logo logo

Agerpres – Agenția Națională de Presă: Știri de actualitate cu informații de încredere pentru o societate bine informată.

Bucuresti

Piaţa Presei Libere nr. 1, sector 1

Telefon: +4 021.2076.110; +4 021.2076.105

[email protected]

REPORTAJ Arad: Aluaturi tradiționale de Paști, frământate la muzeu de sute de copii

Image

Arome îmbietoare de aluat proaspăt distrag atenția de la artefactele antice din muzeul arădean, în aceste zile în care sute de copii sunt invitați să învețe cum se prepară pâinea și colacii de Paști după rețetele tradiționale, cu ingrediente simple, sub îndrumarea gospodinelor și brutarilor locali.

Complexul Muzeal Arad a deschis, luni, expoziția de etnografie 'Tradiții, Sărbători Pascale', care include ateliere în care copiii învață cum se fac pregătirile în Săptămâna Mare și cum se prepară aluaturile specifice acestei perioade.

Cu toate ingredientele la dispoziție, micii vizitatori s-au apucat de frământat deliciile pascale, transformând muzeul într-un spațiu în care istoria se împletește cu aromele din casa bunicilor. Cu mâinile pline de făină, au modelat pâini și colaci, pentru unii fiind o experiență unică, în timp ce alții și-au etalat priceperea dobândită cu ajutorul bunicii.


'Trebuie încercat la orice vârstă să faci pâine, eu acasă am mai făcut cu bunica gogoși, dar aici cu colegii este mult mai distractiv. Cu siguranță voi căuta acasă și alte rețete, să fac împreună cu mama prăjituri', a spus Daria de la Școala 'Sfântul Ierarh Nicolae' Arad, în timp ce împletea aluatul.

Și Sofia a frământat alături de bunica sa și se mândrește că poate da formă colacilor mai repede decât alți colegi. Priceperea sa a fost observată de Aurica Tira, o gospodină din satul Gurba, cea care îi îndrumă pe copii.

'Facem pâine așa cum se făcea înainte de sărbători, dar și cozonaci sau colăcei. Altfel e pâinea făcută acasă, cu ingredientele tradiționale, fără afânători sau chimicale, musafirii o apreciază mai mult. Avem aceeași rețetă simplă de sute de ani, pe care o știu și eu de la bunici, doar apă, drojdie, sare și făină. E emoționat să am aici atâția copii, suntem învățați doar noi în bucătărie, dar e plăcut să îi văd interesați', a mărturisit tanti Aurica.


Până vineri, sute de copii de la școli din Arad o vor cunoaște pe Aurica Tira, dar și pe brutarul Ciprian Ilonca, a cărui familie frământă pâinea de 50 de ani. El are o brutărie care asigură tot ce le este necesar copiilor pentru a învăța tainele preparării aluaturilor specifice sărbătorilor.

Între altele, micii vizitatori învață cum se fac prescurile (care au forma celor cinci sau șapte pâini lipite pentru a forma o cruce), paștile (pâinile rotunde) și paoșii (colaci cu împletituri din aluat deasupra).


'Apogeul pregătirilor pentru masa de praznic este atins în Săptămâna Mare, când sunt preparate aluaturile pentru masa familiei, se vopsesc ouăle, se sacrifică animalele. Când vorbim despre mesele sărbătorești din lumea satului, pâinea albă din făină de grâu era un aliment care acompania întotdeauna celelalte mâncăruri. În gândirea tradițională, pâinea concentrează o simbolistică în totalitate benefică: bucurie, rodnicie, belșug, fertilitate, puritate. Înscrise pe o axă comună, toate aceste semnificații explică prezența nelipsită a pâinii sau a colacilor în performarea secvențelor rituale, ceremoniale sau festive din cadrul sărbătorilor tradiționale. Indiferent că vorbim de pâinea zilnică sau de formele ei prezente la marile praznice, ingredientele folosite sunt aceleași: făină, apă, sare și drojdie', arată muzeograful Gabriel Hălmăgean.

În anii trecuți, muzeul arădean a organizat ateliere de încondeiat ouă și de pictat icoane pe sticlă, dar în acest an s-a dorit să le fie transmise copiilor și alte tradiții.

'Am încercat să creăm un interior de casă tradițională. Cel puțin 350 de copii s-au înscris deja la aceste ateliere și cu siguranță vor veni mult mai mulți. În principal, vom avea rețetele tradiționale, cum este pâinea de Paște. E important ca cei mici să cunoască cum se făceau în trecut aceste aluaturi, poate vor merge acasă și vor arăta mamei sau bunicii ce au învățat aici', a spus directorul adjunct al Complexului Muzeal Arad, Bogdan Blaga.


Expoziția este gândită pe două paliere, unul legat de inventarul casnic pentru panificație și celălalt legat de camera aranjată în care sunt primiți musafirii de Paști, 'soba frumoasă', cum i se spune în multe sate arădene.

'Aducem în actualitate obiceiurile bunicilor noștri și chiar dacă astăzi ne-am modernizat iar pâinea o face aparatura, e bine să nu uităm de unde am plecat. Mă bucură prezența acestor tineri care vor duce mai departe moștenirea pe care o avem din familiile noastre', a declarat președintele Consiliului Județean Arad, Iustin Cionca.

Expoziția de etnografie poate fi vizitată până vineri, la sediul din Palatul Cultural al muzeului județean, între orele 9:00 și 13:00. AGERPRES/(AS - redactor: Marian Buga, editor: George Onea, editor online: Irina Giurgiu)

Afisari: 879

Conținutul website-ului www.agerpres.ro este destinat exclusiv informării publice. Toate informaţiile publicate pe acest site de către AGERPRES sunt protejate de dispoziţiile legale incidente. Sunt interzise copierea, reproducerea, recompilarea, modificarea, precum şi orice modalitate de exploatare a conţinutului acestui website. Informaţiile transmise pe www.agerpres.ro pot fi preluate, în conformitate cu legislaţia aplicabilă, în limita a 500 de semne. Detalii în secţiunea Condiţii de utilizare. Dacă sunteţi interesaţi de preluarea ştirilor AGERPRES, vă rugăm să contactaţi Direcţia Marketing - [email protected].


Alte știri din categorie

Cultura - Media 09-05-2025 19:06

Radu Petrovici, managerul Teatrului Național de Operetă: Pentru anul viitor - un musical bazat pe albumul 'Cantafabule'

Managerul general al Teatrului Național de Operetă și Musical 'Ion Dacian', Radu Petrovici, a anunțat vineri premierele pentru stagiunea 2025 - 2026 și proiectul pe care-l va realiza cu Josef Kappl, opera rock după dublul album 'Cantafabule' al formației Phoenix. 'Vreau să încep în stagiunea 2025 - 2026 cu anunțurile cele mai im

Cultura - Media 09-05-2025 16:19

'Străzi deschise', pe Calea Victoriei: Mașini retro, magie și concert Irina Sârbu

Calea Victoriei devine pietonală sâmbătă și duminică, în contextul evenimentului 'Străzi deschise', care propune vizitatorilor spectacole de magie și animație, ateliere de origami, mașini de colecție și un concert Irina Sârbu. Sâmbătă, de la ora 14:00, publicul este invitat la expoziția 'Fabricat în România',

Cultura - Media 09-05-2025 16:05

CNA: 43 de eliminări de materiale cu conținut ilegal de pe platformele TikTok, Facebook, YouTube și Instagram

Consiliul Național al Audiovizualului a decis să transmită, în perioada 28 aprilie - 9 mai, 43 de ordine de eliminare a unor materiale cu conținut ilegal de pe platformele TikTok, Facebook, YouTube și Instagram. ''Consiliul Național al Audiovizualului - CNA, având calitatea de unică autoritate de reglementare a conținutului audiovizual, inc

Cultura - Media 09-05-2025 15:11

VIDEO Iași: Arhitectul Palatului Culturii, readus la viață cu ajutorul tehnologiei și IA, întâmpină vizitatorii și răspunde la întrebări

Arhitectul Palatului Culturii din Iași, Ioan D. Berindey, a fost readus la viață prin intermediul holografiei și inteligenței artificiale și întâmpină, începând de vineri, vizitatorii edificiului cultural, răspunde la întrebări și chiar poate recita poezii dacă este solicitat. Vizitatorii Palatului Culturii au ocazia unică î

Cultura - Media 09-05-2025 14:25

'Iona' de Marin Sorescu, cu Kuranosuke Sasaki, în regia lui Silviu Purcărete, la Teatrul Odeon, pe 30 și 31 mai

Spectacolul 'Iona' de Marin Sorescu, cu traducere literară din limba română în limba japoneză semnată de Mayo Nishiike și Florin Grancea, în regia lui Silviu Purcărete, va fi prezentat pe 30 și 31 mai, la Sala Majestic a Teatrului Odeon. Potrivit unui comunicat transmis, vineri, AGERPRES, spectacolul este o coproducție Teatrul Naționa

Cultura - Media 09-05-2025 12:32

Bihor: Expozița 'Între șic și kitsch. Despre decorarea casei în comunism', din 16 mai la Oradea

Aproape o sută de bibelouri și obiecte din sticlă folosite pentru 'înfrumusețarea' interioară a caselor în perioada comunistă vor face obiectul expoziției temporare 'Între șic și kitsch. Despre decorarea casei în comunism', ce va fi vernisată pe 16 mai în Muzeul Orașului Oradea. Cei doi curatori -

Cultura - Media 09-05-2025 12:03

Călin Pop a lansat single-ul 'Locul retras'

Călin Pop, solistul și chitaristul grupului Celelalte Cuvinte, a lansat un nou single, intitulat 'Locul retras'. ''Locul retras' este un cântec care are povestea mea, a celor din jurul meu, a celor ca și mine. Cei care suntem învățați cu valoarea, frumosul și firescul, demnitatea, onestitatea și onoarea. Cei ce-

Cultura - Media 09-05-2025 08:33

'Pop Simfonic' - vineri, la Arenele Romane din Capitală

Paula Seling, Misha Miller, Holy Molly și Pasha Parfeni concertează în cadrul show-ului 'Pop Simfonic', vineri, de la ora 20:00, la Arenele Romane din București. Pe scena bucureșteană vor mai urca Mihail, Cătălin Josan și Ana Cernicova alături de Orchestra Națională de Tineret a Moldovei și 50 de muzicieni de peste Prut și Rom&ac

Culte 08-05-2025 22:07

Patriarhul Daniel - mesaj pentru Papa Leon: Suntem pe deplin convinși că veți continua să promovați dialogul

Patriarhul Bisericii Ortodoxe Române, Daniel, a transmis, joi, un mesaj de felicitare Sanctității Sale Papa Leon al XIV-lea, în care își exprimă deplina convingere că noul Suveran Pontif va continua să promoveze 'spiritul dialogului, al păcii și al cooperării între Biserica Romano-Catolică și Biserica Ortodoxă'.

Cultura - Media 08-05-2025 21:49

VIDEO Documentarul 'O neașteptată întrezărire a unor lucruri mai profunde' a deschis Festivalul Filmului European

Documentarul 'O neașteptată întrezărire a unor lucruri mai profunde', regia Mark Cousins, peliculă câștigătoare a celei mai recente ediții a Festivalului de film de la Karlovy Vary, a deschis, joi seară, la Cinema Luceafărul, cea de-a XXIX-a ediție a Festivalului Filmului European. 'Avem o ediție record cu multe î

Culte 08-05-2025 19:09

PF Daniel: Aniversarea Centenarului Mitropoliei Basarabiei - ocazie de evidențiere a importanței demnității și unității de neam, limbă și credință

Aniversarea Centenarului Mitropoliei Basarabiei constituie o zi de recunoștință pentru toți cei care au susținut și au adus contribuția lor la înființarea acesteia și o ocazie de evidențiere a importanței demnității și unității de neam, limbă și credință între românii aflați de o parte și de alta a Prutului, transmite Patriarhul Bisericii Ortodoxe R

Culte 08-05-2025 16:47

BOR: Problemele de disciplină canonică se rezolvă prin cerere de apel sau de recurs la instanțele bisericești superioare

Problemele de disciplină canonică în Biserica Ortodoxă Română și aplicarea de către Consistoriile Eparhiale a unor sancțiuni disciplinare se rezolvă nu prin mesaje video publice, ci prin cerere scrisă de apel sau de recurs depusă la instanțele de judecată bisericești superioare, precizează Patriarhia Română, joi, în legătură cu cazul caterisir

Cultura - Media 08-05-2025 16:00

VIDEO Harghita: Studenți și profesori de la universități de artă din țară și străinătate, la Festivalul Unscene de la Miercurea-Ciuc

Studenți și profesori de la universități de artă din România, dar și din Ungaria și Serbia, participă în perioada 9-15 mai la a cincea ediție a Festivalului Unscene din Miercurea-Ciuc, organizat de Teatrul Municipal 'Csíki Játékszín', în cadrul căruia vor fi prezentate zeci de spectacole, completate cu concerte și

Cultura - Media 08-05-2025 14:59

Timiș: 'Sarmale și serotonină', volum lansat de antropologul cultural Camelia Burghele

O întrebare care stă pe buzele tuturor, de ce iubim sarmalele, își poate afla răspunsul joi, de la ora 18:00, la librăria Cărturești din Piața Victoriei din Timișoara unde are loc lansarea cărții inedite, despre 'Sarmale și serotonină', apărută la Editura Gastroart și scrisă de etnolog și antropolog cultural al Muzeului Satului Bănățean, Camelia B

Cultura - Media 08-05-2025 14:32

Laborator artistic la Romanian Creative Week: zeci de filme-cult și concerte neconvenționale la Iași

Romanian Creative Week (RCW), cel mai amplu eveniment dedicat industriilor creative din Uniunea Europeană, propune publicului din Iași, în perioada 14 - 25 mai, filmul de autor, muzica emergentă și reflecția critică asupra culturii contemporane într-un program divers, dedicat tuturor celor care trăiesc prin și pentru creativitate. 'Publicul est