Alba: Cuvântarea lui Vasile Goldiş de la 1 Decembrie 1918 - singurul act original păstrat cu Rezoluţia Unirii

Singurul act original păstrat, care cuprinde Rezoluţia Unirii, este cuvântarea lui Vasile Goldiş din 1 Decembrie 1918, citită în faţa delegaţilor la Marea Adunare Naţională de la Alba Iulia, cea mai preţioasă piesă ca încărcătură simbolică din colecţiile Muzeului Naţional al Unirii (MNU) Alba Iulia.
Cuvântarea a avut în prima parte "o incursiune în istorie", Vasile Goldiş fiind profesor de istorie, urmată de proiectul Rezoluţiei Unirii, cu cele 9 puncte, adoptată în ovaţiile mulţimii strânse în ceea ce numim astăzi Sala Unirii din Alba Iulia, la 1918 - casină militară.
"Manuscrisul, 'mapa Goldiş' cum mai este cunoscut, e un document care conţine toată cuvântarea lui Vasile Goldiş din 1 Decembrie 1918. (...). E foarte important şi pentru că pare a fi singurul act original cu acest manuscris, mă refer aici la Rezoluţia Unirii, pentru că documentele ce le avem şi care trec drept Rezoluţia Unirii sunt, de fapt, nişte pastişe (copii - n.r.) târzii, realizate cu ocazia Semicentenarului din 1968. Deci aşa-numita Rezoluţia Unirii arhicunoscută, document pe pergament, este o copie, documentul original lipsind", a declarat, pentru AGERPRES, istoricul Tudor Roşu - director general adjunct al MNU Alba Iulia.
Tudor Roşu a explicat că, după ce evenimentul de la Alba Iulia s-a încheiat, urma să se constituie o delegaţie care să meargă la Regele Ferdinand pentru a-i remite actul Unirii.
"Însă el nu exista la momentul respectiv, nu era un document propriu-zis şi atunci documentul respectiv a fost scris pe pergament în jur de 8 -10 decembrie 1918 şi în Sala tronului, în 14 decembrie 1918, delegaţia ardeleană, din care făceau parte Alexandru Vaida-Voevod, Vasile Goldiş, Iuliu Hossu, Miron Cristea, i-a înmânat Regelui Ferdinand documentul respectiv", a spus istoricul.
Tudor Roşu a menţionat că nu se ştie unde a ajuns acel document, cu Rezoluţia Unirii, înmânat Regelui Ferdinand.
"El a dispărut la un moment dat. Existau voci cum că ocupaţia sovietică de după 1944 ar fi fost responsabilă (de dispariţia documentului - n.r.), însă nu avem date certe în acest sens. Şi atunci, această cuvântare, acest manuscris al lui Vasile Goldiş, devine cu atât mai important cu cât este probabil cel mai aproape de originalul textului. Deşi nici acesta nu ştim exact când a fost scris de Goldiş sau ce a avut efectiv Goldiş în mână la 1 Decembrie 1918 şi poate că textul l-a transcris ulterior pe curat. Oricum, e scrisul lui Vasile Goldiş", a arătat Roşu.
El a subliniat că rezoluţia a fost publicată la momentul respectiv în toată presa românească şi ulterior, când s-au strâns documentele unirii, a fost republicată, deci nu e niciun mister în privinţa conţinutului ei. "Mă refeream înainte la manuscrisul olograf, la primele puneri pe hârtie ale acestui document", a ţinut să clarifice istoricul.
Tudor Roşu a adăugat că este până la urmă cel mai important document care cuprinde "chintesenţa" Adunării de la Alba Iulia.
"Pe lângă toată emulaţia, pe lângă toată bucuria, efuziunea existentă atunci, ideea de bază a fost votarea acestui proiect de unire, proiect care a fost citit de Vasile Goldiş. Cuvântarea lui are două părţi mari, o introducere istorică, o prezentare istorică ce pleacă de la împăratul Traian, vorbeşte despre jugul milenar al românilor, Horea, Avram Iancu, deci o prezentare istorică vastă, după care se dă citire acestui proiect de Rezoluţie, pe 9 puncte. Aceste puncte nu sunt deloc întâmplător formulate. Primele 2 puncte au rol de decizie, ele impun, iar celelalte 7 sunt principii de urmat pe viitor. Aşa au gândit ardelenii atunci că trebuie să formuleze, până la urmă să exprime ideea aceasta de unire", a spus Roşu.
Cuvântarea istorică îi aparţine în întregime lui Vasile Goldiş, el fiind profesor de istorie, iar textul Rezoluţiei a fost "dezbătut, reformulat în şedinţa preliminară din 30 noiembrie care s-a ţinut la hotel Hungaria în Alba Iulia", o şedinţă la care au participat membri din Consiliul Naţional Român Central şi alţi reprezentanţi ai Partidului Naţional Român, ai Partidului Socialist - secţia română. "A fost o chestiune îndelung dezbătută şi discutată în această şedinţă care a durat multe ore", a menţionat Tudor Roşu.
"Mapa lui Vasile Goldiş", îmbrăcată în piele, a fost donată muzeului din Alba Iulia în 1929 de către Societatea ASTRA, care s-a ocupat cu strângerea documentelor unirii. Tot atunci au fost donate şi cele 6 volume ale documentelor unirii, fotografii şi alte piese.
Legătura din piele a fost executată la o legătorie de cărţi din Alba Iulia, aparţinând lui Sabin Solomon Luca. Pe copertă, în partea centrală, este fotografia lui Vasile Goldiş, de formă ovală, încadrată pe partea stângă cu frunze de stejar, iar în dreapta de măslin, sub care stă scris, cu majuscule, Cuvântarea lui Vasile Goldiş la 1 Dec. 1918. Pe revers se găseşte un pătrat, în care se află două dreptunghiuri.
Fiecare pagină este numerotată cu cifre romane, de la I la XIII. La paginile I-XII se găseşte cuvântarea propriu-zisă, iar la paginile X-XIII Hotărârea Adunării Naţionale, care se termină cu semnătura lui Vasile Goldiş.
Cel mai important punct este primul, care stabilea în fond unirea cu România: "Adunarea naţională a tuturor Românilor din Transilvania, Banat şi Ţara Ungurească adunaţi prin reprezentanţii lor îndreptăţiţi la Alba Iulia în ziua de 1 Decembrie 1918 decretează unirea acelor Români şi a tuturor teritoriilor locuite de dânşii cu România. Adunarea naţională proclamă îndeosebi dreptul inalienabil al naţiunii române la întreg Banatul, cuprins între râurile Murăş, Tisa şi Dunăre".
Cuvântarea lui Vasile Goldiş va putea fi văzută, din 30 noiembrie, în noua expoziţie permanentă a Sălii Unirii, unde va fi expusă în încăperea centrală, alături de doar alte două piese - Cartea de Aur a Serbărilor Unirii şi Cartea Centenar.
La 1 Decembrie se împlinesc 105 ani de la Unirea Transilvaniei, Banatului, Crişanei şi Maramureşului cu România.
Marea Adunare Naţională de la Alba Iulia a fost considerată de contemporani decisivă pentru ''unitatea naţională a tuturor românilor''. AGERPRES/(A, AS - autor: Marinela Brumar, editor: Georgiana Tănăsescu, editor online: Andreea Lăzăroiu)
Conținutul website-ului www.agerpres.ro este destinat exclusiv informării publice. Toate informaţiile publicate pe acest site de către AGERPRES sunt protejate de dispoziţiile legale incidente. Sunt interzise copierea, reproducerea, recompilarea, modificarea, precum şi orice modalitate de exploatare a conţinutului acestui website. Informaţiile transmise pe www.agerpres.ro pot fi preluate, în conformitate cu legislaţia aplicabilă, în limita a 500 de semne. Detalii în secţiunea Condiţii de utilizare. Dacă sunteţi interesaţi de preluarea ştirilor AGERPRES, vă rugăm să contactaţi Direcţia Marketing - [email protected].
Alte știri din categorie
Noaptea Muzeelor - sâmbătă, la a XXI-a ediție: Expoziții, concerte, proiecții de filme, recitaluri, ateliere
Peste 75 de instituții muzeale, reunind 210 spații din întreaga țară, vor participa, sâmbătă, la cea de-a XXI-a ediție a Nopții Muzeelor, în premieră Ministerul Culturii susținând oficial evenimentul. Un număr impresionant de 500 de specialiști din domeniul patrimoniului și educației muzeale vor organiza 677 de activită
Caravana Cinematografică Educativă 'Anul Nou care n-a fost', duminică, la Alba Iulia
Filmul 'Anul Nou care n-a fost' va putea fi vizionat duminică în Aula Magna a Universității '1 Decembrie 1918' din Alba Iulia, proiecție care va fi urmată de o dezbatere despre realitatea istorică și valorile esențiale ale libertății, cu participarea regizorului Bogdan Mureșanu, cercetătorului Andrei Cătălin Galiță, istoricului Dragoș Ursu și a
Olt: Coiful Chalcidic de la Balș, artefact cu o vechime de 2.500 de ani, expus prima dată la Slatina
Coiful Chalcidic de la Balș, artefact din bronz cu o vechime de circa 2.500 de ani, a fost expus prima dată la Slatina vineri, în seria de acțiuni ce marchează împlinirea a 73 de ani de la înființarea Muzeului Județean Olt, instituție în patrimoniul căreia se află piesa de tezaur. Istoricul Cătălin Borangic, care alătur
Mureș: Expoziția despre târgurile și bâlciurile din județ, refăcută pentru Noaptea Muzeelor
Secția de Etnografie a Muzeului Județean Mureș a refăcut expoziția 'La bâlci. Târgurile mureșene și lumea rurală' după un concept modern, îmbinând piese de muzeu cu un material vizual vast, constând din compilații fotografice realizate din imagini de arhivă, astfel încât să fie prezentată publicului în Noaptea M
Muzeul Municipiului București - închis în Noaptea Muzeelor; duminică - acces gratuit în toate muzeele și casele memoriale
Muzeul Municipiului București nu este deschis în Noaptea Muzeelor, duminică instituția oferind acces gratuit în toate muzeele și casele memoriale. 'De Ziua Internațională a Muzeelor, pe 18 mai, Muzeul Municipiului București oferă acces gratuit în toate muzeele și casele sale memoriale. Publicul este invitat să (re)descope
Tulcea: Instituțiile muzeale din județ marchează 75 de ani de la înființare
Institutul de Cercetări Eco-Muzeale 'Gavrilă Simion' (ICEM) din Tulcea a marcat, vineri, printr-o ședință festivă, 75 de ani de la deschiderea primei expoziții muzeale din județ și invită publicul să i se alăture la Noaptea muzeelor care va avea loc sâmbătă. După instalarea comunismului în România, în urma celui
CNA: Realitatea Plus - amendă 10.000 de lei; încălcarea Deciziei privind regulile de desfășurare a campaniei electorale
Consiliul Național al Audiovizualului a sancționat, vineri, postul Realitatea Plus cu o amendă de 10.000 de lei, din cauza încălcării prevederilor Deciziei CNA privind regulile de desfășurare a campaniei electorale pentru alegerea președintelui României. Potrivit unui comunicat al CNA, transmis, vineri, AGERPRES, întrunit &ic
Săptămâna Internațională a Muzicii Noi - în perioada 18-25 mai, la București
Săptămâna Internațională a Muzicii Noi - SIMN 2025, ediția a 34-a, care va avea loc sub denumirea 'Constelația Carnaval', cel mai important festival autohton dedicat muzicii contemporane organizat de Uniunea Compozitorilor și Muzicologilor din România, va avea loc în perioada 18 - 25 mai. Potrivit unui comunicat trans
Patriarhul Daniel va sluji, miercurea viitoare, la sărbătoarea 'Sfinților Împărați Constantin și Elena'
Patriarhul Bisericii Ortodoxe Române, Preafericitul Părinte Daniel, va oficia miercurea viitoare Sfânta Liturghie, din ziua 'Sfinților Împărați Constantin și Elena', hramul istoric al Catedralei Patriarhale. Potrivit unui comunicat al Biroului de Presă al Patriarhiei Române, transmis vineri AGERPRES, celebrarea
Vicepreședintele CNA Valentin Jucan, reales în conducerea EPRA - organismul european de conducere al autorităților de reglementare în audiovizual
Vicepreședintele Consiliului Național al Audiovizualului (CNA), Valentin Jucan, a fost reales, vineri, la Chișinău, pentru un nou mandat în conducerea EPRA (European Platform of Regulatory Authorities). Jucan va deține în continuare funcția de vicepreședinte al EPRA. Potrivit unui comunicat al CNA, transmis AGERPRES,
Cluj: Colecție de anatomie umană unică în țară, la Noaptea Muzeelor
Noaptea Muzeelor reunește în Cluj-Napoca 32 muzee, centre culturale, galerii, instituții universitare și biserici, iar una dintre cele mai interesante acțiuni este organizată de Universitatea 'Babeș-Bolyai' (UBB), care oferă vizitatorilor o colecție de anatomie umană unică în țară, premiată la Expoziția Universală de la Paris din 1900.
Prezidențiale2025/ Patriarhie: Videoclipul în care Patriarhul Daniel îndeamnă românii să voteze 'după fapte' este fals
Un videoclip în care Patriarhul Bisericii Ortodoxe Române, Daniel, ar îndemna la vot românii de pretutindeni să aleagă 'după fapte, care în cazul lui Simion sunt zero', și 'nu mânați de ură' este un fals. 'Este clar un videoclip fals realizat cu ajutorul inteligenței artificiale. Nici vid
Bihor: Bibelouri și mileuri în expoziția 'Între șic și kitsch. Despre decorarea casei în comunism'
O expoziție temporară cu 150 de bibelouri din perioada comunistă, așezate pe mileuri din macrame din aceeași epocă, a fost vernisată vineri, în Muzeul Orașului Oradea, putând să fie vizitată până în 1 octombrie.
Noaptea Muzeelor/Timiș: Expoziții, tururi ghidate gratuite și spectacole de divertisment, în cele trei mari muzee
Cele trei mari muzee timișorene, Muzeul Național de Artă, al Banatului și al Satului Bănățean, dar și unele galerii de artă, invită vizitatorii să le treacă pragul de Noaptea Muzeelor, cu programe speciale și tururi ghidate gratuite. Muzeul Național de Artă Timișoara menține porțile deschise pe parcursul a două zile, sâmbătă și duminică,
Prezidențiale2025/ Apel al unor membri ai Academiei Române pentru alegerea căii europene la votul de duminică
Membri ai Academiei Române, printre care se numără Ana Blandiana, Daniel David, Marius Andruch, Mircea Martin, Sorin Alexandrescu, Wilhelm Dancă, au făcut un apel vineri pentru alegerea căii europene la votul din 18 mai pentru președintele țării. 'Conștienți de momentul de cumpănă în care se află societatea românească și