în noul serial ''Harry Potter''
Noul serial ''Harry Potter'' produs de HBO a ales actorii care vor interpreta personajele principale, Harry, Hermione Granger și Ron Weasley, informează DPA. După castingul anunțat în septembrie, circa 32.000 de copii au participat la audițiile pentru rolurile principale, iar echipa de producție a vizionat până la 1.000 de înr
EXPO 2025 - Osaka/ Numărul vizitatorilor a depășit pragul de 5 milioane; Pavilionul Franței a atras 1 milion de vizitatori
Expoziția Universală 2025 din Osaka a depășit pragul de 5 milioane de vizitatori, la puțin mai mult de șase săptămâni după deschiderea sa oficială, au anunțat marți organizatorii japonezi ai evenimentului, informează AFP. Pragul de 5 milioane de vizitatori a fost atins luni, la 44 de zile după inaugurarea EXPO Osaka 2025, care se va desfășura până
VIDEO Picturi rupestre cu o vechime de 2.500 de ani, descoperite în nord-vestul Chinei
Arheologii au descoperit 30 de picturi rupestre antice în regiunea nordică a lacului Sayram, aflat în nord-vestul regiunii autonome Xinjiang Uygur din China, marcând astfel prima descoperire de acest fel din zonă, informează Xinhua. Picturile înfățișează animale, figuri umane și scene de vânătoare, oferind o imagi
Actorul Presley Chweneyagae, cunoscut pentru rolul din filmul ''Tsotsi'', recompensat cu un Oscar, a murit la 40 de ani
Actorul sud-african Presley Chweneyagae, cunoscut pentru rolul principal din filmul ''Tsotsi'', recompensat cu Oscarul pentru cel mai bun film străin în 2006, a murit la vârsta de 40 de ani, a anunțat marți agenția care îl reprezenta, informează AFP.
Circa 300 de scriitori, printre care doi laureați ai Premiului Nobel, denunță un ''genocid'' în Fâșia Gaza
Circa 300 de scriitori francofoni, printre care doi laureați ai Premiului Nobel pentru Literatură, Annie Ernaux și Jean-Marie Gustave Le Clézio, denunță într-o scrisoare deschisă publicată marți ''genocidul'' populației din Fâșia Gaza și cer ''o încetare imediată a focului'', informează AFP.
Salman Rushdie, 'mulțumit' de condamnarea agresorului său la 25 de ani de închisoare
Scriitorul Salman Rushdie s-a declarat luni 'mulțumit' că justiția americană l-a condamnat la 25 de ani de închisoare, pedeapsa maximă, pe Hadi Matar, cetățeanul americano-libanez care l-a atacat cu cuțitul în 2022, în timpul unei conferințe, informează AFP. 'Sunt mulțumit că a primit pedeapsa maximă și sper că o
Iran/ Regizorul Jafar Panahi, întâmpinat de susținători la Teheran după câștigarea Palme d'Or
Cineastul iranian Jafar Panahi a fost întâmpinat de susținători luni pe aeroportul din Teheran după ce a câștigat Palme d'Or la Festivalul de la Cannes, potrivit unor înregistrări postate pe rețelele sociale, informează AFP. După ani în care i s-a interzis să părăsească Iranul, a realizat filme clandestine și
Bazilica Sfântul Ioan din Lateran - 'mama tuturor bisericilor' și catedrala papilor
Papa Leon al XIV-lea a oficiat duminică o slujbă de instalare la Bazilica Sfântul Ioan din Lateran. Această bazilică imensă, cea mai veche din Occident, este catedrala Diecezei din Roma și, prin urmare, cea a papei, și are totodată legături speciale cu Franța, informează AFP.
Documentaristul francez Marcel Ophuls a murit la vârsta de 97 de ani
Maestrul francez al documentarului istoric Marcel Ophuls, autorul peliculei ''Le Chagrin et la pitié'', despre Regimul de la Vichy, a decedat sâmbătă în locuința sa din sud-vestul Franței, a anunțat luni familia cineastului, potrivit AFP. ''Marcel Ophuls, recompensat cu un trofeu Oscar, figură inconte
Puterea de la Teheran a rămas tăcută după ce cineastul iranian Jafar Panahi a câștigat trofeul Palme d'Or
Autoritățile iraniene au păstrat tăcerea duminică, după ce cineastul disident Jafar Panahi a câștigat trofeul Palme d'Or la Festivalul de Film de la Cannes pentru filmul său realizat în clandestinitate 'It Was Just an Accident', transmite AFP.
Billy Joel a anulat o serie de concerte din cauza unei afecțiuni a creierului
Cântărețul american Billy Joel a anunțat vineri anularea unei serii de concerte din Statele Unite, Canada și Regatul Unit din cauza hidrocefaliei care îi provoacă probleme de vedere și auz, transmite AFP. Cântărețul și pianistul în vârstă de 76 de ani urma să înceapă o serie de concerte pe stadioane la Pitts
VICEO/Cannes 2025: Palmaresul competiției oficiale la cea de-a 78-a ediție a festivalului
Cea de-a 78-a ediție a Festivalului de Film de la Cannes s-a încheiat sâmbătă seară prin tradiționala ceremonie de decernare a premiilor.
VIDEO/Cannes 2025: Filmul 'It Was Just an Accident', regizat de Jafar Panahi, a câștigat trofeul Palme d'Or
Lungmetrajul 'It Was Just an Accident', regizat de cineastul iranian Jafar Panahi, a câștigat trofeul Palme d'Or la cea de-a 78-a ediție a Festivalului de Film de la Cannes, a anunțat sâmbătă seară juriul competiției de pe Croazetă, relatează site-ul oficial al evenimentului.
Cannes 2025: Filmul 'Sentimental Value', recompensat cu Marele Premiu al Juriului
Lungmetrajul 'Sentimental Value', regizat de cineastul norvergian Joachim Trier, a fost recompensat sâmbătă seară cu Marele Premiu al Juriului la cea de-a 78-a ediție a Festivalului de Film de la Cannes, relatează site-ul oficial al evenimentului. Filmul 'Sentimen