Buzău: Fenomenul căutătorilor de comori - peste 450 de detectoare de metale înregistrate legal și recompense pentru descoperiri

Peste 61.000 de lei au fost acordați de către Consiliul Județean (CJ) Buzău cu titlu de recompensă unor persoane care au descoperit în anul 2024 bunuri arheologice, în jur de 450 de detectoare de metale fiind înregistrate legal de căutătorii de comori.
Foto: Ciprian Ionut Chiriac
Sumele încasae de către posesorii detectoarelor de metale în anul anterior s-au încadrat între 150 și 5.300 de lei în funcție de valoarea și cantitatea obiectelor descoperite întâmplător pe raza unor comune precum Grebănu, Pârscov, Podgoria, Vernești, Țintești, Scorțoasa, Beceni, Ulmeni, Merei, Săhăteni, Topliceni sau Chiojdu.
Foto: Florin Zafiu/AGERPRES
'Muzeul Județean Buzău a informat despre mai multe descoperiri arheologice pe teritoriul județului Buzău, de către mai multe persoane fizice autorizate conform Ordonanței Guvernului nr. 43/2000 privind protecția patrimoniului arheologic și declararea unor situri arheologice ca zone de interes național. Este vorba despre diverse obiecte (monede, obiecte, fragmente ceramice, unelte, etc.), aflate în diferite stadii de conservare. Obiectele arheologice descoperite au fost evaluate de către Muzeul Județean Buzău la valoarea totală de 35.980 de lei, acestea fiind predate în condițiile legii, în patrimoniul instituției județene de cultură. Persoanele fizice care au descoperit acest tezaur au dreptul de a solicita, conform legii, o recompensă financiară reprezentând 30% din valoarea bunurilor, calculată la momentul acordării recompensei', prevede o hotărâre a CJ Buzău din luna martie a anului 2024.
Foto: Ciprian Ionut Chiriac
Hotărâri similare au fost aprobate în luna mai, pentru suma de 16.475 de lei, 1.470 de lei în luna iulie și 7.300 de lei în luna noiembrie a aceluiași an. Printre persoanele care au reușit de-a lungul timpului să descopere obiecte arheologice deosebit de importante se numără și Ionuț Ciprian Chiriac, un fost căutător de chihlimbar care a descoperit pasiunea de a căuta bunuri arheologice, după ce medicul i-a recomandat să facă cât mai multe plimbări în mijlocul naturii. Cele mai multe dintre descoperirile sale în anul anterior au fost înregistrate pe raza localităților Nehoiu, Siriu și Gura Teghii.
'Până în anul 2018 căutam chihlimbar, o pasiune moștenită de la bunicul meu, în iunie 2018 am trecut printr-o operație de hernie de disc, după operație medicul mi-a recomandat să merg mult pe jos observând că sunt din zona montană a județului Buzău, din comuna Colți. Mi-am achiziționat un detector de metale în anul 2021 și am început, zona fiind plină de istorie. Printre cele mai importante descoperiri se numără un ac de cusut piei de animale de vreo 4.000 de ani, găsit în Munții Siriu, folosit pentru confecționarea îmbrăcăminții în Epoca Bronzului. Am mai găsit un ciocan cu toc tot din Epoca Bronzului, în pădurile din Gura Teghii, un cuțit de bronz, o daltă de bronz, o suliță, un ciocan, predate potrivit legii. Este istoria care trebuie păstrată. O fac din plăcere, pentru sănătate. Pericole sunt, în zona de munte, în special urșii, dar îi evităm. Nu este un hobby costisitor, este vorba de achiziția detectorului și procedura de autorizare. Interesul meu și dorința este ca prin tot ceea ce găsim să contribuim la promovarea istoriei acestor meleaguri. În zona de munte a Buzăului unde îmi desfășor activitatea, de la Nehoiu în sus, sunt foarte puține situri arheologice', a declarat, pentru AGERPRES, Ciprian Ionuț Chiriac, căutător de metale.
Potrivit specialiștilor, aportul adus de către pasionații care au descoperit bunuri arheologice, epigrafice, numismatice, paleontologice sau geopolitice, găsite în cadrul unor cercetări sistematice, precum și cele găsite întâmplător prin lucrări de orice natură, aduc un aport important pentru colecțiile muzeale. Totodată, este necesar ca descoperirile să fie însoțite de informații cât mai precise atunci când sunt predate autorităților, iar locurile din care a fost extrase să nu fie deteriorate.
Foto: Ciprian Ionut Chiriac
'Dacă această activitate se face în condițiile legii, poate fi văzută în dublă perspectivă de către muzee. Este vorba despre acei specialiști care identifică o oportunitate în a publica piese de valoare care pot aduce un plus în domeniul academic, științific și expozițional, pe de altă parte, vorbim despre altă categorie de specialiști care reclamă decontextualizarea unor astfel de descoperiri, că nu sunt realizate după metodele și mijloacele științifice pe care noi le folosim în săpăturile sistematice. Din punct de vedere administrativ, astfel de piese intră în procedură de conservare, restaurare și valorificare în cadrul muzeului. Sunt foarte multe astfel de descoperiri, tezaure monetare, spre exemplu, care vin fără o pregătire prealabilă și pot bloca toată activitatea laboratorului de restaurare, mai ales în contextul în care vorbim de termene limită în care muzeul trebuie să stabilească valoarea acestor obiecte și să se acorde acea recompensă. Inclusiv noi am valorificat muzeal astfel de obiecte provenite din descoperiri, aduc un beneficiu cantitativ și de expunere muzeală, dar cu rezerva că decontextualizarea tezaurelor, depozitelor afectează informația de interes științific și istoric, mai ales că muzeele nu au mereu capacitatea de a verifica locurile declarate ca fiind locurile descoperirii, chiar dacă sunt specificate coordonatele de către căutători', a precizat, pentru AGERPRES, directorul Muzeului Județean Buzău, Daniel Costache.
Detectoarele de metale pot fi deținute și utilizate doar în baza unei autorizații eliberate de Poliție, în caz contrar posesorul fiind pasibil de amenzi de până la 7.500 de lei.
Foto: Ciprian Ionut Chiriac
'La nivelul unității noastre, a fost autorizată deținerea a 452 de detectoare de metale. Deținerea unui detector de metale fară autorizația emisă de unitatea de poliție constituie contravenție, conform art.28 alin.l, lit.g din O.G.43/2000 privind protecția patrimoniului arheologic și declararea unor situri arheologice ca zone de interes național, cu amendă de la 2.500 de lei la 7.500 de lei și sancțiunea complementară a confiscării detectorului. În cursul anului 2024 nu au fost aplicate sancțiuni contravenționale pentru această abatere', a transmis, pentru AGERPRES, Inspectoratul de Poliție Județean Buzău.
Persoanele care descoperă întâmplător bunuri arheologice sunt obligate să le predea în 72 de ore din momentul în care le găsesc primarului comunei în a cărui rază a fost făcută descoperirea. Ulterior, primarul este obligat, la rândul său, să informeze serviciul public deconcentrat al Ministerului Culturii în 72 de ore și să le predea direcției județene pentru cultură într-un termen de cel mult 10 zile.
Foto: Ciprian Ionut Chiriac
Direcția de Cultură Județeană decide asupra instituției căreia i se vor transmite în administrare bunurile descoperite, evaluarea bunurilor se stabilește de experți acreditați, iar autorul descoperirii are dreptul la o recompensă bănească de 30% din valoarea acesteia, calculată la momentul acordării. AGERPRES/(A, AS - redactor: Florin Zafiu, editor: Irina Poenaru, editor online: Anda Badea)
Conținutul website-ului www.agerpres.ro este destinat exclusiv informării publice. Toate informaţiile publicate pe acest site de către AGERPRES sunt protejate de dispoziţiile legale incidente. Sunt interzise copierea, reproducerea, recompilarea, modificarea, precum şi orice modalitate de exploatare a conţinutului acestui website. Informaţiile transmise pe www.agerpres.ro pot fi preluate, în conformitate cu legislaţia aplicabilă, în limita a 500 de semne. Detalii în secţiunea Condiţii de utilizare. Dacă sunteţi interesaţi de preluarea ştirilor AGERPRES, vă rugăm să contactaţi Direcţia Marketing - [email protected].
Alte știri din categorie
Patriarhul Daniel - mesaj pentru Papa Leon: Suntem pe deplin convinși că veți continua să promovați dialogul
Patriarhul Bisericii Ortodoxe Române, Daniel, a transmis, joi, un mesaj de felicitare Sanctității Sale Papa Leon al XIV-lea, în care își exprimă deplina convingere că noul Suveran Pontif va continua să promoveze 'spiritul dialogului, al păcii și al cooperării între Biserica Romano-Catolică și Biserica Ortodoxă'.
VIDEO Documentarul 'O neașteptată întrezărire a unor lucruri mai profunde' a deschis Festivalul Filmului European
Documentarul 'O neașteptată întrezărire a unor lucruri mai profunde', regia Mark Cousins, peliculă câștigătoare a celei mai recente ediții a Festivalului de film de la Karlovy Vary, a deschis, joi seară, la Cinema Luceafărul, cea de-a XXIX-a ediție a Festivalului Filmului European. 'Avem o ediție record cu multe î
PF Daniel: Aniversarea Centenarului Mitropoliei Basarabiei - ocazie de evidențiere a importanței demnității și unității de neam, limbă și credință
Aniversarea Centenarului Mitropoliei Basarabiei constituie o zi de recunoștință pentru toți cei care au susținut și au adus contribuția lor la înființarea acesteia și o ocazie de evidențiere a importanței demnității și unității de neam, limbă și credință între românii aflați de o parte și de alta a Prutului, transmite Patriarhul Bisericii Ortodoxe R
BOR: Problemele de disciplină canonică se rezolvă prin cerere de apel sau de recurs la instanțele bisericești superioare
Problemele de disciplină canonică în Biserica Ortodoxă Română și aplicarea de către Consistoriile Eparhiale a unor sancțiuni disciplinare se rezolvă nu prin mesaje video publice, ci prin cerere scrisă de apel sau de recurs depusă la instanțele de judecată bisericești superioare, precizează Patriarhia Română, joi, în legătură cu cazul caterisir
VIDEO Harghita: Studenți și profesori de la universități de artă din țară și străinătate, la Festivalul Unscene de la Miercurea-Ciuc
Studenți și profesori de la universități de artă din România, dar și din Ungaria și Serbia, participă în perioada 9-15 mai la a cincea ediție a Festivalului Unscene din Miercurea-Ciuc, organizat de Teatrul Municipal 'Csíki Játékszín', în cadrul căruia vor fi prezentate zeci de spectacole, completate cu concerte și
Timiș: 'Sarmale și serotonină', volum lansat de antropologul cultural Camelia Burghele
O întrebare care stă pe buzele tuturor, de ce iubim sarmalele, își poate afla răspunsul joi, de la ora 18:00, la librăria Cărturești din Piața Victoriei din Timișoara unde are loc lansarea cărții inedite, despre 'Sarmale și serotonină', apărută la Editura Gastroart și scrisă de etnolog și antropolog cultural al Muzeului Satului Bănățean, Camelia B
Laborator artistic la Romanian Creative Week: zeci de filme-cult și concerte neconvenționale la Iași
Romanian Creative Week (RCW), cel mai amplu eveniment dedicat industriilor creative din Uniunea Europeană, propune publicului din Iași, în perioada 14 - 25 mai, filmul de autor, muzica emergentă și reflecția critică asupra culturii contemporane într-un program divers, dedicat tuturor celor care trăiesc prin și pentru creativitate. 'Publicul est
Prezidențiale2025/ FJSC face un apel la întreaga societate să trateze cu deplin respect reprezentanții mass-media și comunicatorii publici
Facultatea de Jurnalism și Științele Comunicării din Universitatea București le transmite sprijinul său și le mulțumește tuturor jurnaliștilor, lucrătorilor media și comunicatorilor publici care și în această perioadă de campanie electorală marcată de tensiuni sociale majore, cu prețul unor eforturi, de multe ori, nu doar profesionale, ci și personale, informea
Bihor: Festivalul Sounds of Oradea (13 - 15 iunie), cu zarzuela spaniolă, opera italiană și jazz contemporan
Cele trei zile ale Festivalul 'Sounds of Oradea' (13 - 15 iunie) vor aduce în oraș nume sonore ale scenei internaționale, în trei stiluri muzicale complet diferite: zarzuela spaniolă, opera italiană și jazz contemporan, concerte ce vor avea loc în trei locații emblematice ale orașului: Piața Unirii, Teatrul Regina Maria și Bazilica Romano-Ca
Ministerul Culturii - la cea de-a XXI-a ediție a Târgului Internațional de Carte de la Salonic
Ministerul Culturii participă, de joi și până luni, la cea de-a XXI-a ediție a Târgului Internațional de Carte de la Salonic, invitații ministerului fiind poeta Ruxandra Novac, traducătorul Victor Ivanovici și istoricul Florin Marineskou. Standul României este amplasat în Pavilionul 13, poziția 119, în imediata ve
Expoziția 'Hotelul Caracaș-Victoria. O istorie recuperată' - din 16 mai, la Palatul Suțu
Expoziția 'Hotelul Caracaș-Victoria. O istorie recuperată', care propune descoperirea poveștii unei clădiri emblematice de pe Strada Șelari nr. 4, dispărută din peisajul urban, dar readusă la viață prin intermediul unei cercetări arheologice minuțioase, se va deschide, pe 16 mai, la Palatul Suțu. Proiectul își propune să prezinte
Vâlcea: Bătălia de la Benești, reconstituită după 200 de ani la Conacul Otetelișanu
Conacul Otetelișanu din Bălcești, locul unde a copilărit Petrache Poenaru, inventatorul stiloului, își va deschide larg porțile în acest weekend pentru turiștii interesați de istorie, care sunt invitați să participe la reeditarea celebrei Bătălii de la Benești din martie 1821. Organizatorii evenimentului sunt cei de la Asociația Historia Renascita
Sibiu: Vizitatorii vor avea acces gratuit la Muzeul de Istorie Naturală în Noaptea Muzeelor
Vizitatorii au ocazia să vadă gratuit Muzeul de Istorie Naturală în Noaptea Muzeelor, în data de 17 mai, a anunțat managerul interimar al Muzeului Național Brukenthal, Raluca Teodorescu. 'Din cauza faptului că în 12 mai se împlinesc 130 de ani de la fondarea Muzeului de Științele Naturii, noi am luat decizia să part
Hunedoara: Prima femeie globe-trotter din România își va prezenta amintirile la evenimentul 'Întâlnirile Altfel'
Prima femeie din România care a făcut turul țării pe jos, în anul 1988, și apoi a străbătut 120 de state din lumea întreagă, parcurgând peste 300.000 de kilometri, este invitata ediției inaugurale a evenimentului 'Întâlnirile Altfel', care va avea loc vineri, 9 mai, la Exploatarea Culturală Petrila, în sala de pompe a
Bihor: 'Visuri pe aripi de vioară'... Stradivarius, cu Răzvan Stoica și dirijorul Alvin Arumugam, la Filarmonica orădeană
Concertul simfonic săptămânal de joi, 8 mai, al Filarmonicii de stat orădene se numește 'Visuri pe aripi de vioară', la a cărui reușită își vor da concursul violonistul invitat Răzvan Stoica și o vioară Stradivarius, orchestra simfonică și concert-maestrul Nagy Kalman, sub bagheta dirijorului Alvin Arumugam, directorul muzical al Musicians' Initiative