logo logo

Agerpres – Agenția Națională de Presă: Știri de actualitate cu informații de încredere pentru o societate bine informată.

Bucuresti

Piaţa Presei Libere nr. 1, sector 1

Telefon: +4 021.2076.110; +4 021.2076.105

[email protected]

Comunicat de presă - Agenția pentru Dezvoltare Regională Centru

INVESTIȚII COMPLEXE DE 5,5 MILIOANE EURO PENTRU CULTURÃ ȘI DIVERTISMENT ÎN CARTIERUL CHERETEU DIN MICA ROMÃ

Agenția pentru Dezvoltare Regională Centru și Primăria Municipiului Blaj au semnat al doilea contract de finanțare, prin implementarea căruia zona lacului Chereteu din Blaj va fi complet transformată. Contractul are o valoare de peste 3,3 milioane de euro și este complementar cu primul contract, semnat în luna noiembrie 2024 și care are o valoare de peste 2 milioane de euro. Așadar valoarea totală a celor două contracte finanțate prin PR Centru este de aproape 5,5 milioane de euro.

Și cel de-al doilea contract 'Reconversia funcțională a Lacului Chereteu - R.U.' este finanțat prin Programului 'Regiunea Centru' 2021 - 2027, Prioritatea: 8. 'O regiune atractivă', Acțiunea: 8.1 - Dezvoltare urbană integrată prin regenerarea spațiilor publice, punerea în valoare a patrimoniului, infrastructurii culturale și a potențialului turistic din municipiile Regiunii Centru.

'Reconversia funcțională a zonei lacului Chereteu' este cel mai mare proiect de regenerare urbană semnat până acum de Municipiul Blaj. Proiectul propune ca obiective principale amenajarea zonei malurilor lacului Chereteu, dotarea acestora cu mobilier urban tip smart, accesibilizarea malurilor lacului Chereteu prin realizarea unui inel concentric în jurul lacului și construirea unei punți pietonale de sticlă, realizarea iluminatului ornamental al malurilor lacului și mai ales amenajarea unui complex multifuncțional cu rol educativ, formativ și cultural. Realizarea acestora vă conduce la creșterea calității vieții la Blaj, prin punerea în valoare a Lacului Chereteu, a noului cartier de locuințe și transformarea zonei într-un spațiu public urban nou de excepție', a declarat domnul Gheorghe Rotar, Primarul Municipiului Blaj.

În Strategia Integrată de Dezvoltare Urbană a municipiului Blaj au fost identificate o serie de probleme și necesități cu care se confruntă localitatea: nivelul insuficient de spații/ facilități pentru petrecerea timpului liber sau pentru angrenarea activităților de tineret; nivelul redus de informare și conștientizare al populației și al altor actori relevanți cu privire la impactul schimbărilor climatice, amenajarea deficitară a arealelor verzi din împrejurimile municipiului.

'Zona Lacului Chereteu este cel mai nou areal urban al municipiului Blaj, pentru care administrația publică locală dorește evitarea dezvoltării haotice și supraaglomerarea, păstrând cât mai mult din specificul natural, combinat cu amenajarea pentru funcțiuni urbane. De aceea, Primăria Blaj a propus și obținut două contracte de finanțare, complementare: primul contract, cel semnat la sfârșitul anului trecut, are ca obiect crearea unui parc tematic - senzorial, care să valorifice patrimoniul natural al lacului, iar prin contractul semnat acum se va accesibiliza zona, vor fi realizate dotări urbane, inclusiv rețea de iluminat public, amenajări peisagistice și, foarte important, va fi construit de la zero un centru cultural. Cele două contracte se completează reciproc, rezultatul final fiind o reconversie urbană complexă de care vor beneficia toți locuitorii Blajului, dar și turiștii. Este un foarte bun exemplu de folosire la maximum a oportunităților de finanțare oferite de Programul 'Regiunea Centru'', a declarat domnul Simion Crețu, director general ADR Centru.

Proiectul contribuie la îndeplinirea țintelor pentru anul 2030 prin îmbunătățirea mediului urban prin revitalizarea terenurilor insuficient valorificate prin refacerea esteticii; asigurarea accesului la facilitățile nou create pentru toate categoriile de persoane, reducerea efectelor pe care poluarea atmosferică le are asupra sănătății umane și a mediului prin acordarea unei atenții deosebite calității aerului; asigurarea accesului la condiții de locuire adecvate pentru toți cetățenii (prin creșterea facilităților pentru recreere) și protecția elementelor de peisaj din mediul urban.

În cadrul proiectului se vor derula și activități de conștientizare a populației cu privire la beneficiile aduse de proiect calității vieții locuitorilor și asupra imunizării la schimbările climatice precum, și activități de creștere/ dezvoltare a capacității administrative a beneficiarilor și de cooperare interregionale, transfrontaliere și transnaționale, inclusiv cu parteneri din statele care compun regiunea Dunării

Dacă doriți informații în timp real despre PR Centru și alte oportunități, puteți instala aplicația PRoCentru disponibilă pe Android sau iOS. Pe website-ul programului www.regiocentru.ro, în secțiunea implementare program sau comunicare, găsiți mai multe situații, informări, harta contractelor și listele de beneficiari.

Afisari: 57

Conținutul website-ului www.agerpres.ro este destinat exclusiv informării publice. Toate informaţiile publicate pe acest site de către AGERPRES sunt protejate de dispoziţiile legale incidente. Sunt interzise copierea, reproducerea, recompilarea, modificarea, precum şi orice modalitate de exploatare a conţinutului acestui website. Informaţiile transmise pe www.agerpres.ro pot fi preluate, în conformitate cu legislaţia aplicabilă, în limita a 500 de semne. Detalii în secţiunea Condiţii de utilizare. Dacă sunteţi interesaţi de preluarea ştirilor AGERPRES, vă rugăm să contactaţi Direcţia Marketing - [email protected].