logo logo

Agerpres – Agenția Națională de Presă: Știri de actualitate cu informații de încredere pentru o societate bine informată.

Bucuresti

Piaţa Presei Libere nr. 1, sector 1

Telefon: +4 021.2076.110; +4 021.2076.105

[email protected]

Expoziţia ''Retrospectiva anului 1989'' - imagini şi documente

Imagine din galeria Agerpres

Expoziţia "Retrospectiva anului 1989", care prezintă, lună de lună, momentele-cheie şi atmosfera unei perioade transformare profundă, a fost vernisată, luni, la Biblioteca Academiei Române.

Expoziţia este organizată de Consiliul Naţional pentru Studierea Arhivelor Securităţii (CNSAS), în parteneriat cu Agenţia Naţională de Presă AGERPRES.

Pe 12 panouri sunt prezentate imagini, articole de presă şi documente care surprind, cronologic, momentele esenţiale ale anului 1989.

 

 

"În dinamica conceptului expoziţiei, pe un palier al panourilor este reflectată starea de politică internă legată de un anumit adevăr propagandistic, partea legată de plenara din iunie a Comitetului Central, Congresul al XIV-lea, intervenţiile în plan extern ale conducerii de partid şi de stat", a precizat preşedintele Consiliului CNSAS, Constantin Buchet.

Un panou ilustrează Revoluţia Română din 1989 - mişcările care au fost la Cluj, la Timişoara, celebrul Gavroche de la Roumanie din Paris Match, ideea de presă liberă şi de televiziune română care să asigure pluralismul opiniilor.

În expoziţie pot fi văzute, totodată, o serie de documente şi aparatură de propagandă.

"Avem elementele de tehnică operativă de aplicare a represiunii de zi cu zi. Par arhaice, dar ele erau foarte prezente în viaţa tuturor românilor în acele timpuri", a precizat Buchet.

Mai sunt prezentate o uniformă a unui ofiţer de la trupele de securitate, aparate de înregistrare, dar şi carnete de partid, carnete de presă, volume dedicate diferitelor personalităţi şi evenimente ale vremii, "Caietele CNSAS".

 

 

 

Vernisajul a marcat şi deschiderea celei de-a XIII-a ediţii a conferinţei anuale "Comunismul Românesc", organizată de CNSAS, timp de două zile, cu participarea unor reprezentanţi ai mediului academic, istorici, cercetători şi persoane interesate în explorarea perioadei comuniste din România.

"Cred că este un lucru foarte bun că CNSAS-ul merge către societate. (...) Cred că şi conferinţa 'Comunismul Românesc' se asimilează acestui tot unitar ştiinţific prin care cred că specialişti din întreagă ţară, reuniţi într-o frumoasă geografie academică, vor prezenta contribuţii legate de anul 1989 - economie, societate, propagandă, dizidenţă, rezistenţă, elemente de politică externă, reperele izolării internaţionale a României, mişcările din celelalte state comuniste, căderea zidului Berlinului şi, nu în ultimul rând, termenii Revoluţiei române din Decembrie, de fapt, revoluţiile dinaintea revoluţiei. Cred că este o datorie frumoasă, onorantă, de care Consiliul se achită cu conştiinciozitate şi cu responsabilitate civică majoră", a transmis Constantin Buchet.

 

 

Decanul de vârstă al Colegiului CNSAS, Dinu Zamfirescu, a vorbit, la rândul său, despre întâlnirile pe care le-a avut în perioada exilului cu Regele Mihai I, Monica Lovinescu, precum şi despre perioada în care a lucrat la postul de televiziune France 3.

Vernisarea expoziţiei "Retrospectiva anului 1989" are loc între două date simbolice, 15 noiembrie şi zilele Revoluţiei din decembrie 1989, a punctat preşedintele Institutului pentru Investigarea Crimelor şi Memoria Exilului Românesc, Daniel Şandru.

 

 

"În urmă cu câteva zile, pe 15 noiembrie, s-au marcat 37 de ani de la revolta muncitorilor de la Braşov şi vorbim în perspectiva zilelor din decembrie, despre 35 de ani de la Revoluţia Română. (...) Poate că este şi un bun prilej să facem un scurt bilanţ cu privire la ceea ce s-a întâmplat în procesul de democratizare a României atunci când ne raportăm la trecutul recent, în privinţa responsabililor care au făcut posibile crimele şi abuzurile regimului totalitar şi aş spune, în acest context, că din perspectiva justiţiei de tranziţie nu stăm tocmai satisfăcător. Avem desigur o condamnare formală, dar nu mai puţin lăudabilă, a regimului comunist, avem doi torţionari aduşi în faţa instanţelor de judecată şi condamnaţi şi cam atât. Avem o lustraţie ratată, pe care trebuie să o asumăm ca stat, şi o avem o conştiinţă publică încărcată. Încărcată pentru că nu am asumat, aşa cum se cuvenea, ceea ce s-a întâmplat în timpul totalitarismului", a susţinut Daniel Şandru.

 

 

În opinia jurnalistului Ion M. Ioniţă, redactor-şef Historia, ceea ce se întâmplă în prezent în România privind percepţia asupra comunismului "înspăimântă".


"Mai ales generaţia tânără consideră că a fost (...) o perioadă glorioasă, extraordinară şi o treime dintre tinerii din România afirmă că sunt de acord ca ţara să fie condusă de un regim dictatorial. Asta se întâmplă după 35 de ani de libertate în România. Cred că putem fi foarte îngrijoraţi. (...) În România am avut o revoluţie sângeroasă, cu sute, cu mii de oameni care au suferit direct o represiune brutală şi criminală şi, iată, astăzi, cei care au aceeaşi vârstă gândesc cu totul altfel. Cred că este un eşec al societăţii româneşti că nu am reuşit să spunem oamenilor, să le arătăm ce se întâmplă. (...) Dacă lucrurile merg aşa, evident că ne gândim că libertatea, democraţia nu sunt date din cer şi le putem pierde oricând dacă societatea nu mai are încredere în aceste valori", a afirmat Ion M. Ioniţă.

El a spus că, în prezent, după 35 de ani, oamenii trebuie să afle adevărul, "un adevăr care a fost ocultat şi a fost răsturnat complet în percepţia publică".

Agenţia Naţională de Presă AGERPRES a participat, în calitate de partener, la realizarea acestei expoziţii.

"Fotografia este cel mai fidel element al istoriei, nu conţine nici subiectivitatea, nici, cumva, metafora unei relatări, pe care o poate conţine, la un moment dat, o ştire", a afirmat, la vernisaj, directorul general al AGERPRES, Claudia Nicolae.

Ea a amintit că AGERPRES deţine cea mai amplă şi cea mai veche arhivă istorică.

 

 

"Să nu credem că aşa cum s-a întâmplat în alte instituţii nu s-a dorit preluarea arhivei, mai ales arhiva fotografică AGERPRES, însă au reuşit colegii mei să o păstreze. De aceea, noi, astăzi, găsim în instituţie cea mai amplă şi cea mai veche arhivă istorică. Vorbim de patru milioane şi jumătate de fotografii - aceasta până în 2005, ceea ce reprezintă arhiva fizică. Din 2005, a apărut arhiva digitală şi acolo este un alt proces de arhivare. Arhiva fizică conţine patru milioane şi jumătate de fotografii, iar perioada comunistă este foarte amplă, pentru că regimul din acea vreme a dorit să aibă în fiecare minut un fotoreporter AGERPRES. Fiecare moment din acea perioadă este în arhiva AGERPRES şi mă bucur că alături de astfel de proiecte reuşim să o arătăm publicului. Până la urmă, asta este menirea agenţiei, să arătăm şi să ilustrăm prin imagini acele momente. Sunt cele mai clare şi cele mai expresive şi nu sunt puţine", a explicat Claudia Nicolae. AGERPRES/(AS - autor: Petronius Craiu, editor: Claudia Stănescu, editor online: Anda Badea)

 

Foto (c): SILVIU MATEI / AGERPRES FOTO

 

Mai multe fotografii pe AGERPRES FOTO

Afisari: 80

Conținutul website-ului www.agerpres.ro este destinat exclusiv informării publice. Toate informaţiile publicate pe acest site de către AGERPRES sunt protejate de dispoziţiile legale incidente. Sunt interzise copierea, reproducerea, recompilarea, modificarea, precum şi orice modalitate de exploatare a conţinutului acestui website. Informaţiile transmise pe www.agerpres.ro pot fi preluate, în conformitate cu legislaţia aplicabilă, în limita a 500 de semne. Detalii în secţiunea Condiţii de utilizare. Dacă sunteţi interesaţi de preluarea ştirilor AGERPRES, vă rugăm să contactaţi Direcţia Marketing - [email protected].


Alte știri din categorie

Cultura - Media 03-05-2025 10:04

Ziua mondială a libertății presei/ Mediasind cere clasei politice să înceteze atacurile împotriva valorilor jurnalismului

Sindicatul Român al Jurnaliștilor MediaSind solicită clasei politice, într-un mesaj transmis de Ziua mondială a libertății presei, să înceteze atacurile împotriva valorilor fundamentale ale jurnalismului și să respecte clauza

Cultura - Media 02-05-2025 17:49

CNA: România TV, obligată să difuzeze 10 minute numai decizia de sancționare pentru abateri în 'Punctul culminant'

România TV a fost sancționată de Consiliul Național al Audiovizualului (CNA) cu obligarea de a difuza, sâmbătă, timp de zece minute, în intervalul orar 19:00 - 19:10, numai textul deciziei de sancționare, pentru abateri în emisiunea 'Punctul culminant' de joi. Potrivit unui comunicat al CNA, întrunit &icir

Cultura - Media 02-05-2025 10:17

Sibiu: Lucrarea 'Fata cu unicorn' de Rafael Sanzio va fi expusă în premieră în România, la Muzeul Brukenthal

Lucrarea 'Fata cu unicorn' de Rafael Sanzio va fi expusă în premieră în România, în 2027, la Muzeul Național Brukenthal din Sibiu, în urma unui schimb cultural cu Galeria Borghese din Roma (Italia), a anunțat muzeul sibian printr-un comunicat de presă. Managerul Muzeului Național Brukenthal, Alexandru Chit

Cultura - Media 01-05-2025 14:15

Timiș: MNArT trece la orarul de vară; simezele - pline de lucrări din arta românească și europeană

Muzeul Național de Artă din Timișoara trece de joi la orarul de vară și așteaptă publicul, în minivacanța de 1 Mai, cu un 'Bufet al simțurilor', proiect lansat în anul Capitalei Europene a Culturii - Timișoara 2023, prin care se dorește deschiderea instituției spre comunitate, dar și promovarea inițiativelor care și-au lăsat amprenta asupra potenț

Culte 30-04-2025 21:52

Teleorman: Moaștele Sfintei Împărătese Elena au ajuns la Mănăstirea Pantocrator; pelerinii, așteptați până pe 8 mai

Moaștele întregi ale Sfintei Împărătese Elena, mama Sfântului Împărat Constantin cel Mare, au ajuns joi seara la Mănăstirea Pantocrator din Teleorman. Credincioșii sunt așteptați să vină în număr mare din toată țara în pelerinaj pe toată perioada cât moaștele sunt la Mănăstirea Pantocrator, până

Cultura - Media 30-04-2025 18:48

Vlad Drăgulescu, președintele Festivalului Shakespeare: Publicul din mediul rural este fabulos

Caravana 'Shakespeare - peste tot' poposește miercuri și joi în județul Timiș, cu intenția de a aduce teatrul mai aproape de comunitățile din Timișoara și comuna Balinț, unde s-au amenajat scene de spectacol deschise tuturor, oferind ateliere de teatru, recitalul 'Galeria Shakespeare: Sonete Itinerante' și spectacolul 'Shakespeare redus'

Culte 30-04-2025 18:07

Episcopia Hușilor, după condamnarea fostului ierarh Corneliu Bârlădeanul: Regretăm profund suferințele cauzate victimelor

Reprezentanții Episcopiei Hușilor au transmis, miercuri, după condamnarea definitivă la închisoare pentru viol și alte agresiuni sexuale a fostului ierarh Corneliu Bârlădeanul și a fostului arhimandrit Sebastian Jitaru, că regretă suferințele cauzate victimelor și 'sminteala' produsă în acest caz. Într-un comuni

Culte 30-04-2025 18:06

PF Daniel: Sfintele Moaște ale Împărătesei Elena - în Catedrala Patriarhală; o mare bucurie pentru noi românii

Patriarhul Bisericii Ortodoxe Române, Preafericitul Părinte Daniel, a afirmat miercuri, la primirea în Catedrala Patriarhală a Moaștelor întregi ale Sfintei Împărătese Elena, mama Sfântului Împărat Constantin cel Mare, că acest eveniment reprezintă 'o mare bucurie pentru noi românii'.

Cultura - Media 30-04-2025 17:44

Timiș: CJ vrea să preia în administrare Conacul de la Clopodia pentru a-l conserva și reabilita

Președintele Consiliului Județean (CJ) Timiș, Alfred Simonis, a declarat, miercuri, că instituția sa vrea să preia în administrare Conacul Petala de la Clopodia, monument istoric aflat într-o avansată stare de degradare, intenția fiind ca în viitor să fie vizat de un proiect de reabilitare. Liderul administrației județene a s

Cultura - Media 30-04-2025 17:17

Alba: Restaurare cu fonduri UE de 3 milioane de euro a celei mai vechi biserici din Zlatna, monument istoric

Cea mai veche biserică din orașul Zlatna, de șase secole, monument istoric de importanță națională, construită, posibil, pe locul unui vechi templu roman, va fi restaurată cu peste trei milioane de euro, fonduri nerambursabile, potrivit unui comunicat transmis, miercuri, AGERPRES, de către Agenția pentru Dezvoltare Regională (ADR) Centru. '

Cultura - Media 30-04-2025 15:47

Cristian Niculescu (ICR Berlin): Concertul Filarmonicii din Târgu Mureș la Berlin va fi un eveniment cu totul deosebit

Directorul Institutului Cultural Român (ICR) din Berlin, Cristian Niculescu, susține că participarea Orchestrei Filarmonicii de Stat Târgu Mureș la concertul din luna noiembrie, de la Berlin Philharmonie - Main Auditorium, va fi un moment 'cu totul deosebit', fiind inclus de Ambasada României din Republica Federală Germania pe agenda anului

Culte 30-04-2025 14:22

Patriarhul Daniel: Mamele creștine de astăzi pot vedea în femeile mironosițe adevărate modele care le inspiră

Femeile, mai ales mamele creștine de astăzi, pot vedea în femeile mironosițe adevărate modele care le inspiră să ducă o viață de sfințenie și dăruire de sine, afirmă Patriarhul Bisericii Ortodoxe Române, Daniel, într-un mesaj dedicat Duminicii Mironosițelor. 'Duminica Mironosițelor le cheamă pe toate femeile să devină 

Culte 30-04-2025 14:16

Patriarhul Daniel: Valeriu Tabără - eminent om de știință, profesor și slujitor devotat al binelui comun

Patriarhul Bisericii Ortodoxe Române, Daniel, a transmis miercuri un mesaj de condoleanțe la moartea prof. univ. ing. dr. Valeriu Tabără, despre care afirmă că a fost un 'eminent om de știință, profesor și slujitor devotat al binelui comun, care și-a închinat întreaga viață formării și promovării agriculturii românești'.

Cultura - Media 30-04-2025 13:38

Harghita: 38 de biblioteci publice, transformate în hub-uri de dezvoltare a competențelor digitale

Aproximativ 40 de biblioteci publice din Harghita sunt incluse într-un proiect finanțat prin Planul Național de Redresare și Reziliență, ce vizează transformarea acestora în hub-uri de dezvoltare a competențelor digitale. Biroul de Presă al Consiliului Județean (CJ) Harghita a anunțat, miercuri, că a fost semnat contractul de finan

Cultura - Media 30-04-2025 13:32

Filmul 'Kontinental '25' de Radu Jude - premieră în cinematografele din România pe 20 iunie

Filmul 'Kontinental '25', în regia lui Radu Jude, va avea premiera în cinematografele din România pe 20 iunie, informează un comunicat transmis AGERPRES. 'Kontinental '25' urmărește povestea Orsolyei, un executor judecătoresc din Cluj, care, după evacuarea unui om fără adăpost, este aruncată într-o criză morală p