logo logo

Agerpres – Agenția Națională de Presă: Știri de actualitate cu informații de încredere pentru o societate bine informată.

Bucuresti

Piaţa Presei Libere nr. 1, sector 1

Telefon: +4 021.2076.110; +4 021.2076.105

[email protected]

Festivalul Filmului European, la cea de-a XXIX-a ediție; Jicman: Ne regăsim fiecare în tematicile propuse

Imagine din galeria Agerpres

Cea de-a XXIX-a ediție a Festivalului Filmului European va începe joi la București cu proiecția, la Sala Luceafărul, a documentarului ''O neașteptată întrezărire a unor lucruri mai profunde'' / ''A Sudden Glimpse to Deeper Things'', marele câștigător al celei mai recente ediții a Festivalului de film de la Karlovy Vary.

Președintele Institutului Cultural Român, Liviu Jicman, președinte al EUNIC (European Union National Institutes for Culture), a salutat, marți, la conferința de presă dedicată prezentării festivalului, extinderea acestuia la zece ediții locale.

Foto: (c) SILVIU MATEI / AGERPRES FOTO


''În preajma zilei de 9 mai, în preajma Zilei Europei, sărbătorim unitatea, dar și diversitatea europeană prin Festivalul Filmului European, care, anul acesta, ajunge la un număr record de ediții locale, zece. Sunt foarte bucuros pentru această veste și mai ales sunt bucuros că am putut face această extindere a festivalului, găsind parteneri locali interesați de promovarea filmului european'', a declarat Jicman.

El a subliniat că tema acestei ediții este ''Cultura unește''.

''Pentru că, în aceste vremuri, e cu atât mai important să conștientizăm acest lucru. Vorbim în fiecare an, probabil, despre cât de divers este filmul european, cât de diverse sunt școlile de cinematografie. În același timp, eu cred, cel puțin ca spectator, aceasta este impresia mea în fiecare an, că, așa cum este de divers filmul european, la fel ne regăsim fiecare dintre noi în tematicile propuse, indiferent de de țara de proveniență. Și ne dăm seama, pe lângă faptul că ne bucurăm de actul artistic, că, de fapt, elementele care ne unesc sunt mult mai numeroase decât cele care ne separă'', a spus Jicman.

Președintele Uniunii Cineaștilor din România, Laurențiu Damian, a salutat împlinirea a 29 de ani de existență a festivalului.

Foto: (c) SILVIU MATEI / AGERPRES FOTO


''Mă gândesc că în ultima vreme tot timpul spunem 'în ultimii 35 de ani!', 'în ultimii 35 de ani!'. Ce urmează după ultimii 35 de ani nu mai doresc să comentez eu, dar vreau să vă spun că am acum o altă cifră, 29 de ani. Deci, iată că de 29 de ani festivalul acesta există, este ca un fel de carte deschisă pentru filmul internațional, pentru filmul european și, practic, de fiecare dată a fost, cred eu, și pentru cineaști, un bun prilej de a vedea noi formule cinematografice, noi estetici filmice, deci e un festival pe care noi îl considerăm un festival de lucru, (...) care ne unește și care ne dă și o anumită definiție în a fi eleganți și distinși, chiar dacă eleganța și distincția au ajuns pe o insulă, iar apa se tot apropie, se tort apropie și insula rămâne din ce în ce mai mică'', a spus Damian.

El a subliniat că ''stă în puterea noastră ca să aducem și nisip și pământ să facem o insulă mai mare, să ne respectăm mai mult''.

La eveniment au fost prezenți directorul artistic al Festivalului, Cătălin Olaru, care a prezentat programul ediției festivalului, președintele EUNIC România, directoarea Institutului Italian de Cultură, Laura Napolitano, și regizorul Ioana Mischie, ambasadorul onorific al acestei ediții a festivalului, cea care a realizat spotul de promovare a festivalului.

Foto: (c) SILVIU MATEI / AGERPRES FOTO


''Am conceput un film-manifest ('Rectangular Sun') care să portretizeze esența universală, holistică, transformatoare a cinematografiei, nu forma adesea locală. Cinemaul este un soare dreptunghiular care trezește imaginația colectivă. Lumina emanată de ecranul-poem nu este o formă de escapism, ci o formă de regăsire. Fiecare dintre noi poartă un cinema interior. Un festival cinematografic declanșează un nou anotimp creativ care ne face mintea, trupul, spiritul să renască'', a declarat Ioana Mischie.

Ediția din acest an a Festivalului Filmului European reunește peste 40 de lungmetraje (din care 28 prezentate în premieră națională) și două selecții de scurtmetraje, proiectate de asemenea în premieră națională. Printre filmele din selecție se numără 11 documentare, 13 filme regizate de femei și două filme - coregizate de femei. Proiecțiile de filme vor fi completate de discuții cu echipele filmelor și întâlniri cu invitații speciali.

Filmul care deschide ediția, documentarul ''O neașteptată întrezărire a unor lucruri mai profunde'', realizat de Mark Cousins, (re)compune, potrivit ICR, portretul unei artiste remarcabile, pictorița scoțiană Wilhelmina Barns-Graham, recunoscută pentru contribuția sa semnificativă la arta abstractă britanică a secolului XX și asociată cu Școala de la St Ives, un grup de artiști care, după cel de-Al Doilea Război Mondial, au contribuit la definirea unei estetici distincte în arta britanică, influențată de peisajul și lumina specifică regiunii Cornwall.

Festivalul va continua apoi la Cinema Elvire Popesco (9-15 mai) și Cinemateca Eforie (9 - 11 și 16 - 18 mai) și în alte nouă orașe din țară: Brașov (9 - 11 mai, Centrul Cultural Reduta), Timișoara (15 - 18 mai, Cinema Studio), Sfântu Gheorghe (17 - 18 mai, Cinema Arta by Cityplex), Botoșani (22 - 25 mai, Cinema Unirea), Deva (23 - 25 mai, Centrul Cultural Drăgan Muntean), Iași (23 - 25 mai, Muzeul Vasile Pogor - Casa Junimii), Chitila (30 mai - 1 iunie, Amfiteatrul din Parcul Valea Mangului), Târgu Jiu (30 mai - 1 iunie, Cinema Sergiu Nicolaescu) și Târgu Mureș (30 mai - 1 iunie, Muzeul Județean Mureș - Secția de Istorie (Cetate), Sala Multimedia).

Foto: (c) SILVIU MATEI / AGERPRES FOTO


Potrivit lui Cătălin Olaru, la București, cinefilii se vor bucura de prezența regizoarei portugheze Margarida Cardoso, care va participa la două sesiuni de întrebări și răspunsuri. Acestea vor avea loc la finalul proiecțiile filmelor ''Yvone Kane'' (2014) și ''Banzo'' (2024), revelația tăcută a celei mai recente ediții a festivalului de la Karlovy Vary (10 mai, la Cinemateca Eforie).

De la întâlnirea cu publicul nu va lipsi nici regizorul Dragoș Turea, cunoscut publicului român mulțumită debutului său în lungmetraj, ''Grădina sovietică''. Acesta va prezenta în premieră mondială noul său documentar, ''Arma secretă'', investigație filmată parțial în Ucraina, în plin război (13 mai, la Cinema Elvire Popesco).

Un ultim film găzduit de Cinema Elvira Popescu este câștigătorul marelui premiu al IDFA (International Documentary Film Festival Amsterdam), documentarul ''1489'' realizat de Shoghakat Vardanyan, și ea prezentă la București, dedicat unei alte conflagrații, cel de-al doilea război din Nagorno-Karabah.

În București, Festivalul se încheie pe 18 mai, cu ''100.000.000'' / ''Cent mille milliards'', filmul lui Virgil Vernier, un regizor, scenarist și actor francez de origine română, una dintre vocile noi și distincte ale cinematografiei franceze, căruia Festivalul îi dedică un mic medalion.

Pe lângă filmul din închidere vor mai fi proiectate ''Sophia Antipolis'' și scurtmetrajele ''Imperial Princess'', ''Sapphire Crystal'' și ''Orleans'', tot în închidere urmând a fi acordat și Premiul Publicului, un premiu onorific, de popularitate, care se acordă filmului care întrunește cele mai multe voturi din partea cinefililor, pe site-ul www.ffe.ro.

Festivalul Filmului European este organizat de Institutul Cultural Român, cu sprijinul Reprezentanței Comisiei Europene în România, EUNIC România și UCIN - Uniunea Cineaștilor din România, în parteneriat cu ambasadele, centrele și institutele culturale europene. AGERPRES/(A - redactor: Daniel Popescu, editor: Mihai Simionescu, editor online: Gabriela Badea) 

* Mai multe imagini pe AGERPRES FOTO 

Afisari: 352

Conținutul website-ului www.agerpres.ro este destinat exclusiv informării publice. Toate informaţiile publicate pe acest site de către AGERPRES sunt protejate de dispoziţiile legale incidente. Sunt interzise copierea, reproducerea, recompilarea, modificarea, precum şi orice modalitate de exploatare a conţinutului acestui website. Informaţiile transmise pe www.agerpres.ro pot fi preluate, în conformitate cu legislaţia aplicabilă, în limita a 500 de semne. Detalii în secţiunea Condiţii de utilizare. Dacă sunteţi interesaţi de preluarea ştirilor AGERPRES, vă rugăm să contactaţi Direcţia Marketing - [email protected].


Alte știri din categorie

Cultura - Media 10-05-2025 06:00

Muzeul Satului organizează, de sâmbătă până pe 18 mai, evenimente dedicate împlinirii a 89 de ani

O serie de evenimente menite să marcheze împlinirea a 89 de ani de la înființarea Muzeului Național al Satului 'Dimitrie Gusti' vor fi organizate, de sâmbătă până pe 18 mai, în cadrul instituției muzeale. Potrivit unui comunicat al Muzeului Satului transmis AGERPRES, ceremonia oficială de deschidere a Zile

Cultura - Media 10-05-2025 05:43

'Străzi deschise', pe Calea Victoriei: Mașini retro, magie și concert Irina Sârbu

Calea Victoriei devine pietonală sâmbătă și duminică, în contextul evenimentului 'Străzi deschise', care propune vizitatorilor spectacole de magie și animație, ateliere de origami, mașini de colecție și un concert Irina Sârbu. Sâmbătă, de la ora 14:00, publicul este invitat la expoziția 'Fabricat în România',

Cultura - Media 09-05-2025 19:06

Radu Petrovici, managerul Teatrului Național de Operetă: Pentru anul viitor - un musical bazat pe albumul 'Cantafabule'

Managerul general al Teatrului Național de Operetă și Musical 'Ion Dacian', Radu Petrovici, a anunțat vineri premierele pentru stagiunea 2025 - 2026 și proiectul pe care-l va realiza cu Josef Kappl, opera rock după dublul album 'Cantafabule' al formației Phoenix. 'Vreau să încep în stagiunea 2025 - 2026 cu anunțurile cele mai im

Cultura - Media 09-05-2025 16:05

CNA: 43 de eliminări de materiale cu conținut ilegal de pe platformele TikTok, Facebook, YouTube și Instagram

Consiliul Național al Audiovizualului a decis să transmită, în perioada 28 aprilie - 9 mai, 43 de ordine de eliminare a unor materiale cu conținut ilegal de pe platformele TikTok, Facebook, YouTube și Instagram. ''Consiliul Național al Audiovizualului - CNA, având calitatea de unică autoritate de reglementare a conținutului audiovizual, inc

Cultura - Media 09-05-2025 15:11

VIDEO Iași: Arhitectul Palatului Culturii, readus la viață cu ajutorul tehnologiei și IA, întâmpină vizitatorii și răspunde la întrebări

Arhitectul Palatului Culturii din Iași, Ioan D. Berindey, a fost readus la viață prin intermediul holografiei și inteligenței artificiale și întâmpină, începând de vineri, vizitatorii edificiului cultural, răspunde la întrebări și chiar poate recita poezii dacă este solicitat. Vizitatorii Palatului Culturii au ocazia unică î

Cultura - Media 09-05-2025 14:25

'Iona' de Marin Sorescu, cu Kuranosuke Sasaki, în regia lui Silviu Purcărete, la Teatrul Odeon, pe 30 și 31 mai

Spectacolul 'Iona' de Marin Sorescu, cu traducere literară din limba română în limba japoneză semnată de Mayo Nishiike și Florin Grancea, în regia lui Silviu Purcărete, va fi prezentat pe 30 și 31 mai, la Sala Majestic a Teatrului Odeon. Potrivit unui comunicat transmis, vineri, AGERPRES, spectacolul este o coproducție Teatrul Naționa

Cultura - Media 09-05-2025 12:32

Bihor: Expozița 'Între șic și kitsch. Despre decorarea casei în comunism', din 16 mai la Oradea

Aproape o sută de bibelouri și obiecte din sticlă folosite pentru 'înfrumusețarea' interioară a caselor în perioada comunistă vor face obiectul expoziției temporare 'Între șic și kitsch. Despre decorarea casei în comunism', ce va fi vernisată pe 16 mai în Muzeul Orașului Oradea. Cei doi curatori -

Cultura - Media 09-05-2025 12:03

Călin Pop a lansat single-ul 'Locul retras'

Călin Pop, solistul și chitaristul grupului Celelalte Cuvinte, a lansat un nou single, intitulat 'Locul retras'. ''Locul retras' este un cântec care are povestea mea, a celor din jurul meu, a celor ca și mine. Cei care suntem învățați cu valoarea, frumosul și firescul, demnitatea, onestitatea și onoarea. Cei ce-

Cultura - Media 09-05-2025 08:33

'Pop Simfonic' - vineri, la Arenele Romane din Capitală

Paula Seling, Misha Miller, Holy Molly și Pasha Parfeni concertează în cadrul show-ului 'Pop Simfonic', vineri, de la ora 20:00, la Arenele Romane din București. Pe scena bucureșteană vor mai urca Mihail, Cătălin Josan și Ana Cernicova alături de Orchestra Națională de Tineret a Moldovei și 50 de muzicieni de peste Prut și Rom&ac

Culte 08-05-2025 22:07

Patriarhul Daniel - mesaj pentru Papa Leon: Suntem pe deplin convinși că veți continua să promovați dialogul

Patriarhul Bisericii Ortodoxe Române, Daniel, a transmis, joi, un mesaj de felicitare Sanctității Sale Papa Leon al XIV-lea, în care își exprimă deplina convingere că noul Suveran Pontif va continua să promoveze 'spiritul dialogului, al păcii și al cooperării între Biserica Romano-Catolică și Biserica Ortodoxă'.

Cultura - Media 08-05-2025 21:49

VIDEO Documentarul 'O neașteptată întrezărire a unor lucruri mai profunde' a deschis Festivalul Filmului European

Documentarul 'O neașteptată întrezărire a unor lucruri mai profunde', regia Mark Cousins, peliculă câștigătoare a celei mai recente ediții a Festivalului de film de la Karlovy Vary, a deschis, joi seară, la Cinema Luceafărul, cea de-a XXIX-a ediție a Festivalului Filmului European. 'Avem o ediție record cu multe î

Culte 08-05-2025 19:09

PF Daniel: Aniversarea Centenarului Mitropoliei Basarabiei - ocazie de evidențiere a importanței demnității și unității de neam, limbă și credință

Aniversarea Centenarului Mitropoliei Basarabiei constituie o zi de recunoștință pentru toți cei care au susținut și au adus contribuția lor la înființarea acesteia și o ocazie de evidențiere a importanței demnității și unității de neam, limbă și credință între românii aflați de o parte și de alta a Prutului, transmite Patriarhul Bisericii Ortodoxe R

Culte 08-05-2025 16:47

BOR: Problemele de disciplină canonică se rezolvă prin cerere de apel sau de recurs la instanțele bisericești superioare

Problemele de disciplină canonică în Biserica Ortodoxă Română și aplicarea de către Consistoriile Eparhiale a unor sancțiuni disciplinare se rezolvă nu prin mesaje video publice, ci prin cerere scrisă de apel sau de recurs depusă la instanțele de judecată bisericești superioare, precizează Patriarhia Română, joi, în legătură cu cazul caterisir

Cultura - Media 08-05-2025 16:00

VIDEO Harghita: Studenți și profesori de la universități de artă din țară și străinătate, la Festivalul Unscene de la Miercurea-Ciuc

Studenți și profesori de la universități de artă din România, dar și din Ungaria și Serbia, participă în perioada 9-15 mai la a cincea ediție a Festivalului Unscene din Miercurea-Ciuc, organizat de Teatrul Municipal 'Csíki Játékszín', în cadrul căruia vor fi prezentate zeci de spectacole, completate cu concerte și

Cultura - Media 08-05-2025 14:59

Timiș: 'Sarmale și serotonină', volum lansat de antropologul cultural Camelia Burghele

O întrebare care stă pe buzele tuturor, de ce iubim sarmalele, își poate afla răspunsul joi, de la ora 18:00, la librăria Cărturești din Piața Victoriei din Timișoara unde are loc lansarea cărții inedite, despre 'Sarmale și serotonină', apărută la Editura Gastroart și scrisă de etnolog și antropolog cultural al Muzeului Satului Bănățean, Camelia B