Comunicat de presă - Ministerul Agriculturii și Dezvoltării Rurale
Sprijin pentru legumicultori: a fost aprobată schema de ajutor de minimis pentru perioada 2025-2027
Sprijin pentru legumicultori: a fost aprobată schema de ajutor de minimis pentru perioada 2025-2027
În Ședința de Guvern din 03 aprilie 2025 a fost adoptată Hotărârea privind aprobarea schemei 'Ajutor de minimis pentru aplicarea Programului de susținere a producției de legume cultivate în spații protejate', în perioada 2025 - 2027.
'Prin această măsură, ne dorim să stimulăm dezvoltarea exploatațiilor agricole, să consolidăm lanțul scurt de aprovizionare și să contribuim la creșterea competitivității fermierilor români. Ministerul Agriculturii rămâne un partener de încredere al agricultorilor, oferindu-le sprijin concret pentru a-și desfășura activitatea în condiții optime', a declarat ministrul agriculturii Florin-Ionuț BARBU.
Actul normativ vizează acordarea unui ajutor de minimis pentru aplicarea Programului de susținere a producției de legume cultivate în spații protejate pentru perioada 2025-2027, după cum urmează: tomate, ardei gras și/sau lung și/sau gogoșar și/sau iute, castraveți, vinete, varză, fasole păstăi, salată, spanac, ceapă verde.
Cuantumul ajutorului de minimis este de 1,5 euro/mp echivalentul a 1.500 euro/1.000 mp, pentru o suprafață cumulată de minimum 1.000 mp, cu respectarea cerințelor privind tipul de cultură și suprafețele aferente acestora.
Resursele financiare necesare aplicării schemei de ajutor de minimis prevăzute de prezenta hotărâre sunt în sumă de 342.400.000 lei pentru anul 2025, iar pentru anii 2026 și 2027, sumele necesare vor fi stabilite în funcție de fondurile bugetare alocate MADR.
Dacă se depășesc fondurile aprobate anual, suma cuvenită fiecărui beneficiar se reduce proporțional în vederea încadrării în bugetul alocat pentru fiecare an de aplicare a schemei.
Cererile se pot depune astfel:
- pentru anul 2025 - până la 30 mai inclusiv;
- pentru anii 2026 și 2027 - în perioada 2 februarie inclusiv - 15 aprilie, inclusiv.
Beneficiarii schemei de ajutor de minimis pot fi întreprinderile/întreprinderile unice care își desfășoară activitatea în domeniul producției primare de produse agricole, pentru susținerea producției de legume cultivate în spații protejate.
Verificările se realizează de către echipe mixte DAJ și APIA și vizează deplasarea în teren pentru verificarea existenței suprafețelor declarate și înființate, stabilirea suprafețelor cultivate cu fiecare cultură în fiecare spațiu protejat, după data depunerii cererii și până cel târziu la data de 30 septembrie a fiecărui an.
Recoltarea și valorificarea producției se realizează anual după data efectuării verificărilor în teren și până cel târziu la data de 15 octombrie inclusiv a anului în care se solicită sprijinul. Depunerea documentelor justificative și a registrului de tratamente se efectuează până la data de 24 octombrie inclusiv a anului în care solicită sprijinul.
Acordarea ajutorului reglementat de prezenta hotărâre va contribui la sporirea interesului producătorilor agricoli în dezvoltarea exploatațiilor agricole și satisfacerea dorinței consumatorilor de a achiziționa legume proaspete și de calitate, dezvoltându-se astfel lanțul scurt de aprovizionare.
Conținutul website-ului www.agerpres.ro este destinat exclusiv informării publice. Toate informaţiile publicate pe acest site de către AGERPRES sunt protejate de dispoziţiile legale incidente. Sunt interzise copierea, reproducerea, recompilarea, modificarea, precum şi orice modalitate de exploatare a conţinutului acestui website. Informaţiile transmise pe www.agerpres.ro pot fi preluate, în conformitate cu legislaţia aplicabilă, în limita a 500 de semne. Detalii în secţiunea Condiţii de utilizare. Dacă sunteţi interesaţi de preluarea ştirilor AGERPRES, vă rugăm să contactaţi Direcţia Marketing - [email protected].