logo logo

Agerpres – Agenția Națională de Presă: Știri de actualitate cu informații de încredere pentru o societate bine informată.

Bucuresti

Piaţa Presei Libere nr. 1, sector 1

Telefon: +4 021.2076.110; +4 021.2076.105

[email protected]

TM2023/ 'Ecorşeul' lui Brâncuşi, în siajul evenimentelor dedicate Capitalei Europene a Culturii, alături de concerte şi spectacole

Imagine din galeria Agerpres

Capitala Europeană a Culturii TM 2023 păstrează până în anul 2025 siajul expoziţiei "Brâncuşi: resurse româneşti şi perspective universale" (30 septembrie 2023 - 28 ianuarie 2024) de la Muzeul Naţional de Artă Timişoara, cu lucrarea "Ecorşeul", mai puţin cunoscută publicului, care a deschis expoziţia dedicată părintelui sculpturii moderne.

De miercuri, aceasta este expusă în cadrul Depozitului Vizitabil din cadrul Galeriei de Artă Bănăţeană şi Artă Modernă Românească, situată la etajul I al Palatului Baroc (MNArT).

***

Opera Naţională Română din Timişoara invită publicul miercuri, de la ora 19,00, la spectacolul de balet "Giselle" de Adolphe Charles Adam, sub conducerea muzicală a lui Ciprian Teodoraşcu (invitat). În rolurile principale: Nanako Imai (Giselle), Antonin Faraut (Albert), Ovidiu Matei Iancu (debut, Hans), Sergiu Anghel (Wilfried), Darius Agrima (Contele), Hellen Ganser (Mama), Raisa Kadar (Batilda), Codruţa Bălan şi Gustavo Ferreira (Pas de deux), Chisako Ota (Myrtha), Honoka Nishimura (debut, Monna), Sayuki Totsuka (Zulma).

***

Muzeul Naţional al Banatului vernisează joi, 8 februarie, de la ora 18,00, expoziţia "Gărâna 2023 - Simpozion de Artă Contemporană", care cuprinde 50 de lucrări, rezultat al celei de-a XIII-a ediţii a Simpozionului de Artă Contemporană Gărâna 2023, desfăşurat în perioada 21 iulie - 20 august 2023, la care au participat 17 artişti.

Expoziţia va putea fi vizitată de miercuri până duminică, între orele 10,00 - 18,00, până în 30 martie.

***

Vineri, 9 februarie, de la ora 19,00, Filarmonica Banatul aduce un concert simfonic susţinut de orchestra proprie condusă de Gabriel Bebeşelea. Solist: Simon Trpceski (pian). În program: Schubert/Enescu (Andante con moto din Trio op. 100, orchestrat în memoria Reginei Elisabeta), C. Saint-Saens (Concertul pentru pian şi orchestră nr. 2, în sol minor, op. 22), M. Ravel (Le tombeau de Couperin), George Enescu (Suita pentru orchestră nr. 1, op. 9).

***

În perioada 12 februarie - 13 martie, Galeria Rotonda a Casei de Cultură a Municipiului Timişoara găzduieşte expoziţia "Timişoara în acuarelele Cristinei Renard".

Cristina Renard (1938 - 2023) s-a născut la Timişoara şi a copilărit la Tomnatic, satul înfiinţat de coloniştii francezi din Lorena, sosiţi în Banat în 1772, odată cu al doilea val de colonizare al şvabilor. Bunicul din partea mamei, Haman Dominik, proprietarul fabricii de cărămidă Haman din Tomnatic, a înscris-o la secţia franceză a şcolii primare din localitate, iar Adam Willkomm, preotul catolic căruia îi plăcea să picteze, i-a dăruit setul său de culori. Când tatăl ei s-a întors din deportarea în URSS, Cristina Renard s-a mutat la Timişoara unde, în ultimii ani de liceu a frecventat cursurile de artă ale maestrului Julius Podlipny.

Seria de peisaje citadine din Timişoara este realizată în tehnica uscată. Foarte detaliate, pline de farmec, acuarelele seamănă mai degrabă cu desenele de arhitectură şi redau oraşul şi trecătorii în diferite momente şi anotimpuri. Piaţa Unirii, Piaţa Operei şi canalul Bega sunt locurile care apar cel mai des, iar Piaţa Libertăţii este evocată, plină de nostalgie.

***

Duminică, 11 februarie, de la ora 18,00, la Operă este programat un concert extraordinar condus de David Crescenzi (invitat). Vor urca pe scenă Ioan Hotea (invitat), Paula Iancic, Cristina Vlaicu, Gabriela Toader, Remus Alăzăroae, Şerban Vasile, Gelu Dobrea.

În program, lucrări din creaţia compozitorilor: Vincenzo Bellini, Gaetano Donizetti, Charles Gounod, Giuseppe Verdi, Giacomo Puccini, Umberto Giordano, Pietro Mascagni.

***

Muzeul Naţional de Artă Timişoara (MNArT) prezintă, până în 17 martie, expoziţia temporară "Parallels. Timişoara/Novi Sad", care uneşte două colecţii de artă importante, respectiv colecţia Muzeului Naţional de Artă Timişoara şi cea a Galeriei Matica Srpska din Novi Sad.

Ambele colecţii au avut istorii paralele uimitoare, care se pot recunoaşte în personalităţile celor care le-au fondat şi în operele de artă pe care le-au colecţionat.

Colecţiile au fost înfiinţate în secolul XIX, ca societăţi ştiinţifice marcante (1847), Societatea Matica Srpska din Novi Sad, cea mai veche şi faimoasă instituţie literară şi ştiinţifică a sârbilor, iar şi în 1872, Societatea pentru Istorie şi Arheologie a Banatului, cea mai veche fundaţie culturală din Timişoara.

Ambele colecţii s-au format din donaţia testamentară a două personalităţi ilustre ale vremii: Sava Popovic Tekelija (1761-1842), respectiv Zsigmond Ormos (1813-1894).

***

La Muzeul Naţional al Banatului pot fi vizitate expoziţiile permanente "Ştefan Popa Popa's", "Istoria militară a Banatului", "Spaţiile Oravitzan", "Obiecte. Istorie. Muzee. Arme albe din colecţia Muzeului Naţional al Banatului", "Arme care au făurit România".

***

Muzeul Naţional de Artă Timişoara mai expune "Hyphen - Cratimă" de artistul Paul Neagu, expoziţiile temporare "Catharsis la o margine de lume. Suzana Fântânariu, o retrospectivă" şi "Neoavangarda Timişoreană - concept şi contextualitate" alături de cele permanente "Artă Bănăţeană şi Artă Modernă Românească", "Artă Europeană" - Fondul Ormos Zsigmond" şi colecţia "Corneliu Baba".

Muzeul Satului Bănăţean Timişoara găzduieşte salonul permanent de ceramică, expoziţii în aer liber şi expoziţiile "Centrul Artistic Baia Mare în forme, culori şi tradiţii" şi "Banatul Otoman - Restituiri culturale". AGERPRES / (AS - autor: Otilia Halunga, editor: Marius Frăţilă, editor online: Anda Badea)

Afisari: 6

Conținutul website-ului www.agerpres.ro este destinat exclusiv informării publice. Toate informaţiile publicate pe acest site de către AGERPRES sunt protejate de dispoziţiile legale incidente. Sunt interzise copierea, reproducerea, recompilarea, modificarea, precum şi orice modalitate de exploatare a conţinutului acestui website. Informaţiile transmise pe www.agerpres.ro pot fi preluate, în conformitate cu legislaţia aplicabilă, în limita a 500 de semne. Detalii în secţiunea Condiţii de utilizare. Dacă sunteţi interesaţi de preluarea ştirilor AGERPRES, vă rugăm să contactaţi Direcţia Marketing - [email protected].


Alte știri din categorie

Cultura - Media 28-01-2025 16:51

ICR oferă cinci burse pentru rezidențe de traducător în formare

Institutul Cultural Român a anunțat, marți, lansarea unui apel de candidaturi pentru cinci burse de câte 2.000 de euro pentru rezidențe de traducător în formare. Bursele se adresează cetățenilor străini. Candidaților selecționați li se oferă posibilitatea de a petrece în România o perioadă care să le permită cunoașterea directă a

Cultura - Media 28-01-2025 16:31

Furt artefacte/ Intotero: I-am solicitat demisia directorului MNIR; a refuzat; am procedat la denunțarea contractului de management

Ministrul Culturii, Natalia Intotero, a anunțat marți că, având în vedere refuzul directorului Muzeului Național de Istorie a României, Ernest Oberlander-Târnoveanu, de a-și da demisia de onoare, a procedat la denunțarea contractului de management în cazul acestuia. ''Astăzi i-am solicitat domnului director general al Muze

Cultura - Media 28-01-2025 14:47

Brăila: Data limită de înscriere la preselecția organizată pentru Festivalul Internațional 'George Grigoriu' este 10 martie

Data limită de înscriere la preselecția organizată pentru Festivalul Internațional de Muzică Ușoară 'George Grigoriu' de la Brăila, singurul festival internațional de muzică ușoară din România acompaniat live de-a lungul tuturor edițiilor, este 10 martie, au anunțat, marți, organizatorii. Concursul se adresează tinerilor cu vârsta cup

Culte 28-01-2025 12:10

Episcopul Claudiu Pop: Iuliu Hossu și-a dat viața pentru iubirea de Dumnezeu, de țară și de aproapele

Episcopul greco-catolic de Cluj-Gherla, Claudiu Pop, a declarat, marți, într-o conferință de presă, că 2025, anul 'Cardinal Iuliu Hossu', instituit în România prin legea publicată în Monitorul Oficial nr. 968/25 octombrie 2023, este o ocazie specială prin care ne amintim de un ierarh, de un om credincios, care și-a dat viața pentru cre

Cultura - Media 28-01-2025 11:43

Holocaustul în benzi desenate - expoziție și prezentare de carte, joi, la ICR Tel Aviv

ICR Tel Aviv va organiza, joi, un eveniment de prezentare a proiectului expozițional 'Imagini din trecut. Holocaustul în România', conceput și realizat de Institutul Național pentru Studierea Holocaustului din România 'Elie Wiesel'. Organizată în contextul marcării Zilei Internaționale de Comemorare a Vi

Cultura - Media 28-01-2025 10:02

Furt artefacte/ Natalia Intotero: Am solicitat autorităților olandeze să acorde atenția cuvenită acestei situații

Ministrul Culturii, Natalia Intotero, a participat, luni, la comemorarea a 80 de ani de la eliberarea lagărului de la Auschwitz-Birkenau, prilej cu care a discutat cu Regele Willem-Alexander al Țărilor de Jos și cu prim-ministrul Olandei, Dick Schoof, despre furtul artefactelor din patrimoniul cultural românesc. 'Aceste artefacte nu

Cultura - Media 28-01-2025 09:12

Mureș: Orchestra Filarmonicii, concert la Berlin Philharmonie, la 145 de ani de relații diplomatice între România și Germania

Orchestra Filarmonicii de Stat Târgu Mureș, dirijată de Pablo Boggiano, este invitată să concerteze, în luna noiembrie a acestui an, la Berlin Philharmonie - Main Auditorium, în cadrul unui eveniment organizat de Ambasada României din Republica Federală Germania pentru marcarea a 145 de ani de relații diplomatice între România și G

Cultura - Media 27-01-2025 21:19

Bihor: Expoziția fotografică 'The Jews of Oradea', cu supraviețuitori ai Holocaustului, vernisată la sinagoga Aachavas Rheim

Ziua Internațională de Comemorare a Holocaustului a fost marcată, luni seară, în Sinagoga Aachavas Rheim din Oradea, prin vernisajul unei expoziții de fotografii realizate de fotoreporterul american Daniel Owen

Cultura - Media 27-01-2025 18:04

Romfilatelia: Cu speranță și optimism, așteptăm revenirea pieselor tezaurului dacic sustrase din Muzeul Drents

Romfilatelia își exprimă convingerea că vor reveni în patrimoniul României cele două piese ale tezaurului dacic furate din Muzeul Drents din Olanda. 'Cu speranță și optimism, așteptăm revenirea pieselor tezaurului dacic sustrase din Muzeul Drents din Olanda. Este nu numai o parte din tezaurul Muzeului Național de Istorie a României,

Cultura - Media 27-01-2025 16:39

Furt artefacte/Intotero: Voi analiza oportunitatea scoaterii din țară a obiectelor inestimabile; contractele - încheiate mai atent

Ministrul Culturii, Natalia Intotero, a declarat, luni, într-o intervenție telefonică la ședința Comisiei pentru cultură a Camerei Deputaților, pe tema furtului artefactelor dacice din expoziția de la Muzeul Drents din Assen, că va analiza oportunitatea scoaterii din țară a obiectelor inestimabile, iar contractele pentru expoziții trebuie să fie încheiate mai ate

Cultura - Media 27-01-2025 15:50

Furt artefacte/Directorul Muzeului Național de Istorie a României: Îmi voi da demisia la momentul oportun

Directorul Muzeului Național de Istorie a României, Ernest Oberlander-Târnoveanu, a declarat, luni, că toate condițiile impuse părții olandeze pentru expoziție ar fi corespuns tuturor măsurilor previzibile de siguranță, menționând că își va da demisia la momentul oportun. 'Evident sunt un țap ispășitor, în condițiile în

Cultura - Media 27-01-2025 14:30

Prima ediție a Nordic Festival - în perioada 13 - 16 februarie, în Capitală

Prima ediție a Nordic Festival, un eveniment multidisciplinar care explorează și celebrează cultura țărilor nordice, printr-un program de filme premiate, dezbateri cu invitați speciali, evenimente literare, concerte și multe alte surprize, va avea loc la București, în perioada 13 - 16 februarie, informează un comunicat transmis AGERPRES. Sub deviza '

Cultura - Media 27-01-2025 14:30

Dirijorul Alexandre Bloch, violoncelistul Valentin Răduțiu, soprana Ana Maria Labin - joi și vineri, la Ateneu

Renumitul dirijor Alexandre Bloch, violoncelistul Valentin Răduțiu, soprana Ana Maria Labin și cunoscuta actriță Ana Ularu se reunesc pentru două concerte vocal-simfonice excepționale, joi și vineri, pe scena Ateneului Român, în stagiunea Filarmonicii 'George Enescu'. 'Publicul va avea ocazia să trăiască o experiență artistică intensă,

Cultura - Media 27-01-2025 14:12

Dublă reprezentație cu opera Don Giovanni de Mozart - joi și vineri, la Opera Națională București

O dublă reprezentație a operei Don Giovanni, de Wolfgang Amadeus Mozart, este programată joi și vineri, de la ora 18,30, pe scena Operei Naționale București. 'În interpretarea regizorală a inegalabilului maestru Andrei Șerban, suntem invitați să reconstituim prin imaginație - într-o cheie anistorică, care traversează generații înt

Cultura - Media 27-01-2025 10:56

Furt artefacte/ Muzeul Național Brukenthal - închis de luni până vineri pentru conștientizarea protejării patrimoniului

Muzeul Național Brukenthal va fi închis de luni până vineri, într-o campanie numită 'Și tu ai fost jefuit! Muzeele contează!', prin care atrage atenția asupra protejării patrimoniului cultural național, informează un comunicat de presă. 'Și tu ai fost jefuit! Muzeele contează! O campanie a Muzeului Național Bruken