Festivalul Filmului European, la cea de-a XXIX-a ediție; Jicman: Ne regăsim fiecare în tematicile propuse

Cea de-a XXIX-a ediție a Festivalului Filmului European va începe joi la București cu proiecția, la Sala Luceafărul, a documentarului ''O neașteptată întrezărire a unor lucruri mai profunde'' / ''A Sudden Glimpse to Deeper Things'', marele câștigător al celei mai recente ediții a Festivalului de film de la Karlovy Vary.
Președintele Institutului Cultural Român, Liviu Jicman, președinte al EUNIC (European Union National Institutes for Culture), a salutat, marți, la conferința de presă dedicată prezentării festivalului, extinderea acestuia la zece ediții locale.
Foto: (c) SILVIU MATEI / AGERPRES FOTO
''În preajma zilei de 9 mai, în preajma Zilei Europei, sărbătorim unitatea, dar și diversitatea europeană prin Festivalul Filmului European, care, anul acesta, ajunge la un număr record de ediții locale, zece. Sunt foarte bucuros pentru această veste și mai ales sunt bucuros că am putut face această extindere a festivalului, găsind parteneri locali interesați de promovarea filmului european'', a declarat Jicman.
El a subliniat că tema acestei ediții este ''Cultura unește''.
''Pentru că, în aceste vremuri, e cu atât mai important să conștientizăm acest lucru. Vorbim în fiecare an, probabil, despre cât de divers este filmul european, cât de diverse sunt școlile de cinematografie. În același timp, eu cred, cel puțin ca spectator, aceasta este impresia mea în fiecare an, că, așa cum este de divers filmul european, la fel ne regăsim fiecare dintre noi în tematicile propuse, indiferent de de țara de proveniență. Și ne dăm seama, pe lângă faptul că ne bucurăm de actul artistic, că, de fapt, elementele care ne unesc sunt mult mai numeroase decât cele care ne separă'', a spus Jicman.
Președintele Uniunii Cineaștilor din România, Laurențiu Damian, a salutat împlinirea a 29 de ani de existență a festivalului.
Foto: (c) SILVIU MATEI / AGERPRES FOTO
''Mă gândesc că în ultima vreme tot timpul spunem 'în ultimii 35 de ani!', 'în ultimii 35 de ani!'. Ce urmează după ultimii 35 de ani nu mai doresc să comentez eu, dar vreau să vă spun că am acum o altă cifră, 29 de ani. Deci, iată că de 29 de ani festivalul acesta există, este ca un fel de carte deschisă pentru filmul internațional, pentru filmul european și, practic, de fiecare dată a fost, cred eu, și pentru cineaști, un bun prilej de a vedea noi formule cinematografice, noi estetici filmice, deci e un festival pe care noi îl considerăm un festival de lucru, (...) care ne unește și care ne dă și o anumită definiție în a fi eleganți și distinși, chiar dacă eleganța și distincția au ajuns pe o insulă, iar apa se tot apropie, se tort apropie și insula rămâne din ce în ce mai mică'', a spus Damian.
El a subliniat că ''stă în puterea noastră ca să aducem și nisip și pământ să facem o insulă mai mare, să ne respectăm mai mult''.
La eveniment au fost prezenți directorul artistic al Festivalului, Cătălin Olaru, care a prezentat programul ediției festivalului, președintele EUNIC România, directoarea Institutului Italian de Cultură, Laura Napolitano, și regizorul Ioana Mischie, ambasadorul onorific al acestei ediții a festivalului, cea care a realizat spotul de promovare a festivalului.
Foto: (c) SILVIU MATEI / AGERPRES FOTO
''Am conceput un film-manifest ('Rectangular Sun') care să portretizeze esența universală, holistică, transformatoare a cinematografiei, nu forma adesea locală. Cinemaul este un soare dreptunghiular care trezește imaginația colectivă. Lumina emanată de ecranul-poem nu este o formă de escapism, ci o formă de regăsire. Fiecare dintre noi poartă un cinema interior. Un festival cinematografic declanșează un nou anotimp creativ care ne face mintea, trupul, spiritul să renască'', a declarat Ioana Mischie.
Ediția din acest an a Festivalului Filmului European reunește peste 40 de lungmetraje (din care 28 prezentate în premieră națională) și două selecții de scurtmetraje, proiectate de asemenea în premieră națională. Printre filmele din selecție se numără 11 documentare, 13 filme regizate de femei și două filme - coregizate de femei. Proiecțiile de filme vor fi completate de discuții cu echipele filmelor și întâlniri cu invitații speciali.
Filmul care deschide ediția, documentarul ''O neașteptată întrezărire a unor lucruri mai profunde'', realizat de Mark Cousins, (re)compune, potrivit ICR, portretul unei artiste remarcabile, pictorița scoțiană Wilhelmina Barns-Graham, recunoscută pentru contribuția sa semnificativă la arta abstractă britanică a secolului XX și asociată cu Școala de la St Ives, un grup de artiști care, după cel de-Al Doilea Război Mondial, au contribuit la definirea unei estetici distincte în arta britanică, influențată de peisajul și lumina specifică regiunii Cornwall.
Festivalul va continua apoi la Cinema Elvire Popesco (9-15 mai) și Cinemateca Eforie (9 - 11 și 16 - 18 mai) și în alte nouă orașe din țară: Brașov (9 - 11 mai, Centrul Cultural Reduta), Timișoara (15 - 18 mai, Cinema Studio), Sfântu Gheorghe (17 - 18 mai, Cinema Arta by Cityplex), Botoșani (22 - 25 mai, Cinema Unirea), Deva (23 - 25 mai, Centrul Cultural Drăgan Muntean), Iași (23 - 25 mai, Muzeul Vasile Pogor - Casa Junimii), Chitila (30 mai - 1 iunie, Amfiteatrul din Parcul Valea Mangului), Târgu Jiu (30 mai - 1 iunie, Cinema Sergiu Nicolaescu) și Târgu Mureș (30 mai - 1 iunie, Muzeul Județean Mureș - Secția de Istorie (Cetate), Sala Multimedia).
Foto: (c) SILVIU MATEI / AGERPRES FOTO
Potrivit lui Cătălin Olaru, la București, cinefilii se vor bucura de prezența regizoarei portugheze Margarida Cardoso, care va participa la două sesiuni de întrebări și răspunsuri. Acestea vor avea loc la finalul proiecțiile filmelor ''Yvone Kane'' (2014) și ''Banzo'' (2024), revelația tăcută a celei mai recente ediții a festivalului de la Karlovy Vary (10 mai, la Cinemateca Eforie).
De la întâlnirea cu publicul nu va lipsi nici regizorul Dragoș Turea, cunoscut publicului român mulțumită debutului său în lungmetraj, ''Grădina sovietică''. Acesta va prezenta în premieră mondială noul său documentar, ''Arma secretă'', investigație filmată parțial în Ucraina, în plin război (13 mai, la Cinema Elvire Popesco).
Un ultim film găzduit de Cinema Elvira Popescu este câștigătorul marelui premiu al IDFA (International Documentary Film Festival Amsterdam), documentarul ''1489'' realizat de Shoghakat Vardanyan, și ea prezentă la București, dedicat unei alte conflagrații, cel de-al doilea război din Nagorno-Karabah.
În București, Festivalul se încheie pe 18 mai, cu ''100.000.000'' / ''Cent mille milliards'', filmul lui Virgil Vernier, un regizor, scenarist și actor francez de origine română, una dintre vocile noi și distincte ale cinematografiei franceze, căruia Festivalul îi dedică un mic medalion.
Pe lângă filmul din închidere vor mai fi proiectate ''Sophia Antipolis'' și scurtmetrajele ''Imperial Princess'', ''Sapphire Crystal'' și ''Orleans'', tot în închidere urmând a fi acordat și Premiul Publicului, un premiu onorific, de popularitate, care se acordă filmului care întrunește cele mai multe voturi din partea cinefililor, pe site-ul www.ffe.ro.
Festivalul Filmului European este organizat de Institutul Cultural Român, cu sprijinul Reprezentanței Comisiei Europene în România, EUNIC România și UCIN - Uniunea Cineaștilor din România, în parteneriat cu ambasadele, centrele și institutele culturale europene. AGERPRES/(A - redactor: Daniel Popescu, editor: Mihai Simionescu, editor online: Gabriela Badea)
* Mai multe imagini pe AGERPRES FOTO
Conținutul website-ului www.agerpres.ro este destinat exclusiv informării publice. Toate informaţiile publicate pe acest site de către AGERPRES sunt protejate de dispoziţiile legale incidente. Sunt interzise copierea, reproducerea, recompilarea, modificarea, precum şi orice modalitate de exploatare a conţinutului acestui website. Informaţiile transmise pe www.agerpres.ro pot fi preluate, în conformitate cu legislaţia aplicabilă, în limita a 500 de semne. Detalii în secţiunea Condiţii de utilizare. Dacă sunteţi interesaţi de preluarea ştirilor AGERPRES, vă rugăm să contactaţi Direcţia Marketing - [email protected].
Alte știri din categorie
Primul Arhiepiscop Român al Marii Britanii și Irlandei de Nord va fi întronizat sâmbătă la Londra
Înaltpreasfințitul Părinte Atanasie, primul Arhiepiscop Român al Marii Britanii și Irlandei de Nord, va fi întronizat, sâmbătă, la Catedrala Arhiepiscopală 'Sfântul Mare Mucenic Gheorghe' din Londra, Marea Britanie. Sfânta Liturghie și ceremonia de întronizare vor fi oficiate începând cu ora 9:00 de
Institutul Cervantes lansează stagiunea de spectacole-lectură AproapESpectacol
Institutul Cervantes lansează stagiunea de spectacole-lectură AproapESpectacol, lecturi performative de teatru hispanic actual, prin care dramaturgia spaniolă contemporană va prinde lumina scenei sub coordonarea lui Bobi Pricop. Potrivit unui comunicat al organizatorilor transmis, marți, AGERPRES, stagiunea de spectacole-lectură va debuta joi, de la ora 19:00,
Teatrul Masca sărbătorește 35 de ani de activitate
Teatrul Masca organizează, în perioada 23 - 25 mai, un eveniment aniversar cu ocazia împlinirii a 35 de ani de activitate, fiind programate spectacole, discuții, seri de muzică. ''Într-un moment în care ideea de instituție publică se redefinește, Teatrul Masca marchează 35 de ani de existență nu printr-o retrosp
Sfântă Liturghie ''Pro Eligendo Romano Pontifice'' - miercuri la Catedrala Sf. Iosif din București
O Sfântă Liturghie ''Pro Eligendo Romano Pontifice'' (pentru alegerea Pontifului Roman) va fi oficiată miercuri, de la ora 18:30, la Catedrala Sf. Iosif din București. ''În unire cu Biserica Universală, ne rugăm ca Duhul Sfânt să îi inspire pe cardinalii electori în alegerea celui care va f
Festivalul Internațional de Teatru Idiș TES FEST, în perioada 21 - 30 mai
Cea de-a X-a ediție a Festivalului Internațional de Teatru Idiș TES FEST va avea loc în perioada 21 - 30 mai, la Teatrul Evreiesc de Stat. ''Teatrul Evreiesc de Stat își continuă misiunea de a celebra identitatea culturii idiș marcând un moment important în acest an - aniversarea a 185 de ani de la nașterea lui
Tronul, tunica și casca domnitorului Alexandru Ioan Cuza, prezentate într-o expoziție omagială la Piatra-Neamț
Tronul, trusa de pistoale de duel dăruită de împăratul Napoleon al III-lea, tunica și casca de colonel de lăncieri care i-au aparținut lui Alexandru Ioan Cuza sunt prezentate, începând de marți, într-o expoziție inedită la Muzeul de Artă Piatra-Neamț, dedicată împlinirii a 150 ani de la moartea domnitorului. '
Senat/Comisia de cultură: Marți - 'De la Podul de flori la Muzeul Presei - pagini de istorie', eveniment de diplomație culturală
Comisia pentru cultură și media a Senatului organizează marți, la Galeriile Madrigal ale Palatului Parlamentului, un eveniment de diplomație culturală, memorie colectivă și afirmare identitară, intitulat 'De la Podul de Flori la Muzeul Presei - Pagini de Istorie'. Evenimentul este organizat în parteneriat cu Agenția Națională de
Bihor: Expoziția 'Maria a României, Regină și artistă', la Muzeul Țării Crișurilor timp de două luni
Muzeul Țării Crișurilor Oradea a anunțat luni vernisajul expoziției 'Maria a României, Regină și artistă', ce va avea loc vineri, 9 mai, și va putea fi vizitată timp de două luni. 'Expoziția explorează latura artistică a Reginei Maria a României, care a fost nu doar ocrotitoare a artelor, colecționară de artă, scriitoar
Sesiunea comemorativă '75 de ani de la Noaptea demnitarilor' - marți, la Academia Română
Sesiunea comemorativă '75 de ani de la Noaptea demnitarilor', despre încarcerarea mai multor persoane de către regimul comunist, va avea loc, marți, începând cu ora 10:00, în Aula Academiei Române. Potrivit unui comunicat al Academiei Române transmis, luni, AGERPRES, evenimentul, organizat de Institu
Spectacolul 'Florile salcâmilor nebuni' - prezentat de Tudor Gheorghe, la Sala Palatului
Spectacolul 'Florile salcâmilor nebuni' va fi prezentat de Tudor Gheorghe, luni, la Sala Palatului din Capitală, începând cu ora 19:00. Potrivit site-ului www.tudor-gheorghe.ro, artistul va fi acompaniat de Orchestra Concertino din Chișinău, sub bagheta dirijorului și orchestratorului Marius Hristescu.
Expoziția 'Patrimoniul natural și cultural al Dobrogei' - la Muzeul Geologic Național
Expoziția 'Patrimoniul natural și cultural al Dobrogei', dedicată prezentării valorilor patrimoniului național din județele Constanța și Tulcea, se deschide, luni, la Muzeul Geologic Național. Expoziția cuprinde 50 de panouri grupate în cinci secțiuni: Patrimoniul cultural construit, Patrimoniul cultural imaterial al etniilor dob
Prezidențiale2025/ Patriarhul Daniel s-a prezentat la urne; a votat la o secție din Capitală
Patriarhul Bisericii Ortodoxe Române, Preafericitul Părinte Daniel, a votat, duminică după-amiază, la primul tur al alegerilor prezidențiale. Patriarhul a ajuns în jurul orei 17:30 la secția de votare amenajată în cadrul Școlii Gimnaziale 'Ienăchiță Văcărescu' din Capitală, unde și-a exercitat dreptul de a alege, informează Agenția de
Prezidențiale2025/ Artiștii îndeamnă românii să meargă la vot
Regizoarea și scenarista Lia Bugnar, regizorul Vlad Massaci, cântărețele Alina Eremia și Andra și actrița Ofelia Popii sunt câțiva dintre artiștii care îi îndeamnă pe români să își exprime, duminică, la alegerile prezidențiale, dreptul la vot. Lia Bugnar este de părere că alegerile 'vor fi o oglindă în care vom afl
Botoșani: Casa Memorială 'George Enescu' din Liveni, resfințită la 70 de ani de la moartea marelui muzician român
Casa Memorială 'George Enescu' din Liveni a fost resfințită, duminică, în urma unui proces de restaurare printr-un proiect cu fonduri europene. Ceremonia de resfințire a casei în care s-a născut Enescu a avut loc cu prilejul marcării a 70 de ani de la moartea marelui muzician român.