logo logo

Agerpres – Agenția Națională de Presă: Știri de actualitate cu informații de încredere pentru o societate bine informată.

Bucuresti

Piaţa Presei Libere nr. 1, sector 1

Telefon: +4 021.2076.110; +4 021.2076.105

[email protected]

TM2023/ 'Ecorşeul' lui Brâncuşi, în siajul evenimentelor dedicate Capitalei Europene a Culturii, alături de concerte şi spectacole

Imagine din galeria Agerpres

Capitala Europeană a Culturii TM 2023 păstrează până în anul 2025 siajul expoziţiei "Brâncuşi: resurse româneşti şi perspective universale" (30 septembrie 2023 - 28 ianuarie 2024) de la Muzeul Naţional de Artă Timişoara, cu lucrarea "Ecorşeul", mai puţin cunoscută publicului, care a deschis expoziţia dedicată părintelui sculpturii moderne.

De miercuri, aceasta este expusă în cadrul Depozitului Vizitabil din cadrul Galeriei de Artă Bănăţeană şi Artă Modernă Românească, situată la etajul I al Palatului Baroc (MNArT).

***

Opera Naţională Română din Timişoara invită publicul miercuri, de la ora 19,00, la spectacolul de balet "Giselle" de Adolphe Charles Adam, sub conducerea muzicală a lui Ciprian Teodoraşcu (invitat). În rolurile principale: Nanako Imai (Giselle), Antonin Faraut (Albert), Ovidiu Matei Iancu (debut, Hans), Sergiu Anghel (Wilfried), Darius Agrima (Contele), Hellen Ganser (Mama), Raisa Kadar (Batilda), Codruţa Bălan şi Gustavo Ferreira (Pas de deux), Chisako Ota (Myrtha), Honoka Nishimura (debut, Monna), Sayuki Totsuka (Zulma).

***

Muzeul Naţional al Banatului vernisează joi, 8 februarie, de la ora 18,00, expoziţia "Gărâna 2023 - Simpozion de Artă Contemporană", care cuprinde 50 de lucrări, rezultat al celei de-a XIII-a ediţii a Simpozionului de Artă Contemporană Gărâna 2023, desfăşurat în perioada 21 iulie - 20 august 2023, la care au participat 17 artişti.

Expoziţia va putea fi vizitată de miercuri până duminică, între orele 10,00 - 18,00, până în 30 martie.

***

Vineri, 9 februarie, de la ora 19,00, Filarmonica Banatul aduce un concert simfonic susţinut de orchestra proprie condusă de Gabriel Bebeşelea. Solist: Simon Trpceski (pian). În program: Schubert/Enescu (Andante con moto din Trio op. 100, orchestrat în memoria Reginei Elisabeta), C. Saint-Saens (Concertul pentru pian şi orchestră nr. 2, în sol minor, op. 22), M. Ravel (Le tombeau de Couperin), George Enescu (Suita pentru orchestră nr. 1, op. 9).

***

În perioada 12 februarie - 13 martie, Galeria Rotonda a Casei de Cultură a Municipiului Timişoara găzduieşte expoziţia "Timişoara în acuarelele Cristinei Renard".

Cristina Renard (1938 - 2023) s-a născut la Timişoara şi a copilărit la Tomnatic, satul înfiinţat de coloniştii francezi din Lorena, sosiţi în Banat în 1772, odată cu al doilea val de colonizare al şvabilor. Bunicul din partea mamei, Haman Dominik, proprietarul fabricii de cărămidă Haman din Tomnatic, a înscris-o la secţia franceză a şcolii primare din localitate, iar Adam Willkomm, preotul catolic căruia îi plăcea să picteze, i-a dăruit setul său de culori. Când tatăl ei s-a întors din deportarea în URSS, Cristina Renard s-a mutat la Timişoara unde, în ultimii ani de liceu a frecventat cursurile de artă ale maestrului Julius Podlipny.

Seria de peisaje citadine din Timişoara este realizată în tehnica uscată. Foarte detaliate, pline de farmec, acuarelele seamănă mai degrabă cu desenele de arhitectură şi redau oraşul şi trecătorii în diferite momente şi anotimpuri. Piaţa Unirii, Piaţa Operei şi canalul Bega sunt locurile care apar cel mai des, iar Piaţa Libertăţii este evocată, plină de nostalgie.

***

Duminică, 11 februarie, de la ora 18,00, la Operă este programat un concert extraordinar condus de David Crescenzi (invitat). Vor urca pe scenă Ioan Hotea (invitat), Paula Iancic, Cristina Vlaicu, Gabriela Toader, Remus Alăzăroae, Şerban Vasile, Gelu Dobrea.

În program, lucrări din creaţia compozitorilor: Vincenzo Bellini, Gaetano Donizetti, Charles Gounod, Giuseppe Verdi, Giacomo Puccini, Umberto Giordano, Pietro Mascagni.

***

Muzeul Naţional de Artă Timişoara (MNArT) prezintă, până în 17 martie, expoziţia temporară "Parallels. Timişoara/Novi Sad", care uneşte două colecţii de artă importante, respectiv colecţia Muzeului Naţional de Artă Timişoara şi cea a Galeriei Matica Srpska din Novi Sad.

Ambele colecţii au avut istorii paralele uimitoare, care se pot recunoaşte în personalităţile celor care le-au fondat şi în operele de artă pe care le-au colecţionat.

Colecţiile au fost înfiinţate în secolul XIX, ca societăţi ştiinţifice marcante (1847), Societatea Matica Srpska din Novi Sad, cea mai veche şi faimoasă instituţie literară şi ştiinţifică a sârbilor, iar şi în 1872, Societatea pentru Istorie şi Arheologie a Banatului, cea mai veche fundaţie culturală din Timişoara.

Ambele colecţii s-au format din donaţia testamentară a două personalităţi ilustre ale vremii: Sava Popovic Tekelija (1761-1842), respectiv Zsigmond Ormos (1813-1894).

***

La Muzeul Naţional al Banatului pot fi vizitate expoziţiile permanente "Ştefan Popa Popa's", "Istoria militară a Banatului", "Spaţiile Oravitzan", "Obiecte. Istorie. Muzee. Arme albe din colecţia Muzeului Naţional al Banatului", "Arme care au făurit România".

***

Muzeul Naţional de Artă Timişoara mai expune "Hyphen - Cratimă" de artistul Paul Neagu, expoziţiile temporare "Catharsis la o margine de lume. Suzana Fântânariu, o retrospectivă" şi "Neoavangarda Timişoreană - concept şi contextualitate" alături de cele permanente "Artă Bănăţeană şi Artă Modernă Românească", "Artă Europeană" - Fondul Ormos Zsigmond" şi colecţia "Corneliu Baba".

Muzeul Satului Bănăţean Timişoara găzduieşte salonul permanent de ceramică, expoziţii în aer liber şi expoziţiile "Centrul Artistic Baia Mare în forme, culori şi tradiţii" şi "Banatul Otoman - Restituiri culturale". AGERPRES / (AS - autor: Otilia Halunga, editor: Marius Frăţilă, editor online: Anda Badea)

Afisari: 20

Conținutul website-ului www.agerpres.ro este destinat exclusiv informării publice. Toate informaţiile publicate pe acest site de către AGERPRES sunt protejate de dispoziţiile legale incidente. Sunt interzise copierea, reproducerea, recompilarea, modificarea, precum şi orice modalitate de exploatare a conţinutului acestui website. Informaţiile transmise pe www.agerpres.ro pot fi preluate, în conformitate cu legislaţia aplicabilă, în limita a 500 de semne. Detalii în secţiunea Condiţii de utilizare. Dacă sunteţi interesaţi de preluarea ştirilor AGERPRES, vă rugăm să contactaţi Direcţia Marketing - [email protected].


Alte știri din categorie

Cultura - Media 31-03-2025 19:00

Hunedoara: CJ solicită reclasificarea Muzeului Civilizației Dacice și Romane Deva în unul de interes național

Consiliul Județean (CJ) Hunedoara solicită Comisiei Naționale a Muzeelor și Colecțiilor reclasificarea Muzeului Civilizației Dacice și Romane (MCDR) Deva la statutul de interes național. Documentația necesară acestui demers, de trecere de la statutul de muzeu regional la cel de muzeu de interes național, a fost semnată, luni, de președintele C

Cultura - Media 31-03-2025 18:37

Dragoș Buhagiar (UNITER): Teatrul a fost și va fi un loc de dezbateri care ne dau forță și ne eliberează de traume moștenite

Uniunea Teatrală din România - UNITER a tras un semnal de alarmă, luni, în legătură cu 'linșajul mediatic' din jurul spectacolului 'Proorocul Ilie', o producție a TNB, arătând că 'toată avalanșa de remarci răuvoitoare despre acest spectacol riscă să se transforme într-un atac la cultură, pe cât de nefondat, pe at&acir

Cultura - Media 31-03-2025 18:17

Severin (CNA) despre eliminarea clipului video al lui Marius Tucă: Nu ar trebui sancționate opinii jurnalistice

Georgică Severin, membru al Consiliului Național al Audiovizualului, a transmis, luni, o opinie separată față de decizia CNA referitoare la eliminarea materialului audiovizual intitulat 'Democrația a fost călcată în picioare', publicat pe canalul MariusTucaShow de pe platforma YouTube. Severin, care declară că susține 'o inte

Cultura - Media 31-03-2025 17:32

VIDEO Jucan (CNA) despre eliminarea clipului video al lui Marius Tucă: Discutăm de lege, despre deontologie

Valentin Jucan, vicepreședinte al Consiliului Național al Audiovizualului, a declarat, luni, într-un interviu acordat AGERPRES, că va semna ordinul de eliminare a clipului video în care jurnalistul Marius Tucă afirma că decizia Biroului Electoral Central de a nu-i permite lui Călin Georgescu să candideze la alegerile prezidențiale din luna mai a fost o lo

Cultura - Media 31-03-2025 15:14

Trupa Akcent a lansat single-ul 'She Cries'

Formația Akcent a lansat single-ul 'She Cries', piesa care deschide sezonul estival 'cu un joc al seducției la malul mării', informează Roton, într-un comunicat transmis luni AGERPRES.

Cultura - Media 31-03-2025 13:59

Dirijorul Paavo Jarvi și Orchestra Tonhalle din Zurich concertează la Sala Palatului pe 2 și 3 septembrie

Dirijorul Paavo Jarvi și Orchestra Tonhalle din Zurich, alături de Alisa Weilerstein, concertează la Sala Palatului din Capitală, în cadrul Festivalului 'Enescu' din acest an, pe 2 și 3 septembrie, de la ora 20:00, informează un comunicat transmis, luni, AGERPRES. Primul concert propune: Preludiu la Oedip de George Enescu, Concer

Cultura - Media 31-03-2025 12:52

Bihor: Simpozion internațional pe tema Art Nouveau, cu invitați de renume, la Casa Darvas

Casa Darvas-La Roche din Oradea, monument istoric și de arhitectură, obiectiv turistic, va găzdui, în data de 5 aprilie, un simpozion internațional unic, pe tema Art Nouveau, cu trei specialiști invitați de renume, a informat luni, Fundația de Protejare a Monumentelor Istorice din Bihor (Oradea Heritage). 'Acest eveniment inedit întrunește trei

Cultura - Media 31-03-2025 12:36

ICR: Expoziție cu portretele unor condamnați la moarte în timpul 'Marii terori din URSS' (1937 - 1938)

Expoziția 'Ultima privire sub gloanțele comunismului', în cadrul căreia sunt prezentate 25 de portrete ale unor victime ale 'Marii terori din URSS' din perioada 1937 - 1938, va putea fi vizitată în perioada 4 aprilie - 15 iunie, la sediul Memorialului Victimelor Comunismului și al Rezistenței. La deschiderea expoziției vor lua cuv&a

Cultura - Media 31-03-2025 10:13

Ziua Internațională a Păsărilor - sărbătorită, marți, la Muzeul Antipa

Muzeul Național de Istorie Naturală 'Grigore Antipa' invită, marți, elevii și cadrele didactice din unitățile de învățământ să descopere frumusețea și diversitatea păsărilor, printr-o serie de activități educative și interactive, cu ocazia Zilei Internaționale a Păsărilor. Potrivit unui comunicat al Muzeului Antipa transmis

Cultura - Media 31-03-2025 08:27

'Traviata' de Verdi, producție 'Oleg Danovski' - luni, la Sala Palatului

Spectacolul extraordinar 'Traviata' de Giuseppe Verdi, cu regia artistică semnată de Anghel I. Arbore, producție a Teatrului Național de Operă și Balet 'Oleg Danovski', va aduce 100 de artiști pe scena Sălii Palatului din Capitală, luni, de la ora 19:00. Potrivit site-ului salapalatului.ro,

Cultura - Media 30-03-2025 15:51

Lucrarea 'Măști' de Ion Țuculescu - în licitație la 40.000-60.000 de euro

Lucrarea 'Măști' de Ion Țuculescu este cel mai bine cotată la licitația colecției de artă a familiei filosofului Ioan Drăgan organizată de casa Artmark pe 8 aprilie la Palatul Cesianu-Racoviță, fiind pusă în vânzare la suma estimativă de 40.000-60.000 de euro. Sesiunea cuprinde peste 200 de loturi, între lucrările sco

Culte 29-03-2025 17:35

Patriarhul Daniel - mesaj transmis arhiepiscopului Albaniei, la întronizare: Vă felicităm cu ocazia acestui eveniment binecuvântat

Patriarhul Daniel i-a transmis sâmbătă un mesaj, cu prilejul întronizării, arhiepiscopului Tiranei, Durresului și al Întregii Albanii, Preafericitului Părinte Ioan. 'Biserica Ortodoxă Română a primit, cu multă bucurie, vestea întronizării Preafericirii Voastre în demnitatea de Arhiepiscop al Tiranei, Dur

Cultura - Media 29-03-2025 14:44

Botond Nagy, regizorul spectacolului 'Proorocul Ilie': Voi continua să îmi desfășor activitatea cu aceeași pasiune

Regizorul Botond Nagy a anunțat că, în contextul controversei create în jurul spectacolului 'Proorocul Ilie', montat la Teatrul Național 'I.L. Caragiale'' din București, a primit mesaje cu caracter amenințător și discriminator pe platformele de socializare, drept pentru care a făcut plângeri penale și a sesizat Consiliul Național

Cultura - Media 29-03-2025 06:00

Spectacolul 'Procesul lui Eichmann' - sâmbătă, în premieră absolută, pe scena Operei Naționale București

Opera 'Procesul lui Eichmann' de Gil Shohat, un libret (în două acte și 66 de scene) bazat pe piesa de teatru omonimă a dramaturgului israelian Motti Lerner, va fi prezentată, sâmbătă, de la ora 18:30, în premieră absolută, pe scena Operei Naționale București. Acest proiect cultural își propune, potrivit ONB, să

Cultura - Media 28-03-2025 18:49

ActiveWatch: CNA nu trebuie să cenzureze abuziv dreptul constituțional al cetățenilor la libertatea de opinie

ActiveWatch și Asociația pentru Tehnologie și Internet (ApTI) constată 'cu îngrijorare' că 'CNA și-a lărgit de facto jurisdicția la tot conținutul video online, într-un mod abuziv, dincolo de baza legală și, mai mult, a ajuns să ia decizii care echivalează cu acte de cenzură, dispunând ștergerea din online a unor conținuturi protejate de dreptul