logo logo

Agerpres – Agenția Națională de Presă: Știri de actualitate cu informații de încredere pentru o societate bine informată.

Bucuresti

Piaţa Presei Libere nr. 1, sector 1

Telefon: +4 021.2076.110; +4 021.2076.105

[email protected]

Buzău: Fenomenul căutătorilor de comori - peste 450 de detectoare de metale înregistrate legal și recompense pentru descoperiri

Image

Peste 61.000 de lei au fost acordați de către Consiliul Județean (CJ) Buzău cu titlu de recompensă unor persoane care au descoperit în anul 2024 bunuri arheologice, în jur de 450 de detectoare de metale fiind înregistrate legal de căutătorii de comori.


Foto: Ciprian Ionut Chiriac


 

Sumele încasae de către posesorii detectoarelor de metale în anul anterior s-au încadrat între 150 și 5.300 de lei în funcție de valoarea și cantitatea obiectelor descoperite întâmplător pe raza unor comune precum Grebănu, Pârscov, Podgoria, Vernești, Țintești, Scorțoasa, Beceni, Ulmeni, Merei, Săhăteni, Topliceni sau Chiojdu.

 

Foto: Florin Zafiu/AGERPRES


 

'Muzeul Județean Buzău a informat despre mai multe descoperiri arheologice pe teritoriul județului Buzău, de către mai multe persoane fizice autorizate conform Ordonanței Guvernului nr. 43/2000 privind protecția patrimoniului arheologic și declararea unor situri arheologice ca zone de interes național. Este vorba despre diverse obiecte (monede, obiecte, fragmente ceramice, unelte, etc.), aflate în diferite stadii de conservare. Obiectele arheologice descoperite au fost evaluate de către Muzeul Județean Buzău la valoarea totală de 35.980 de lei, acestea fiind predate în condițiile legii, în patrimoniul instituției județene de cultură. Persoanele fizice care au descoperit acest tezaur au dreptul de a solicita, conform legii, o recompensă financiară reprezentând 30% din valoarea bunurilor, calculată la momentul acordării recompensei', prevede o hotărâre a CJ Buzău din luna martie a anului 2024.

 

Foto: Ciprian Ionut Chiriac


 

Hotărâri similare au fost aprobate în luna mai, pentru suma de 16.475 de lei, 1.470 de lei în luna iulie și 7.300 de lei în luna noiembrie a aceluiași an. Printre persoanele care au reușit de-a lungul timpului să descopere obiecte arheologice deosebit de importante se numără și Ionuț Ciprian Chiriac, un fost căutător de chihlimbar care a descoperit pasiunea de a căuta bunuri arheologice, după ce medicul i-a recomandat să facă cât mai multe plimbări în mijlocul naturii. Cele mai multe dintre descoperirile sale în anul anterior au fost înregistrate pe raza localităților Nehoiu, Siriu și Gura Teghii.

 

'Până în anul 2018 căutam chihlimbar, o pasiune moștenită de la bunicul meu, în iunie 2018 am trecut printr-o operație de hernie de disc, după operație medicul mi-a recomandat să merg mult pe jos observând că sunt din zona montană a județului Buzău, din comuna Colți. Mi-am achiziționat un detector de metale în anul 2021 și am început, zona fiind plină de istorie. Printre cele mai importante descoperiri se numără un ac de cusut piei de animale de vreo 4.000 de ani, găsit în Munții Siriu, folosit pentru confecționarea îmbrăcăminții în Epoca Bronzului. Am mai găsit un ciocan cu toc tot din Epoca Bronzului, în pădurile din Gura Teghii, un cuțit de bronz, o daltă de bronz, o suliță, un ciocan, predate potrivit legii. Este istoria care trebuie păstrată. O fac din plăcere, pentru sănătate. Pericole sunt, în zona de munte, în special urșii, dar îi evităm. Nu este un hobby costisitor, este vorba de achiziția detectorului și procedura de autorizare. Interesul meu și dorința este ca prin tot ceea ce găsim să contribuim la promovarea istoriei acestor meleaguri. În zona de munte a Buzăului unde îmi desfășor activitatea, de la Nehoiu în sus, sunt foarte puține situri arheologice', a declarat, pentru AGERPRES, Ciprian Ionuț Chiriac, căutător de metale.


Potrivit specialiștilor, aportul adus de către pasionații care au descoperit bunuri arheologice, epigrafice, numismatice, paleontologice sau geopolitice, găsite în cadrul unor cercetări sistematice, precum și cele găsite întâmplător prin lucrări de orice natură, aduc un aport important pentru colecțiile muzeale. Totodată, este necesar ca descoperirile să fie însoțite de informații cât mai precise atunci când sunt predate autorităților, iar locurile din care a fost extrase să nu fie deteriorate.

 

Foto: Ciprian Ionut Chiriac


 

'Dacă această activitate se face în condițiile legii, poate fi văzută în dublă perspectivă de către muzee. Este vorba despre acei specialiști care identifică o oportunitate în a publica piese de valoare care pot aduce un plus în domeniul academic, științific și expozițional, pe de altă parte, vorbim despre altă categorie de specialiști care reclamă decontextualizarea unor astfel de descoperiri, că nu sunt realizate după metodele și mijloacele științifice pe care noi le folosim în săpăturile sistematice. Din punct de vedere administrativ, astfel de piese intră în procedură de conservare, restaurare și valorificare în cadrul muzeului. Sunt foarte multe astfel de descoperiri, tezaure monetare, spre exemplu, care vin fără o pregătire prealabilă și pot bloca toată activitatea laboratorului de restaurare, mai ales în contextul în care vorbim de termene limită în care muzeul trebuie să stabilească valoarea acestor obiecte și să se acorde acea recompensă. Inclusiv noi am valorificat muzeal astfel de obiecte provenite din descoperiri, aduc un beneficiu cantitativ și de expunere muzeală, dar cu rezerva că decontextualizarea tezaurelor, depozitelor afectează informația de interes științific și istoric, mai ales că muzeele nu au mereu capacitatea de a verifica locurile declarate ca fiind locurile descoperirii, chiar dacă sunt specificate coordonatele de către căutători', a precizat, pentru AGERPRES, directorul Muzeului Județean Buzău, Daniel Costache.

Detectoarele de metale pot fi deținute și utilizate doar în baza unei autorizații eliberate de Poliție, în caz contrar posesorul fiind pasibil de amenzi de până la 7.500 de lei.


Foto: Ciprian Ionut Chiriac


 

'La nivelul unității noastre, a fost autorizată deținerea a 452 de detectoare de metale. Deținerea unui detector de metale fară autorizația emisă de unitatea de poliție constituie contravenție, conform art.28 alin.l, lit.g din O.G.43/2000 privind protecția patrimoniului arheologic și declararea unor situri arheologice ca zone de interes național, cu amendă de la 2.500 de lei la 7.500 de lei și sancțiunea complementară a confiscării detectorului. În cursul anului 2024 nu au fost aplicate sancțiuni contravenționale pentru această abatere', a transmis, pentru AGERPRES, Inspectoratul de Poliție Județean Buzău.

Persoanele care descoperă întâmplător bunuri arheologice sunt obligate să le predea în 72 de ore din momentul în care le găsesc primarului comunei în a cărui rază a fost făcută descoperirea. Ulterior, primarul este obligat, la rândul său, să informeze serviciul public deconcentrat al Ministerului Culturii în 72 de ore și să le predea direcției județene pentru cultură într-un termen de cel mult 10 zile.

 

Foto: Ciprian Ionut Chiriac


 

Direcția de Cultură Județeană decide asupra instituției căreia i se vor transmite în administrare bunurile descoperite, evaluarea bunurilor se stabilește de experți acreditați, iar autorul descoperirii are dreptul la o recompensă bănească de 30% din valoarea acesteia, calculată la momentul acordării. AGERPRES/(A, AS - redactor: Florin Zafiu, editor: Irina Poenaru, editor online: Anda Badea)

Afisari: 776

Conținutul website-ului www.agerpres.ro este destinat exclusiv informării publice. Toate informaţiile publicate pe acest site de către AGERPRES sunt protejate de dispoziţiile legale incidente. Sunt interzise copierea, reproducerea, recompilarea, modificarea, precum şi orice modalitate de exploatare a conţinutului acestui website. Informaţiile transmise pe www.agerpres.ro pot fi preluate, în conformitate cu legislaţia aplicabilă, în limita a 500 de semne. Detalii în secţiunea Condiţii de utilizare. Dacă sunteţi interesaţi de preluarea ştirilor AGERPRES, vă rugăm să contactaţi Direcţia Marketing - [email protected].


Alte știri din categorie

Culte 16-04-2025 12:21

Cardinalul Lucian: Să ne trăim viața cu inimi luminate, cu minți limpezi, cu suflete bune, cu vieți înnoite

Cardinalul Lucian, Arhiepiscop major al Bisericii Române Unite cu Roma, Greco-Catolică, adresează, în Scrisoarea Pastorală la Sărbătoarea Învierii Domnului 2025, un îndemn la a trăi viața 'cu inimi luminate, cu minți limpezi, cu suflete bune, cu vieți înnoite'. 'Nu putem să rostim 'Cristos a î

Cultura - Media 16-04-2025 11:08

Instituțiile muzeale din cadrul Muzeului Municipiului București vor fi închise de Paști

Unitățile muzeale din cadrul Muzeului Municipiului București (MMB) vor fi închise de Paști, conform unui anunț făcut miercuri. Potrivit paginii de Facebook a MMB, cu prilejul Sărbătorilor Pascale, Palatul Suțu, Muzeul 'Theodor Aman', Casa 'Filipescu-Cesianu', Muzeul 'George Severeanu', Muzeul 'Victor Babeș'

Cultura - Media 16-04-2025 11:06

Muzeul Național de Artă al României - închis de Paști

Muzeul Național de Artă al României și instituțiile muzeale satelit - Muzeul Zambaccian și Muzeul Theodor Pallady - vor fi închise de Paști. Potrivit site-ului MNAR, programul în perioada Sărbătorilor Pascale este următorul: * Sediul central și muzeele-satelit: închise în zilele de 18, 19 și 20 apri

Cultura - Media 16-04-2025 09:25

Sfânta Lumină - adusă, sâmbătă seara, de la Ierusalim; tradiția inaugurată de Patriarhul Daniel continuă în Anul Centenar

Sfânta Lumină va fi adusă de la Ierusalim, sâmbătă seara, de superiorul Așezămintelor Patriarhiei Române la Locurile Sfinte, părintele arhimandrit Teofil Anăstăsoaie, și va fi oferită delegaților eparhiilor prezenți la Aeroportul Internațional 'Henri Coandă'. Ulterior, prin intermediul protopopiatelor, centrele eparhi

Cultura - Media 15-04-2025 19:53

Concert tribut Gabriel Cotabiță, pe 28 aprilie, la TNB

Un concert tribut pentru Gabriel Cotabiță, unul dintre cei mai populari artiști ai României din ultimii 40 de ani, va avea loc pe 28 aprilie, de la ora 19:30, la Sala 'Ion Caramitru' a Teatrului Național 'I.L. Caragiale' din Capitală. 'Concertul va fi numai cu melodiile cântate de Gabi, melodii ajunse în s

Cultura - Media 15-04-2025 19:40

CNA a luat noi decizii privind mesajele cu conținut ilegal de pe rețelele de socializare

Consiliul Național al Audiovizualului (CNA) a emis o serie de decizii față de materialele audiovizuale cu conținut ilegal identificate pe rețelele de socializare. Potrivit unui comunicat al CNA transmis, marți, AGERPRES, întrunit în ședință, Consiliul a analizat rapoartele întocmite de Direcția Monitorizare ca urmare a autose

Culte 15-04-2025 19:33

Arhiepiscopul Aurel Percă, în Pastorala de Paști: Ca popor pascal, să ne rugăm pentru darul păcii, al Domnului înviat

Arhiepiscopul-mitropolit romano-catolic de București, Aurel Percă, salută, în Scrisoarea pastorală pentru Solemnitatea Învierii Domnului, sărbătorirea Paștelui de către toți creștinii, aparținând diferitelor confesiuni, și îndeamnă la rugăciunea pentru pace în țară, în lume și în inimile credincioșilor.

Cultura - Media 15-04-2025 18:53

Tulcea: Expoziția multimedia 'Corp comun. Vol. 2', la Muzeul de artă

Muzeul de artă din orașul Tulcea găzduiește, începând de marți, expoziția 'Corp comun. Vol. 2', semnată de artiștii Magdalena și Bogdan Pelmuș, o continuare a evenimentului derulat în primăvara anului trecut în București, care cuprinde atât desene, cât și lucrări textile, video, realizate în lemn, plastic și metal.

Cultura - Media 15-04-2025 17:31

CNA: Niciun partid nu folosește timpii de antenă în favoarea altui candidat decât cel înregistrat inițial

Niciun partid nu poate folosi timpii de antenă în favoarea unui alt candidat decât cel înregistrat inițial, afirmă CNA, care citează decizia BEC potrivit căreia 'atât timp cât partidul USR are un candidat care participă în competiția electorală, în primul tur de scrutin, această formațiune politică nu poate face campanie

Cultura - Media 15-04-2025 14:56

Hunedoara: Fresce importante din Castelul Corvinilor, restaurate în Sala Dietei

Mai multe fresce importante din Castelul Corvinilor sunt restaurate, în această perioadă, de specialiști atestați, în cadrul unui proiect de conservare și punere în valoare a acestui monument istoric, finanțat din fonduri europene, în plan fiind cuprinsă și restaurarea frescei exterioare a Turnului Buzdugan. 'De c&a

Cultura - Media 15-04-2025 11:47

A paisprezecea brățară dacică recuperată va fi prezentată la Muzeul Național de Istorie a României

Muzeul Național de Istorie a României (MNIR) anunță că va organiza o conferință de presă, miercuri, cu ocazia recuperării celei de-a paisprezecea brățări dacice de aur descoperite ilegal în cadrul activităților de braconaj întreprinse în zona siturilor din patrimoniul UNESCO din zona Munților Orăștiei. 'Muzeul Național de Istorie a

Cultura - Media 15-04-2025 09:49

Spectacolul 'Cerere în căsătorie' al Teatrului 'Stela Popescu' - premieră pe 25 și 26 aprilie, la 'Excelsior'

Spectacolul 'Cerere în căsătorie', producție a Teatrului 'Stela Popescu', în regia lui Alexandru Grecu, va fi prezentat în premieră, pe 25 și 26 aprilie, la Sala 'Ion Lucian' a Teatrului Excelsior din Capitală. Potrivit unui comunicat al Teatrului 'Stela Popescu' transmis, marți, AGERPRES, spectacolul îmb

Cultura - Media 14-04-2025 20:26

Vâlcea: Studiu despre mormântul celtic din Zătreni, publicat în revista Institutului de Arheologie din Serbia

Una dintre cele mai importante descoperiri arheologice din Vâlcea din ultimii ani - mormântul celtic de la Zătreni - primește recunoaștere internațională, un amplu studiu despre cercetarea care s-a desfășurat în zonă și care relansează în dezbatere relațiile complexe dintre celți și comunitățile indigene getice pe teritoriul Olteniei fiind pub

Cultura - Media 14-04-2025 19:30

Argeș: Cetatea lui Vlad Țepeș de la Poenari, redeschisă publicului după ample lucrări de conservare și restaurare (GALERIE FOTO)

Cetatea lui Vlad Țepeș de la Poenari a fost redeschisă pentru vizitare, luni, după ample lucrări de conservare și restaurare. Foto: (c) Consiliul Județean (CJ) Argeș Cetatea, aflată pe teritoriul administrativ al comunei

Cultura - Media 14-04-2025 15:32

Sălaj: Ansamblu de sculpturi monumentale, în curtea Casei Memoriale ''Iuliu Maniu'' din Bădăcin

O instalație impresionantă de artă contemporană, alcătuită din șase sculpturi monumentale, cu o înălțime de 3,5 metri, realizate de reputatul artist Cătălin Bădărău, a fost amplasată, recent, în curtea Casei Memoriale ''Iuliu Maniu'' din Bădăcin.