logo logo

Agerpres – Agenția Națională de Presă: Știri de actualitate cu informații de încredere pentru o societate bine informată.

Bucuresti

Piaţa Presei Libere nr. 1, sector 1

Telefon: +4 021.2076.110; +4 021.2076.105

[email protected]

Vremea a fost în acest an de partea vânzătorilor de mărţişoare; clienţii au făcut coadă la Muzeul Ţăranului

Imagine din galeria Agerpres

Vânzătorii de mărţişoare au avut parte de vreme mult mai însorită în Bucureşti decât anul trecut şi de clienţi mai numeroşi, s-au luptat în schimb cu vântul care le-a mai 'furat' din marfă şi chiar le-a dat peste cap câte un panou cu produse expuse.

La Muzeul Ţăranului, pe la ora prânzului, se făcuse o coadă de aproximativ 20-30 de persoane care aşteptau răbdătoare să cumpere bilet. În curtea instituţiei, dar şi în clădire au fost amenajate peste 250 de standuri, printre comercianţi numărându-se meşteri care purtau cu mândrie costume populare, oferind vizitatorilor mărţişoare tradiţionale, precum şi tineri artişti, care au investit multă creativitate în produsele lor.

 

Foto: (c) CRISTIAN NISTOR / AGERPRES FOTO


Un meşter popular a adus de la Hulub (Botoşani) mărţişoare sculptate în lemn de nuc, tei, dud, prun sau corcoduş, redând simboluri precum potcoava, trifoiul sau coşarul. Recunoaşte că a făcut şi câteva concesii, realizând mărţişoare cu reprezentări ale bufniţei, simbol al înţelepciunii, "pentru că se caută", iar pentru copii a pregătit ghiocei şi pisicuţe.


"Mai depăşim şi noi limitele astea stricte ale artei populare un picuţ. (...) Vânzarea este foarte bună, avem şi vreme asemenea. M-am rugat toată noaptea la Sf. Petru şi se pare că mi-a îndeplinit dorinţa. Asta în compensare cu ce am tras anul trecut. (...) Vin de 12 ani la Bucureşti şi mi se pare că lumea e mai interesată de mărţişoare pe fiecare an ce trece", a mărturisit el.

Ceva mai încolo, o tânără vinde "tăstişoare", adică "mărţişoare realizate de prietenul ei din taste de calculator. Ideea a pornit de la dorinţa de a recicla diverse componente: "În fiecare an are câte un model nou. (...) Copiii le cumpără pentru doamnele de Informatică. Le apreciază corporatiştii, în general, dar avem tot felul de clienţi, de toate vârstele".

 

Foto: (c) CRISTIAN NISTOR / AGERPRES FOTO


O tânără zâmbitoare care a ieşit din curtea muzeului cu o plasă cu 20 mărţişoare spune că sunt pentru prieteni din străinătate.

"Mărţişoarele sunt foarte variate, foarte multe şi la preţuri foarte bune. Şi mai ieftine, şi mai scumpe, dar sunt toate foarte drăguţe. Şi cred că sunt bine făcute. Nu mi se par kitsch-oase, nu sunt făcute din plastic. Prietenii mei se bucură foarte mult să le primească, e ceva special pentru ei şi le poartă", a spus ea.

O ofertă variată i-a întâmpinat pe cumpărători şi la Muzeul Satului, unde până pe 8 martie se desfăşoară Târgul "De Mărţişor, Târg ... cu tâlc".

 


Una dintre comerciante spune că în ultima vreme a mai crescut interesul bucureştenilor pentru produsele tradiţionale.

"Am cusut izvoade pe pânză de casă şi le-am aplicat pe lemn. Pe lângă aceste mărţişoare, am făcut şi mini-ii. Practic, în cinci centimetri de pânză, am cusut această ie, respectând canoanele vechi. Pe piept am pus râuri, pe mânecă râuri, altiţă. Sunt încheiate cu puricei, iar la gât avem brezărău. Şnururile de mărţişoare sunt făcute de mine. Pe lângă mărţişoare, am venit şi cu coliere de 8 Martie, pentru doamne. Sunt confecţionate prin tehnica frivolite, cea mai veche tehnică de confecţionat dantelă din lume. Era folosită pentru realizarea gulerelor mari, pe care le purtau reginele. Atunci se făceau cu suveica, eu le confecţionez cu acul", a explicat ea.

 

Foto: (c) CRISTIAN NISTOR / AGERPRES FOTO


Ioan Pop, din Bucureşti, oferă mărţişoare lucrate manual din lână netoarsă, modelată cu acul.

"Avem ghiocei, brânduşe, toporaşi, albăstrele, panseluţe, trandafiri şi flori de nu-mă-uita. Dar şi diverse animăluţe. Se lucrează foarte greu, mai ales cele în relief. Lucrăm cu un ac special, se numeşte ac de filtuit, totul e modelat cu acest ac. Avem şi cumpărători fideli, care vin frecvent şi iau produse de la noi", a spus el.

O doamnă a mărturisit că vine la Muzeul Satului pentru fiecare târg de meşteşugari, deoarece produsele "au o încărcătură care se transmite" beneficiarului. Ea a adăugat că îi plac produsele tradiţionale, dar care prezintă şi un element de noutate.

"Prefer să sprijin artizanii, decât marfa de import. Îmi place să cumpăr simboluri tradiţionale, coşarul, trifoiul. Astea care sunt inventate din desene animate, moderne, nu prea îmi plac", a adăugat un domn.

La Piaţa Unirii, înghesuială mare în jurul tarabelor cu mărţişoare în forme de costume populare, potcoave, ghiocei, coşari şi animăluţe.

Unul dintre comercianţi spune că deşi e mare înghesuială, mulţi clienţi se plimbă de la o tarabă la alta, până găsesc ceea ce îşi doresc. E mulţumit că în acest an vremea e bună şi sunt deschise şcolile, lucru care îi asigură o vânzare mai bună decât în 2018.

"Avem broşe din santal, care s-au vândut binişor, însă la un preţ foarte mic, neplătit la munca noastră. Ne bucurăm totuşi că munca noastră este admirată. Profitul nu e unul mare - cât să ne menţinem pe linia de plutire, însă astea sunt meşteşugurile pe care le-am învăţat din tată în fiu. Asta facem şi mergem mai departe cu ele", a afirmat el.

Un alt comerciant e nemulţumit că bucureştenii preferă să cumpere de la hipermarketuri.

"Nu am avut nicio vânzare bună. Sincer, nu ne scoatem investiţia. Poate doar banii de materiale. Dar muncă, ce am muncit din decembrie până acum... Vin în fiecare an, dar parcă anul trecut a fost o mişcare mai bună, financiar. Din ce în ce se degradează. Oamenii merg la magazinele mari, la hipermarketuri, unde la toate colţurile posibile găseşti mărţişoare", a spus el.

Mai multe târguri de mărţişor sunt deschise în aceste zile în muzeele din Capitală. AGERPRES/(A - autor: Irinela Vişan, editor: Florin Marin, imagine: Alfred Schupler, redactor video: Marilena Stănescu, grafician: Andrei Cârlan, editor online: Irina Giurgiu)

 

Citiţi şi:

 

SĂRBĂTORI ŞI TRADIŢII POPULARE: Mărţişorul, simbol al renaşterii naturii

 

 

Afisari: 28

Conținutul website-ului www.agerpres.ro este destinat exclusiv informării publice. Toate informaţiile publicate pe acest site de către AGERPRES sunt protejate de dispoziţiile legale incidente. Sunt interzise copierea, reproducerea, recompilarea, modificarea, precum şi orice modalitate de exploatare a conţinutului acestui website. Informaţiile transmise pe www.agerpres.ro pot fi preluate, în conformitate cu legislaţia aplicabilă, în limita a 500 de semne. Detalii în secţiunea Condiţii de utilizare. Dacă sunteţi interesaţi de preluarea ştirilor AGERPRES, vă rugăm să contactaţi Direcţia Marketing - [email protected].


Alte știri din categorie

Cultura - Media 03-04-2025 14:40

Recitaluri vocal-instrumentale, pe 12 și 13 aprilie, la Centrul de Cultură 'Palatele Brâncovenești'

Mai multe recitaluri vor avea loc, în zilele de 12 și 13 aprilie, la Centrul de Cultură 'Palatele Brâncovenești de la Porțile Bucureștiului'. * Sâmbătă, 12 aprilie, începând cu ora 15:00, va avea loc primul recital din cadrul Proiectului Opera2People, coordonat de soprana Angela Șindeli, informează centrul

Cultura - Media 03-04-2025 11:05

Centenarul Patriarhiei Române/ Expoziția 'Sfinți militari în reprezentări iconografice', vernisată pe 8 aprilie la Muzeul Militar

Expoziția ''Sfinți militari în reprezentări iconografice'' va fi vernisată pe 8 aprilie la Muzeul Militar Național 'Regele Ferdinand I', în contextul Centenarului Patriarhiei Române. Acest eveniment cultural, care are loc în apropierea sfintelor sărbători de Paști, reprezintă modalitatea prin care Muzeul Militar

Cultura - Media 03-04-2025 10:21

Buzău/Replică după incisivul de 1,2 metri al unui mamut, descoperit recent într-o ravenă, realizată de elevi

Elevii Liceului de Arte 'Margareta Sterian' Buzău lucrează la o replică 1 la 1 după incisivul de 1,2 metri al unui mamut lânos, contemporan cu primii oameni moderni, descoperit recent într-o ravenă din comuna Săpoca. Potrivit Muzeului Județean Buzău, fildeșul original provine de la o specie de mamut lânos din perioada Pleistocenului t

Cultura - Media 02-04-2025 22:06

Volumul 'România ca proiect' - lansat la Cărturești Verona; Borțun: Problema noastră - cum modernizăm România profundă

Editura Spandugino a lansat, miercuri seară, la Librăria Cărturești Verona, în prezența unui public deosebit de numeros, cartea profesorului Dumitru Borțun 'România ca proiect - Studii despre o țară care a fost, care este și care ar putea fi'. 'Ideea mi-a venit când am citit o carte apărută la editura facultății n

Cultura - Media 02-04-2025 19:51

Dolj: Prima ediție a Festivalului Național de Teatru ''Amza Pellea'', la Băilești, în perioada 7-13 aprilie

Prima ediție a Festivalului Național de Teatru ''Amza Pellea'' va avea loc, în perioada 7-13 aprilie, la Casa de Cultură din Băilești, care poartă numele marelui actor, de la nașterea căruia se împlinesc 94 de ani. În cadrul festivalului vor prezenta spectacole Teatrul Național ''I.L.Caragiale''

Cultura - Media 02-04-2025 18:34

CNA: România TV - amenzi cumulate de 40.000 de lei

Consiliul Național al Audiovizualului a sancționat cu amenzi în cuantum de 40.000 de lei postul România TV. Potrivit unui comunicat al CNA, transmis miercuri AGERPRES, întrunit în ședință publică, Consiliul a analizat rapoartele întocmite de Direcția Monitorizare ca urmare a sesizărilor primite și a decis

Cultura - Media 02-04-2025 17:42

Hunedoara: Expoziția ''Chipurile Mariei - regina tuturor românilor'', la muzeul din Deva

O expoziție itinerantă dedicată împlinirii a 150 de ani de la nașterea Reginei Maria va fi vernisată vineri, 4 aprilie, la Muzeul Civilizației Dacice și Romane (MCDR) Deva, publicul având posibilitatea să cunoască activitatea acesteia în cele mai diverse forme, de la cea de mamă, până la cele de diplomat și de artistă sensibilă.

Cultura - Media 02-04-2025 17:37

Academia Română - marchează vineri 159 de ani de la fondare; sesiune festivă urmată de Ziua porților deschise

Academia Română marchează, vineri, 159 de ani de la fondare, în cadrul unei sesiuni festive, desfășurată începând cu ora 10:00, evenimentul fiind urmat de Ziua porților deschise. Potrivit unui comunicat al Academiei Române, transmis miercuri AGERPRES, cu acest prilej aniversar, președintele Academiei Române,

Cultura - Media 02-04-2025 17:21

Bihor: Trupa ''Iosif Vulcan'' a Teatrului ''Regina Maria'' anunță premiera spectacolului ''Richard III'' de Shakespeare

Trupa ''Iosif Vulcan'' a Teatrului ''Regina Maria'' va prezenta sâmbătă, 5 aprilie, premiera spectacolului ''Richard III'', cu inserții din ''Henric VI'', de William Shakespeare, în traducerea lui Horia Gîrbea, versiunea scenică fiind realizată de Alexandra Felseghi și Andrei Măjeri.

Cultura - Media 02-04-2025 15:42

Sibiu: Două muzee închise după ce Muzeul Național Brukenthal a intrat în incapacitate de plată

Cel mai vechi muzeu din România, Muzeul Național Brukenthal, deschis în urmă cu 208 ani la Sibiu, a intrat în incapacitate de plată din cauza bugetului insuficient acordat de către Ministerul Culturii, mai mic în acest an față de cel din anul trecut, primul efect fiind faptul că două muzee mai mici, aparținând de acesta, Muzeul de Istori

Cultura - Media 02-04-2025 14:26

Ministerul Culturii a lansat Registrul lucrătorilor culturali profesioniști

Ministerul Culturii, prin Unitatea de Management a Proiectului, anunță lansarea, miercuri, a Registrului lucrătorilor culturali profesioniști (RegLCP). Potrivit unui comunicat al Ministerului Culturii transmis, miercuri, AGERPRES, această inițiativă reprezintă un pas important în implementarea Statutului lucrătorului cultural profesionis

Cultura - Media 02-04-2025 14:22

Cluj: Ediția din acest an a Festivalului de Film UrbanEye - dedicată binelui comun

Cea de-a patra ediție a Festivalului de Film UrbanEye începe miercuri, la Cluj-Napoca, în acest an tema evenimentului fiind dedicată binelui comun. ''Astăzi, 2 aprilie, debutează cea de-a patra ediție a Festivalului de Film UrbanEye la Cinema ARTA din Cluj. Timp de cinci zile, festivalul aduce în prim-plan relația din

Cultura - Media 02-04-2025 14:08

Prahova: Noi săpături arheologice vor fi demarate în zona în care a fost găsit în 1927 coiful de la Coțofenești

Noi săpături arheologice vor fi efectuate în județul Prahova în vara acestui an în zona în care a fost găsit coiful de la Coțofenești în urmă cu aproape 100 de de ani, specialiștii presupunând că în acel areal ar exista o cetate getică. ''În zonă nu au fost făcute săpături niciodată. Sing

Cultura - Media 02-04-2025 13:32

VIDEO REPORTAJ Arad: Leacuri dacice și demonstrații de farmacie străveche - noi atracții la muzeu

Leacurile dacice și plantele folosite de strămoși pentru diverse tratamente sunt prezentate într-o expoziție inedită la Muzeul de Științe ale Naturii din Arad, în următoarele luni, iar vizitatorii vor avea parte și de demonstrații privind practica farmaceutică din urmă cu mii de ani.  

Cultura - Media 02-04-2025 08:43

Buzău: Zeci de foste așezări umane, descoperite în lunca pârâului Călmățui, unde se ridică un parc eolian

Arheologii Muzeului Județean Buzău au descoperit pe o suprafață de aproximativ 3.000 de hectare, unde în prezent se ridică un parc de eoliene, 31 de așezări umane formate din foste locuințe în sistem paiantă, pe structură de lemn și îmboldite cu lut, datând din preistorie până în mileniul I după Hristos, și sute de artefacte.