REPORTAJ Arad: Aluaturi tradiționale de Paști, frământate la muzeu de sute de copii

Arome îmbietoare de aluat proaspăt distrag atenția de la artefactele antice din muzeul arădean, în aceste zile în care sute de copii sunt invitați să învețe cum se prepară pâinea și colacii de Paști după rețetele tradiționale, cu ingrediente simple, sub îndrumarea gospodinelor și brutarilor locali.
Complexul Muzeal Arad a deschis, luni, expoziția de etnografie 'Tradiții, Sărbători Pascale', care include ateliere în care copiii învață cum se fac pregătirile în Săptămâna Mare și cum se prepară aluaturile specifice acestei perioade.
Cu toate ingredientele la dispoziție, micii vizitatori s-au apucat de frământat deliciile pascale, transformând muzeul într-un spațiu în care istoria se împletește cu aromele din casa bunicilor. Cu mâinile pline de făină, au modelat pâini și colaci, pentru unii fiind o experiență unică, în timp ce alții și-au etalat priceperea dobândită cu ajutorul bunicii.
'Trebuie încercat la orice vârstă să faci pâine, eu acasă am mai făcut cu bunica gogoși, dar aici cu colegii este mult mai distractiv. Cu siguranță voi căuta acasă și alte rețete, să fac împreună cu mama prăjituri', a spus Daria de la Școala 'Sfântul Ierarh Nicolae' Arad, în timp ce împletea aluatul.
Și Sofia a frământat alături de bunica sa și se mândrește că poate da formă colacilor mai repede decât alți colegi. Priceperea sa a fost observată de Aurica Tira, o gospodină din satul Gurba, cea care îi îndrumă pe copii.
'Facem pâine așa cum se făcea înainte de sărbători, dar și cozonaci sau colăcei. Altfel e pâinea făcută acasă, cu ingredientele tradiționale, fără afânători sau chimicale, musafirii o apreciază mai mult. Avem aceeași rețetă simplă de sute de ani, pe care o știu și eu de la bunici, doar apă, drojdie, sare și făină. E emoționat să am aici atâția copii, suntem învățați doar noi în bucătărie, dar e plăcut să îi văd interesați', a mărturisit tanti Aurica.
Până vineri, sute de copii de la școli din Arad o vor cunoaște pe Aurica Tira, dar și pe brutarul Ciprian Ilonca, a cărui familie frământă pâinea de 50 de ani. El are o brutărie care asigură tot ce le este necesar copiilor pentru a învăța tainele preparării aluaturilor specifice sărbătorilor.
Între altele, micii vizitatori învață cum se fac prescurile (care au forma celor cinci sau șapte pâini lipite pentru a forma o cruce), paștile (pâinile rotunde) și paoșii (colaci cu împletituri din aluat deasupra).
'Apogeul pregătirilor pentru masa de praznic este atins în Săptămâna Mare, când sunt preparate aluaturile pentru masa familiei, se vopsesc ouăle, se sacrifică animalele. Când vorbim despre mesele sărbătorești din lumea satului, pâinea albă din făină de grâu era un aliment care acompania întotdeauna celelalte mâncăruri. În gândirea tradițională, pâinea concentrează o simbolistică în totalitate benefică: bucurie, rodnicie, belșug, fertilitate, puritate. Înscrise pe o axă comună, toate aceste semnificații explică prezența nelipsită a pâinii sau a colacilor în performarea secvențelor rituale, ceremoniale sau festive din cadrul sărbătorilor tradiționale. Indiferent că vorbim de pâinea zilnică sau de formele ei prezente la marile praznice, ingredientele folosite sunt aceleași: făină, apă, sare și drojdie', arată muzeograful Gabriel Hălmăgean.
În anii trecuți, muzeul arădean a organizat ateliere de încondeiat ouă și de pictat icoane pe sticlă, dar în acest an s-a dorit să le fie transmise copiilor și alte tradiții.
'Am încercat să creăm un interior de casă tradițională. Cel puțin 350 de copii s-au înscris deja la aceste ateliere și cu siguranță vor veni mult mai mulți. În principal, vom avea rețetele tradiționale, cum este pâinea de Paște. E important ca cei mici să cunoască cum se făceau în trecut aceste aluaturi, poate vor merge acasă și vor arăta mamei sau bunicii ce au învățat aici', a spus directorul adjunct al Complexului Muzeal Arad, Bogdan Blaga.
Expoziția este gândită pe două paliere, unul legat de inventarul casnic pentru panificație și celălalt legat de camera aranjată în care sunt primiți musafirii de Paști, 'soba frumoasă', cum i se spune în multe sate arădene.
'Aducem în actualitate obiceiurile bunicilor noștri și chiar dacă astăzi ne-am modernizat iar pâinea o face aparatura, e bine să nu uităm de unde am plecat. Mă bucură prezența acestor tineri care vor duce mai departe moștenirea pe care o avem din familiile noastre', a declarat președintele Consiliului Județean Arad, Iustin Cionca.
Expoziția de etnografie poate fi vizitată până vineri, la sediul din Palatul Cultural al muzeului județean, între orele 9:00 și 13:00. AGERPRES/(AS - redactor: Marian Buga, editor: George Onea, editor online: Irina Giurgiu)
Conținutul website-ului www.agerpres.ro este destinat exclusiv informării publice. Toate informaţiile publicate pe acest site de către AGERPRES sunt protejate de dispoziţiile legale incidente. Sunt interzise copierea, reproducerea, recompilarea, modificarea, precum şi orice modalitate de exploatare a conţinutului acestui website. Informaţiile transmise pe www.agerpres.ro pot fi preluate, în conformitate cu legislaţia aplicabilă, în limita a 500 de semne. Detalii în secţiunea Condiţii de utilizare. Dacă sunteţi interesaţi de preluarea ştirilor AGERPRES, vă rugăm să contactaţi Direcţia Marketing - [email protected].
Alte știri din categorie
Dâmbovița: Calea Luminii - 2.026 de candele aprinse în centrul Târgoviștei în Joia Mare
Evenimentul Calea Luminii a avut loc, joi seara, în centrul municipiului Târgoviște, unde 2.026 de candele au fost aprinse de la Catedrala Mitropolitană până în Piața Mihai Viteazul și pe Bulevardul 'Regele Carol I'. Acest eveniment este unic în țară și are loc în fiecare an la Târgoviște, &ici
REPORTAJ/Mureș: Două volume din 'Cântece dumnezeiești' de Balassi Bálint, păstrate în lume; unul e la Biblioteca Teleki
Unul din cele două volume care s-au păstrat în lume din 'Istenes énekek' (Cântece dumnezeiești) de Balassi Bálint, tipărit în 1632, la Viena, se află în colecția de cărți rare la Biblioteca Teleki-Bolyai din Târgu Mureș, aceasta fiind prezentată publicului cu ocazia Zilei Poeziei Maghiare.
Episcopul Mihai Frățilă: Paștele - prilej de a ne întreba dacă bucuria Învierii continuă să fie un privilegiu al credinței
Paștele reprezintă un fericit prilej de a ne întreba dacă bucuria Învierii continuă să fie și pentru noi un privilegiu al credinței, afirmă PS Mihai Frățilă, Episcopul Eparhiei Greco-Catolice 'Sfântul Vasile cel Mare' de București, în Scrisoarea Pastorală la sărbătoarea Învierii Domnului - 2025. '&Icir
Caravana cinematografică 'Anul Nou care n-a fost' - în patru orașe din România, în perioada 24 - 27 aprilie
Caravana cinematografică 'Anul Nou care n-a fost' va ajunge, în perioada 24 - 27 aprilie, în patru orașe din România. Potrivit unui comunicat transmis, joi, AGERPRES, caravana va prezenta spectatorilor o expoziție cu obiecte din universul cinematografic al filmului și al perioadei (autori scenografii Iulia și Vi
Galați: Rânduiala spălării picioarelor a 12 copii - săvârșită, în Joia Mare, la Catedrala Arhiepiscopală
Rânduiala spălării picioarelor a 12 copii, un obicei păstrat cu sfințenie an de an, amintind de fapta Mântuitorului Iisus Hristos care a spălat picioarele apostolilor, a fost săvârșită în Joia Mare la Catedrala Arhiepiscopală din Galați, informează Arhiepiscopia Dunării de Jos. Ca în fiecare an, în Joia cea
Hunedoara: Credincioșii sunt așteptați la procesiunea religioasă 'Drumul Crucii', de la Lupeni spre Straja
Credincioșii creștini sunt așteptați vineri, 18 aprilie, la biserica ortodoxă din centrul municipiului Lupeni la procesiunea religioasă 'Drumul Crucii', în care participanții străbat un traseu de peste 10 kilometri, până în stațiunea Straja, în semn de prețuire față de jertfa lui Isus Hristos din Vinerea Mare. M
Patriarhie - s-a sfințit Marele Mir; PF Daniel: Acest mir reprezintă o credință puternică
Patriarhul Daniel a săvârșit în Joia Mare, la Altarul de Vară al Catedralei Patriarhale, împreună cu membrii Sfântului Sinod al Bisericii Ortodoxe Române, sfințirea Marelui Mir, unul dintre evenimentele de seamă ale Anului omagial al Centenarului Patriarhiei Române.
CNA: 12 eliminări de materiale cu conținut ilegal de pe platformele TikTok și Facebook
Consiliul Național al Audiovizualului (CNA) a emis, în perioada 12 - 17 aprilie, 12 ordine de eliminare a unor materiale cu conținut ilegal în mediul online publicate pe platformele TikTok (7), Facebook (3), X (2). 'Deciziile CNA urmăresc eliminarea conținutului ilegal raportat, inclusiv redistribuirile și replicările conținutu
REPORTAJ/Neamț: Casa Memorială 'Calistrat Hogaș', locul de unde chipul scriitorul încă scrutează munții Neamțului
În inima municipiului Piatra-Neamț, pe strada care îi poartă numele și la câțiva pași de liceul care îi cinstește memoria, un chip cioplit în piatră încă mai scrutează munții din fața cerdacului casei, așa cum o făcea în urmă cu aproape 150 ani.
Scrisoarea Pastorală a episcopului de Cluj-Gherla, Claudiu
Onoratului cler împreună slujitor, cuvioșilor călugări și călugărițe, dragilor credincioși greco-catolici și tuturor creștinilor iubitori de Dumnezeu. Har, pace și binecuvântare de la Domnul nostru Isus Cristos! Iubiți credincioși, Am străbătut timpul Postului Mare pregătindu-ne prin rugăciu
Scrisoarea Pastorală la Sărbătoarea Învierii Domnului a Cardinalui Lucian
Scrisoare Pastorală la Sărbătoarea Învierii Domnului 2025 Cardinal LUCIAN prin harul și mila Bunului Dumnezeu, Arhiepiscop și Mitropolit al Arhieparhiei de Alba Iulia și Făgăraș, Arhiepiscop Major al Bisericii Române Unită cu Roma, Greco-Catolică, în deplină comuniune de credință cu Sfântul Scaun Apos
Scrisoarea Pastorală a Arhiepiscopului Mitropolit de București, Aurel Percă
ÎPS Aurel Percă: Scrisoare Pastorală pentru Solemnitatea Învierii Domnului 2025 Cristos a înviat, a înviat cu adevărat! 'Pace vouă!' Iubiți frați și surori în Cristos! Dragă comunitate diecezană, Cu inima plină de bucurie și recunoștință doresc să vă transmit fiecăruia dintre dumneavoas
Pastorala de Paști a Patriarhului Daniel: Lumina și bucuria Învierii lui Hristos dau sens istoriei universale
Învierea lui Hristos și învierea morților - înțelesuri dogmatice și pastorale Pastorala de Sfintele Paști 2025 Hristos a înviat! 'Adevărat, adevărat zic vouă, că vine ceasul, și acum este, când morții vor auzi glasul Fiului lui Dumnezeu, și cei ce vor auzi vor învia' (Ioan 5, 25)
Actrița Coca Bloos - Premiul pentru întreaga activitate la Gala Premiilor Radio România Cultural
Actrița Coca Bloos a primit Premiul pentru întreaga activitate, miercuri seara, a cea de-a XXIV-a ediție a Galei Premiilor Radio România Cultural, informează organizatorii într-un comunicat transmis, joi, AGERPRES. Un Premiu de excelență i-a fost acordat lui Ion Grigorescu, pentru întreaga sa contribuție la arta contemp
Spectacolul extraordinar 'Săptămâna Patimilor' - joi, în Aula Magna a Universității Politehnica din București
Corul Național de Cameră 'Madrigal - Marin Constantin' susține, joi, concertul extraordinar 'Săptămâna Patimilor' în Sala Aula Magna a Universității Politehnica București. Potrivit site-ului madrigal.ro, evenimentul face parte din turneul de Paște 'Săptămâna Patimilor', care a debutat pe 1 aprilie la C