Buzău: Zeci de foste așezări umane, descoperite în lunca pârâului Călmățui, unde se ridică un parc eolian

Arheologii Muzeului Județean Buzău au descoperit pe o suprafață de aproximativ 3.000 de hectare, unde în prezent se ridică un parc de eoliene, 31 de așezări umane formate din foste locuințe în sistem paiantă, pe structură de lemn și îmboldite cu lut, datând din preistorie până în mileniul I după Hristos, și sute de artefacte.
Printre comunele pe teritoriul cărora vor fi amenajate instalațiile de producere a energiei regenerabile se află și Smeeni.
Potrivit autorităților locale, alegerea zonelor a fost determinată de mai mulți factori. Regiunea dispune de condiții meteorologice favorabile pentru exploatarea energiei eoliene, cu viteze ale vântului optime pentru funcționarea turbinelor, încă din 2010 fiind efectuate studii și măsurători anuale privind viteza vântului.
'Obiectivul principal este construirea unui parc eolian cu o capacitate totală de 460,8 MW. Parcul eolian Vifor va include un total de 72 de turbine eoliene, dintre care 20 vor fi amplasate pe raza comunei Smeeni. Acestea vor fi instalate pe terenuri de pășune, prin acorduri voluntare cu administrația locală. Pe lângă Smeeni, proiectul se extinde și în comunele Costești, Gherăseni, Luciu și Țintești. Turbinele utilizate au o capacitate nominală de 6,4 MW. În total, Parcul Eolian Vifor va furniza 450 MW de energie regenerabilă. Comunitatea din Smeeni va beneficia de această investiție prin furnizarea gratuită de energie electrică pentru iluminatul stradal, alimentarea instituțiilor publice, a spitalului din Smeeni, a stațiilor de epurare, a centralelor termice destinate școlilor și primăriei. Lucrările au demarat în 2024, proiectul se află într-o etapă avansată. Pentru locuitorii comunei, beneficiile directe includ crearea de locuri de muncă pe perioada construcției și a exploatării parcului eolian, precum și reducerea costurilor la energie pentru instituțiile publice amintite mai sus. În plus, proiectul aduce și beneficii financiare pentru Consiliul Local Smeeni, printr-o redevență anuală pentru fiecare picior de turbină eoliană instalat. Banii din redevența anuală vor ajunge în bugetul local al comunei, fiind reinvestiți în diverse lucrări edilitare', a precizat, pentru AGERPRES, viceprimarul comunei Smeeni, Răzvan Nicula.
Proiectul a impus, printre altele, o descărcare de sarcină arheologică, realizată prin intermediul Muzeului Județean Buzău. În urma cercetărilor care au vizat arealul supus lucrărilor de investiții, ce au debutat în anul 2014 și continuă și astăzi, s-a constatat că, din preistorie, lunca pârâului Călmățui era o zonă inundabilă, cu grinduri și martori de eroziune, propice stabilirii și dezvoltării comunităților umane. Suprafața era brăzdată de mai multe brațe ale Călmățuiului care, în funcție de regimul precipitațiilor, formau bălți și mlaștini, arată instituția de cultură.
Actualul aspect al zonei a fost modificat radical prin întreprinderea unor lucrări de mare amploare, care au avut loc prin anii 1970 - 1980, cu scopul de a reda terenul activităților agricole.
'Cercetările au durat două luni în primă fază și au presupus realizarea a peste 180 de sondaje pe toată suprafața. Cred că au fost în jur de 3.000 de hectare, întinse pe 5 localități. Au fost descoperite 31 de puncte cu locuiri din preistorie, până în mileniul I, după Hristos, constând în resturi de așezări, unele foarte mari în zona Smeeni, Caragele, Luciu. Trebuie să ne închipuim lunca Călmățuiului de astăzi ca fiind acum 4 - 5.000 de ani o zonă mlăștinoasă, inundabilă, propice pentru locuit. Pentru că zona reprezenta un spațiu economic, se putea pescui, se putea vâna, oferea protecție în perioadele cu inundații, și era greu accesibilă în situația unor conflicte. Locuirea era concentrată pe acele zone de grind ferite de revărsarea Călmățuiului, locuințele semănau cu cele pe care le cunoaștem de la străbunici, în sistem paiantă, pe structură de lemn și îmboldite cu lut. Acoperișul cu ape era dictat de regimul de precipitații, casele erau îngrămădite, nu erau suprafețe destul de mari, pe 1.000 - 1.500 de metri pătrați. Economia, vorbim de comunități sedentare, se baza pe practicarea creșterii animalelor mici, în neolitic. Acum sunt sate, peisajul este complet modificat ca urmare a lucrărilor de asanare și desecare a întregii zone, se practică agricultura intens, unele zone sunt păstrate ca pășuni. Din tot peisajul acela se ridică 'pădurea de eoliene' ', a declarat, pentru AGERPRES, directorul Muzeului Județean Buzău, Daniel Costache.
Atât pe malul stâng, cât și pe malul drept al pârâului Călmățui au fost identificate urme ale prezenței umane aparținând mai multor perioade istorice, începând cu eneolitic, cultura Gumelnița, continuând cu mileniul I d. Hr., cultura Sântana de Mureș până în Evul Mediu. Acestea constau în fragmente ceramice, resturi osteologice, fragmente de lipitură arsă, pigment de cărbune, precum și complexe de interes arheologic.
'Importanța acestor investiții privat, care presupun în primă etapă descărcări de sarcini arheologice și diagnostice de teren, sunt vitale pentru orice muzeu, pentru că îți oferă multe informații științifice și îți îmbogățești patrimoniul cultural al instituției. Astăzi, când vorbim și când se ridică centralele eoliene, Muzeul Județean Buzău are un contract de supraveghere arheologică pe zonele afectate de aceste construcții. Am descoperit recent recipiente ceramice, vase de diferite tipuri care atestă existența unei locuiri îndelungate în acest sector al văii Călmățuiului, sunt fragmente provenite de la strecurători, un tip de recipient clar folosit într-o comunitate statornică. Din aceste cercetări au fost recuperate în medie în jur de 200 de obiecte. De pe oasele de animale poți să îți dai seama despre multe aspecte. Un exemplu, de Paște se taie miei, în mod surprinzător se constată o sacrificare a ovi-caprinelor tinere în special legat de sezonul de primăvară, ca produse secundare ale comunităților din preistorie, este un comportament pe care îl observăm în tot spațiul românesc. Sunt foarte multe studii de traseologie pe diferite eșantioane de oase de animale descoperite la noi în județ care relevă acest aspect', a mai precizat Daniel Costache.
Specialiștii muzeului subliniază că fără o astfel de investiție care se dezvoltă în zona de câmpie a județului, șansele de a realiza descoperirile arheologice ar fi fost reduse, cu atât mai mult cu cât, din punct de vedere științific, nu se cunoșteau foarte multe aspecte despre valea Călmățuiului. AGERPRES/(A - redactor: Florin Zafiu, editor: Irina Poenaru, editor online: Anda Badea)
Sursa foto: Muzeul Judeţean Buzău
Conținutul website-ului www.agerpres.ro este destinat exclusiv informării publice. Toate informaţiile publicate pe acest site de către AGERPRES sunt protejate de dispoziţiile legale incidente. Sunt interzise copierea, reproducerea, recompilarea, modificarea, precum şi orice modalitate de exploatare a conţinutului acestui website. Informaţiile transmise pe www.agerpres.ro pot fi preluate, în conformitate cu legislaţia aplicabilă, în limita a 500 de semne. Detalii în secţiunea Condiţii de utilizare. Dacă sunteţi interesaţi de preluarea ştirilor AGERPRES, vă rugăm să contactaţi Direcţia Marketing - marketing@agerpres.ro.
Alte știri din categorie
Oratoriul 'Matthauspassion' - joi și vineri, pe scena Ateneului Român
Oratoriul 'Matthauspassion' ('Patimile după Matei') de Johann Sebastian Bach revine, în această săptămână, pe scena Ateneului Român, după o absență de 16 ani, anunță Filarmonica ''George Enescu''. Potrivit unui comunicat, transmis, luni, AGERPRES, în așteptarea Sărbătorii Pascale, Filarmonica '
Mureș: Biblioteca Județeană lansează a 12-a ediție a concursului național de lectură 'Bătălia Cărților'
Biblioteca Județeană Mureș a lansat, luni, cea de-a 12-a ediție a concursului național de lectură Bătălia Cărților, în limbile română și maghiară, prin care se urmărește stimularea pasiunii pentru lectură, dezvoltarea gândirii critice și exprimarea opiniilor despre cărți în rândul copiilor și adolescenților. '
Teatrul Național pentru Copii 'Abracadabra' sărbătorește, în Duminica Floriilor, 24 de ani de la înființare
Teatrul Național pentru Copii 'Abracadabra' sărbătorește, pe 13 aprilie, de Duminica Floriilor, 24 de ani de când a ridicat pentru prima dată cortina. 'Pe vremea când nu existau Facebook-ul și nici tableta, mai exact, în ziua de Florii a anului 2001, Magicianul Poveștilor împreună cu talentații lui asistenți
Musicalul 'Romeo și Julieta' - opt reprezentații în luna aprilie, la Teatrul de Operetă și Musical 'Ion Dacian'
Musicalul 'Romeo și Julieta' va avea, în luna aprilie, opt reprezentații, pe 10, 11, 12, 13, 24, 25, 26 și 27, după ce spectacolul a fost foarte bine primit, informează Teatrul Național de Operetă și Musical 'Ion Dacian' într-un comunicat transmis, luni, AGERPRES. Potrivit comunicatului, după cele patru reprezentați
REPORTAJ Arad: Aluaturi tradiționale de Paști, frământate la muzeu de sute de copii
Arome îmbietoare de aluat proaspăt distrag atenția de la artefactele antice din muzeul arădean, în aceste zile în care sute de copii sunt invitați să învețe cum se prepară pâinea și colacii de Paști după rețetele tradiționale, cu ingrediente simple, sub îndrumarea gospodinelor și brutarilor locali. Complexul
Expoziția 'Prispa cu flori' - sâmbătă, la Muzeul Satului; lucrările sunt inspirate din arhitectura și tradițiile românești
Expoziția 'Prispa cu flori', care reunește lucrările elevilor din școli de arte ale Capitalei, inspirate din arhitectura și tradițiile românești, se va deschide, sâmbătă, la Muzeul Național al Satului 'Dimitrie Gusti'. Vernisajul, programat pentru ora 12:00, la Casa Glod, face parte din amplul eveniment 'Vin Flo
Buzău: Un român care realizează decoruri pentru filme de Hollywood, pictor pentru Francis Ford Copolla
Pictorul Gheorghe Stanciu, membru în cadrul unor echipe care au produs decoruri cinematografice pentru filme celebre precum 'Cold Mountain', 'Modigliani', 'Mirrors', 'Closer to the Moon' sau 'Wednesday', a realizat reproduceri, afișe și portrete pentru regizorul Francis Ford Copolla, care va fi onorat în luna aprili
Concursul Internațional de Vioară 'Ion Voicu' începe luni; marea finală - sâmbătă, la Ateneul Român
Prima ediție a Concursului Internațional de Vioară 'Ion Voicu', organizat de Asociația Culturală 'Ion Voicu' în parteneriat cu Institutul Cultural Român, Universitatea Națională de Muzică București și Filarmonica 'George Enescu' din București, debutează luni. Concursul, care va avea loc de luni până s&
Ministrul Intotero, la reuniunea omologilor de la Varșovia; discuții despre 'Busola Culturală' a politicilor europene
Ministrul Culturii, Natalia Intotero, participă, luni și marți, la Reuniunea informală a miniștrilor culturii din Uniunea Europeană de la Varșovia, care are temă principală rolul culturii în consolidarea identității europene. 'Evenimentul reprezintă o oportunitate pentru un dialog deschis între miniștrii culturii din statele me
Ministrul Intotero, la reuniunea omologilor de la Varșovia; discuții despre 'Busola Culturală' a politicilor europene
Ministrul Culturii, Natalia Intotero, participă, luni și marți, la Reuniunea informală a miniștrilor culturii din Uniunea Europeană de la Varșovia, care are temă principală rolul culturii în consolidarea identității europene. 'Evenimentul reprezintă o oportunitate pentru un dialog deschis între miniștrii culturii din statele me
Spectacolul 'Teatro Lucido la malul infinitului' de Radu Afrim - premieră, sâmbătă, la Teatrul de Stat Constanța
Spectacolul 'Teatro Lucido la malul infinitului' cu textul, regia și scenariul semnate de Radu Afrim, va fi prezentat în premieră, sâmbătă, de la ora 19:00, la Teatrul de Stat Constanța. Spectacolul include textele 'Vizită în casa unui bărbat în absența soției' sale de Adriana Bittel, 'Variabila Dost
Sibiu: Primul bust de copil realizat de Brâncuși, expus la Muzeul Național Brukenthal
Vizitatorii Muzeului Național Brukenthal au ocazia să vadă începând de sâmbătă primul bust de copil realizat de Constantin Brâncuși, sculptat în 1906, a anunțat vineri, la vernisaj, managerul instituției, Alexandru Chituță. 'Prezentăm în premieră la Sibiu și în Transilvania una dintre cele mai impo
Călin Pop a lansat single-ul 'La fundul sacului'
Călin Pop, solistul și chitaristul grupului Celelalte Cuvinte, a lansat un nou single, intitulat 'La fundul sacului'.
Mureș: Cetatea Țărănească din Saschiz se redeschide în mai; taxă de vizitare pe întreg situl UNESCO
Primarul comunei Saschiz, Ovidiu Șoaită, a anunțat, vineri, că Cetatea Țărănească sau Cetatea de Refugiu din comună, construită în secolul al XIV-lea, va fi deschisă oficial pentru vizitare începând cu primul weekend din luna mai, odată cu Sărbătoarea Rabarbărului, și că administrația publică locală a luat decizia instituirii unei taxe de vizitare a
Ziua Academiei/ O nouă Aulă, clădire administrativă și consolidarea sediului actual - proiecte majore în trei-patru ani
Secretarul general al Academiei Române, Ioan Dumitrache, a prezentat, vineri, pentru prima dată în cadrul unei sesiuni festive aniversare, câteva dintre proiectele de construcție și de reabilitare a unor imobile din patrimoniul instituției, anunțând că noua Aulă și complexul care va fi realizat în preajma sediului istoric al Academiei di