logo logo

Agerpres – Agenția Națională de Presă: Știri de actualitate cu informații de încredere pentru o societate bine informată.

Bucuresti

Piaţa Presei Libere nr. 1, sector 1

Telefon: +4 021.2076.110; +4 021.2076.105

[email protected]

Mureş: Istoria ceramicii de Corund şi tainele meşteşugului, prezentate de olari la Muzeul de Etnografie din Reghin

Image

Istoria ceramicii de Corund, care este considerat unul dintre centrele importante de ceramică din Europa încă din Evul Mediu, precum şi tainele meşteşugului care a făcut din olărit o adevărată industrie, au fost prezentate, marţi, în cadrul unei expoziţii organizate la Muzeul de Etnografie 'Anton Badea' din Reghin.

Muzeograful Kozma Jozsef a arătat, în urma studierii mai multor scrieri cu privire la istoria acestui meşteşug, că primele însemnări despre ceramica din Corund şi despre meşterii din această localitate harghiteană datează din primii ani ai secolului XVII.

"În jurul anilor 1670, olarii din Corund au început să producă, pe lângă ceramica roşie nesmălţuită, şi plăci de sobă - cahle. Olarii timpului au reuşit să aprovizioneze prin produsele lor - în afara zonei Ciucului - întreg Ţinutul Secuiesc, precum şi aşezările săseşti ale Transilvaniei. Produsele care se aflau la mare căutare în acea perioadă erau oalele de diferite dimensiuni, nesmălţuite, precum: oale de gătit, oale de lapte, vase şi blide folosite la diferite evenimente - nunţi, botezuri, înmormântări şi clăci. Pentru a-şi putea valorifica mai bine produsele, cancelarul Ardealului - contele Gyulaffy László - începând din anul 1750, le-a asigurat olarilor din Corund patru târguri anuale locale. La începutul secolului al XIX-lea (1820), conform însemnărilor vremii, erau în evidenţă în jur de 50 meşteri olari în Corund, însă numărul lor a crescut semnificativ până la sfârşitul secolului. Produsele meşterilor au început să fie cunoscute şi foarte apreciate pe parcursul secolului XIX pe întreg teritoriul Ardealului", a arătat muzeograful Kozma Jozsef.

Acesta a spus că de cele mai multe ori, produsele olarilor din Corund ajungeau şi în târgurile organizate la Târgu Mureş, precum şi în alte târguri din Câmpia Transilvaniei, dar şi de dincolo de Carpaţi şi că ei reuşeau să vândă, cu ocazia acestor evenimente, în jur de 600-1.000 de vase sau alte obiecte de ceramică, până la 'războiul vamal' dintre România şi Austro-Ungaria.

"Tot în această perioadă s-au deschis noi oportunităţi în faţa meşterilor olari în aşezările şi târgurile de dincolo de Carpaţi, care au facilitat înflorirea şi dezvoltarea meşteşugului. Această prosperitate este întreruptă de 'războiul vamal' de cinci ani dintre România şi Austro-Ungaria (1887-1892). Criza a fost adâncită şi mai mult de faptul că, în această perioadă, a scăzut foarte mult interesul cumpărătorilor faţă de ceramica nesmălţuită produsă la Corund. Din statisticile vremii putem observa scăderea accentuată a interesului faţă de ceramica nesmălţuită şi creşterea interesului pentru ceramica smălţuită. Trecerea de la producţia de ceramică nesmălţuită la cea smălţuită a fost urgentată şi de scăderea preţului la vasele nesmălţuite", a precizat muzeograful.

El spune că, la iniţiativa Camerei de Comerţ şi Industrie din Târgu Mureş, Ministerul Comerţului din acea perioadă a organizat pentru meşterii din Corund cursuri de perfecţionare, în cadrul cărora aceştia să-şi însuşească tehnica de smălţuire a vaselor, însă aceştia au rămas reticenţi faţă de acest demers.

"Spre sfârşitul secolului XIX, Gáspár Gyula a înfiinţat în localitate o mică fabrică în care producea ceramică smălţuită. Aici lucrau mai mulţi meşteri locali, care, treptat, au început să-şi însuşească şi chiar să stăpânească noul proces de producţie. Răspândirea ceramicii smălţuite a însemnat redresarea meşteşugului, cât şi a localităţii, din punct de vedere economic. Meşterii din regiune au reuşit să înveţe şi să pună în evidenţă şi calităţile artistice pe vasele de ceramică. Acest lucru însă a dus la dispariţia treptată a meşteşugului tradiţional a ceramicii nesmălţuite. Olarii localităţii, datorită măiestriei şi priceperii, au reuşit să concureze şi cu marile fabrici de ceramică ale vremii. Ei au reuşit să îşi răspândească şi să-şi vândă produsele în localităţile şi aşezările din Ţara Românească şi Moldova. În perioada interbelică, olăritul a devenit cel mai bine plătit meşteşug din această regiune. După anii '30, pe vasele produse la Corund încep să apară tot mai des motive etnografice/populare", se mai arată în studiul realizat de Kozma Jozsef.

Muzeograful a mai susţinut că, odată cu răspândirea ceramicii smălţuite - pe cancee, farfurii, castroane - ornamentele au fost aplicate cu cornul şi pensula, conturul ornamentului fiind marcat cu cornul în maro pe angobă alb-gălbui, iar interiorul decorului a fost pictat în culorile verde, galben, maro, albastru.

"Multitudinea elementelor decorative indică aspecte importante ale credinţei şi vieţii populare reprezentând bogăţia florei şi faunei acestui ţinut. Ca motive decorative cele mai des întâlnite sunt laleaua, floarea de colţ, floarea soarelui, cocoşul etc. Suprafaţa decorativă a vaselor era împărţită, de regulă, în trei sau cinci registre. Registrul central al canceelor, de regulă, era decorat cu buchete de flori stilizate reprezentând pomul vieţii, iar restul registrelor cu semicercuri, raze, motive geometrice. Farfuriile erau de regulă ornamentate cu buchete de flori - laleaua, floarea soarelui - în culori verde, maro sau galben închis", precizează Kozma.

După cel de-al II-lea Război Mondial, marile ateliere care funcţionau la Corund au fost naţionalizate, iar situaţia celor mici a devenit din ce în ce mai dificilă.

"S-a pus în aplicare producţia în serie a blidelor ornamentale, a vaselor şi obiectelor de decor, iar din anii '60 a început şi producţia de ceramică neagră. În 1974 se înfiinţează o fabrică de ceramică modernă, unde sunt angajaţi muncitori calificaţi la Şcoala de meserii din Odorheiu Secuiesc. Însă evenimentele din 1989 au adus schimbarea şi în viaţa fabricii de ceramică de la Corund. Din cauza inflaţiei, a managementului defectuos din anii '90, producţia fabricii a scăzut drastic şi, în cele din urmă, a dus la închiderea acesteia. Închiderea fabricii însă nu a însemnat sfârşitul olăritului la Corund. Atelierele mici şi mijlocii au reuşit să supravieţuiască, să prospere şi în perioada postdecembristă. De-a lungul timpului, reputaţia ceramicii de la Corund a depăşit cu mult graniţele ţării şi chiar ale Europei. Obiectele acestei localităţi au ajuns în toate ţările celor cinci continente", se mai arată în studiul muzeografului reghinean.

Kozma Jozsef a precizat că, în prezent, numărul olarilor din această localitate este unul mic faţă de alţi ani, existând câteva familii în cadrul cărora meşteşteşugul a fost transmis, care participă cu obiectele pe care le confecţionează la târgurile din ţară, la muzee, la sărbători şi la diferite alte ocazii.

Cu toate acestea, Corundul rămâne în continuare un important centru de ceramică în Transilvania, în care tradiţia se păstrează. AGERPRES / (A, AS - autor: Dorina Matiş, editor: Marius Frăţilă, editor online: Simona Aruştei)

Afisari: 21

Conținutul website-ului www.agerpres.ro este destinat exclusiv informării publice. Toate informaţiile publicate pe acest site de către AGERPRES sunt protejate de dispoziţiile legale incidente. Sunt interzise copierea, reproducerea, recompilarea, modificarea, precum şi orice modalitate de exploatare a conţinutului acestui website. Informaţiile transmise pe www.agerpres.ro pot fi preluate, în conformitate cu legislaţia aplicabilă, în limita a 500 de semne. Detalii în secţiunea Condiţii de utilizare. Dacă sunteţi interesaţi de preluarea ştirilor AGERPRES, vă rugăm să contactaţi Direcţia Marketing - [email protected].


Alte știri din categorie

Culte 11-05-2025 19:17

Prezidențiale2025/ Biserica Ortodoxă Română își reafirmă neutralitatea în alegeri

Patriarhia Română a transmis, duminică, un comunicat de presă în care arată că Biserica Ortodoxă Română își 'reafirmă clar neutralitatea în timpul campaniilor electorale'. 'Biserica Ortodoxă Română își reafirmă clar neutralitatea în timpul campaniilor electorale, prin delimitarea de o

Cultura - Media 11-05-2025 17:00

Emeric Imre: Acum, dacă ar trebui să mă inspir, ar trebui să compun doar muzică de protest

Artistul folk Emeric Imre, prezent în weekend la Slatina, la Festivalul Alutus '22, a declarat pentru AGERPRES că pregătește un nou album, dedicat prieteniei, însă dacă ar trebui să inspire din ce se întâmplă acum, ar trebui să compună numai muzică de protest. 'În momentul de acum, dacă ar trebui să mă ins

Cultura - Media 11-05-2025 13:41

Tulcea: Violoncelistul Ștefan Iordachi a câștigat trofeul Concursului internațional 'George Georgescu'

Violoncelistul Ștefan Iordachi, elev al Colegiului național de muzică 'George Enescu' din București, a câștigat, duminică, marele premiu al Concursului internațional de interpretare muzicală George Georgescu, juriul desemnându-l pe violonistul Robert Sultan, elev al Colegiului național de arte 'Dinu Lipatti' din București, câștigător

Cultura - Media 11-05-2025 13:35

Olt: Dialogul artelor - pictură, muzică, poezie și meșteșuguri tradiționale - la Festivalul Alutus '22 din Slatina

Un veritabil dialog al artelor, facilitat de iubitori de cultură și artiști de toate vârstele, a avut loc în acest weekend la Slatina, la Festivalul Alutus '22, unde pictura, meșteșugurile tradiționale, poezia și muzica 'au luat cuvântul', pe rând, în spațiul armonios oferit de parcul de la fostă vilă de protocol din centrul

Cultura - Media 11-05-2025 13:01

Ministerul Culturii marchează Ziua Națională a Costumului Popular: O mărturie vie a istoriei, credinței și frumuseții spirituale

Ministerul Culturii marchează duminică Ziua Națională a Costumului Popular din România, o sărbătoare dedicată uneia dintre cele mai autentice și profunde expresii ale identității noastre naționale. Potrivit unui comunicat de presă transmis AGERPRES de Ministerul Culturii, costumul popular românesc este mai mult decât un simpl

Cultura - Media 10-05-2025 23:13

Volum despre creștin-democrație, conservatorism și provocările populismului extremist - lansat pe 13 mai, la BCU

Volumul colectiv 'Creștin-democrația, conservatorismul și provocarea extremelor', coordonat de Klaus Welle, președintele Consiliului Academic al Wilfried Martens Centre din Bruxelles și dr. Federico Ottavio Reho, coordonator strategic și cercetător principal la Wilfried Martens Centre, va fi lansat, pe 13 mai, în Aula Magna a Bibliotecii Centrale Univer

Cultura - Media 10-05-2025 21:05

Corul de Copii Radio, desemnat Ambasador al Anului Național al Copilului, cu ocazia aniversării a 80 de ani de activitate

Corul de Copii Radio și dirijorul Răzvan Rădos au susținut, sâmbătă, un concert aniversar de 80 de ani, pe scena Sălii Radio, ocazie cu care li s-a mulțumit de către reprezentanți ai Guvernului și UNICEF, informează Ministerul Culturii. Grupul vocal a primit titlul de Ambasador al Anului Național al Copilului pentru contribuția excepțion

Culte 10-05-2025 13:06

Patriarhul Daniel l-a primit în vizită de rămas bun pe Ambasadorul Republicii Iranului la București

Preafericitul Părinte Daniel, Patriarhul României, l-a primit vineri, 9 mai, în vizită de rămas bun, la Reședința Patriarhală, pe ambasadorul Republicii Iranului la București, Sadat Meidani, informează Agenția de știri Basilica a Patriarhiei Române. Potrivit sursei citate, la începutul întrevederii, Patriarhul Rom

Cultura - Media 10-05-2025 06:00

Muzeul Satului organizează, de sâmbătă până pe 18 mai, evenimente dedicate împlinirii a 89 de ani

O serie de evenimente menite să marcheze împlinirea a 89 de ani de la înființarea Muzeului Național al Satului 'Dimitrie Gusti' vor fi organizate, de sâmbătă până pe 18 mai, în cadrul instituției muzeale. Potrivit unui comunicat al Muzeului Satului transmis AGERPRES, ceremonia oficială de deschidere a Zile

Cultura - Media 10-05-2025 05:43

'Străzi deschise', pe Calea Victoriei: Mașini retro, magie și concert Irina Sârbu

Calea Victoriei devine pietonală sâmbătă și duminică, în contextul evenimentului 'Străzi deschise', care propune vizitatorilor spectacole de magie și animație, ateliere de origami, mașini de colecție și un concert Irina Sârbu. Sâmbătă, de la ora 14:00, publicul este invitat la expoziția 'Fabricat în România',

Cultura - Media 09-05-2025 19:06

Radu Petrovici, managerul Teatrului Național de Operetă: Pentru anul viitor - un musical bazat pe albumul 'Cantafabule'

Managerul general al Teatrului Național de Operetă și Musical 'Ion Dacian', Radu Petrovici, a anunțat vineri premierele pentru stagiunea 2025 - 2026 și proiectul pe care-l va realiza cu Josef Kappl, opera rock după dublul album 'Cantafabule' al formației Phoenix. 'Vreau să încep în stagiunea 2025 - 2026 cu anunțurile cele mai im

Cultura - Media 09-05-2025 16:05

CNA: 43 de eliminări de materiale cu conținut ilegal de pe platformele TikTok, Facebook, YouTube și Instagram

Consiliul Național al Audiovizualului a decis să transmită, în perioada 28 aprilie - 9 mai, 43 de ordine de eliminare a unor materiale cu conținut ilegal de pe platformele TikTok, Facebook, YouTube și Instagram. ''Consiliul Național al Audiovizualului - CNA, având calitatea de unică autoritate de reglementare a conținutului audiovizual, inc

Cultura - Media 09-05-2025 15:11

VIDEO Iași: Arhitectul Palatului Culturii, readus la viață cu ajutorul tehnologiei și IA, întâmpină vizitatorii și răspunde la întrebări

Arhitectul Palatului Culturii din Iași, Ioan D. Berindey, a fost readus la viață prin intermediul holografiei și inteligenței artificiale și întâmpină, începând de vineri, vizitatorii edificiului cultural, răspunde la întrebări și chiar poate recita poezii dacă este solicitat. Vizitatorii Palatului Culturii au ocazia unică î

Cultura - Media 09-05-2025 14:25

'Iona' de Marin Sorescu, cu Kuranosuke Sasaki, în regia lui Silviu Purcărete, la Teatrul Odeon, pe 30 și 31 mai

Spectacolul 'Iona' de Marin Sorescu, cu traducere literară din limba română în limba japoneză semnată de Mayo Nishiike și Florin Grancea, în regia lui Silviu Purcărete, va fi prezentat pe 30 și 31 mai, la Sala Majestic a Teatrului Odeon. Potrivit unui comunicat transmis, vineri, AGERPRES, spectacolul este o coproducție Teatrul Naționa

Cultura - Media 09-05-2025 12:32

Bihor: Expozița 'Între șic și kitsch. Despre decorarea casei în comunism', din 16 mai la Oradea

Aproape o sută de bibelouri și obiecte din sticlă folosite pentru 'înfrumusețarea' interioară a caselor în perioada comunistă vor face obiectul expoziției temporare 'Între șic și kitsch. Despre decorarea casei în comunism', ce va fi vernisată pe 16 mai în Muzeul Orașului Oradea. Cei doi curatori -