Mureș: Cufărul lui Mihai Eminescu, în expoziția permanentă a Muzeului UMFST, de Ziua Cititului Împreună
Cufărul poetului Mihai Eminescu, care a fost achiziționat de omul de afaceri Cosmin Pop de la cea mai mare casă de licitații din țară, în anul 2017, a fost expus, începând de miercuri, în expoziția permanentă a Muzeului Universității de Medicină, Farmacie, Științe și Tehnologie 'George Emil Palade' din Târgu Mureș, în cadrul unui eveniment care a marcat Ziua Cititului Împreună.
Aducerea cufărului lui Eminescu în Muzeul UMFST, a arătat rectorul universității, Leonard Azamfirei, este parte a unei liste de evenimente importante care se vor derula pe tot parcursul acestui an, sub egida 'UMFST 80'.
'UMFST 80, care înseamnă pentru toți, și pentru universitari, și pentru non-universitari, un pretext în care noi, ca universitate, prin evenimente diferite, cum este și cel de astăzi, complementare de cele mai multe ori, dă un mesaj: suntem aici de 80 de ani și istoria este importantă, indiferent cât doresc unii să o scoată din planul de învățământ, să o repună sau să o redimensioneze, pentru că asta e, până la urmă, dinamica vieții. Mă uitam la acest obiect interesant și încercam să îi găsesc semnificația. De fapt, un cufăr prin el însuși nu înseamnă nimic. El este important prin ceea ce conține și prin locurile pe care le traversează. (...) Mie mi se pare că are o semnificație metaforică foarte consistentă. Sigur, a fost al lui Eminescu. Eu îl simt foarte aproape pe Eminescu, la fel de mult ca și dumneavoastră', a declarat Leonard Azamfirei.
El a spus că își dorește ca acest cufăr al lui Mihai Eminescu să rămână în Muzeul UMFST cel puțin 100 de ani.
'Suntem într-un muzeu, suntem într-o universitate care înseamnă prin definiție, prin ea însăși, cultură, suntem într-o facultate care a transformat cultura în obiect de studiu (...). Eu aș spune cufărului lui Mihai Eminescu: bine ai venit acasă! Mă bucur de faptul că domnul Costin Pop, un vechi prieten al universității, a rezonat cu această misiune pe care o au universitatea și muzeul și îi spun că a găsit cel mai potrivit loc de a rămâne. Și eu îmi doresc foarte mult să rămână în acest loc, măcar 100 de ani, pentru că intră în categoria lucrurilor care, pe măsură ce vremea trece, capătă valoare suplimentară', a afirmat Azamfirei.
Proprietarul cufărului lui Mihai Eminescu, Cosmin Pop, a promis că acest obiect unic va rămâne în Muzeul UMFST Târgu Mureș pe parcursul mandatului actualului rector, Leonard Azamfirei.
'Îmi iau acest angajament, nu pentru 100 de ani, dar pentru respectul și prețuirea pe care vi le port, vă asigur că pe durata mandatului dumneavoastră de rector cufărul aici va rămâne. Mai departe o să vedem dacă UMFST va mai întâlni niște mâini care să fie, iertați-mi obrăznicia, de natură a-mi inspira încrederea drumului corect pe care pășește. Și atunci va merge probabil și mai departe. Nu sunt un egoist din acest punct de vedere, din contră', a afirmat omul de afaceri Cosmin Pop la evenimentul 'Istoria prin obiecte tangibile'.
Cufărul are dimensiunea de 44 x 63 x 29 centimetri și a fost realizat de casa de modă Louis Vuitton în a doua jumătate a veacului al XIX-lea, cu o plachetă cu inscripția 'M. Eminovici'.
'De ce cineva ar fi fost interesat, în speță eu, să achiziționeze și să dețină un asemenea obiect? Am fost un obsedat de Eminescu. Cred că am rămas în continuare, sunt mândru de această obsesie pe care o port cu mine și am să încerc să o explic un pic tinerilor din noua generație, care, desigur, bombardați de atâtea și atâtea alternative, opțiuni, tentații, probabil că ajung mai greu într-un trecut atât de îndepărtat cum este cel pe care Eminescu, pentru mine, s-a profilat de multe ori ca unică opțiune sau ca primă opțiune. Să știți, dragi prieteni mai tineri, că pentru noi, pentru mine, Eminescu a fost, într-o scurtă succesiune, iPad, Facebook, shrink și psiholog. Și o să vă spun de ce. Ecranul întrebărilor noastre, locul de proiecție al curiozităților, al căutărilor noastre - iPad-ul meu, cum îi spuneam - a fost Eminescu. Noi căutam în Eminescu răspuns la multe provocări, la multe zbateri interioare, care nu știam cum să le poziționăm și întotdeauna le găseam', a arătat Cosmin Pop.
Omul de afaceri a afirmat că poetul 'a fost Facebook', pentru că oricum ai parcurge versurile lui Eminescu, se pot găsi de toate, 'de la respectul față de profesori, până la sentimentul profund al dragostei, al culturii eroilor, al îndrăznelii'.
'Niciodată n-am putut să mă opresc din a-mi dori să îndrăznesc cum îndrăznea Dionis, când nu era călugărul Dan (...). Eminescu a fost terapeutul emoțiilor, dorințelor, speranțelor, deznădejdilor noastre (...). Ceea ce trebuie să vedem aici nu este un artefact. Și sunt convins că în centrul universitarilor, de pasaj sau de carieră, acest artefact își va găsi, de fapt, simbolul lui real într-o lume în care populațiile încearcă să se profileze ca popoare, căutându-și argumente, de multe ori din domeniul absurdului, de a se legitima cu un trecut viabil. Noi îl avem sub nasul nostru acest trecut, avem toate argumentele, avem poziția din buletin și capitolul din CV la care nu știm de foarte multe ori să apelăm', a spus proprietarul cufărului.
Coordonatorul Muzeului UMFST, conferențiar universitar doctor Georgeta Fodor, a precizat că prezentarea cufărului marchează Ziua Cititului Împreună.
'Suntem onorați și provocați totodată. E un prim pas spre a face mai mult și a câștiga încredere că putem să ieșim din zona aceea de timiditate a unui muzeu tânăr, așa cum este Muzeul Universității și cum sunt în general muzeele universităților din țară. Cum spuneam, un cufăr nu este un cufăr. Și cu siguranță că fiecare dintre noi îl admirăm, îl studiem în funcție de cunoștințe, curiozități și cred că multe sunt întrebările care sunt în jurul acestui obiect. L-am văzut ca o invitație spre lectură, spre redescoperirea lui Eminescu, pentru că, vă mărturisesc, nu l-am mai citit de mult. Vă întrebați de ce 5 februarie? Nimic nu e întâmplător. Astăzi este Ziua Cititului Împreună. Din 2010 există o astfel de zi dedicată lecturii și nu doar dedicată lecturii, ci dedicată cititului împreună între generații. Ziua se dorește a fi o invitație la lectură între tineri, între comunitate, de a încuraja lectura în comunitate, deci cufărul este catalizatorul pentru a-l reciti pe Eminescu', a susținut Georgeta Fodor.
Profesorul Bogdan Rațiu de la Liceul UMFST Târgu Mureș a arătat că în această instituție de învățământ se încearcă să se creeze 'o paradigmă a culturii firești'.
'Să trăim firesc cultura și în momentul acesta trăim foarte aproape de un simbol, cultura se face prin simboluri și prin opere reprezentative. Ceea ce vă propunem astăzi este un exercițiu de lectură. Noi l-am făcut zilele trecute cu toată bucuria, deși versurile sunt profunde, așa cum îl știm pe Eminescu. Dar a fost un pariu pe care noi l-am pus, să știm să vorbim altfel despre Eminescu. În sensul în care iau ideea lui Petru Crețea din Testament, în care ni se spun niște lucruri clare nouă, ca profesori, și nouă celor care încercăm să construim cultura printre tineri și ea să rămână mereu vie', a afirmat el.
În cadrul evenimentului, patru elevi ai Liceului UMFST au recitat din opera poetului, lângă cufărul care a fost martorul călătoriilor lui Mihai Eminescu.
Cufărul lui Eminescu a participat la expozițiile 'Novele Eminesciene', Biblioteca Metropolitană București, 2010, 'Eminescu în arhive și biblioteci particulare', în Rotonda Muzeului Național al Literaturii Române, în 2012 și la Salonul Național 'Mihai Eminescu' de la Palatul Parlamentului, sala Constantin Brâncuși, 2015. AGERPRES/(A - autor: Dorina Matiș, editor: Antonia Niță, editor online: Irina Giurgiu)
Conținutul website-ului www.agerpres.ro este destinat exclusiv informării publice. Toate informaţiile publicate pe acest site de către AGERPRES sunt protejate de dispoziţiile legale incidente. Sunt interzise copierea, reproducerea, recompilarea, modificarea, precum şi orice modalitate de exploatare a conţinutului acestui website. Informaţiile transmise pe www.agerpres.ro pot fi preluate, în conformitate cu legislaţia aplicabilă, în limita a 500 de semne. Detalii în secţiunea Condiţii de utilizare. Dacă sunteţi interesaţi de preluarea ştirilor AGERPRES, vă rugăm să contactaţi Direcţia Marketing - [email protected].
Alte știri din categorie
Cardinalul Lucian: Papa Francisc, un exemplu de dăruire și credință
Memoria Papei Francisc va fi păstrată cu recunoștință în inimile tuturor celor care au găsit în cuvintele sale un îndemn spre o lume mai dreaptă, mai frățească și mai umană, a transmis, luni, Cardinalul Lucian Mureșan, Arhiepiscopul Major al Bisericii Române Unite cu Roma, Greco-Catolică, amintind de vizita pe care suveranul pontif a efectuat-
Arhiepiscopul Mitropolit de București: Papa Francisc a schimbat modul în care Biserica se raportează la provocările lumii moderne
Papa Francisc a schimbat fundamental modul în care Biserica se raportează la provocările lumii moderne și va rămâne în istorie ca un reformator îndrăzneț, a transmis luni Arhiepiscopul Mitropolit de București, ÎPS Aurel Percă. ''Astăzi, în Lunea Paștelui, când sărbătorim Învierea Domnului
Patriarhul Daniel: Papa Francisc - o personalitate a creștinătății contemporane; Pontificatul său lasă o amprentă profundă
Papa Francisc reprezintă o personalitate a creștinătății contemporane, Pontificatul său lăsând o amprentă profundă asupra istoriei recente a Bisericii Romano-Catolice, a transmis Patriarhul Bisericii Ortodoxe Române (BOR), Daniel. ''Am primit, cu adâncă tristețe, vestea trecerii din această lume a Papei Francisc, o ve
REPORTAJ Timiș: O viață ca o poveste, din Cernăuți la Timișoara, descrisă în acuarelele Virginiei Baz Baroiu expuse la MNArT
Cine intră în Muzeul Național de Artă Timișoara (MNArT) până la sfârșitul lunii iulie va descoperi o parte din istoria României, de la finalul perioadei interbelice și ce a urmat până aproape de prezent. Foto: (c)
Harghita: Tradiționalul ceremonial de sfințire a bucatelor de Paștele Catolic, în centrul municipiului Miercurea-Ciuc
O mulțime impresionantă de persoane s-a adunat, duminică dimineața, în centrul municipiului Miercurea-Ciuc la tradiționalul ceremonial de sfințire a bucatelor de Paștele Catolic, obicei instituit în urmă cu peste 20 ani și care este foarte iubit în zonă.
Teatrul Național București: A murit actorul Alexandru Georgescu
Teatrul Național ''I. L. Caragiale'' București a anunța duminică decesul actorului Alexandru Georgescu. ''A părăsit scena vieții în Sâmbăta Mare, ziua dintre moarte și Înviere, moment de cumpănă între întuneric și lumină, între durere și speranță. Cu o prezență scenică discretă, dar p
VIDEO Patriarhul Daniel: Învierea lui Hristos - izvor de pace și bucurie
Patriarhul Bisericii Ortodoxe Române, Daniel, a afirmat că Învierea lui Hristos este izvor de pace și bucurie și a atras atenția asupra consumului de droguri - 'o mare primejdie pentru viața oamenilor'. 'Cuvintele 'Nu v
VIDEO UPDATE/Sfânta Lumină de la Ierusalim - în România; PS Paisie: Biserica ne invită spre lumina cea adevărată, Hristos Domnul
Biserica ne invită pe toți, astăzi, spre lumina cea adevărată, care este Hristos Domnul, cel Înviat, oferindu-ne luminarea vieții noastre, prin învățătura Sa, prin prezența Sa vie, plină de Duhul cel Sfânt în viața noastră, a afirmat sâmbătă episcopul vicar patriarhal Paisie Sinaitul. 'Însă, așa cum crucea precede Lumina
Sfânta Lumină - adusă, sâmbătă seara, de la Ierusalim; tradiția inaugurată de Patriarhul Daniel continuă în Anul Centenar
Sfânta Lumină va fi adusă de la Ierusalim, sâmbătă seara, de superiorul Așezămintelor Patriarhiei Române la Locurile Sfinte, părintele arhimandrit Teofil Anăstăsoaie, și va fi oferită delegaților eparhiilor prezenți la Aeroportul Internațional 'Henri Coandă'. Ulterior, prin intermediul protopopiatelor, centrele eparhiale vor distribui
Teatrul Mic: A murit actrița Julieta Szonyi
Teatrul Mic a anunțat vineri decesul actriței Julieta Szonyi, cea care a interpretat-o pe Adnana în serialul de televiziune 'Toate pânzele sus'. Julieta Szonyi s-a născut pe 13 mai 1949, la Timișoara. A absolvit Institutul de Artă Teatrală și Cinematografică 'Ion Luca Caragiale' la București și a interpretat numeroa
Mitropolitul Irineu al Olteniei: Mântuitorul, Înviind din morți, ne-a dat bucuria nesfârșită a iubirii Lui
IPS Irineu, Mitropolitul Olteniei, subliniază, în scrisoarea pastorală la sărbătoarea Învierii Domnului, că Mântuitorul Hristos, Înviind din morți, a dat credincioșilor bucuria nesfârșită a iubirii Lui, dacă vor crede și vor nădăjdui în El. 'Învierea Domnului este cea mai mare sărbătoare a Bisericii noastre, izvoru
Ziua Cărților Deschise la Muzeul Cărții și Exilului Românesc
Muzeul Cărții și Exilului Românesc organizează miercuri, 23 aprilie, evenimentul Ziua Cărților Deschise, ce își propune să marcheze Ziua Internațională a Cărții și a Drepturilor de Autor. Potrivit unui comunicat de presă al muzeului transmis vineri AGERPRES, seria de manifestări culturale cuprinde două secțiuni dedicate lecturii, creației și valori
Dâmbovița: Calea Luminii - 2.026 de candele aprinse în centrul Târgoviștei în Joia Mare
Evenimentul Calea Luminii a avut loc, joi seara, în centrul municipiului Târgoviște, unde 2.026 de candele au fost aprinse de la Catedrala Mitropolitană până în Piața Mihai Viteazul și pe Bulevardul 'Regele Carol I'. Acest eveniment este unic în țară și are loc în fiecare an la Târgoviște, &ici
REPORTAJ/Mureș: Două volume din 'Cântece dumnezeiești' de Balassi Bálint, păstrate în lume; unul e la Biblioteca Teleki
Unul din cele două volume care s-au păstrat în lume din 'Istenes énekek' (Cântece dumnezeiești) de Balassi Bálint, tipărit în 1632, la Viena, se află în colecția de cărți rare la Biblioteca Teleki-Bolyai din Târgu Mureș, aceasta fiind prezentată publicului cu ocazia Zilei Poeziei Maghiare.
Episcopul Mihai Frățilă: Paștele - prilej de a ne întreba dacă bucuria Învierii continuă să fie un privilegiu al credinței
Paștele reprezintă un fericit prilej de a ne întreba dacă bucuria Învierii continuă să fie și pentru noi un privilegiu al credinței, afirmă PS Mihai Frățilă, Episcopul Eparhiei Greco-Catolice 'Sfântul Vasile cel Mare' de București, în Scrisoarea Pastorală la sărbătoarea Învierii Domnului - 2025. '&Icir