logo logo

Agerpres – Agenția Națională de Presă: Știri de actualitate cu informații de încredere pentru o societate bine informată.

Bucuresti

Piaţa Presei Libere nr. 1, sector 1

Telefon: +4 021.2076.110; +4 021.2076.105

[email protected]

OmBun30/ Cristian Buică: Aş fi vrut să pot scrie mai multe cântece cu care să oblojesc rănile veacului

Imagine din galeria Agerpres

Poate că această ediţie 'Om Bun', prin lumina ei şi prin concentrarea de energii pozitive, va reuşi să stopeze perioada de anomalie în care suntem captivi şi să dea tonul unor vremuri mai bune - sunt gândurile şi dorinţele lui Cristian Buică, artistul care va urca pe scenă în a treia zi a festivalului, un eveniment de suflet, pe care îl consideră ''un far luminos pentru contemporani şi dovada faptului că folk-ul este viu şi produce, cu consecvenţă, emoţie şi bucurie pentru ascultători''.

 



El a povestit, pentru AGERPRES, experienţele unice trăite pe scena acestui festival de-a lungul timpului.

 


''Nu îmi mai amintesc exact dacă am participat la prima ediţie (au trecut 30 de ani!!!), dar la a doua (şi la următoarele câteva) am fost prezent. Am cântat câteva cântece scrise împreună cu nemuritorul Adrian Păunescu şi am încheiat, ca de obicei, cu 'Romanţă de cântat în permisie', cântec scris împreună cu poetul reşiţean (pe atunci) Mihai T. Ioan. Ţin minte că era o emoţie şi o bucurie extraordinare în simplul fapt că ne întâlneam, colegii din folk, la acest prim mare festival de gen, după Revoluţie'', rememorează Cristian Buică.

 



Cea mai importantă amintire?

 


Sursa foto: Cristian Buică / Facebook


''Este însuşi faptul că am fost invitat de Victor Socaciu - iniţiatorul şi păstorul festivalului - să susţin un recital. În rest, amintiri sunt multe şi foarte plăcute şi nu aş remarca una anume, ca să nu le supăr pe celelalte, dacă pot să spun aşa'', afirmă el.

 


Foto: (c) GRIGORE POPESCU / AGERPRES FOTO


Cât priveşte schimbările din ultimii 30 de ani în muzica folk românească, muzicianul salută apariţia unor artişti tineri, care, prin talentul, muzica şi mesajele lor, deschid noi orizonturi.

 


Sursa foto: Cristian Buică / Facebook


''Nu ştiu dacă 'schimbat' este un cuvânt potrivit, pentru că în folk lucrurile se întâmplă prin adăugire, nu prin eliminare. Cine ar fi visat cu 30 de ani în urmă că vor apărea pe strada mare a folk-ului nume precum Cătălin Stepa, Cosmin Vaman etc (îmi cer scuze că nominalizez doar doi din cei foarte mulţi care ar merita). Toţi aceşti artişti noi s-au adăugat fenomenului, prin talentul, muzica şi mesajele lor aducând parfumuri noi şi deschizând orizonturi noi. Ar mai fi de ridicat un monument de lacrimi pentru cei care astăzi nu mai cântă cu noi!'', spune Cristian Buică.

 


Referitor la Gala aniversară din acest an, el crede că vor fi mult mai mulţi privitori şi doar câţiva spectatori. Însă vede şi partea bună a lucrurilor.

 


Foto: (c) PAULA NEAMTU / AGERPRES FOTO


''Acesta este avantajul transmisiunii live a concertelor. Dacă în anii trecuţi ne vedeau doar cei care veneau la sală, acum ne poate vedea oricine, din orice colţ al lumii, prin simpla achiziţionare a unui tichet/ bilet. Toţi cei care doresc se pun frumos în fotoliu (cu o băutură alături, opţional!), apasă pe un link şi toţi artiştii din gală sunt în casa lor! Mie mi se pare că este o oportunitate excelentă, în special pentru cei aflaţi departe de ţară. Iar avantajul este că toate recitalurile pot fi urmărite oricând - nu numai în momentul în care se întâmplă - timp de 24 de ore!!! Nu-i aşa că e ok?'', arată muzicianul.

 


Cum percepe evenimentul aniversar de la sfârşitul acestei luni?

 


''O oază de lumină şi speranţă - fix cum a fost şi la începuturi! Numai că acum evenimentul vine după o îndelungată secetă de concerte, care ne-a îndepărtat unii de alţii. Ne-a îndepărtat şi de receptorii noştri, dar şi pe noi, artiştii, între noi! Fiecare întâlnire, la concerte sau turnee, era plină de bucurie şi de savoare prin simplul fapt că ne aminteam de tinereţea în care ne credeam nemuritori. Poate că ediţia aceasta 'Om Bun' 30 ori 30, prin lumina ei şi prin concentrarea de energii pozitive, va reuşi să stopeze perioada de anomalie în care suntem captivi şi să dea tonul unor vremuri mai bune'', s-a declarat încrezător artistul.

 


Foto: (c) PAULA NEAMTU / AGERPRES FOTO


Şi tinerii, spune el, sunt în continuare conectaţi la ritmurile folk.

 


''Eu am o emisiune care se numeşte Strada Folk, la Radio România Reşiţa, de opt ani, aşa că ştiu ce vorbesc. Vin reacţii foarte bune dinspre tineri, însă, din păcate, genul folk nu are mediatizarea pe care o merită. Cu totul altfel ar sta lucrurile dacă ar fi şi o emisiune tv cu şi despre folk'', crede el.

 


Despre ce i-a lipsit în această perioadă, folkistul mărturiseşte: ''În toată această perioadă de 'pandelie' am umblat cu ochii închişi, într-o peşteră artificială, într-o profundă stare de neputinţă şi de mânie foarte greu de stăpânit, dar cu speranţa că, într-o bună zi, acest coşmar se va nărui, iar noi vom reveni la o viaţă normală. Mă ţine viu credinţa în Dumnezeu şi în toţi cei care sunt de partea binelui''.

 


Dacă ar fi să dea timpul înapoi, Cristian Buică şi-ar dori ''mai multă linişte şi mai mult echilibru'' ca să poată scrie mai multe cântece.

 


''Aş fi vrut să am mai mult timp, mai multă linişte şi mai mult echilibru ca să pot scrie mai multe cântece cu care să oblojesc rănile veacului şi ale omului'' - este confesiunea artistului.

 


Sursa foto: Cristian Buică / Facebook


Îndemnul său pentru toţi iubitorii muzicii folk este un mesaj care se regăseşte în cântecul lui ''Îndrăzneşte''.

 


''Îi doresc lui Victor Socaciu ani mulţi, în sănătate şi înţelepciune, ca să poată să ne invite şi la "Om Bun 40 ori 40"! Iar iubitorilor de folk, îndemnul din cântecul 'Îndrăzneşte' - la înregistrarea căruia i-am avut alături pe Victor Socaciu, Mircea Baniciu, Marius Baţu şi Zoia Alecu - "Ai o viaţă de trăit,/ Poţi să stai înlănţuit,/ Însă raiul pământesc/ E al celor ce-ndrăznesc!", transmite folkistul. AGERPRES/(AS - autor: Gabriel Apetrii, editor: Georgiana Tănăsescu, editor online: Adrian Dãdârlat)

 

Citeşte şi:

 

OmBun30/Vali Petcu: La Festival, parcă erai la Facultatea de Medicină, nebunie de tineri veniţi să îşi încerce norocul

 

OmBun30/ Daniel Iancu: Muzica folk îşi păstrează linia tradiţională, dar şi întinereşte în acelaşi timp

 

OmBun30/ Mircea Rusu: Muzica folk nu mai este de multă vreme un loc privilegiat şi rezervat

 

OmBun30/ Andrei Păunescu: Folk-ul fără public în faţa artiştilor e doar o încercare de a arăta că rezistă

 

OmBun30/ Eugen Avram: Îmi doresc ca publicului să îi fie la fel de dor de noi, precum ne e nouă dor de el

 

OmBun30/ Mircea Baniciu: Festivalul ăsta mai avea un pic şi se făcea în sală de sport şi pe stadion

 

OmBun30/ Adrian Beznă: Folk-ul rămâne tânăr şi cinstit cu spiritul lui

 

OmBun30/Victor Socaciu: Pentru mine, Festivalul rămâne acel copil frumos, plămădit alături de colegii mei

 

OmBun30/ Mircea Vintilă: Am cântat la toate ediţiile de la festival, nici nu se putea altfel, nu puteam lipsi

 

OmBun30/ Cătălin Stepa: Cel mai sincer mod de a te adresa lumii - tu, chitara şi atât!

Afisari: 10

Conținutul website-ului www.agerpres.ro este destinat exclusiv informării publice. Toate informaţiile publicate pe acest site de către AGERPRES sunt protejate de dispoziţiile legale incidente. Sunt interzise copierea, reproducerea, recompilarea, modificarea, precum şi orice modalitate de exploatare a conţinutului acestui website. Informaţiile transmise pe www.agerpres.ro pot fi preluate, în conformitate cu legislaţia aplicabilă, în limita a 500 de semne. Detalii în secţiunea Condiţii de utilizare. Dacă sunteţi interesaţi de preluarea ştirilor AGERPRES, vă rugăm să contactaţi Direcţia Marketing - [email protected].


Alte știri din categorie

Culte 06-02-2025 19:51

Sinodul BOR: ''Dojană sinodală scrisă'' pentru cei care nu au respectat hotărârile față de viața politică

Sfântul Sinod al Bisericii Ortodoxe Române, reunit joi în ședință de lucru, a aprobat ''dojană sinodală scrisă'' pentru cei care nu au respectat disciplina canonică și statutară, precum și hotărârile referitoare la poziția BOR față de viața politică și campaniile electorale, reafirmând obligația tuturor ierarhilor, cleric

Cultura - Media 06-02-2025 18:29

Alba: Un nou sediu pentru Muzeul de Istorie Aiud, închis pentru vizitare din 2012

Muzeul de Istorie Aiud, deschis în 1951 în incinta Castelului Bethlen și închis pentru public din 2012, se va muta într-un imobil în care a funcționat o grădiniță, potrivit unei decizii luate de Consiliul Local Aiud. '''Casă' nouă pentru Muzeul de Istorie Aiud. În ultima ședință a Consiliului

Cultura - Media 06-02-2025 17:23

Mureș: Încep lucrările de renovare și extindere la Ansamblul Memorial Petőfi Sándor din Albești (GALERIE FOTO)

Muzeul Județean Mureș a anunțat, joi, că a fost dat acordul oficial pentru începerea lucrărilor de renovare și extindere la Ansamblul Memorial Petőfi Sándor din Albești, o investiție în valoare de 6,4 milioane de lei, finanțată prin Consiliul Județean Mureș și prin Fondul Cultural Național Maghiar - Proiectul ''Petőfi200''.

Cultura - Media 06-02-2025 13:45

Cluj: Superstarul american Post Malone va concerta la Untold, în premieră în România

Superstarul american Post Malone, câștigător al premiilor Billboard și nominalizat la Grammy, va concerta în august la Untold, pe Cluj-Arena, în premieră pentru România, anunță organizatorii festivalului. 'Artistul american care a colaborat cu Taylor Swift și Beyonce va concerta la ediția aniversară Untold. (...) Post Malone, una di

Cultura - Media 06-02-2025 13:34

Mini-festival de traduceri literare - în februarie, la Centrul Cultural Maghiar București

Un mini-festival de traduceri literare, organizat de Institutul Liszt - Centrul Cultural Maghiar București și Institutul Cultural Român, va avea loc în zilele de 6, 12 și 13 februarie, la sediul celor două instituții. Manifestarea, care sărbătorește pentru a treia oară Ziua Culturii Naționale din România și Ziua Culturii Maghiare prin

Cultura - Media 06-02-2025 12:04

'Women crafting the future' - expoziție dedicată creativității feminine, din 11 februarie, la Muzeul Literaturii Române

Expoziția 'Women crafting the future', un concept unic, dedicat creativității și puterii feminine, va fi prezentată, în perioada 11-22 februarie, la sediul din Calea Griviței, nr. 64-66 al Muzeului Național al Literaturii Române. Cu această ocazie vor fi expuse colecții de pictură, bijuterii, decorațiuni și piese vestimentare realizate de a

Cultura - Media 06-02-2025 11:39

Iași: Conducerea Palatului Culturii vrea înapoi tezaurul princiar getic de la Cucuteni-Băiceni

Managerul Palatul Culturii din Iași - Complexul Muzeal Național 'Moldova', Andrei Apreotesei, vrea să să readucă în Iași tezaurul princiar getic de la Cucuteni-Băiceni, un tezaur asemănător cu cel furat din muzeul din Olanda. Andrei Apreotesei a declarat, pentru AGERPRES, că tezaurul princiar getic de la Cucuteni-Băiceni, a

Cultura - Media 06-02-2025 10:11

Picturi de Adrian Ghenie și două portrete-surpriză cu Ion Iliescu - la Licitația de Artă Postmodernă și Contemporană

O importantă pictură de tinerețe a lui Adrian Ghenie, 'Untitled', și două portrete-surpriză cu Ion Iliescu vor fi scoase la licitație în noul eveniment al Casei A10 by Artmark, Licitația de Artă Postmodernă și Contemporană. Potrivit unui comunicat al Casei de Licitație Artmark transmis, joi, AGERPRES, pictura 'Untitled a lui Adrian Ghenie - a

Cultura - Media 05-02-2025 22:39

Ministrul Intotero a discutat cu managerii muzeelor și sindicate despre inventarierea bunurilor de patrimoniu și salarizare

Inventarierea patrimoniului mobil și eliminarea inechităților salariale se numără printre temele discutate, miercuri, de ministrul Culturii, Natalia Intotero, cu reprezentanții sindicatelor și managerii muzeelor aflate în subordinea instituției pe care o conduce. 'Astăzi, așa cum am promis, împreună cu colegii mei din minister,

Culte 05-02-2025 22:11

Sinod: Preacuviosul Părinte Arhimandrit Nectarie Clinci - ales Episcop-vicar al Arhiepiscopiei Chișinăului

Preacuviosul Părinte Arhimandrit Nectarie Clinci este noul Episcop-vicar al Arhiepiscopiei Chișinăului, potrivit unui comunicat al Biroului de Presă al Patriarhiei Române, transmis, miercuri, AGERPRES. Noul episcop-vicar a fost ales în ședința de lucru a Sfântului Sinod al Bisericii Ortodoxe Române, desfășurată în Aula Magna '

Cultura - Media 05-02-2025 17:55

Mureș: Cufărul lui Mihai Eminescu, în expoziția permanentă a Muzeului UMFST, de Ziua Cititului Împreună

Cufărul poetului Mihai Eminescu, care a fost achiziționat de omul de afaceri Cosmin Pop de la cea mai mare casă de licitații din țară, în anul 2017, a fost expus, începând de miercuri, în expoziția permanentă a Muzeului Universității de Medicină, Farmacie, Științe și Tehnologie 'George Emil Palade' din Târgu Mureș, în cadru

Cultura - Media 05-02-2025 17:37

Timiș: Picturile Sofiei Dorogostaisky, pe simezele Muzeului Satului Bănățean

Muzeul Satului Bănățean (MSB) din Timișoara a vernisat, miercuri, expoziția 'Satele bănățene în viziunea artistei Sofia Dorogostaisky', în semn de omagiu adus unui talent desăvârșit și unei vieți dedicate artei. Expoziția prezintă o selecție de zeci de piese din lucrările de acuarelă și pictură inspirate din peisajele

Cultura - Media 05-02-2025 16:29

Bihor: Spectacol 'Dragobete caritabil', susținut de studenți la Muzică și actorul Sebastian Lupu, pe 24 februarie

Un spectacol de muzică și poezie intitulat 'Iubirea de ieri și de azi' - 'Dragobete caritabil' va fi organizat în data de 24 februarie de Rotary Club Oradea Art Nouveau, în colaborare cu Departamentul de Muzică al Facultății de Arte, Universitatea Oradea, cu participarea actorului Sebastian Lupu, cunoscut recitator, mai ales în mediu

Cultura - Media 05-02-2025 14:32

MNIR: Piesele din expoziția 'First Royals of Europe' de la Canadian Museum of History s-au întors în România

Bunurile culturale din patrimoniul național care au făcut parte din expoziția 'First Royals of Europe' s-au întors în țară, în siguranță, marți seară, anunță Muzeul Național de Istorie a României (MNIR). Transportul, atât pe teritoriul canadian, cât și în Europa, a fost efectuat de companii int

Cultura - Media 05-02-2025 13:26

'Patenta de desființare a iobăgiei' din 22 august 1785, expusă la MNU Alba Iulia

'Patenta de desființare a iobăgiei' în Transilvania dată de către împăratul Iosif al II-lea în urma răscoalei lui Horea, Cloșca și Crișan a fost expusă miercuri la Muzeul Național al Unirii (MNU) Alba Iulia. Potrivit tradiției, 'Exponatul lunii februarie' la MNU Alba Iulia este o piesă din patrimoniul instituției muzeale care