logo logo

Agerpres – Agenția Națională de Presă: Știri de actualitate cu informații de încredere pentru o societate bine informată.

Bucuresti

Piaţa Presei Libere nr. 1, sector 1

Telefon: +4 021.2076.110; +4 021.2076.105

[email protected]

VIDEO REPORTAJ/Dan Perjovschi, singurul român prezent în Germania la 'Documenta', eveniment devenit centrul lumii artei contemporane

Image

Zecile de mii de spectatori care se bucură zilnic, la Sibiu, de evenimentele Festivalului Internaţional de Teatru (FITS) au ocazia să citească şi un "ziar" unic în municipiu, "Ziarul Orizontal", "tipărit" cu mesajele şi desenele lui Dan Perjovschi, singurul artist român invitat să expună până în 25 septembrie, în Kassel (Germania), la "Documenta", un eveniment major în universul artei contemporane, alături de Bienala de la Veneţia.

Este pentru prima dată când "Ziarul Orizontal" de la Sibiu are un 'frate geamăn' în Germania, la Kassel, 20 de desene care pot fi văzute la FITS pot fi admirate şi la "Documenta", a declarat pentru AGERPRES autorul acestora, Dan Perjovschi.

 



Perjovschi a fost remarcat şi de jurnaliştii de la New York Times, publicaţie care a prezentat în paginile sale o fotografie care arată coloanele principalului muzeu de artă din Kassel (Germania), "Fridericianum", care sunt îmbrăcate cu lucrări ale artistului român.

 


Foto: (c) Arhiva personală Dan Perjovschi


Dan Perjovschi este unul dintre cei peste 1.500 de artişti care expun la "Documenta", timp de o sută de zile. La această expoziţie sunt aşteptaţi cel puţin un milion de vizitatori, potrivit AFP.

 

Foto: (c) Isabela Paulescu/AGERPRES

Dacă în Germania "Ziarul Orizontal" al lui Perjovschi poate fi citit pe jos, în faţa gării principale din Kassel, la Sibiu artistul adaugă texte şi desene în "ziarul" său, care este practic parte exterioară a zidului curţii Teatrului Naţional "Radu Stanca", un spaţiu lung de peste 30 de metri şi înalt de patru metri, aflat pe unul dintre principalele bulevarde din oraş - Corneliu Coposu.

Editorialele desenate de Perjovschi la Sibiu corespund celor concepute de artist în Germania.

"Anul acesta e mai complex, un pic mai profund, este despre regenerare, despre transparenţă, sustenabilitate. Sunt temele marii expoziţii din Germania, 'Documenta', la care particip. Şi eu acolo fac un zid ca aici, dar acolo e chiar pe jos, chiar orizontal şi desenele de acolo, aici, desenele de aici, acolo. Adică le întrepătrund şi urmez liniile astea de concept care sunt foarte frumoase şi foarte actuale acum. Ţin cont de planetă, de societatea noastră, de colectivitate, în sensul nu colectivist. Ţin cont şi de război, din păcate. Dar e o platformă foarte frumoasă de a balansa planeta asta şi de a avea temele acestea extrem de importante. (...) Deci ceva tot trebuie să facem cu toţii. Multe ţări sărace raţionalizează apa. Am auzit acum o ştire că nu-i mai lasă să se spele de două ori pe cap, adică sunt chestii mici, dar care îţi arată că am lovit un zid, nu 'Zidul Orizontal', dar trebuie să găsim cu toţii o soluţie. Deci asta va fi pe zidul de aici, plus la Sibiu, mai mult, am un segment întreg cu Ucraina şi nenorocirea asta care, eu personal, aş fi jurat că nu mai este posibil", a precizat Dan Perjovschi.

El spune că are prieteni artişti ruşi, care au criticat regimul lui Putin şi care acum nu mai sunt invitaţi nicăieri, în contextul războiului din Ucraina.

"Am prieteni artişti şi în Kiev (Ucraina), dar şi la Sankt Petersburg (Rusia) şi e o mare problemă pentru ţara Rusia. Acum, pentru o generaţie, două, îţi dai seama, nu-i mai invită nimeni şi sunt artişti ca şi mine, care au criticat regimul, dar acum accentul e pe prietenii ucraineni. Am făcut desenul ăsta la Kassel (Germania). Eu acolo am exagerat, am zis pentru prima dată sunt mândru de poporul meu, pentru că după ani şi ani de zile a fost un răspuns al oamenilor extraordinar", a spus Perjovschi.

Dacă la Sibiu iubitorii artei pot "citi" mesajele lui Perjovschi pe un zid, în Germania, trecătorii pur şi simplu calcă pe acestea, fiind desenate pe jos, în piaţa din faţa unei gări. Perjovschi spune că, la Kassel, lucrările sale sunt pe jos, "pentru că la ei e complicat pe spaţiu public''. ''Sunt articole pe jos şi vezi că lumea se învârte să le citească", afirmă el.

 


Foto: (c) Arhiva personală Dan Perjovschi


Perjovschi explică de ce este singurul artist din România invitat la "Documenta" în acest an. Pentru că, spune el, "una dintre temele acestui festival enorm este umorul, asta o dată. Doi, ei se uită la artişti care creează comunităţi, colective, eu nu sunt asta, dar eu am asistat, am făcut parte din tot felul de mişcări, am ajutat cu desene ani de zile. Chiar m-am numit 'drawing provider'. Aveai nevoie de un desen pentru un protest sau pentru un tricou, ţi-l făceam. Exemplu: Crucea Roşie sau aceia care au construit un spital în Bucureşti sau cei de la Herculane. Deci am făcut în zona asta socială cât am putut şi din cauza asta. Adică, activitatea asta a fost remarcată la un moment dat. De aceea sunt acolo şi pentru că nu sunt numai artist, ăsta e adevărul. Ei au un gen de artă din Indonezia, de unde a plecat toată ideea asta, pentru că ei nu pot trăi din artă acolo şi atunci au colectivităţi care produc tricouri, workshopuri, copii, educaţie, deci tot timpul sunt cu picioarele şi în altă părţi decât în muzeul de artă. Şi eu sunt aşa de când cu presa, cu societatea".

La Kassel şi la Sibiu, desenele lui Perjovschi vorbesc despre ce crede artistul referitor la cultură, politică şi societate.

 


Foto: (c) Isabela Paulescu/AGERPRES


Dan Perjovschi a alocat o sumă din banii câştigaţi din participarea la "Documenta" pentru Festivalul Internaţional de Teatru de la Sibiu, unde el finanţează expoziţiile de artă contemporană în diverse locuri, cum ar fi la mall sau Grădina Zoologică, într-o platformă de arte vizuale (PAV), un proiect asociat FITS, aflat la prima sa ediţie.

Din 2010, Perjovschi desenează proiectul de artă publică "Ziarul Orizontal" în oraşul său natal, Sibiu. În 2016 a primit Premiul de Artă Rosa Schapire, în 2012 Premiul Prinţesa Margriet al Fundaţiei Culturale Europene (cu Lia Perjovschi) şi în 2004 Premiul George Maciunas.

"Documenta" înseamnă centrul lumii artei contemporane din toată lumea.

În Al Doilea Război Mondial, oraşul Kassel a găzduit un amplu lagăr de muncă forţată, înainte de a fi în mare parte distrus de bombardamentele Aliaţilor. Crearea expoziţiei ''Documenta'' în 1955 a avut scopul de a-i reda Germaniei un loc pe scena culturală după persecuţiile naziste asupra avangardei artistice. ''Documenta'' este astăzi un eveniment major în universul artei contemporane, alături de Bienala de la Veneţia. AGERPRES/(A - autor: Isabela Paulescu, editor: Georgiana Tănăsescu, editor online: Andreea Lăzăroiu)

Afisari: 34

Conținutul website-ului www.agerpres.ro este destinat exclusiv informării publice. Toate informaţiile publicate pe acest site de către AGERPRES sunt protejate de dispoziţiile legale incidente. Sunt interzise copierea, reproducerea, recompilarea, modificarea, precum şi orice modalitate de exploatare a conţinutului acestui website. Informaţiile transmise pe www.agerpres.ro pot fi preluate, în conformitate cu legislaţia aplicabilă, în limita a 500 de semne. Detalii în secţiunea Condiţii de utilizare. Dacă sunteţi interesaţi de preluarea ştirilor AGERPRES, vă rugăm să contactaţi Direcţia Marketing - [email protected].


Alte știri din categorie

Cultura - Media 03-04-2025 19:11

Rețeaua Națională a Muzeelor din România nu va coordona organizarea celei de-a 21-a ediții a Nopții Muzeelor

Rețeaua Națională a Muzeelor din România anunță că nu va coordona organizarea ediției din acest an a Nopții Muzeelor și solicită Ministerului Culturii să includă evenimentul pe lista de proiecte strategice ale instituției, pentru a beneficia de finanțarea necesară. 'Acesta este acel gen de comunicat pe care nu am fi dorit să îl

Cultura - Media 03-04-2025 18:18

Mari voci feminine ale lumii - pe scena ediției din acest an a Festivalului Internațional 'George Enescu'

Ediția din acest an a Festivalului Internațional 'George Enescu' va aduce pe scenă unele dintre cele mai apreciate soprane și mezzosoprane ale momentului - de la Asmik Grigorian, Sonya Yoncheva, Kristine Opolais, Magdalena Kozena, Julia Lezhneva sau Sarah Aristidou până la Jennifer Holloway, Aylin Perez, Elsa Dreisig, Rachel Willis-Sorensen, Ruxandra Do

Cultura - Media 03-04-2025 18:00

Ioan-Aurel Pop: Academia rămâne poate cea mai înaltă instituție de apărare a identității românilor

Președintele Academiei Române, Ioan-Aurel Pop, afirmă că înaltul for de consacrare rămâne poate 'cea mai înaltă instituție de apărare a identității românilor', care se cuvine să-și reamintească mereu obiectivele sale inițiale legate de cultivarea limbii și literaturii române, a istoriei naționale, a etnografiei și a artei r

Cultura - Media 03-04-2025 15:16

Vaslui: Specialistul în folclor Dan Ravaru, omagiat în cadrul unui eveniment organizat de Consiliul Județean

Specialistul în folclor Dan Ravaru, discipol al profesorului ieșean Vasile Adăscăliței, a fost omagiat, joi, în cadrul unui eveniment organizat de Consiliul Județean Vaslui. Autor a numeroase volume și studii de referință în folclorul românesc, Dan Ravaru s-a născut pe 3 aprilie 1941 și a decedat în 2020, după o b

Cultura - Media 03-04-2025 14:40

Recitaluri vocal-instrumentale, pe 12 și 13 aprilie, la Centrul de Cultură 'Palatele Brâncovenești'

Mai multe recitaluri vor avea loc, în zilele de 12 și 13 aprilie, la Centrul de Cultură 'Palatele Brâncovenești de la Porțile Bucureștiului'. * Sâmbătă, 12 aprilie, începând cu ora 15:00, va avea loc primul recital din cadrul Proiectului Opera2People, coordonat de soprana Angela Șindeli, informează centrul

Cultura - Media 03-04-2025 11:05

Centenarul Patriarhiei Române/ Expoziția 'Sfinți militari în reprezentări iconografice', vernisată pe 8 aprilie la Muzeul Militar

Expoziția ''Sfinți militari în reprezentări iconografice'' va fi vernisată pe 8 aprilie la Muzeul Militar Național 'Regele Ferdinand I', în contextul Centenarului Patriarhiei Române. Acest eveniment cultural, care are loc în apropierea sfintelor sărbători de Paști, reprezintă modalitatea prin care Muzeul Militar

Cultura - Media 03-04-2025 10:21

Buzău/Replică după incisivul de 1,2 metri al unui mamut, descoperit recent într-o ravenă, realizată de elevi

Elevii Liceului de Arte 'Margareta Sterian' Buzău lucrează la o replică 1 la 1 după incisivul de 1,2 metri al unui mamut lânos, contemporan cu primii oameni moderni, descoperit recent într-o ravenă din comuna Săpoca. Potrivit Muzeului Județean Buzău, fildeșul original provine de la o specie de mamut lânos din perioada Pleistocenului t

Cultura - Media 02-04-2025 22:06

Volumul 'România ca proiect' - lansat la Cărturești Verona; Borțun: Problema noastră - cum modernizăm România profundă

Editura Spandugino a lansat, miercuri seară, la Librăria Cărturești Verona, în prezența unui public deosebit de numeros, cartea profesorului Dumitru Borțun 'România ca proiect - Studii despre o țară care a fost, care este și care ar putea fi'. 'Ideea mi-a venit când am citit o carte apărută la editura facultății n

Cultura - Media 02-04-2025 19:51

Dolj: Prima ediție a Festivalului Național de Teatru ''Amza Pellea'', la Băilești, în perioada 7-13 aprilie

Prima ediție a Festivalului Național de Teatru ''Amza Pellea'' va avea loc, în perioada 7-13 aprilie, la Casa de Cultură din Băilești, care poartă numele marelui actor, de la nașterea căruia se împlinesc 94 de ani. În cadrul festivalului vor prezenta spectacole Teatrul Național ''I.L.Caragiale''

Cultura - Media 02-04-2025 18:34

CNA: România TV - amenzi cumulate de 40.000 de lei

Consiliul Național al Audiovizualului a sancționat cu amenzi în cuantum de 40.000 de lei postul România TV. Potrivit unui comunicat al CNA, transmis miercuri AGERPRES, întrunit în ședință publică, Consiliul a analizat rapoartele întocmite de Direcția Monitorizare ca urmare a sesizărilor primite și a decis

Cultura - Media 02-04-2025 17:42

Hunedoara: Expoziția ''Chipurile Mariei - regina tuturor românilor'', la muzeul din Deva

O expoziție itinerantă dedicată împlinirii a 150 de ani de la nașterea Reginei Maria va fi vernisată vineri, 4 aprilie, la Muzeul Civilizației Dacice și Romane (MCDR) Deva, publicul având posibilitatea să cunoască activitatea acesteia în cele mai diverse forme, de la cea de mamă, până la cele de diplomat și de artistă sensibilă.

Cultura - Media 02-04-2025 17:37

Academia Română - marchează vineri 159 de ani de la fondare; sesiune festivă urmată de Ziua porților deschise

Academia Română marchează, vineri, 159 de ani de la fondare, în cadrul unei sesiuni festive, desfășurată începând cu ora 10:00, evenimentul fiind urmat de Ziua porților deschise. Potrivit unui comunicat al Academiei Române, transmis miercuri AGERPRES, cu acest prilej aniversar, președintele Academiei Române,

Cultura - Media 02-04-2025 17:21

Bihor: Trupa ''Iosif Vulcan'' a Teatrului ''Regina Maria'' anunță premiera spectacolului ''Richard III'' de Shakespeare

Trupa ''Iosif Vulcan'' a Teatrului ''Regina Maria'' va prezenta sâmbătă, 5 aprilie, premiera spectacolului ''Richard III'', cu inserții din ''Henric VI'', de William Shakespeare, în traducerea lui Horia Gîrbea, versiunea scenică fiind realizată de Alexandra Felseghi și Andrei Măjeri.

Cultura - Media 02-04-2025 15:42

Sibiu: Două muzee închise după ce Muzeul Național Brukenthal a intrat în incapacitate de plată

Cel mai vechi muzeu din România, Muzeul Național Brukenthal, deschis în urmă cu 208 ani la Sibiu, a intrat în incapacitate de plată din cauza bugetului insuficient acordat de către Ministerul Culturii, mai mic în acest an față de cel din anul trecut, primul efect fiind faptul că două muzee mai mici, aparținând de acesta, Muzeul de Istori

Cultura - Media 02-04-2025 14:26

Ministerul Culturii a lansat Registrul lucrătorilor culturali profesioniști

Ministerul Culturii, prin Unitatea de Management a Proiectului, anunță lansarea, miercuri, a Registrului lucrătorilor culturali profesioniști (RegLCP). Potrivit unui comunicat al Ministerului Culturii transmis, miercuri, AGERPRES, această inițiativă reprezintă un pas important în implementarea Statutului lucrătorului cultural profesionis