Scriitoarele Miranda July și Elizabeth Strout, selectate pe lista scurtă a Women's Prize for Fiction 2025

Scriitoarele americane Miranda July și Elizabeth Strout au fost selectate miercuri pe lista scurtă a Women's Prize for Fiction 2025, competiție ajunsă la cea de-a 30-a ediție, alături de alte patru autoare ale căror romane de debut subliniază ''importanța conexiunii umane'', relatează cotidianul britanic The Guardian.
Cele șase titluri aflate în competiție pentru premiul în valoare de 30.000 de lire sterline vorbesc în feluri diferite despre ''importanța conexiunii umane'', a declarat președinta juriului, scriitoarea Kit de Waal. ''Este surprinzător și reconfortant să vezi cu cât de mult umor, subtilitate și lejeritate aceste romanciere pun în lumină concepte dificile'', a adăugat ea.
Miranda July a fost selectată grație romanului ei ''All Fours'', povestea unei artiste în vârstă de 45 de ani care pornește într-o călătorie prin Statele Unite, dar decide apoi să se cazeze într-un motel aproape de casă, unde începe o relație non-sexuală cu un bărbat mai tânăr. Romanul a fost descris ca ''necruțător de inteligent, plin de compasiune radicală'', potrivit unei recenzii scrise pentru The Guardian de Lara Feigel.
Elizabeth Strout - care a mai fost selectată de patru ori pe lista lungă și de două ori pe lista scurtă a acestui premiu literar - este prezentă de data aceasta cu volumul ''Tell Me Everything'', în care se întâlnesc personaje din romanele ei anterioare, Olive Kitteridge și Lucy Barton. Într-o cronică pentru The Guardian, Elizabeth Lowry a descris romanul ca fiind ''taciturn, dar foarte puternic și profund inteligent''.
Romanul de debut al scriitoarei olandeze Yael van der Wouden, ''The Safekeep'', selectat pe lista scurtă a Booker Prize de anul trecut, a impresionat, de asemenea, juriul Women's Prize for Fiction din 2025. Această drama de familie semnată de Yael Van der Wouden și plasată în Țările de Jos în perioada postbelică a fost lăudată de Rachel Seiffert în The Guardian pentru modul în care autoarea ''creează și susține cu dexteritate atmosferele, livrând în cele din urmă o poveste captivantă''.
Nussaibah Younis a fost selectată grație volumului ''Fundamentally'', despre o profesoară universitară care acceptă o slujbă în cadrul ONU în Irak și are drept sarcină reabilitarea femeilor din gruparea teroristă Isis. ''Younis vorbește despre radicalism și rasism, credință și prietenie, cu dexteritate, profundă îngrijorare și o doză mare de umor'', a scris Sana Goyal într-o recenzie pentru The Guardian.
Aria Aber a fost selectată grație romanului ''Good Girl'', povestea de maturizare a Nilei, fiica unor refugiați din Afganistan, care a crescut în Berlin. '''Good Girl' este o lectură obligatorie despre complexitățile sexualității femeilor afgane, familie, rușine, sărăcie și putere'', a scris Dina Nayeri în The Guardian.
Lista scurtă din acest an este completată de volumul ''The Persians'', de Sanam Mahloudji, o poveste multigenerațională despre cinci femei care aparțin unei familii iraniene odinioară ilustre. ''Mahloudji scrie cu o înțelepciune și cu o încredere cum rar se întâmplă la un debut, iar observațiile ei incisive sunt pline de umor și emoție'', a scris Joanna Cannon în recenzia ei pentru The Guardian.
Chimamanda Ngozi Adichie, una dintre cele mai cunoscute autoare de pe lista lungă, nu a fost selectată pe lista scurtă din 2025 pentru romanul ei ''Dream Count''. Toate cele trei romane anterioare ale ei au ajuns pe lista scurtă a premiului, iar autoarea a câștigat atât premiul din 2007, cât și premiul pentru cea de-a 25-a aniversare - 'câștigătorul câștigătorilor' - în 2020.
Pe lista lungă s-au mai aflat volumele: ''The Ministry of Time'' de Kaliane Bradley, ''Somewhere Else'' de Jenni Daiches, ''Amma'' de Saraid de Silva, ''Crooked Seeds'' de Karen Jennings, ''The Dream Hotel'' de Laila Lalami, ''Nesting'' de Roisín O'Donnell, ''A Little Trickerie'' de Rosanna Pike, ''Birding'' de Rose Ruane și ''The Artist'' de Lucy Steeds.
Kit de Waal, președinta juriului, a realizat selecția celor șase volume de pe lista scurtă alături de ceilalți membrii ai juriului: romanciera Diana Evans, jurnalistele Bryony Gordon și Deborah Joseph și compozitoarea Amelia Warner.
Anul acesta, selecția a fost deschisă romanelor scrise în limba engleză și publicate în Regatul Unit între 1 aprilie 2024 și 31 martie 2025.
Câștigătoarea din categoria ficțiune va fi anunțată pe 12 iunie, alături de câștigătoarei secțiunii de nonficțiune.
De-a lungul timpului, printre câștigătoarele premiului s-au numărat scriitoare precum Zadie Smith, Ali Smith și Maggie O'Farrell. Ediția de anul trecut a fost câștigată de V.V. Ganeshananthan grație volumului ''Brotherless Night''. AGERPRES/(AS-redactor: Simona Tatu, editor: Florin Bădescu, editor online: Adrian Dãdârlat)
Conținutul website-ului www.agerpres.ro este destinat exclusiv informării publice. Toate informaţiile publicate pe acest site de către AGERPRES sunt protejate de dispoziţiile legale incidente. Sunt interzise copierea, reproducerea, recompilarea, modificarea, precum şi orice modalitate de exploatare a conţinutului acestui website. Informaţiile transmise pe www.agerpres.ro pot fi preluate, în conformitate cu legislaţia aplicabilă, în limita a 500 de semne. Detalii în secţiunea Condiţii de utilizare. Dacă sunteţi interesaţi de preluarea ştirilor AGERPRES, vă rugăm să contactaţi Direcţia Marketing - [email protected].
Alte știri din categorie
VIDEO Cu o tradiție seculară, conclavul pentru alegerea succesorului Papei Francisc a început
Cu o tradiție seculară, conclavul pentru alegerea succesorului Papei Francisc a început miercuri. Ca de obicei, procesul de votare se desfășoară cu ușile închise în celebra Capelă Sixtină de la Vatican, în decorul frescelor lui Michelangelo. Cardinalii au depus un jurământ de tăcere cu privire la desfășurarea conclavului și s-au izolat d
Quentin Tarantino revine la Festivalul de la Cannes pentru a vorbi despre filme western
Cineastul american Quentin Tarantino, un obișnuit al Festivalului de Film de la Cannes care i-a decernat Palme d'Or pentru ''Pulp Fiction'' în 1994, va modera două discuții despre filmele western ale lui George Sherman în secțiunea consacrată cinemaului de patrimoniu, Cannes Classics, au anunțat miercuri organizatorii festivalului, pot
Un salut adresat cardinalului Parolin la slujba de dinaintea Conclavului stârnește curiozitate
Un salut care l-a vizat pe cardinalul Pietro Parolin în timpul liturghiei de miercuri dimineață din Bazilica Sfântul Petru a stârnit curiozitate, deoarece a fost auzită cu doar câteva ore înainte de începerea conclavului care va alege un nou papă și în care cardinalul italian este prezentat drept unul dintre marii favoriți, i
Hollywood-ul nu are frontiere, îi transmite președintelui Trump directorul Festivalului de Film de la Toronto
'Geniul creator' nu are frontiere și Hollywood-ul este prin excelență 'o industrie internațională', a susținut, într-un interviu acordat AFP, Cameron Bailey, directorul celui mai mare festival de film nord-american, cel de la Toronto, în fața controverselor iscate de declarațiile președintelui Donald Trump privind impunerea de taxe vamale
Cannes 2025/ Ce nu trebuie ratat la cea de-a 78-a ediție a festivalului
Primii pași ai lui Scarlett Johansson în spatele camerei de filmat, ultima apariția a lui Tom Cruise în 'Mission: Impossible', Palme d'Or onorific pentru Robert De Niro... Iată, conform AFP, ce nu trebuie ratat din programul celei de-a 78-a ediție a Festivalului Internațional de Film de la Cannes, care începe marți, 13 mai.
Hollywood-ul se declară consternat de ideea de a impune taxe vamale pentru producțiile americane filmate în străinătate
Există scepticism la Hollywood cu privire la propunerea lui Donald Trump de a impune tarife vamale de 100% pentru filmele produse în afara Statelor Unite, o idee pe care profesioniștii și experții din industria filmului o consideră nepotrivită pentru nevoile acestei industrii, transmite marți AFP. 'Nu are niciun sens', a declarat
Publicația New York Times a câștigat 4 premii Pulitzer, Washington Post și WSJ printre câștigători
Publicațiile americane The New York Times, The Washington Post și The Wall Street Journal se numără printre laureații celei de-a 109-a ediții a premiilor Pultizer pentru jurnalism ce au fost acordate luni, transmite DPA. Publicația The New York Times a ieșit în evidență cu 4 premii Pultizer. Echipa sa internațională a primit un premiu pe
O expoziție cu picturi realizate de Bob Dylan va fi vernisată la Londra
''Point Blank'', o colecție de 97 de picturi cu ''rezonanță emoțională'' realizate de cantautorul Bob Dylan, vor fi expuse la Halcyon Gallery din Londra începând din luna mai, informează The Guardian. După succesul peliculei biografice ''A Complete Unknown'', care a fost lansată anul acesta, o nouă ge
Locurile-cheie ale conclavului: De la bazilica Sfântul Petru la Capela Sixtină
Conclavul care va avea, începând de miercuri, dificila sarcină de a îl alege pe succesorul papei Francisc se derulează potrivit unui ceremonial foarte precis, elaborat în decursul mai multor secole, în locuri încărcate de istorie. Locurile-cheie în care se va desfășura conclavul sunt prezentate într-un articol publicat recent d
8 mai: La Reims, un omagiu al cineastului Wim Wenders pentru o pagină uitată de istorie
La 80 de ani după încheierea celui de-Al Doilea Război Mondial, cineastul Wim Wenders revine într-un scurtmetraj asupra unui episod uitat: prima semnare a capitulării germane pe 7 mai într-o școală din Reims, 'care a fost centrul lumii timp de o noapte', informează AFP. Între zidurile înalte din cărămidă roșie ale Colegiul
A murit actorul Charley Scalies, care a jucat în serialele ''The Wire'' și ''The Sopranos''
Charley Scalies, actor cunoscut din serialele ''The Wire'' și ''The Sopranos'', a încetat din viață la vârsta de 84 de ani, după o îndelungată luptă cu boala Alzheimer, relatează agenția EFE care citează The Hollywood Reporter.
TOP CINEMA Antieroii din ''Thunderbolts'' debutează spectaculos în box-office-ul american
Antieroii din ''Thunderbolts'' au avut un debut spectaculos la box-office-ul nord-american: noul blockbuster de la Marvel Studios a cumulat încasări de 76 de milioane de dolari în primele trei zile de prezență în sălile de cinematograf, conform cifrelor publicate duminică de compania specializată Exhibitor Relations, transmite AFP.
Rămășițele unor fortărețe militare din perioadele ptolemeică și romană, descoperite în Egipt
O misiune arheologică egipteană a descoperit rămășițele unor fortărețe militare și clădiri rezidențiale pentru soldați datând din perioadele ptolemeică și romană, în provincia Sinaiul de Nord, a anunțat sâmbătă Ministerul egiptean pentru Turism și Antichități într-un comunicat de presă, relatează Xinhua. Potrivit comuni
A murit creatorul primei opere de artă de pe Lună
Artistul belgian Paul Van Hoeydonck, care a creat o lucrare ce a fost considerată mult timp singura operă de artă plasată pe Lună, a murit sâmbătă la vârsta de 99 de ani, a anunțat familia lui pe pagina sa de
Serialul TV norvegian 'A Better Man', premiat la Festivalul Canneseries 2025
Producția TV norvegiană 'A Better Man', un thriller psihologic despre masculinitatea toxică, a câștigat marți seară premiul pentru cel mai bun serial în format lung la Festivalul Canneseries 2025, unde serialul belgian 'Oh, Otto!' s-a impus la categoria 'cel mai bun serial în format scurt', informează AFP.