Mureș: Cufărul lui Mihai Eminescu, în expoziția permanentă a Muzeului UMFST, de Ziua Cititului Împreună
Cufărul poetului Mihai Eminescu, care a fost achiziționat de omul de afaceri Cosmin Pop de la cea mai mare casă de licitații din țară, în anul 2017, a fost expus, începând de miercuri, în expoziția permanentă a Muzeului Universității de Medicină, Farmacie, Științe și Tehnologie 'George Emil Palade' din Târgu Mureș, în cadrul unui eveniment care a marcat Ziua Cititului Împreună.
Aducerea cufărului lui Eminescu în Muzeul UMFST, a arătat rectorul universității, Leonard Azamfirei, este parte a unei liste de evenimente importante care se vor derula pe tot parcursul acestui an, sub egida 'UMFST 80'.
'UMFST 80, care înseamnă pentru toți, și pentru universitari, și pentru non-universitari, un pretext în care noi, ca universitate, prin evenimente diferite, cum este și cel de astăzi, complementare de cele mai multe ori, dă un mesaj: suntem aici de 80 de ani și istoria este importantă, indiferent cât doresc unii să o scoată din planul de învățământ, să o repună sau să o redimensioneze, pentru că asta e, până la urmă, dinamica vieții. Mă uitam la acest obiect interesant și încercam să îi găsesc semnificația. De fapt, un cufăr prin el însuși nu înseamnă nimic. El este important prin ceea ce conține și prin locurile pe care le traversează. (...) Mie mi se pare că are o semnificație metaforică foarte consistentă. Sigur, a fost al lui Eminescu. Eu îl simt foarte aproape pe Eminescu, la fel de mult ca și dumneavoastră', a declarat Leonard Azamfirei.
El a spus că își dorește ca acest cufăr al lui Mihai Eminescu să rămână în Muzeul UMFST cel puțin 100 de ani.
'Suntem într-un muzeu, suntem într-o universitate care înseamnă prin definiție, prin ea însăși, cultură, suntem într-o facultate care a transformat cultura în obiect de studiu (...). Eu aș spune cufărului lui Mihai Eminescu: bine ai venit acasă! Mă bucur de faptul că domnul Costin Pop, un vechi prieten al universității, a rezonat cu această misiune pe care o au universitatea și muzeul și îi spun că a găsit cel mai potrivit loc de a rămâne. Și eu îmi doresc foarte mult să rămână în acest loc, măcar 100 de ani, pentru că intră în categoria lucrurilor care, pe măsură ce vremea trece, capătă valoare suplimentară', a afirmat Azamfirei.
Proprietarul cufărului lui Mihai Eminescu, Cosmin Pop, a promis că acest obiect unic va rămâne în Muzeul UMFST Târgu Mureș pe parcursul mandatului actualului rector, Leonard Azamfirei.
'Îmi iau acest angajament, nu pentru 100 de ani, dar pentru respectul și prețuirea pe care vi le port, vă asigur că pe durata mandatului dumneavoastră de rector cufărul aici va rămâne. Mai departe o să vedem dacă UMFST va mai întâlni niște mâini care să fie, iertați-mi obrăznicia, de natură a-mi inspira încrederea drumului corect pe care pășește. Și atunci va merge probabil și mai departe. Nu sunt un egoist din acest punct de vedere, din contră', a afirmat omul de afaceri Cosmin Pop la evenimentul 'Istoria prin obiecte tangibile'.
Cufărul are dimensiunea de 44 x 63 x 29 centimetri și a fost realizat de casa de modă Louis Vuitton în a doua jumătate a veacului al XIX-lea, cu o plachetă cu inscripția 'M. Eminovici'.
'De ce cineva ar fi fost interesat, în speță eu, să achiziționeze și să dețină un asemenea obiect? Am fost un obsedat de Eminescu. Cred că am rămas în continuare, sunt mândru de această obsesie pe care o port cu mine și am să încerc să o explic un pic tinerilor din noua generație, care, desigur, bombardați de atâtea și atâtea alternative, opțiuni, tentații, probabil că ajung mai greu într-un trecut atât de îndepărtat cum este cel pe care Eminescu, pentru mine, s-a profilat de multe ori ca unică opțiune sau ca primă opțiune. Să știți, dragi prieteni mai tineri, că pentru noi, pentru mine, Eminescu a fost, într-o scurtă succesiune, iPad, Facebook, shrink și psiholog. Și o să vă spun de ce. Ecranul întrebărilor noastre, locul de proiecție al curiozităților, al căutărilor noastre - iPad-ul meu, cum îi spuneam - a fost Eminescu. Noi căutam în Eminescu răspuns la multe provocări, la multe zbateri interioare, care nu știam cum să le poziționăm și întotdeauna le găseam', a arătat Cosmin Pop.
Omul de afaceri a afirmat că poetul 'a fost Facebook', pentru că oricum ai parcurge versurile lui Eminescu, se pot găsi de toate, 'de la respectul față de profesori, până la sentimentul profund al dragostei, al culturii eroilor, al îndrăznelii'.
'Niciodată n-am putut să mă opresc din a-mi dori să îndrăznesc cum îndrăznea Dionis, când nu era călugărul Dan (...). Eminescu a fost terapeutul emoțiilor, dorințelor, speranțelor, deznădejdilor noastre (...). Ceea ce trebuie să vedem aici nu este un artefact. Și sunt convins că în centrul universitarilor, de pasaj sau de carieră, acest artefact își va găsi, de fapt, simbolul lui real într-o lume în care populațiile încearcă să se profileze ca popoare, căutându-și argumente, de multe ori din domeniul absurdului, de a se legitima cu un trecut viabil. Noi îl avem sub nasul nostru acest trecut, avem toate argumentele, avem poziția din buletin și capitolul din CV la care nu știm de foarte multe ori să apelăm', a spus proprietarul cufărului.
Coordonatorul Muzeului UMFST, conferențiar universitar doctor Georgeta Fodor, a precizat că prezentarea cufărului marchează Ziua Cititului Împreună.
'Suntem onorați și provocați totodată. E un prim pas spre a face mai mult și a câștiga încredere că putem să ieșim din zona aceea de timiditate a unui muzeu tânăr, așa cum este Muzeul Universității și cum sunt în general muzeele universităților din țară. Cum spuneam, un cufăr nu este un cufăr. Și cu siguranță că fiecare dintre noi îl admirăm, îl studiem în funcție de cunoștințe, curiozități și cred că multe sunt întrebările care sunt în jurul acestui obiect. L-am văzut ca o invitație spre lectură, spre redescoperirea lui Eminescu, pentru că, vă mărturisesc, nu l-am mai citit de mult. Vă întrebați de ce 5 februarie? Nimic nu e întâmplător. Astăzi este Ziua Cititului Împreună. Din 2010 există o astfel de zi dedicată lecturii și nu doar dedicată lecturii, ci dedicată cititului împreună între generații. Ziua se dorește a fi o invitație la lectură între tineri, între comunitate, de a încuraja lectura în comunitate, deci cufărul este catalizatorul pentru a-l reciti pe Eminescu', a susținut Georgeta Fodor.
Profesorul Bogdan Rațiu de la Liceul UMFST Târgu Mureș a arătat că în această instituție de învățământ se încearcă să se creeze 'o paradigmă a culturii firești'.
'Să trăim firesc cultura și în momentul acesta trăim foarte aproape de un simbol, cultura se face prin simboluri și prin opere reprezentative. Ceea ce vă propunem astăzi este un exercițiu de lectură. Noi l-am făcut zilele trecute cu toată bucuria, deși versurile sunt profunde, așa cum îl știm pe Eminescu. Dar a fost un pariu pe care noi l-am pus, să știm să vorbim altfel despre Eminescu. În sensul în care iau ideea lui Petru Crețea din Testament, în care ni se spun niște lucruri clare nouă, ca profesori, și nouă celor care încercăm să construim cultura printre tineri și ea să rămână mereu vie', a afirmat el.
În cadrul evenimentului, patru elevi ai Liceului UMFST au recitat din opera poetului, lângă cufărul care a fost martorul călătoriilor lui Mihai Eminescu.
Cufărul lui Eminescu a participat la expozițiile 'Novele Eminesciene', Biblioteca Metropolitană București, 2010, 'Eminescu în arhive și biblioteci particulare', în Rotonda Muzeului Național al Literaturii Române, în 2012 și la Salonul Național 'Mihai Eminescu' de la Palatul Parlamentului, sala Constantin Brâncuși, 2015. AGERPRES/(A - autor: Dorina Matiș, editor: Antonia Niță, editor online: Irina Giurgiu)
Conținutul website-ului www.agerpres.ro este destinat exclusiv informării publice. Toate informaţiile publicate pe acest site de către AGERPRES sunt protejate de dispoziţiile legale incidente. Sunt interzise copierea, reproducerea, recompilarea, modificarea, precum şi orice modalitate de exploatare a conţinutului acestui website. Informaţiile transmise pe www.agerpres.ro pot fi preluate, în conformitate cu legislaţia aplicabilă, în limita a 500 de semne. Detalii în secţiunea Condiţii de utilizare. Dacă sunteţi interesaţi de preluarea ştirilor AGERPRES, vă rugăm să contactaţi Direcţia Marketing - [email protected].
Alte știri din categorie
Ministrul Intotero a discutat cu managerii muzeelor și sindicate despre inventarierea bunurilor de patrimoniu și salarizare
Inventarierea patrimoniului mobil și eliminarea inechităților salariale se numără printre temele discutate, miercuri, de ministrul Culturii, Natalia Intotero, cu reprezentanții sindicatelor și managerii muzeelor aflate în subordinea instituției pe care o conduce. 'Astăzi, așa cum am promis, împreună cu colegii mei din minister,
Sinod: Preacuviosul Părinte Arhimandrit Nectarie Clinci - ales Episcop-vicar al Arhiepiscopiei Chișinăului
Preacuviosul Părinte Arhimandrit Nectarie Clinci este noul Episcop-vicar al Arhiepiscopiei Chișinăului, potrivit unui comunicat al Biroului de Presă al Patriarhiei Române, transmis, miercuri, AGERPRES. Noul episcop-vicar a fost ales în ședința de lucru a Sfântului Sinod al Bisericii Ortodoxe Române, desfășurată în Aula Magna '
Timiș: Picturile Sofiei Dorogostaisky, pe simezele Muzeului Satului Bănățean
Muzeul Satului Bănățean (MSB) din Timișoara a vernisat, miercuri, expoziția 'Satele bănățene în viziunea artistei Sofia Dorogostaisky', în semn de omagiu adus unui talent desăvârșit și unei vieți dedicate artei. Expoziția prezintă o selecție de zeci de piese din lucrările de acuarelă și pictură inspirate din peisajele
Bihor: Spectacol 'Dragobete caritabil', susținut de studenți la Muzică și actorul Sebastian Lupu, pe 24 februarie
Un spectacol de muzică și poezie intitulat 'Iubirea de ieri și de azi' - 'Dragobete caritabil' va fi organizat în data de 24 februarie de Rotary Club Oradea Art Nouveau, în colaborare cu Departamentul de Muzică al Facultății de Arte, Universitatea Oradea, cu participarea actorului Sebastian Lupu, cunoscut recitator, mai ales în mediu
MNIR: Piesele din expoziția 'First Royals of Europe' de la Canadian Museum of History s-au întors în România
Bunurile culturale din patrimoniul național care au făcut parte din expoziția 'First Royals of Europe' s-au întors în țară, în siguranță, marți seară, anunță Muzeul Național de Istorie a României (MNIR). Transportul, atât pe teritoriul canadian, cât și în Europa, a fost efectuat de companii int
'Patenta de desființare a iobăgiei' din 22 august 1785, expusă la MNU Alba Iulia
'Patenta de desființare a iobăgiei' în Transilvania dată de către împăratul Iosif al II-lea în urma răscoalei lui Horea, Cloșca și Crișan a fost expusă miercuri la Muzeul Național al Unirii (MNU) Alba Iulia. Potrivit tradiției, 'Exponatul lunii februarie' la MNU Alba Iulia este o piesă din patrimoniul instituției muzeale care
ICR: Apel la candidaturi pentru bursele dedicate jurnaliștilor culturali străini
Institutul Cultural Român anunță lansarea unui apel la candidaturi pentru a oferi în anul 2025 trei burse pentru jurnaliști culturali străini. 'Invităm jurnaliștii interesați să trimită dosarele de candidatură până la data de 19 martie 2025, ora 16:00, ora României, la adresa de email [email protected]', transmite, mierc
Buzău: Paginile Wikipedia ale Mihaelei Runceanu, Dumitru Dan și George Emil Palade - completate de bibliotecari
Bibliotecari din cadrul Bibliotecii Județeane 'V.Voiculescu' Buzău s-au alăturat unei campanii internaționale, inițiată de Wikipedia Library și Wikimendians of Romania and Moldova, cu scopul de contribui semnificativ la îmbunătățirea și îmbogățirea informațiilor din platforma online, în special cele legate de zona etnogeografică a Buzăului și de per
Buzău: Vasul 'Cizmuliță', obiect magico-religios, ținut în holul unei școli și devenit tezaur după 30 de ani
Vasul 'Cizmuliță', un obiect magico-religios în formă de cană, cu vârf oblic, datând din perioada mijlocie a epocii bronzului, a fost descoperit întâmplător într-un mal de pământ și păstrat într-o vitrină, pe holul unei școli, în anul 1977 fiind recuperat de un arheolog și în 2007 clasat tezaur național.
INTERVIU/Cristian Mungiu: La film e mai ușor să spui când speri să începi decât când te gândești că ai să termini
Regizorul Cristian Mungiu colaborează în cel mai nou proiect al său cu actorul american de origine română Sebastian Stan, nominalizat la categoria Cel mai bun actor în rol principal la Premiile Oscar, pentru interpretarea lui Donald Trump din ''The Apprentice'', dar și câștigător al Globului de Aur pentru cel mai bun actor pent
Enache (CCR): Aniversarea Centenarului Patriarhiei Române - moment de mare și strălucită semnificație
Aniversarea Centenarului Patriarhiei Române și a împlinirii a 140 de ani de la dobândirea autocefaliei reprezintă un moment de mare și strălucită semnificație pentru întreaga noastră Biserică și națiunea română, care și-au împletit și împlinit destinul cu valorile nestrămutate ale românismului, afirmă președintele Curți
Iași: Ziua Mondială a Cititului cu Voce Tare, sărbătorită la Biblioteca Județeană 'Gh. Asachi'
Biblioteca Județeană 'Gh. Asachi' Iași informează că va sărbători miercuri, 5 februarie, Ziua Mondială a Cititului cu Voce Tare, alăturându-se astfel inițiativei LitWorld, care a fondat 'World Read Aloud Day' (WRAD), o mișcare globală care unește iubitorii de cărți. Mihaela Morariu, șef Serviciul Programe Culturale, Digit
Cluj: Ibrahim Maalouf, Kokoroko și Bireli Lagrene, printre artiștii confirmați la Jazz in the Park 2025
Ibrahim Maalouf, Kokoroko, Bireli Lagrene și Alabaster DePlume se numără printre artiștii confirmați la ediția a 13-a a Festivalului Jazz in the Park, care va avea loc la Cluj-Napoca, în perioada 6-8 iunie 2025. 'Cea de-a 13-a ediție a Jazz in the Park Festival deschide sezonul marilor evenimente din România cu un lineup divers
PF Daniel: Patriarhia Română - lumină călăuzitoare către Hristos, factor de unitate și stabilitate în cei 100 de ani
Patriarhia Română a fost lumină călăuzitoare către Hristos, mirele Bisericii, de-a lungul celor 100 de ani de existență ca instituție și organizare, precum și un factor de unitate și stabilitate de-a lungul vremurilor grele prin care a trecut, a afirmat, marți, Patriarhul Bisericii Ortodoxe Române, Daniel. 'De-a lungul celor 100 de ani existenț