Comunicat de presă - Alianța pentru Unirea Românilor
Petrișor Peiu, senator AUR: 'Regimul Bolojan - Ciolacu a întors armele împotriva Americii!'
'Miercuri 30 aprilie 2025 președintele interimar Ilie Bolojan a făcut declarații de o gravitate deosebită privind hotărârile aprobate de Consiliul Suprem de Apărare a Țării (CSAT) în ședința convocată hoțește, cu numai 4 zile înainte de alegerile prezidențiale și 21 zile înainte ca președintele ales să depună jurământul.
Bolojan a anunțat că CSAT a discutat proiectul Legii Apărării Naționale și speră ca aceasta să fie votată în Parlament până la sfârșitul lunii mai, cu alte cuvinte până să își intră în atribuții președintele ales.
Însă Parlamentul României nu este mașină de vot și Ilie Bolojan nu are dreptul să dea legislativului termene, mai ales într-o problemă de asemenea importanță.
Ilie Bolojan nu poate justifica urgența adoptării proiectului de lege din moment ce actuala coaliție sub o formă sau alta conduce țara de 6 ani, iar agresiunea Rusiei în Ucraina durează de peste 3 ani. Coaliția nu a dovedit de atâția ani responsabilitatea și patriotismul de a face un proiect de Lege al Apărării Naționale, însă scoate un proiect tocmai acum, hoțeste, înainte de instalarea noului președinte, pentru a-i uzurpa mandatul și atribuțiile.
Proiectul Legii Apărării Naționale este o tentativă prin care se încearcă schimbarea orientării de politică externă și de securitate a țării.
La art 2 alin 1 se spune că:
'Apărarea se asigură atât în context național, al apărării colective în cadrul NATO, al politicii externe, de securitate și apărare comună a Uniunii Europene, cât și în cadrul unor coaliții'.
Din proiectul de lege a dispărut Parteneriatul strategic dintre România și SUA, renunțându-se la orientarea de 30 de ani a României, orientare care întrunește consensul societății românești.
Proiectul este neconstituțional pentru că încalcă prevederile Strategiei Naționale de Apărare a Țării 2020-2024 votată în parlament și aflată în vigoare. În strategie se prevede că pilonii politicii externe și de securitate a României sunt apartenența la UE și NATO și Parteneriatul Strategic cu SUA, care este tăiat de Bolojan și oamenii lui.
Guvernul Marcel Ciolacu a fost învestit prin Hotârârea Parlamentului și în programul său aprobat de Parlament este un capitol consistent despre Parteneriatul strategic cu SUA. Asadar, in caz că Guvernul încalcă Hotărârea Parlamentului prin care a fost învestit și renunță la Parteneriatul strategic cu SUA, trebuie să demisioneze.
Pe lângă colaborarea din cadrul NATO, România și SUA au o relație militară bilaterală, au semnat un acord de cooperare în domeniul apărării, care este baza angajamentului american în România. Mii de soldați americani sunt prezenți în România. România și SUA operează în comun bazele aeriene de la Mihail Kogălniceanu și Câmpia Turzii, poligoanele Babadag, Smârdan, Cincu, Capul Midia și baza de la Târgu-Mureș, precum și baza de la Deveselu.
Același articol din proiectul de lege menționează pentru prima dată în politica de apărare națională și așa-zisa politică europeană de apărare, care încă nu există, dar se pretinde că apărarea națională a României se asigură în cadrul acestei.
Politica antiamericană a Coaliției care dă NATO și parteneriatul strategic cu SUA pe 'Apărarea europeană' pune în pericol siguranța națională a României.
Tot articolul 1 alin 2 din proiect prevede că apărarea României se va face în cadrul unor coaliții, fără însă a le numi concret. În actualul context internațional periculos, Ilie Bolojan a introdus România fără mandat în Coaliția Voluntarilor, organizată de Franța și care ar putea trimite trupe în Ucraina. De asemenea, se discută acordarea de către România și alte state de garanții de securitate Ucrainei, deși aceasta nu este stat membru NATO.
Așadar, prevederea din proiect privind coalițiile poate urmări angajarea armatei române în confruntări militare peste hotare în afara cadrului NATO și împotriva voinței suverane a poporului român.
În aceeași notă antinațională și antiamericană Ilie Bolojan a început prin a anunța un proiect necunoscut până în prezent, de 'creștere a capacității de apărare a României până în anul 2030', adică de creștere a bugetului pentru apărare, după cum a precizat Bolojan.
Ilie Bolojan fără nicio legitimitate și fără niciun mandat a implicat România în așa zisa 'Apărare Europeană' care presupune în primul rând cumpărarea de armament de la concernele europene, de fapt franco-germane.
În propunerea Comisiei Europene se prevede ca statele membre UE să facă în comun achiziții de armament, după modelul nefast al achizițiilor comune de vacccinuri ARN în perioada pandemiei.
De aceea Bolojan vrea să crească bugetul apărării. Dar preferința pentru anumiți furnizori viciază procedurile de achiziție publică și afectează transparența privind costurile.
Precizăm că România este unul dintre puținele state NATO care a alocat peste 2% din PIB și suplimentarea de buget urmărită de Bolojan nu are legătură cu NATO, ci este cauzată de angajamentele sale netransparente privind 'Apărarea europeană'.
Pe lângă povara suplimentară asupra unui buget care anul trecut a avut un deficit de 9,3%, în numele țării Bolojan vrea să contracteze și credite pentru a cumpăra armament pe datorie, pentru a-i mulțimi pe susținătorii din străinătate ai regimului hibrid de la Bucuresti.
Ilie Bolojan, transformat în broker de credite, laudă creditul cu care vrea să îndatoreze suplimentar România, pretinzând că ar fi avantajos și că îl vom achita în 40 de ani.
Datoria externă a României a depășit deja 215 miliarde euro și se apropie de pragul de 60% din PIB.
Este evident că tranzacția care se va face este financiar-politică, fără legătură cu necesitățile de apărare ale armatei române. Vom lua credite de la UE ca să cumpărăm armament de la concernele franceze sau germane, nu pentru a cumpăra armament produs în România, în fabricile închise de către PSD PNL UDMR.
Îndatorarea țării cu creditul respectiv precum și comenzile pentru înzestrarea armatei nu sunt de competența lui Ilie Bolojan, care va pierde funcția de președinte interimar. Îi solicităm lui Ilie Bolojan să pună la dispoziție toate documentele în legătură cu această situație și îi amintim că în conformitate cu legile țării achizițiile publice și tot ce este legat de banii publici nu poate fi clasificat.
Ilie Bolojan pretinde ca 'aceste subiecte', adică îndatorarea țării la UE pentru cumpărarea de armament de la corporațiile franco-germane să fie 'clarificate' până la jumătatea lui iunie, deci până la Summitul NATO de la Haga.
Tot până la summmitul NATO din iunie de la Haga, Bolojan vrea ca să și anunțe lista de proiecte de achiziții militare pentru care va solicita credite de la UE.
Ilie Bolojan nu va mai fi președinte interimar în iunie. România nu trebuie să 'clarifice' nimic până atunci. Summit-ul NATO privește problemele de interes pentru alianța nord-atlantică și nu este rolul României să susțină în cadrul NATO așa-zisa 'Apărare europeană'.
Nu înțelegem ce se ascunde în spatele intențiilor lui Bolojan de a grăbi adoptarea unui proiect de lege al Apărării care așteptă de 6 ani, iar acum proiectul respectiv consfințește dispariția Parteneriatului Strategic al României cu SUA. Nu înțelegem de ce trebuie să punem NATO la Haga în fața faptului împlinit, că România a și aderat la 'Apărarea Europeană', iar tot până atunci guvernul să ia creditele de la UE și să și anunțe lista de achiziții militare care se vor efectua cu banii din imprumuturi.
Noi susținem întărirea capacității de apărare a țării prin apartenența la NATO și Parteneriatul Strategic cu SUA. Susținem înzestrarea armatei române în funcție de necesitățile sale reale și nu în funcție de comenzi politice primite de la guverne străine. Înzestrarea armatei române să se facă prin achiziții publice transparente și concurențiale, nu prin limitarea pe criterii politice a furnizorilor și prin achiziții preferențiale la comandă politică străină.
Ne opunem participării României la orice coaliții în afara cadrului NATO și ne opunem implicării armatei române peste hotare în afara obligațiilor pe care ni le-am asumat prin Carta NATO', a declarat Petrișor Peiu, liderul senatorilor AUR.
Departamentul de comunicare al Alianței pentru Unirea Românilor
Conținutul website-ului www.agerpres.ro este destinat exclusiv informării publice. Toate informaţiile publicate pe acest site de către AGERPRES sunt protejate de dispoziţiile legale incidente. Sunt interzise copierea, reproducerea, recompilarea, modificarea, precum şi orice modalitate de exploatare a conţinutului acestui website. Informaţiile transmise pe www.agerpres.ro pot fi preluate, în conformitate cu legislaţia aplicabilă, în limita a 500 de semne. Detalii în secţiunea Condiţii de utilizare. Dacă sunteţi interesaţi de preluarea ştirilor AGERPRES, vă rugăm să contactaţi Direcţia Marketing - [email protected].