logo logo

Agerpres – Agenția Națională de Presă: Știri de actualitate cu informații de încredere pentru o societate bine informată.

Bucuresti

Piaţa Presei Libere nr. 1, sector 1

Telefon: +4 021.2076.110; +4 021.2076.105

[email protected]

O nouă ediţie Art Safari dedicată exclusiv femeilor - deschisă la Palatul Dacia-România

Imagine din galeria Agerpres

O serie de expoziţii dedicate Reginei Maria a României, Ceciliei Cuţescu-Storck, prima femeie profesor de artă din Europa, dar şi uneia dintre cele mai importante fotografe contemporane din Germania, Sibylle Bergemann, se numără printre propunerile noii ediţii Art Safari, dedicată în exclusivitate femeilor, deschisă la Palatul Dacia-România.

"Această idee cu femeile nu ne aparţine. (...) Am avut onoarea într-o zi să vorbesc cu domnul Horia-Roman Patapievici, care m-a oprit pe stradă şi mi-a zis: 'Doamna Ciocan, ce ziceţi dacă am face o ediţie Art Safari dedicată femeilor? Şi am zis 'Femeilor? Eu nu m-am gândit niciodată la asta, este o idee genială. Da. O să vorbesc cu echipa şi bineînţeles facem o ediţie dedicată femeilor'", a afirmat, joi, Ioana Ciocan, CEO Art Safari şi comisar al României la Bienala de Artă de la Veneţia, la conferinţa de presă de inaugurare.

* "Sibylle Bergemann. Modă, artă, cultură - prin lentila unei femei", o expoziţie realizată în parteneriat cu sprijinul Institutului pentru Relaţii Internaţionale şi al Ambasadei Republicii Federale Germania în România, oferă o imagine de ansamblu asupra întregii opere a uneia dintre cele mai importante fotografe contemporane din Germania, Sibylle Bergemann (1941-2010), o legendă a fotografiei contemporane. Fotografiile Sibyllei Bergemann au apărut în celebre publicaţii internaţionale, Die Zeit, Der Spiegel, Stern, New York Times şi Geo, lucrările ei fiind incluse în numeroase muzee şi colecţii.

Ambasadorul Germaniei la Bucureşti, Peer Gebauer, a remarcat, la eveniment, tema noii ediţii Art Safari, care se concentrează pe lucrările unor femei "extraordinare, femei puternice, care au modelat în mod semnificativ arta şi cultura".

Diplomatul german a caracterizat-o pe artistă drept "un fotograf remarcabil care şi-a dezvoltat un stil unic", în care a reuşit să surprindă momentul şi "spiritul întregii societăţi". El a remarcat "marea varietate de instrumente noi, de la camerele tradiţionale la aparatele Polaroid", "concentrarea artistei pe implicarea puternică în fotografia de modă", ca şi "fotografiile-portret remarcabile".

* "Maria a României, regină şi artistă" se doreşte o incursiune în viaţa şi arta suveranei, care a rămas în istorie nu numai prin faptele eroice din timpul Marelui Război, dar şi prin latura artistică a fiinţei sale, o operă care îmbogăţeşte patrimoniul naţional.

Pasionată întreaga viaţă de grădini şi de natură, regina a pictat exclusiv flori - crini, maci, irişi, nuferi - într-o manieră specifică stilului Art Nouveau, fiind atrasă şi de designul de mobilier, o parte a creaţiei putându-se vedea în expoziţie, realizată în colaborare cu Muzeul Naţional Peleş, Muzeul Naţional Brukenthal şi Muzeul Naţional Cotroceni, dar şi cu importante colecţii private.

"Venim astăzi, aici, cu această expoziţie, într-un imens hub cultural, ca să o integrăm pe regină în rândul artistelor epocii sale, pentru că ea, se ştie foarte bine, a fost în 1912 preşedinta de onoare a Societăţii 'Tinerimea artistică', a fost o mare iubitoare a artei, a picturii, a sculpturii, a fost o mare colecţionară, a participat, chiar cu creaţii proprii, la expoziţiile Tinerimii artistice, a cumpărat artă de la pictorii vremii sale, a mers în anii '30 la expoziţiile de artă. (...) A fost o figură formidabilă a istoriei noastre şi faptul că o putem evoca astăzi, aici, şi o putem prezenta în inima Bucureştiului pentru o bună perioadă de timp multor iubitori ai artei şi istoriei nu facem decât să ne încurajeze şi să arate că demersul nostru este binevenit", a spus directorul Muzeului Naţional Peleş, Narcis Dorin Ion.

* Un capitol distinct în cadrul ediţiei este cel dedicat Asociaţiei "Femeile pictore şi sculptore", care a fost întemeiată în 1916, la Bucureşti, de artistele Cecilia Cuţescu-Storck, Olga Greceanu şi Nina Arbore, sub patronajul Reginei Maria. Printre marile artiste evocate figurează: Olga Greceanu, Lucia Dem. Bălăcescu, Irina Codreanu, Micaela Eleutheriade, Margareta Sterian, Ligia Macovei, Rodica Maniu (Mutzner), Nina Arbore, Miliţa Petraşcu, Magdalena Rădulescu, Lola Schmierer Roth. Expoziţia este curatoriată de Alexandra Ilniţchi-Ardelean, de la Muzeul de Artă Braşov.

* "Cecilia Cuţescu-Storck. Prima femeie profesor de artă din Europa", a cărei curatoare este Ana Maria Măciucă-Pufu, muzeograf - Pinacoteca Muzeului Municipiului Bucureşti, prezintă un remember al creaţiei celei care a animat cultura noastră şi a îmbogăţit simţitor viaţa artistică, a deschis drumurile artei monumentale şi a realizat cele mai inspirate şi mai valoroase picturi murale laice din timpul său.

* "Sâni", aduce împreună o gamă diversă de reprezentări ale sânilor în arta românească, de la 1880 până în prezent, oferind astfel o perspectivă amplă asupra transformărilor acestui motiv artistic în cultura vizuală. În expoziţia din Art Safari, vizitatorii pot vedea lucrări ale artiştilor Nicolae Tonitza, Theodor Pallady, Iosif Iser, Camil Ressu, însă nu lipsesc lucrări de artă contemporană, precum cele semnate de Raluca Ilaria Demetrescu, Ondine Slimovschi, Alexandru Rădvan, Dumitru Gorzo sau Roman Tolici.

* Publicul este invitat să descopere şi noul val de artiste contemporane: de la Millenials până la reprezentantele Generaţiei Z, arta timpurilor noastre într-o viziune 100% fresh şi feminină - "Young Blood 3.0. Noul val de artiste contemporane", curatoriată de Călina Coman. deschisă între 6 septembrie - 15 decembrie la Art Safari şi la Promenada Mall din 19 septembrie, până în 17 noiembrie.

Odată cu debutul noului sezon, începe o nouă serie a evenimentelor speciale: tururi ghidate nocturne pentru studenţi, seniori şi alţi iubitori de artă, ateliere de creaţie pentru copii - Art Safari Kinder - şi brunch-uri.

Art Safari este proiect cultural naţional strategic şi este realizat în parteneriat cu Muzeul Municipiului Bucureşti. În cele 14 ediţii de până acum a înregistrat aproximativ 570.000 de vizitatori. AGERPRES/(AS - autor: Daniel Popescu, editor: Mihai Simionescu, editor online: Gabriela Badea) 

Afisari: 21

Conținutul website-ului www.agerpres.ro este destinat exclusiv informării publice. Toate informaţiile publicate pe acest site de către AGERPRES sunt protejate de dispoziţiile legale incidente. Sunt interzise copierea, reproducerea, recompilarea, modificarea, precum şi orice modalitate de exploatare a conţinutului acestui website. Informaţiile transmise pe www.agerpres.ro pot fi preluate, în conformitate cu legislaţia aplicabilă, în limita a 500 de semne. Detalii în secţiunea Condiţii de utilizare. Dacă sunteţi interesaţi de preluarea ştirilor AGERPRES, vă rugăm să contactaţi Direcţia Marketing - [email protected].


Alte știri din categorie

Culte 06-05-2025 17:00

Brăila: Adunarea Generală a Federației Filantropia, în Arhiepiscopia Dunării de Jos

Arhiepiscopia Dunării de Jos găzduiește, în perioada 5-7 mai, lucrările Adunării Generale a Federației Filantropia, eveniment care se desfășoară la sediul Așezământului socio-medical 'Sfântul Mare Mucenic Pantelimon' din stațiunea Lacu Sărat. 'Programul a debutat ieri seară, în Capela 'Sfântul Mare Mucenic Pantelim

Culte 06-05-2025 15:43

Primul Arhiepiscop Român al Marii Britanii și Irlandei de Nord va fi întronizat sâmbătă la Londra

Înaltpreasfințitul Părinte Atanasie, primul Arhiepiscop Român al Marii Britanii și Irlandei de Nord, va fi întronizat, sâmbătă, la Catedrala Arhiepiscopală 'Sfântul Mare Mucenic Gheorghe' din Londra, Marea Britanie. Sfânta Liturghie și ceremonia de întronizare vor fi oficiate începând cu ora 9:00 de

Cultura - Media 06-05-2025 14:50

Institutul Cervantes lansează stagiunea de spectacole-lectură AproapESpectacol

Institutul Cervantes lansează stagiunea de spectacole-lectură AproapESpectacol, lecturi performative de teatru hispanic actual, prin care dramaturgia spaniolă contemporană va prinde lumina scenei sub coordonarea lui Bobi Pricop. Potrivit unui comunicat al organizatorilor transmis, marți, AGERPRES, stagiunea de spectacole-lectură va debuta joi, de la ora 19:00,

Cultura - Media 06-05-2025 13:54

Teatrul Masca sărbătorește 35 de ani de activitate

Teatrul Masca organizează, în perioada 23 - 25 mai, un eveniment aniversar cu ocazia împlinirii a 35 de ani de activitate, fiind programate spectacole, discuții, seri de muzică. ''Într-un moment în care ideea de instituție publică se redefinește, Teatrul Masca marchează 35 de ani de existență nu printr-o retrosp

Cultura - Media 06-05-2025 13:16

Festivalul Filmului European, la cea de-a XXIX-a ediție; Jicman: Ne regăsim fiecare în tematicile propuse

Cea de-a XXIX-a ediție a Festivalului Filmului European va începe joi la București cu proiecția, la Sala Luceafărul, a documentarului ''O neașteptată întrezărire a unor lucruri mai profunde'' / ''A Sudden Glimpse to Deeper Things'', marele câștigător al celei mai recente ediții a Festivalului de film de la Karlovy Var

Culte 06-05-2025 12:16

Sfântă Liturghie ''Pro Eligendo Romano Pontifice'' - miercuri la Catedrala Sf. Iosif din București

O Sfântă Liturghie ''Pro Eligendo Romano Pontifice'' (pentru alegerea Pontifului Roman) va fi oficiată miercuri, de la ora 18:30, la Catedrala Sf. Iosif din București. ''În unire cu Biserica Universală, ne rugăm ca Duhul Sfânt să îi inspire pe cardinalii electori în alegerea celui care va f

Cultura - Media 06-05-2025 10:35

Festivalul Internațional de Teatru Idiș TES FEST, în perioada 21 - 30 mai

Cea de-a X-a ediție a Festivalului Internațional de Teatru Idiș TES FEST va avea loc în perioada 21 - 30 mai, la Teatrul Evreiesc de Stat. ''Teatrul Evreiesc de Stat își continuă misiunea de a celebra identitatea culturii idiș marcând un moment important în acest an - aniversarea a 185 de ani de la nașterea lui

Cultura - Media 06-05-2025 09:38

Tronul, tunica și casca domnitorului Alexandru Ioan Cuza, prezentate într-o expoziție omagială la Piatra-Neamț

Tronul, trusa de pistoale de duel dăruită de împăratul Napoleon al III-lea, tunica și casca de colonel de lăncieri care i-au aparținut lui Alexandru Ioan Cuza sunt prezentate, începând de marți, într-o expoziție inedită la Muzeul de Artă Piatra-Neamț, dedicată împlinirii a 150 ani de la moartea domnitorului. '

Cultura - Media 05-05-2025 16:22

Senat/Comisia de cultură: Marți - 'De la Podul de flori la Muzeul Presei - pagini de istorie', eveniment de diplomație culturală

Comisia pentru cultură și media a Senatului organizează marți, la Galeriile Madrigal ale Palatului Parlamentului, un eveniment de diplomație culturală, memorie colectivă și afirmare identitară, intitulat 'De la Podul de Flori la Muzeul Presei - Pagini de Istorie'. Evenimentul este organizat în parteneriat cu Agenția Națională de

Cultura - Media 05-05-2025 15:39

Bihor: Expoziția 'Maria a României, Regină și artistă', la Muzeul Țării Crișurilor timp de două luni

Muzeul Țării Crișurilor Oradea a anunțat luni vernisajul expoziției 'Maria a României, Regină și artistă', ce va avea loc vineri, 9 mai, și va putea fi vizitată timp de două luni. 'Expoziția explorează latura artistică a Reginei Maria a României, care a fost nu doar ocrotitoare a artelor, colecționară de artă, scriitoar

Cultura - Media 05-05-2025 15:33

Sesiunea comemorativă '75 de ani de la Noaptea demnitarilor' - marți, la Academia Română

Sesiunea comemorativă '75 de ani de la Noaptea demnitarilor', despre încarcerarea mai multor persoane de către regimul comunist, va avea loc, marți, începând cu ora 10:00, în Aula Academiei Române. Potrivit unui comunicat al Academiei Române transmis, luni, AGERPRES, evenimentul, organizat de Institu

Cultura - Media 05-05-2025 08:38

Spectacolul 'Florile salcâmilor nebuni' - prezentat de Tudor Gheorghe, la Sala Palatului

Spectacolul 'Florile salcâmilor nebuni' va fi prezentat de Tudor Gheorghe, luni, la Sala Palatului din Capitală, începând cu ora 19:00. Potrivit site-ului www.tudor-gheorghe.ro, artistul va fi acompaniat de Orchestra Concertino din Chișinău, sub bagheta dirijorului și orchestratorului Marius Hristescu.

Cultura - Media 05-05-2025 06:00

Expoziția 'Patrimoniul natural și cultural al Dobrogei' - la Muzeul Geologic Național

Expoziția 'Patrimoniul natural și cultural al Dobrogei', dedicată prezentării valorilor patrimoniului național din județele Constanța și Tulcea, se deschide, luni, la Muzeul Geologic Național. Expoziția cuprinde 50 de panouri grupate în cinci secțiuni: Patrimoniul cultural construit, Patrimoniul cultural imaterial al etniilor dob

Culte 04-05-2025 18:22

Prezidențiale2025/ Patriarhul Daniel s-a prezentat la urne; a votat la o secție din Capitală

Patriarhul Bisericii Ortodoxe Române, Preafericitul Părinte Daniel, a votat, duminică după-amiază, la primul tur al alegerilor prezidențiale. Patriarhul a ajuns în jurul orei 17:30 la secția de votare amenajată în cadrul Școlii Gimnaziale 'Ienăchiță Văcărescu' din Capitală, unde și-a exercitat dreptul de a alege, informează Agenția de

Cultura - Media 04-05-2025 18:21

Prezidențiale2025/ Artiștii îndeamnă românii să meargă la vot

Regizoarea și scenarista Lia Bugnar, regizorul Vlad Massaci, cântărețele Alina Eremia și Andra și actrița Ofelia Popii sunt câțiva dintre artiștii care îi îndeamnă pe români să își exprime, duminică, la alegerile prezidențiale, dreptul la vot. Lia Bugnar este de părere că alegerile 'vor fi o oglindă în care vom afl