logo logo

Agerpres – Agenția Națională de Presă: Știri de actualitate cu informații de încredere pentru o societate bine informată.

Bucuresti

Piaţa Presei Libere nr. 1, sector 1

Telefon: +4 021.2076.110; +4 021.2076.105

[email protected]

Începe Gaudeamus 2023/Ana Blandiana, Andrei Pleşu, Cristian Mungiu, Mircea Geoană, Armand Goşu - printre invitaţi

Imagine din galeria Agerpres

Târgul de Carte Gaudeamus Radio România, ajuns la cea de-a XXX-a ediţie, îşi deschide porţile miercuri în Pavilionul Central al Complexului Expoziţional Romexpo, printre autorii care vin cu titluri noi anul acesta numărându-se Ana Blandiana, Andrei Pleşu, Ioana Pârvulescu, Horia-Roman Patapievici, Armand Goşu, Radu Paraschivescu, precum şi secretarul general adjunct al NATO, Mircea Geoană.

Deschiderea oficială a ediţiei va avea loc miercuri, de la ora 12,00, informează organizatorii.

La Gaudeamus 30, al cărui preşedinte de onoare va fi reputatul scriitor, critic literar, profesor universitar, publicist Ion Bogdan Lefter, unul dintre cei mai entuziaşti şi constanţi prieteni ai târgului, alături de nume consacrate de zeci de ani în peisajul editorial românesc, se vor regăsi atât edituri care şi-au câştigat deja o binemeritată notorietate, cât şi proiecte noi, la început de drum.

Aproape 200 de participanţi vor oferi publicului, în cadrul a peste 500 de de evenimente editoriale, care se vor desfăşura deopotrivă în cele cinci spaţii amenajate în incintă, cât şi la standurile participanţilor, o gamă variată de produse editoriale, pe diferite suporturi, adecvate tuturor vârstelor şi domeniilor de interes, muzică şi jocuri educative.

* La standul Humanitas, printre cele 36 de lansări de carte şi sesiuni de autografe cu care grupul şi-a obişnuit cititorii se numără cele ale Anei Blandiana - "Mai-mult-ca-trecutul: Jurnal, 31 august 1988 - 12 decembrie 1989, Ioanei Pârvulescu - "Trei zile nemaipomenite" , lui Andrei Pleşu - "Călătorie în lumea formelor", Gabriel Liiceanu şi Horia-Roman Patapievici - "Înapoi la argument: Patru dialoguri despre splendorile prea repede uitate", Cristian Mungiu - "Tania Ionaşcu, bunica mea: O biografie basarabeană", Radu Paraschivescu - "Astăzi este mâinele de care te-ai temut ieri", Beatrice Mahler - "Comunicarea medic-pacient în cuvinte şi dincolo de ele".

Totodată, Humanitas va lansa la Gaudeamus albumul centenar "Monica Lovinescu: O viaţă, o voce, un destin", o biografie ilustrată realizată de Cristina Cioabă.

Toate cărţile Humanitas vor avea o reducere de preţ de 10%, cărţile pentru copii vor putea fi cumpărate cu 15% reducere, iar pentru cele peste 150 de titluri publicate în ediţii de colecţie Grupul Humanitas oferă preţuri speciale, valabile numai la Gaudeamus.

* Editura Polirom vine la Gaudeamus cu o serie de noutăţi, printre care cele semnate de Michel Houellebecq - "Câteva luni din viaţa mea. Octombrie 2022 - martie 2023", Armand Goşu - "Putin împotriva Occidentului. Războiul din Ucraina şi noua dezordine mondială", Gabriel Andreescu - "Globalizarea ipocriziei", Andreea Paul (coordanator) - "Forţa femeilor în sport".

* Editura Corint îşi întâmpină cititorii cu evenimente şi sesiuni de autografe printre care Ovidiu Raeţchi - "Frăţia Musulmană, 1928-2023 - un secol între moderare şi radicalizare", Irina Chiţu şi Denisa Dascălu - "Secretul banilor. Educaţia financiară pe care nu o înveţi la şcoală", Adrian-Silvan Ionescu -"Silvan despre Silvan. Memorii răzleţe".

* La Curtea Veche Publishing, iubitorii de carte vor putea participa la lansarea volumelor "Credinţă, viaţă, diplomaţie" de Monsenior Miguel Maury Buendia şi Diana Turconi, "Vârtej în reluare" de Peter Demeny, "Învăţătorii de Grijă. Adam, copilul viitorului" de Alex Donovici sau "Drum fără prioritate" de Marian Godină.

* Litera va fi prezentă la Gaudeamus 2023 cu noi apariţii editoriale, reduceri şi întâlniri cu autorii favoriţi, cele cinci zile de târg promiţând "experienţe de lectură fabuloase prin bestsellerele momentului, discuţii literare, sesiuni de autografe, sărbătorirea a 7 ani de Club de Carte Litera şi evenimente captivante pentru cei mai tineri cititori".

Printre cărţile-eveniment care vor fi lansate la târg, Litera remarcă "Bătălia pentru viitorul României", de Mircea Geoană, volumul semnat de Bono "Surrender.40 de piese, o singură poveste", romanul grafic "Biblia pierdută", ilustrat de Sorin Sorăşan, aparţinând lui Igor Bergler, "cel mai vândut scriitor român din ultimii ani", şi "Cronicile nesăbuinţei. Adevăruri istorice", în trilogia Charles Baker.

Cele cinci zile de târg aduc promoţii atractive: 60% reducere la orice carte din colecţia Carte pentru toţi, 50% reducere la colecţia Prima mea bibliotecă, 50% reducere la colecţia Descoperă psihologia, 30% reducere la toate cărţile de Crăciun, 30% reducere la o selecţie din cărţile BookTok, transmite Litera.

* Grupul Editorial Trei aduce cititorilor săi la ediţia din această toamnă a Târgului de Carte Gaudeamus zeci de titluri noi, peste 1000 de titluri cu reducere specială de 30%, dar şi cărţi la 10 lei.

Din colecţia Fiction Connection, cititori îşi pot procura romanul recompensat cu Premiul Pulitzer 2023 - "Demon Copperhead" de Barbara Kingsolver, dar şi "A opta viaţă" de Nino Haratischwili, o saga de familie care începe cu Revoluţia Rusă, iar din colecţia Istorie volumele: "Americanii liniştiţi" de Scott Anderson, "Războiul ruso-ucrainean. Întoarcerea istoriei" de Serhii Plokhy ori "În lumea subterană a Ierusalimului" de Andrew Lawler.

Totodată, Editura Lifestyle Publishing a pregătit pentru Gaudeamus 2023 un volum semnat de celebrul actor Arnold Schwarzanegger - "Fii util. 7 reguli de viaţă".

Şi cum acest târg este chiar înainte de sărbătorile de iarnă, Grupul Editorial Trei a pregătit cărţi pentru cei mai mici dintre cititori, printre acestea numărându-se "Calendarul Familiei Pettson şi Findus", cu ilustraţiile lui Sven Nordqvist.

* Editura Casa Radio îşi aşteaptă cititorii la standul Radio România, cu noi titluri în colecţiile consacrate, printre care audiobookul "Şi am ales microfonul. Interviuri la Radio România (1993-2004)", un album complet, scris şi vorbit de Monica Lovinescu, sau CD-ul "Ana Blandiana. Întâmplări cu şi fără Arpagic" în lectura autoarei.

Nu în ultimul rând, la Gaudeamus 30, vor fi derulate o serie de proiecte conexe marca Gaudeamus şi Radio România: Trofeele Gaudeamus, "Invitaţi de nota 10: Olimpicii României", "Pick up a Secret Story", "9 scriitori din 9-a generaţie" şi Concursul Miss Lectura, reluat la această ediţie.

Ca şi la ediţiile precedente, în incinta târgului va fi amenajat un spaţiu dedicat activităţilor interactive pentru cei mai tineri vizitatori, "Atelierul de Creaţie".

Un proiect cultural finanţat de Ministerul Culturii, Târgul de Carte Gaudeamus este un eveniment Radio România. AGERPRES/(AS - autor: Daniel Popescu, editor: Claudia Stănescu, editor online: Ady Ivaşcu)

Afisari: 29

Conținutul website-ului www.agerpres.ro este destinat exclusiv informării publice. Toate informaţiile publicate pe acest site de către AGERPRES sunt protejate de dispoziţiile legale incidente. Sunt interzise copierea, reproducerea, recompilarea, modificarea, precum şi orice modalitate de exploatare a conţinutului acestui website. Informaţiile transmise pe www.agerpres.ro pot fi preluate, în conformitate cu legislaţia aplicabilă, în limita a 500 de semne. Detalii în secţiunea Condiţii de utilizare. Dacă sunteţi interesaţi de preluarea ştirilor AGERPRES, vă rugăm să contactaţi Direcţia Marketing - [email protected].


Alte știri din categorie

Culte 08-05-2025 22:07

Patriarhul Daniel - mesaj pentru Papa Leon: Suntem pe deplin convinși că veți continua să promovați dialogul

Patriarhul Bisericii Ortodoxe Române, Daniel, a transmis, joi, un mesaj de felicitare Sanctității Sale Papa Leon al XIV-lea, în care își exprimă deplina convingere că noul Suveran Pontif va continua să promoveze 'spiritul dialogului, al păcii și al cooperării între Biserica Romano-Catolică și Biserica Ortodoxă'.

Cultura - Media 08-05-2025 21:49

VIDEO Documentarul 'O neașteptată întrezărire a unor lucruri mai profunde' a deschis Festivalul Filmului European

Documentarul 'O neașteptată întrezărire a unor lucruri mai profunde', regia Mark Cousins, peliculă câștigătoare a celei mai recente ediții a Festivalului de film de la Karlovy Vary, a deschis, joi seară, la Cinema Luceafărul, cea de-a XXIX-a ediție a Festivalului Filmului European. 'Avem o ediție record cu multe î

Culte 08-05-2025 19:09

PF Daniel: Aniversarea Centenarului Mitropoliei Basarabiei - ocazie de evidențiere a importanței demnității și unității de neam, limbă și credință

Aniversarea Centenarului Mitropoliei Basarabiei constituie o zi de recunoștință pentru toți cei care au susținut și au adus contribuția lor la înființarea acesteia și o ocazie de evidențiere a importanței demnității și unității de neam, limbă și credință între românii aflați de o parte și de alta a Prutului, transmite Patriarhul Bisericii Ortodoxe R

Culte 08-05-2025 16:47

BOR: Problemele de disciplină canonică se rezolvă prin cerere de apel sau de recurs la instanțele bisericești superioare

Problemele de disciplină canonică în Biserica Ortodoxă Română și aplicarea de către Consistoriile Eparhiale a unor sancțiuni disciplinare se rezolvă nu prin mesaje video publice, ci prin cerere scrisă de apel sau de recurs depusă la instanțele de judecată bisericești superioare, precizează Patriarhia Română, joi, în legătură cu cazul caterisir

Cultura - Media 08-05-2025 16:00

VIDEO Harghita: Studenți și profesori de la universități de artă din țară și străinătate, la Festivalul Unscene de la Miercurea-Ciuc

Studenți și profesori de la universități de artă din România, dar și din Ungaria și Serbia, participă în perioada 9-15 mai la a cincea ediție a Festivalului Unscene din Miercurea-Ciuc, organizat de Teatrul Municipal 'Csíki Játékszín', în cadrul căruia vor fi prezentate zeci de spectacole, completate cu concerte și

Cultura - Media 08-05-2025 14:59

Timiș: 'Sarmale și serotonină', volum lansat de antropologul cultural Camelia Burghele

O întrebare care stă pe buzele tuturor, de ce iubim sarmalele, își poate afla răspunsul joi, de la ora 18:00, la librăria Cărturești din Piața Victoriei din Timișoara unde are loc lansarea cărții inedite, despre 'Sarmale și serotonină', apărută la Editura Gastroart și scrisă de etnolog și antropolog cultural al Muzeului Satului Bănățean, Camelia B

Cultura - Media 08-05-2025 14:32

Laborator artistic la Romanian Creative Week: zeci de filme-cult și concerte neconvenționale la Iași

Romanian Creative Week (RCW), cel mai amplu eveniment dedicat industriilor creative din Uniunea Europeană, propune publicului din Iași, în perioada 14 - 25 mai, filmul de autor, muzica emergentă și reflecția critică asupra culturii contemporane într-un program divers, dedicat tuturor celor care trăiesc prin și pentru creativitate. 'Publicul est

Cultura - Media 08-05-2025 12:55

Prezidențiale2025/ FJSC face un apel la întreaga societate să trateze cu deplin respect reprezentanții mass-media și comunicatorii publici

Facultatea de Jurnalism și Științele Comunicării din Universitatea București le transmite sprijinul său și le mulțumește tuturor jurnaliștilor, lucrătorilor media și comunicatorilor publici care și în această perioadă de campanie electorală marcată de tensiuni sociale majore, cu prețul unor eforturi, de multe ori, nu doar profesionale, ci și personale, informea

Cultura - Media 08-05-2025 12:40

Bihor: Festivalul Sounds of Oradea (13 - 15 iunie), cu zarzuela spaniolă, opera italiană și jazz contemporan

Cele trei zile ale Festivalul 'Sounds of Oradea' (13 - 15 iunie) vor aduce în oraș nume sonore ale scenei internaționale, în trei stiluri muzicale complet diferite: zarzuela spaniolă, opera italiană și jazz contemporan, concerte ce vor avea loc în trei locații emblematice ale orașului: Piața Unirii, Teatrul Regina Maria și Bazilica Romano-Ca

Cultura - Media 08-05-2025 12:02

Ministerul Culturii - la cea de-a XXI-a ediție a Târgului Internațional de Carte de la Salonic

Ministerul Culturii participă, de joi și până luni, la cea de-a XXI-a ediție a Târgului Internațional de Carte de la Salonic, invitații ministerului fiind poeta Ruxandra Novac, traducătorul Victor Ivanovici și istoricul Florin Marineskou. Standul României este amplasat în Pavilionul 13, poziția 119, în imediata ve

Cultura - Media 08-05-2025 11:35

Expoziția 'Hotelul Caracaș-Victoria. O istorie recuperată' - din 16 mai, la Palatul Suțu

Expoziția 'Hotelul Caracaș-Victoria. O istorie recuperată', care propune descoperirea poveștii unei clădiri emblematice de pe Strada Șelari nr. 4, dispărută din peisajul urban, dar readusă la viață prin intermediul unei cercetări arheologice minuțioase, se va deschide, pe 16 mai, la Palatul Suțu. Proiectul își propune să prezinte

Cultura - Media 08-05-2025 10:15

Vâlcea: Bătălia de la Benești, reconstituită după 200 de ani la Conacul Otetelișanu

Conacul Otetelișanu din Bălcești, locul unde a copilărit Petrache Poenaru, inventatorul stiloului, își va deschide larg porțile în acest weekend pentru turiștii interesați de istorie, care sunt invitați să participe la reeditarea celebrei Bătălii de la Benești din martie 1821. Organizatorii evenimentului sunt cei de la Asociația Historia Renascita

Cultura - Media 07-05-2025 18:11

Sibiu: Vizitatorii vor avea acces gratuit la Muzeul de Istorie Naturală în Noaptea Muzeelor

Vizitatorii au ocazia să vadă gratuit Muzeul de Istorie Naturală în Noaptea Muzeelor, în data de 17 mai, a anunțat managerul interimar al Muzeului Național Brukenthal, Raluca Teodorescu. 'Din cauza faptului că în 12 mai se împlinesc 130 de ani de la fondarea Muzeului de Științele Naturii, noi am luat decizia să part

Cultura - Media 07-05-2025 18:07

Hunedoara: Prima femeie globe-trotter din România își va prezenta amintirile la evenimentul 'Întâlnirile Altfel'

Prima femeie din România care a făcut turul țării pe jos, în anul 1988, și apoi a străbătut 120 de state din lumea întreagă, parcurgând peste 300.000 de kilometri, este invitata ediției inaugurale a evenimentului 'Întâlnirile Altfel', care va avea loc vineri, 9 mai, la Exploatarea Culturală Petrila, în sala de pompe a

Cultura - Media 07-05-2025 16:14

Bihor: 'Visuri pe aripi de vioară'... Stradivarius, cu Răzvan Stoica și dirijorul Alvin Arumugam, la Filarmonica orădeană

Concertul simfonic săptămânal de joi, 8 mai, al Filarmonicii de stat orădene se numește 'Visuri pe aripi de vioară', la a cărui reușită își vor da concursul violonistul invitat Răzvan Stoica și o vioară Stradivarius, orchestra simfonică și concert-maestrul Nagy Kalman, sub bagheta dirijorului Alvin Arumugam, directorul muzical al Musicians' Initiative