Comunicat de presă - Inspectoratul General al Poliției Române
POLIȚIA ROMÂNÃ - ACȚIUNE ÎMPOTRIVA TRAFICULUI DE DROGURI
Polițiștii Brigăzii de Combatere a Criminalității Organizate Oradea, împreună cu procurorii Direcției de Investigare a Infracțiunilor de Criminalitate Organizată și Terorism - Serviciul Teritorial Oradea, au documentat activitatea infracțională a mai multor persoane, cu vârste între 32 și 39 de ani, cercetate sub aspectul săvârșirii infracțiunilor de trafic de droguri de mare risc și trafic de droguri de risc.
Din probele administrate a rezultat că, în perioada decembrie 2024 - mai 2025, cei în cauză ar fi procurat, deținut, intermediat și vândut direct diferite cantități de droguri de mare risc (3-CMC, cunoscut sub denumirea generică de cristal și MDMB-4en-PINACA).
Metoda de comercializare a substanțelor interzise ar fi fost de tip dead drop, interacțiunea dintre persoanele cercetate și consumatori realizându-se prin intermediul unor platforme online.
După stabilirea cantităților și încasarea prețului convenit, acestea ar fi comunicat cumpărătorului coordonatele locului în care ar fi fost ascunse drogurile.
Astfel, la data de 27 aprilie 2025, au fost prinse în flagrant delict, de către polițiști, două dintre persoane, în timp ce ar fi ridicat, dintr-un tufiș, de la periferia municipiului Oradea, 1,3 kilograme de droguri de mare risc (3-CMC și MDMB-4en-PINACA) destinate comercializării.
În urmă a 17 percheziții domiciliare efectuate, la data de 4 mai 2025, de către polițiști, au fost descoperite și ridicate, peste 51 de kilograme 3CMC, 5 kilograme ADB FUBINACA (droguri de mare risc), aproximativ 900 de grame de canabis (drog de risc) și 5 kilograme de bicarbonat de sodiu, utilizat pentru prepararea drogurilor.
De asemenea, au mai fost descoperite și ridicate 5 cântare electronice de precizie, un aparat de vidat, laptopuri și dispozitive de stocare a datelor, 314.560 de lei, 2.200 de euro, precum și alte mijloace de probă.
Cantitățile de droguri de mare risc și de risc, descoperite și indisponibilizate în cursul urmăririi penale, au o valoare de piață de aproximativ 1.800.000 de euro.
La data de 4 mai 2025, procurorii Direcției de Investigare a Infracțiunilor de Criminalitate Organizată și Terorism - Serviciul Teritorial Oradea au dispus reținerea a 7 persoane, pentru 24 de ore.
Ieri, judecătorul de drepturi și libertăți din cadrul Tribunalului Bihor a dispus arestarea preventivă a 5 dintre persoanele reținute, pentru 30 de zile, conform propunerii formulate de către procurorii D.I.I.C.O.T. - Serviciul Teritorial Oradea.
Acțiunea a beneficiat de sprijinul polițiștilor Brigăzii de Combatere a Criminalității Organizate București, jandarmilor Brigăzii Speciale de Intervenție a Jandarmeriei și Inspectoratului de Jandarmi Județean Bihor și reprezentanți din cadrul Direcției Regionale Vamale Cluj.
Facem precizarea că, pe parcursul întregului proces penal, persoanele cercetate beneficiază de drepturile și garanțiile procesuale prevăzute de Codul de Procedură Penală, precum și de prezumția de nevinovăție.
Conținutul website-ului www.agerpres.ro este destinat exclusiv informării publice. Toate informaţiile publicate pe acest site de către AGERPRES sunt protejate de dispoziţiile legale incidente. Sunt interzise copierea, reproducerea, recompilarea, modificarea, precum şi orice modalitate de exploatare a conţinutului acestui website. Informaţiile transmise pe www.agerpres.ro pot fi preluate, în conformitate cu legislaţia aplicabilă, în limita a 500 de semne. Detalii în secţiunea Condiţii de utilizare. Dacă sunteţi interesaţi de preluarea ştirilor AGERPRES, vă rugăm să contactaţi Direcţia Marketing - [email protected].