logo logo

Agerpres – Agenția Națională de Presă: Știri de actualitate cu informații de încredere pentru o societate bine informată.

Bucuresti

Piaţa Presei Libere nr. 1, sector 1

Telefon: +4 021.2076.110; +4 021.2076.105

[email protected]

REPORTAJ Arad: Aluaturi tradiționale de Paști, frământate la muzeu de sute de copii

Image

Arome îmbietoare de aluat proaspăt distrag atenția de la artefactele antice din muzeul arădean, în aceste zile în care sute de copii sunt invitați să învețe cum se prepară pâinea și colacii de Paști după rețetele tradiționale, cu ingrediente simple, sub îndrumarea gospodinelor și brutarilor locali.

Complexul Muzeal Arad a deschis, luni, expoziția de etnografie 'Tradiții, Sărbători Pascale', care include ateliere în care copiii învață cum se fac pregătirile în Săptămâna Mare și cum se prepară aluaturile specifice acestei perioade.

Cu toate ingredientele la dispoziție, micii vizitatori s-au apucat de frământat deliciile pascale, transformând muzeul într-un spațiu în care istoria se împletește cu aromele din casa bunicilor. Cu mâinile pline de făină, au modelat pâini și colaci, pentru unii fiind o experiență unică, în timp ce alții și-au etalat priceperea dobândită cu ajutorul bunicii.


'Trebuie încercat la orice vârstă să faci pâine, eu acasă am mai făcut cu bunica gogoși, dar aici cu colegii este mult mai distractiv. Cu siguranță voi căuta acasă și alte rețete, să fac împreună cu mama prăjituri', a spus Daria de la Școala 'Sfântul Ierarh Nicolae' Arad, în timp ce împletea aluatul.

Și Sofia a frământat alături de bunica sa și se mândrește că poate da formă colacilor mai repede decât alți colegi. Priceperea sa a fost observată de Aurica Tira, o gospodină din satul Gurba, cea care îi îndrumă pe copii.

'Facem pâine așa cum se făcea înainte de sărbători, dar și cozonaci sau colăcei. Altfel e pâinea făcută acasă, cu ingredientele tradiționale, fără afânători sau chimicale, musafirii o apreciază mai mult. Avem aceeași rețetă simplă de sute de ani, pe care o știu și eu de la bunici, doar apă, drojdie, sare și făină. E emoționat să am aici atâția copii, suntem învățați doar noi în bucătărie, dar e plăcut să îi văd interesați', a mărturisit tanti Aurica.


Până vineri, sute de copii de la școli din Arad o vor cunoaște pe Aurica Tira, dar și pe brutarul Ciprian Ilonca, a cărui familie frământă pâinea de 50 de ani. El are o brutărie care asigură tot ce le este necesar copiilor pentru a învăța tainele preparării aluaturilor specifice sărbătorilor.

Între altele, micii vizitatori învață cum se fac prescurile (care au forma celor cinci sau șapte pâini lipite pentru a forma o cruce), paștile (pâinile rotunde) și paoșii (colaci cu împletituri din aluat deasupra).


'Apogeul pregătirilor pentru masa de praznic este atins în Săptămâna Mare, când sunt preparate aluaturile pentru masa familiei, se vopsesc ouăle, se sacrifică animalele. Când vorbim despre mesele sărbătorești din lumea satului, pâinea albă din făină de grâu era un aliment care acompania întotdeauna celelalte mâncăruri. În gândirea tradițională, pâinea concentrează o simbolistică în totalitate benefică: bucurie, rodnicie, belșug, fertilitate, puritate. Înscrise pe o axă comună, toate aceste semnificații explică prezența nelipsită a pâinii sau a colacilor în performarea secvențelor rituale, ceremoniale sau festive din cadrul sărbătorilor tradiționale. Indiferent că vorbim de pâinea zilnică sau de formele ei prezente la marile praznice, ingredientele folosite sunt aceleași: făină, apă, sare și drojdie', arată muzeograful Gabriel Hălmăgean.

În anii trecuți, muzeul arădean a organizat ateliere de încondeiat ouă și de pictat icoane pe sticlă, dar în acest an s-a dorit să le fie transmise copiilor și alte tradiții.

'Am încercat să creăm un interior de casă tradițională. Cel puțin 350 de copii s-au înscris deja la aceste ateliere și cu siguranță vor veni mult mai mulți. În principal, vom avea rețetele tradiționale, cum este pâinea de Paște. E important ca cei mici să cunoască cum se făceau în trecut aceste aluaturi, poate vor merge acasă și vor arăta mamei sau bunicii ce au învățat aici', a spus directorul adjunct al Complexului Muzeal Arad, Bogdan Blaga.


Expoziția este gândită pe două paliere, unul legat de inventarul casnic pentru panificație și celălalt legat de camera aranjată în care sunt primiți musafirii de Paști, 'soba frumoasă', cum i se spune în multe sate arădene.

'Aducem în actualitate obiceiurile bunicilor noștri și chiar dacă astăzi ne-am modernizat iar pâinea o face aparatura, e bine să nu uităm de unde am plecat. Mă bucură prezența acestor tineri care vor duce mai departe moștenirea pe care o avem din familiile noastre', a declarat președintele Consiliului Județean Arad, Iustin Cionca.

Expoziția de etnografie poate fi vizitată până vineri, la sediul din Palatul Cultural al muzeului județean, între orele 9:00 și 13:00. AGERPRES/(AS - redactor: Marian Buga, editor: George Onea, editor online: Irina Giurgiu)

Afisari: 892

Conținutul website-ului www.agerpres.ro este destinat exclusiv informării publice. Toate informaţiile publicate pe acest site de către AGERPRES sunt protejate de dispoziţiile legale incidente. Sunt interzise copierea, reproducerea, recompilarea, modificarea, precum şi orice modalitate de exploatare a conţinutului acestui website. Informaţiile transmise pe www.agerpres.ro pot fi preluate, în conformitate cu legislaţia aplicabilă, în limita a 500 de semne. Detalii în secţiunea Condiţii de utilizare. Dacă sunteţi interesaţi de preluarea ştirilor AGERPRES, vă rugăm să contactaţi Direcţia Marketing - [email protected].


Alte știri din categorie

Culte 20-05-2025 05:20

Încep evenimentele liturgice dedicate hramului istoric al Catedralei Patriarhale 'Sfinții Constantin și Elena'

Celebrarea hramului istoric al Catedralei Patriarhale 'Sfinții Împărați Constantin și Elena' va debuta, marți, cu Slujba Privegherii, Patriarhul Bisericii Ortodoxe Române, Preafericitul Părinte Daniel, urmând să oficieze miercuri Sfânta Liturghie. Potrivit unui comunicat al Biroului de Presă al Patriarhiei Rom&a

Cultura - Media 19-05-2025 16:02

MNAR lansează concursul pentru acordarea Bursei Bonte

Muzeul Național de Artă al României, în parteneriat cu Fundația Bonte, organizează, în perioada 20 mai - 22 iulie, concursul pentru acordarea Bursei Bonte pentru cercetarea patrimoniului artistic al MNAR. Potrivit unui comunicat transmis luni AGERPRES, bursa, aflată la cea de-a treia ediție, se adresează cercetătorilor cu studii doctorale &ic

Cultura - Media 19-05-2025 13:10

Regizorul Alexander Hausvater despre 'Cântarea Cântărilor': E un spectacol total modern

Spectacolul 'Cântarea Cântărilor' este absolut universal, total modern, jumătate în limba idiș, jumătate este în imagini - muzică și dans, a declarat regizorul Alexander Hausvater. 'Spectacolul în sine cred că e ceva total diferit de ce am făcut până acum, total diferit de ceea ce teatrul acesta

Cultura - Media 19-05-2025 12:28

Gorj: Cea de-a 58-a ediție a Festivalului Folcloric Păstoresc 'Urcatul oilor la munte', în weekend la Novaci

Cea de-a 58-a ediție a Festivalului Folcloric Păstoresc 'Urcatul oilor la munte' va avea loc, în perioada 24 - 25 mai, la Novaci, anunță, luni, reprezentanții Centrului Județean pentru Conservarea și Promovarea Culturii Tradiționale (CJCPCT) Gorj. Potrivit unui comunicat de presă transmis de purtătorul de cuvânt al CJCPCT G

Cultura - Media 19-05-2025 11:11

Ministerul Culturii digitalizează patrimoniul cultural național prin proiectul ePatrimoniu; finanțare de 24,6 milioane euro

Ministerul Culturii, prin Unitatea de Management a Proiectului, anunță semnarea contractului de finanțare pentru proiectul ePatrimoniu, o inițiativă strategică menită să transforme modul în care patrimoniul cultural este administrat și valorificat în România. 'Cu o valoare eligibilă de 122.807.086,18 lei (24.683.353 euro)

Culte 18-05-2025 17:09

Alba: Episcopul Cristian Crișan a reprezentat Biserica Unită cu Roma la slujba de la Vatican de inaugurare a noului papă

Biserica Română Unită cu Roma, Greco-Catolică a fost reprezentată, duminică, la slujba inaugurală a pontificatului Papei Leon al XIV-lea, de către Episcopul auxiliar Cristian Crișan al Arhieparhiei de Alba Iulia și Făgăraș. Potrivit Arhieparhiei, la celebrarea de la Vatican a fost prezent duminică și Episcopul auxiliar al Arhieparhiei de

Cultura - Media 18-05-2025 14:38

Prezidențiale2025/ CNA: Realitatea Plus - amendă 10.000 de lei; l-a prezentat pe Simion la biserică, după vot

Consiliul Național al Audiovizualului (CNA) a sancționat, duminică, postul Realitatea Plus cu o amendă de 10.000 de lei, din cauza încălcării prevederilor legale privind campania electorală pentru alegerea președintelui României, prin prezentarea candidatului George Simion la o biserică, după exercitarea votului. Propunerea a fost

Cultura - Media 18-05-2025 09:39

Public predominant tânăr și familii cu copii, din București și din țară - la Noaptea Muzeelor din Capitală

Mii de vizitatori, în special tineri și familii cu copii, au participat, sâmbătă, în București, la cea de a XXI-a ediție a Nopții Muzeelor, numeroase evenimente, de la expoziții și concerte, la proiecții de filme, recitaluri, ori ateliere figurând printre propunerile organizatorilor. Deși muzee emblematice ale Capitalei

Cultura - Media 17-05-2025 05:30

Noaptea Muzeelor - sâmbătă, la a XXI-a ediție: Expoziții, concerte, proiecții de filme, recitaluri, ateliere

Peste 75 de instituții muzeale, reunind 210 spații din întreaga țară, vor participa, sâmbătă, la cea de-a XXI-a ediție a Nopții Muzeelor, în premieră Ministerul Culturii susținând oficial evenimentul. Un număr impresionant de 500 de specialiști din domeniul patrimoniului și educației muzeale vor organiza 677 de activită

Cultura - Media 16-05-2025 21:17

Caravana Cinematografică Educativă 'Anul Nou care n-a fost', duminică, la Alba Iulia

Filmul 'Anul Nou care n-a fost' va putea fi vizionat duminică în Aula Magna a Universității '1 Decembrie 1918' din Alba Iulia, proiecție care va fi urmată de o dezbatere despre realitatea istorică și valorile esențiale ale libertății, cu participarea regizorului Bogdan Mureșanu, cercetătorului Andrei Cătălin Galiță, istoricului Dragoș Ursu și a

Cultura - Media 16-05-2025 17:50

Olt: Coiful Chalcidic de la Balș, artefact cu o vechime de 2.500 de ani, expus prima dată la Slatina

Coiful Chalcidic de la Balș, artefact din bronz cu o vechime de circa 2.500 de ani, a fost expus prima dată la Slatina vineri, în seria de acțiuni ce marchează împlinirea a 73 de ani de la înființarea Muzeului Județean Olt, instituție în patrimoniul căreia se află piesa de tezaur. Istoricul Cătălin Borangic, care alătur

Cultura - Media 16-05-2025 17:43

Mureș: Expoziția despre târgurile și bâlciurile din județ, refăcută pentru Noaptea Muzeelor

Secția de Etnografie a Muzeului Județean Mureș a refăcut expoziția 'La bâlci. Târgurile mureșene și lumea rurală' după un concept modern, îmbinând piese de muzeu cu un material vizual vast, constând din compilații fotografice realizate din imagini de arhivă, astfel încât să fie prezentată publicului în Noaptea M

Cultura - Media 16-05-2025 15:50

Muzeul Municipiului București - închis în Noaptea Muzeelor; duminică - acces gratuit în toate muzeele și casele memoriale

Muzeul Municipiului București nu este deschis în Noaptea Muzeelor, duminică instituția oferind acces gratuit în toate muzeele și casele memoriale. 'De Ziua Internațională a Muzeelor, pe 18 mai, Muzeul Municipiului București oferă acces gratuit în toate muzeele și casele sale memoriale. Publicul este invitat să (re)descope

Cultura - Media 16-05-2025 15:34

Tulcea: Instituțiile muzeale din județ marchează 75 de ani de la înființare

Institutul de Cercetări Eco-Muzeale 'Gavrilă Simion' (ICEM) din Tulcea a marcat, vineri, printr-o ședință festivă, 75 de ani de la deschiderea primei expoziții muzeale din județ și invită publicul să i se alăture la Noaptea muzeelor care va avea loc sâmbătă. După instalarea comunismului în România, în urma celui

Cultura - Media 16-05-2025 15:32

CNA: Realitatea Plus - amendă 10.000 de lei; încălcarea Deciziei privind regulile de desfășurare a campaniei electorale

Consiliul Național al Audiovizualului a sancționat, vineri, postul Realitatea Plus cu o amendă de 10.000 de lei, din cauza încălcării prevederilor Deciziei CNA privind regulile de desfășurare a campaniei electorale pentru alegerea președintelui României. Potrivit unui comunicat al CNA, transmis, vineri, AGERPRES, întrunit &ic