Bazilica Sfântul Ioan din Lateran - 'mama tuturor bisericilor' și catedrala papilor

Papa Leon al XIV-lea a oficiat duminică o slujbă de instalare la Bazilica Sfântul Ioan din Lateran. Această bazilică imensă, cea mai veche din Occident, este catedrala Diecezei din Roma și, prin urmare, cea a papei, și are totodată legături speciale cu Franța, informează AFP.
Cea mai veche bazilică din Occident
Bazilica Sfântul Ioan din Lateran, situată o colină aflată nu foarte departe de Colosseum, în centrul capitalei italiene, este un loc fundamental pentru creștini încă din primele secole ale erei noastre, întrucât acolo își avea sediul papalitatea înainte de înființarea statului Vatican.
Construită în jurul anului 320 d.Hr., ea este prima dintre cele patru mari bazilici papale și, totodată, cea mai veche din Occident. O inscripție în latină figurează pe fațada sa: 'Sfânta Biserică din Lateran, mama și conducătoarea tuturor Bisericilor din Roma și din lume'.
Împăratul roman Constantin, care a domnit din anul 306 d.Hr. până în 337 d.Hr. și care a pus capăt persecuțiilor la care erau supuși creștinii, a donat terenul pe care au fost construite, de asemenea, un baptisteriu și un palat.
În secolul al IV-lea d.Hr., papa Silvestru I a dedicat-o Sfântului Mântuitor. În secolul al IX-lea d.Hr., papa Sergiu al III-lea a dedicat-o Sfântului Ioan Botezătorul, în timp ce în secolul al XII-lea, papa Lucius al II-lea i-a adăugat patronajul Sfântului Ioan Evanghelistul.
Până în secolul al XIV-lea, Bazilica din Lateran și palatul său adiacent constituiau sediul puterii papale.
Mai multe evenimente istorice majore s-au desfășurat între zidurile sale. În anul 774 d.Hr., Carol cel Mare a fost botezat acolo. Între 1123 și 1512 au avut loc aici cinci concilii, iar în 1300 papa Bonifaciu al VIII-lea a proclamat primul jubileu din istorie.
Până în secolul al XIX-lea, ceremonia de încoronare a papei era celebrată în această bazilică.
Tot acolo a fost semnat în 1929 Tratatul de la Lateran între Sfântul Scaun și regimul lui Benito Mussolini, normalizând relațiile dintre peninsulă și Vatican după anexarea Romei în urma unificării Italiei.
Transferul la Vatican
La sfârșitul perioadei de provizorat papal de la Avignon, papii și-au mutat reședința la Vatican, deoarece clădirile din Lateran se aflau într-o stare precară: de-a lungul secolelor, complexul a suferit daune din cauza cutremurelor, incendiilor și jafurilor. Bazilica a fost reconstruită de patru ori, îmbogățită de-a lungul secolelor prin creațiile realizate de diverși artiști.
După alegerea sa, fiecare nou papă continuă să vină aici și să intre în posesia scaunului episcopal din Lateran în calitate de episcop al Romei, iar suveranul pontif se deplasează cu regularitate acolo pentru a oficia slujba sa de consacrare în data de 9 noiembrie.
Omagiu adus Franței
La fiecare dată de 13 decembrie, ziua de naștere a regelui Henric al IV-lea, se celebrează aici și o slujbă în onoarea Franței.
Henric al IV-lea (1553-1610), după ce a primit absolvirea de la papă pentru că a renegat religia protestantă, i-a oferit Bazilicii Laterane abația benedictină din Clairac, în Lot-et-Garonne, o regiune din sudul Franței.
El a primit în schimb titlul de canonic al Sfântului-Ioan-de-Lateran. Acest titlu onorific dedicat regilor Franței a fost transmis apoi inclusiv președinților Republicii Franceze. Primul președinte francez care s-a deplasat la Roma pentru a îl primi într-un cadru solemn a fost René Coty în 1957.
Președinții Charles de Gaulle, Valéry Giscard d'Estaing, Jacques Chirac, Nicolas Sarkozy și Emmanuel Macron au călătorit și ei pentru a primi titlul, spre deosebire de Georges Pompidou, François Mitterrand și François Hollande.
În bazilică poate fi văzută o statuie gigantică din bronz a regelui Henric al IV-lea îmbrăcat în împărat roman, datând din anul 1608. AGERPRES/(AS - redactor: Florin Bădescu, editor online: Ady Ivaşcu)
Conținutul website-ului www.agerpres.ro este destinat exclusiv informării publice. Toate informaţiile publicate pe acest site de către AGERPRES sunt protejate de dispoziţiile legale incidente. Sunt interzise copierea, reproducerea, recompilarea, modificarea, precum şi orice modalitate de exploatare a conţinutului acestui website. Informaţiile transmise pe www.agerpres.ro pot fi preluate, în conformitate cu legislaţia aplicabilă, în limita a 500 de semne. Detalii în secţiunea Condiţii de utilizare. Dacă sunteţi interesaţi de preluarea ştirilor AGERPRES, vă rugăm să contactaţi Direcţia Marketing - [email protected].
Alte știri din categorie
VIDEO Picturi rupestre cu o vechime de 2.500 de ani, descoperite în nord-vestul Chinei
Arheologii au descoperit 30 de picturi rupestre antice în regiunea nordică a lacului Sayram, aflat în nord-vestul regiunii autonome Xinjiang Uygur din China, marcând astfel prima descoperire de acest fel din zonă, informează Xinhua. Picturile înfățișează animale, figuri umane și scene de vânătoare, oferind o imagi
Actorul Presley Chweneyagae, cunoscut pentru rolul din filmul ''Tsotsi'', recompensat cu un Oscar, a murit la 40 de ani
Actorul sud-african Presley Chweneyagae, cunoscut pentru rolul principal din filmul ''Tsotsi'', recompensat cu Oscarul pentru cel mai bun film străin în 2006, a murit la vârsta de 40 de ani, a anunțat marți agenția care îl reprezenta, informează AFP.
Circa 300 de scriitori, printre care doi laureați ai Premiului Nobel, denunță un ''genocid'' în Fâșia Gaza
Circa 300 de scriitori francofoni, printre care doi laureați ai Premiului Nobel pentru Literatură, Annie Ernaux și Jean-Marie Gustave Le Clézio, denunță într-o scrisoare deschisă publicată marți ''genocidul'' populației din Fâșia Gaza și cer ''o încetare imediată a focului'', informează AFP.
Turcia descoperă și produce din nou o pâine veche de 5.000 de ani
O pâine veche de 5.000 de ani a fost descoperită de arheologi în Turcia, unde este acum produsă din nou, alimentând interesul pentru culturile bazate pe soiuri străvechi de grâu, mai bine adaptate la secetă, informează AFP. 'Aceasta este cea mai veche pâine coaptă cu drojdie ce a fost descoperită în timpul unei excavații
Salman Rushdie, 'mulțumit' de condamnarea agresorului său la 25 de ani de închisoare
Scriitorul Salman Rushdie s-a declarat luni 'mulțumit' că justiția americană l-a condamnat la 25 de ani de închisoare, pedeapsa maximă, pe Hadi Matar, cetățeanul americano-libanez care l-a atacat cu cuțitul în 2022, în timpul unei conferințe, informează AFP. 'Sunt mulțumit că a primit pedeapsa maximă și sper că o
Iran/ Regizorul Jafar Panahi, întâmpinat de susținători la Teheran după câștigarea Palme d'Or
Cineastul iranian Jafar Panahi a fost întâmpinat de susținători luni pe aeroportul din Teheran după ce a câștigat Palme d'Or la Festivalul de la Cannes, potrivit unor înregistrări postate pe rețelele sociale, informează AFP. După ani în care i s-a interzis să părăsească Iranul, a realizat filme clandestine și
Documentaristul francez Marcel Ophuls a murit la vârsta de 97 de ani
Maestrul francez al documentarului istoric Marcel Ophuls, autorul peliculei ''Le Chagrin et la pitié'', despre Regimul de la Vichy, a decedat sâmbătă în locuința sa din sud-vestul Franței, a anunțat luni familia cineastului, potrivit AFP. ''Marcel Ophuls, recompensat cu un trofeu Oscar, figură inconte
Puterea de la Teheran a rămas tăcută după ce cineastul iranian Jafar Panahi a câștigat trofeul Palme d'Or
Autoritățile iraniene au păstrat tăcerea duminică, după ce cineastul disident Jafar Panahi a câștigat trofeul Palme d'Or la Festivalul de Film de la Cannes pentru filmul său realizat în clandestinitate 'It Was Just an Accident', transmite AFP.
Billy Joel a anulat o serie de concerte din cauza unei afecțiuni a creierului
Cântărețul american Billy Joel a anunțat vineri anularea unei serii de concerte din Statele Unite, Canada și Regatul Unit din cauza hidrocefaliei care îi provoacă probleme de vedere și auz, transmite AFP. Cântărețul și pianistul în vârstă de 76 de ani urma să înceapă o serie de concerte pe stadioane la Pitts
VICEO/Cannes 2025: Palmaresul competiției oficiale la cea de-a 78-a ediție a festivalului
Cea de-a 78-a ediție a Festivalului de Film de la Cannes s-a încheiat sâmbătă seară prin tradiționala ceremonie de decernare a premiilor.
VIDEO/Cannes 2025: Filmul 'It Was Just an Accident', regizat de Jafar Panahi, a câștigat trofeul Palme d'Or
Lungmetrajul 'It Was Just an Accident', regizat de cineastul iranian Jafar Panahi, a câștigat trofeul Palme d'Or la cea de-a 78-a ediție a Festivalului de Film de la Cannes, a anunțat sâmbătă seară juriul competiției de pe Croazetă, relatează site-ul oficial al evenimentului.
Cannes 2025: Filmul 'Sentimental Value', recompensat cu Marele Premiu al Juriului
Lungmetrajul 'Sentimental Value', regizat de cineastul norvergian Joachim Trier, a fost recompensat sâmbătă seară cu Marele Premiu al Juriului la cea de-a 78-a ediție a Festivalului de Film de la Cannes, relatează site-ul oficial al evenimentului. Filmul 'Sentimen
Cannes 2025: Actrița Nadia Melliti, recompensată cu premiul pentru interpretare feminină
Actrița franceză Nadia Melliti din distribuția filmului 'La Petite Derniere' a câștigat sâmbătă seară premiul pentru interpretare feminină la cea de-a 78-a ediție a Festivalului de Film de la Cannes, potrivit site-ului oficial al evenimentului. 'La Petite De
Cannes 2025: Cineastul Kleber Mendonca Filho a câștigat premiul pentru regie
Cineastul brazilian Kleber Mendonca Filho a câștigat sâmbătă seară premiul pentru regie la cea de-a 78-a ediție a Festivalului de Film de la Cannes cu lungmetrajul 'O Agente Secreto' ('The Secret Agent'), potrivit site-ului oficial al evenimentului. Film