logo logo

Agerpres – Agenția Națională de Presă: Știri de actualitate cu informații de încredere pentru o societate bine informată.

Bucuresti

Piaţa Presei Libere nr. 1, sector 1

Telefon: +4 021.2076.110; +4 021.2076.105

[email protected]

Comunicat de presă - Autoritatea Electorală Permanentă

Programul electoral de observare a alegerilor pentru Președintele României din anul 2025, organizat de Autoritatea Electorală Permanentă

În vederea asigurării transparenței activităților specifice desfășurării proceselor electorale și a informării corecte cu privire la respectarea standardelor europene și internaționale în materie electorală, Autoritatea Electorală Permanentă (AEP) organizează, în perioada 2-5 mai a.c., Programul electoral de observare a alegerilor pentru Președintele României din anul 2025.

În acest sens, sâmbătă, 3 mai a.c., conducerea Autorității Electorale Permanente, reprezentată prin domnul președinte Zsombor Vajda și domnul vicepreședinte Cosmin-Gabriel Popp, și reprezentanții principalelor direcții cu atribuții în organizarea proceselor electorale de la nivelul AEP s-au întâlnit cu observatorii internaționali care au fost acreditați în vederea observării alegerilor pentru Președintele României din acest an.

În cadrul întâlnirii, reprezentanții Autorității Electorale Permanente și observatorii internaționali au avut un schimb de opinii cu privire la demersurile și activitățile inițiate de către AEP în vederea organizării alegerilor prezidențiale din acest an cu profesionalism, transparență și corectitudine.

Cu acest prilej, conducerea Autorității Electorale Permanente a subliniat importanța alegerilor libere și corecte pentru o democrație consolidată și a reiterat angajamentul ferm privind respectarea în procesul de organizare a scrutinului a standardelor europene și internaționale în materie electorală. De asemenea, a fost subliniat efortul instituțiilor românești implicate în organizarea alegerilor de a pune în aplicare noile prevederi legale privind buna desfășurare a campaniei electorale. Întâlnirea a fost un prilej și pentru exprimarea încrederii în capacitatea instituțională de a răspunde adecvat provocărilor generate de evoluțiile tehnologice recente și de a diminua riscul ca acestea să influențeze opțiunile electorale și încrederea alegătorilor în derularea scrutinului.

Printre cei 159 de observatori internaționali acreditați de Autoritatea Electorală Permanentă la alegerile pentru Președintele României din acest an se numără organizații internaționale partenere, precum RECEF (Le Reseau des competences electorales), A-WEB (Asociația Mondială a Organismelor Electorale) și Swiss Democracy Foundation, dar și autorități electorale internaționale, respectiv: Comisia Electorală Federală a SUA, Oficiul Electoral de Stat al Estoniei, Comisia Electorală Centrală a Lituaniei, Comisia Electorală a Maltei, Institutul Electoral Național al Mexicului, Comisia Electorală Centrală a Republicii Moldova, Comisia Electorală Centrală a Bosniei și Herțegovinei, Consiliul Electoral Suprem al Republicii Turcia, Comisia Electorală a Africii de Sud, Comisia Electorală a Republicii Filipine, Biroul Electoral Național al Ungariei, Comisia Electorală Centrală a Albaniei, Comisia Electorală Centrală a Ucrainei, Instanța Superioară Electorală Independentă a Tunisiei, Comisia Electorală Centrală a Republicii Kazahstan și Comisia Electorală a Indiei.

Totodată, la Programul de observare a alegerilor pentru Președintele României din anul 2025 participă reprezentanți ai Misiunilor Diplomatice la București ale Statelor Unite ale Americii, Regatului Unit al Marii Britanii și Irlandei de Nord, Canadei, Franței, Norvegiei, Suediei, Ungariei, Turciei și Republicii Kazahstan.

Pe lângă Programul electoral de observare a alegerilor pentru Președintele României din anul 2025, organizat de către Autoritatea Electorală Permanentă, procesul electoral din acest an este observat și de reprezentanți ai OSCE/ODIHR (Biroul pentru Instituții Democratice și Drepturile Omului din cadrul Organizației pentru Securitate și Cooperare în Europa) și ai Adunării Parlamentare a OSCE, dar și de jurnaliști străini, care, la rândul lor, au fost acreditați de către AEP.

Observarea alegerilor este o practică uzuală la nivel internațional, care vizează asigurarea transparenței procesului electoral și validarea bunei funcționări a mecanismelor instituționale implicate în organizarea și desfășurarea alegerilor.

Vizita observatorilor internaționali are rolul de a facilita schimburile de experiență cu specialiști din instituții omoloage, precum și cu reprezentanți ai organizațiilor internaționale care activează în domeniul electoral, respectiv de a promova bunele practici în materie electorală dezvoltate de România.

Observatorii internaționali acreditați participă la sesiuni de informare referitoare la cadrul normativ național care reglementează alegerile pentru Președintele României, dar și la modul de organizare a procesului electoral din țara noastră. Întâlnirile vor include și discuții privind desfășurarea alegerilor din perspectiva practicilor și a soluțiilor implementate pentru asigurarea securității informatice și a provocărilor care pot apărea în mediul online, în perioada electorală.

De asemenea, observatorii internaționali acreditați vor fi prezenți în ziua alegerilor în secțiile de votare pentru a observa desfășurarea procesului electoral organizat cu ocazia alegerilor pentru Președintele României din anul 2025.

Listele organizațiilor, instituțiilor și organismelor externe și, respectiv, instituțiilor media internaționale care au primit acreditări pentru observarea alegerilor pentru Președintele României din anul 2025 pot fi consultate pe pagina web a AEP, accesând următorul link: https://www.roaep.ro/prezentare/acreditari-prezidentiale-2025/

Direcția comunicare și relații publice

Afisari: 116

Conținutul website-ului www.agerpres.ro este destinat exclusiv informării publice. Toate informaţiile publicate pe acest site de către AGERPRES sunt protejate de dispoziţiile legale incidente. Sunt interzise copierea, reproducerea, recompilarea, modificarea, precum şi orice modalitate de exploatare a conţinutului acestui website. Informaţiile transmise pe www.agerpres.ro pot fi preluate, în conformitate cu legislaţia aplicabilă, în limita a 500 de semne. Detalii în secţiunea Condiţii de utilizare. Dacă sunteţi interesaţi de preluarea ştirilor AGERPRES, vă rugăm să contactaţi Direcţia Marketing - [email protected].