logo logo

Agerpres – Agenția Națională de Presă: Știri de actualitate cu informații de încredere pentru o societate bine informată.

Bucuresti

Piaţa Presei Libere nr. 1, sector 1

Telefon: +4 021.2076.110; +4 021.2076.105

[email protected]

Buzău: Zeci de foste așezări umane, descoperite în lunca pârâului Călmățui, unde se ridică un parc eolian

Image

Arheologii Muzeului Județean Buzău au descoperit pe o suprafață de aproximativ 3.000 de hectare, unde în prezent se ridică un parc de eoliene, 31 de așezări umane formate din foste locuințe în sistem paiantă, pe structură de lemn și îmboldite cu lut, datând din preistorie până în mileniul I după Hristos, și sute de artefacte.

Printre comunele pe teritoriul cărora vor fi amenajate instalațiile de producere a energiei regenerabile se află și Smeeni.

Potrivit autorităților locale, alegerea zonelor a fost determinată de mai mulți factori. Regiunea dispune de condiții meteorologice favorabile pentru exploatarea energiei eoliene, cu viteze ale vântului optime pentru funcționarea turbinelor, încă din 2010 fiind efectuate studii și măsurători anuale privind viteza vântului.

 

 

'Obiectivul principal este construirea unui parc eolian cu o capacitate totală de 460,8 MW. Parcul eolian Vifor va include un total de 72 de turbine eoliene, dintre care 20 vor fi amplasate pe raza comunei Smeeni. Acestea vor fi instalate pe terenuri de pășune, prin acorduri voluntare cu administrația locală. Pe lângă Smeeni, proiectul se extinde și în comunele Costești, Gherăseni, Luciu și Țintești. Turbinele utilizate au o capacitate nominală de 6,4 MW. În total, Parcul Eolian Vifor va furniza 450 MW de energie regenerabilă. Comunitatea din Smeeni va beneficia de această investiție prin furnizarea gratuită de energie electrică pentru iluminatul stradal, alimentarea instituțiilor publice, a spitalului din Smeeni, a stațiilor de epurare, a centralelor termice destinate școlilor și primăriei. Lucrările au demarat în 2024, proiectul se află într-o etapă avansată. Pentru locuitorii comunei, beneficiile directe includ crearea de locuri de muncă pe perioada construcției și a exploatării parcului eolian, precum și reducerea costurilor la energie pentru instituțiile publice amintite mai sus. În plus, proiectul aduce și beneficii financiare pentru Consiliul Local Smeeni, printr-o redevență anuală pentru fiecare picior de turbină eoliană instalat. Banii din redevența anuală vor ajunge în bugetul local al comunei, fiind reinvestiți în diverse lucrări edilitare', a precizat, pentru AGERPRES, viceprimarul comunei Smeeni, Răzvan Nicula.

 

 

Proiectul a impus, printre altele, o descărcare de sarcină arheologică, realizată prin intermediul Muzeului Județean Buzău. În urma cercetărilor care au vizat arealul supus lucrărilor de investiții, ce au debutat în anul 2014 și continuă și astăzi, s-a constatat că, din preistorie, lunca pârâului Călmățui era o zonă inundabilă, cu grinduri și martori de eroziune, propice stabilirii și dezvoltării comunităților umane. Suprafața era brăzdată de mai multe brațe ale Călmățuiului care, în funcție de regimul precipitațiilor, formau bălți și mlaștini, arată instituția de cultură.

Actualul aspect al zonei a fost modificat radical prin întreprinderea unor lucrări de mare amploare, care au avut loc prin anii 1970 - 1980, cu scopul de a reda terenul activităților agricole.

 


 

 

'Cercetările au durat două luni în primă fază și au presupus realizarea a peste 180 de sondaje pe toată suprafața. Cred că au fost în jur de 3.000 de hectare, întinse pe 5 localități. Au fost descoperite 31 de puncte cu locuiri din preistorie, până în mileniul I, după Hristos, constând în resturi de așezări, unele foarte mari în zona Smeeni, Caragele, Luciu. Trebuie să ne închipuim lunca Călmățuiului de astăzi ca fiind acum 4 - 5.000 de ani o zonă mlăștinoasă, inundabilă, propice pentru locuit. Pentru că zona reprezenta un spațiu economic, se putea pescui, se putea vâna, oferea protecție în perioadele cu inundații, și era greu accesibilă în situația unor conflicte. Locuirea era concentrată pe acele zone de grind ferite de revărsarea Călmățuiului, locuințele semănau cu cele pe care le cunoaștem de la străbunici, în sistem paiantă, pe structură de lemn și îmboldite cu lut. Acoperișul cu ape era dictat de regimul de precipitații, casele erau îngrămădite, nu erau suprafețe destul de mari, pe 1.000 - 1.500 de metri pătrați. Economia, vorbim de comunități sedentare, se baza pe practicarea creșterii animalelor mici, în neolitic. Acum sunt sate, peisajul este complet modificat ca urmare a lucrărilor de asanare și desecare a întregii zone, se practică agricultura intens, unele zone sunt păstrate ca pășuni. Din tot peisajul acela se ridică 'pădurea de eoliene' ', a declarat, pentru AGERPRES, directorul Muzeului Județean Buzău, Daniel Costache.

Atât pe malul stâng, cât și pe malul drept al pârâului Călmățui au fost identificate urme ale prezenței umane aparținând mai multor perioade istorice, începând cu eneolitic, cultura Gumelnița, continuând cu mileniul I d. Hr., cultura Sântana de Mureș până în Evul Mediu. Acestea constau în fragmente ceramice, resturi osteologice, fragmente de lipitură arsă, pigment de cărbune, precum și complexe de interes arheologic.

 

 

'Importanța acestor investiții privat, care presupun în primă etapă descărcări de sarcini arheologice și diagnostice de teren, sunt vitale pentru orice muzeu, pentru că îți oferă multe informații științifice și îți îmbogățești patrimoniul cultural al instituției. Astăzi, când vorbim și când se ridică centralele eoliene, Muzeul Județean Buzău are un contract de supraveghere arheologică pe zonele afectate de aceste construcții. Am descoperit recent recipiente ceramice, vase de diferite tipuri care atestă existența unei locuiri îndelungate în acest sector al văii Călmățuiului, sunt fragmente provenite de la strecurători, un tip de recipient clar folosit într-o comunitate statornică. Din aceste cercetări au fost recuperate în medie în jur de 200 de obiecte. De pe oasele de animale poți să îți dai seama despre multe aspecte. Un exemplu, de Paște se taie miei, în mod surprinzător se constată o sacrificare a ovi-caprinelor tinere în special legat de sezonul de primăvară, ca produse secundare ale comunităților din preistorie, este un comportament pe care îl observăm în tot spațiul românesc. Sunt foarte multe studii de traseologie pe diferite eșantioane de oase de animale descoperite la noi în județ care relevă acest aspect', a mai precizat Daniel Costache.

 

 

Specialiștii muzeului subliniază că fără o astfel de investiție care se dezvoltă în zona de câmpie a județului, șansele de a realiza descoperirile arheologice ar fi fost reduse, cu atât mai mult cu cât, din punct de vedere științific, nu se cunoșteau foarte multe aspecte despre valea Călmățuiului. AGERPRES/(A - redactor: Florin Zafiu, editor: Irina Poenaru, editor online: Anda Badea)

 

Sursa foto: Muzeul Judeţean Buzău

Afisari: 1781

Conținutul website-ului www.agerpres.ro este destinat exclusiv informării publice. Toate informaţiile publicate pe acest site de către AGERPRES sunt protejate de dispoziţiile legale incidente. Sunt interzise copierea, reproducerea, recompilarea, modificarea, precum şi orice modalitate de exploatare a conţinutului acestui website. Informaţiile transmise pe www.agerpres.ro pot fi preluate, în conformitate cu legislaţia aplicabilă, în limita a 500 de semne. Detalii în secţiunea Condiţii de utilizare. Dacă sunteţi interesaţi de preluarea ştirilor AGERPRES, vă rugăm să contactaţi Direcţia Marketing - [email protected].


Alte știri din categorie

Cultura - Media 29-04-2025 13:21

REPORTAJ: Hunedoara: 'Caravana Shakespeare - peste tot' - 22 de săptămâni de teatru în aer liber în 61 de localități

Zece actori și o mână de tehnicieni, conduși de un regizor care dorește ca publicul să descopere teatrul în cele mai diferite locuri, și-au propus să le prezinte oamenilor simpli, unii poate chiar profani, bucuria unui spectacol Shakespeare. Așa a apărut 'Caravana Shakespeare - peste tot', un proiect cultural itinerant care include 61 de lo

Cultura - Media 29-04-2025 12:53

Arad: Un oraș în miniatură construit cu milioane de piese LEGO, expus la muzeu

Un oraș în miniatură construit de-a lungul mai multor ani, cu milioane de piese LEGO, este expus la Complexul Muzeal Arad, începând de marți, iar printre exponate se numără creații vechi de aproape șapte decenii, făcute cu piese din primele serii ale acestor jucării. Case, școli, spitale, automobile, trenuri sau aeronave realizate din cărămiz

Culte 29-04-2025 12:14

Moaștele Sfintei Împărătese Elena - de miercuri, în România; pentru câteva ore vor fi depuse la Catedrala Patriarhală

Moaștele întregi ale Sfintei Împărătese Elena, mama Sfântului Împărat Constantin cel Mare, vor fi aduse, începând de miercuri și până pe 8 mai, în pelerinaj din Veneția la Mănăstirea Pantocrator din Teleorman, pentru câteva ore acestea urmând să fie așezate spre închinare în Baldachinul Sfinților din pro

Cultura - Media 29-04-2025 08:30

Timiș: Povești adevărate ale Operei Naționale Române din Timișoara, dezvăluite publicului

Opera Națională Română din Timișoara (ONRT) le va dezvălui celor care îi vor trece pragul în zilele de 3 mai și 14 mai, de la ora 15:00, în tururile ghidate, povești adevărate din istoria clădirii, despre incendiile prin care aceasta a trecut, atelierul de pictură, dar și întâmplări din culisele scenei. Florin Emilian Br&ici

Cultura - Media 28-04-2025 19:28

Vâlcea: Expoziție de pictură realizată de Anatol Ghimpu și discipoli ai săi, deschisă la Muzeul de Artă

Cunoscutul pictor Anatol Ghimpu din Republica Moldova și mai mulți discipoli ai săi au vernisat luni, la Muzeul de Artă din Râmnicu Vâlcea, o expoziție sub genericul ''Tradiții Academice'', eveniment ce încheie astfel o tabără de creație cu același nume care s-a desfășurat la Conacul Nicolae Bălcescu, în perioada 21 - 27 aprili

Cultura - Media 28-04-2025 18:48

Iași: Consiliul Județean caută un sediu central potrivit pentru Biblioteca Județeană

Președintele Consiliului Județean Iași, Costel Alexe, a declarat, luni, că este nevoie de un sediu reprezentativ pentru o instituție culturală de anvergura bibliotecii județene, în condițiile în care aceasta a fost mutată în 2008 din vechiul său sediu din Palatul Culturii, iar de atunci funcționează în spații închiriate dintr-un complex

Cultura - Media 28-04-2025 15:59

Cluj: Record de participare la Jazz in the Park 2025 - 308 trupe din 50 de țări

Jazz in the Park Competition, competiția dedicată trupelor tinere de jazz din întreaga lume, stabilește un nou record de participare în 2025, fiind înscrise 308 trupe din 50 de țări. ''Pe lângă artiști din Italia, Spania, Franța, Germania, România, Polonia și alte țări europene, competiția a atras anul ace

Cultura - Media 28-04-2025 15:12

Galați: Proiect unic în țară - acces gratuit în muzee pentru toți copiii din mediul rural

Consiliul Județean Galați derulează un proiect unic în țară, intitulat ''Muzeele prin ochii copiilor'', prin intermediul căruia copiii din toate școlile din mediul rural și din cele patru orașe din județul Galați vor avea acces gratuit în toate muzeele din subordinea instituției. Proiectul, aflat la a patra ediție,

Cultura - Media 28-04-2025 14:21

Filmul ''Milk and Cookies'', producţie UNATC în regia lui Andrei Tache-Codreanu - premieră mondială la Cannes 2025

Filmul ''Milk and Cookies'', regizat de Andrei Tache-Codreanu, va avea premiera mondială în cadrul Festivalului de Film de la Cannes 2025, în secțiunea ''La Cinef'', dedicată celor mai promițători cineaști emergenți din întreaga lume, informează un comunicat transmis, luni, AGERPRES.

Cultura - Media 28-04-2025 13:03

Gala Premiilor Gopo 2025, marți, la Teatrul Național 'I.L. Caragiale' din București

Gala Premiilor Gopo, ajunsă la ediția a XIX-a, va avea loc, marți, la Sala 'Ion Caramitru' a Teatrului Național 'I.L. Caragiale' din București, urmând să fie celebrate realizările cinematografice ale anului trecut. Evenimentul va fi prezentat pentru a doua oară la rând de actorul de stand-up comedy Claudiu Teohari, cunoscut publicul

Cultura - Media 28-04-2025 12:48

Spectacolul 'Mă duc să ning' - premieră la Teatrul de Comedie, pe 11 mai

Spectacolul 'Mă duc să ning', după o piesă scrisă de George Lungoci, în regia lui Sorin Misirianțu, va avea premiera la Sala Studio a Teatrului de Comedie, pe 11 mai, de la ora 19:30, se arată într-un comunicat transmis, luni, AGERPRES. Într-un amestec de haz și melancolie, spectacolul aduce în fața publicului o poveste despre c

Cultura - Media 28-04-2025 12:42

Prezidențiale2025/ TVR organizează, marți, dezbaterea electorală finală; sunt invitați toți candidații

Televiziunea Română a anunțat că organizează, marți, de la ora 19:30, în Sala Unirii de la Palatul Cotroceni, dezbaterea electorală finală 'Un Președinte pentru România', precizând că au fost invitați să participe toți candidații la alegerile prezidențiale. Potrivit unui comunicat al TVR transmis AGERPRES, dezbaterea va fi difuz

Cultura - Media 28-04-2025 12:36

Moment în memoria Papei Francisc, la Teatrul Național de Operetă și Musical 'Ion Dacian'

Un moment în memoria Papei Francisc a avut loc la finalul musicalului 'Romeo & Julieta' de la Teatrul Național de Operetă și Musical 'Ion Dacian'. 'Săptămâna recent încheiată a adus pe scena Teatrului Național de Operetă și Musical 'Ion Dacian' patru noi reprezentații cu casa închisă ale musicalului anulu

Cultura - Media 28-04-2025 08:49

'Cinestezia Symphonic' - primul concert cinematic pop simfonic din România, pe 25 mai, la Sala Radio

Concertul cinematic pop simfonic 'Cinestezia Symphonic', conceput și compus integral de Leyah, primul artist român care aduce acest gen în fața publicului, va avea loc pe 25 mai, la Sala Radio. Potrivit unui comunicat transmis, luni, AGERPRES, spectacolul reunește 70 de muzicieni, tehnologie vizuală inovatoare și un sound modern, care tradu

Cultura - Media 27-04-2025 17:05

Rolul diplomației culturale, evidențiat în cadrul unui eveniment organizat de Ambasada României la Tunis

Rolul diplomației culturale în activitatea și acțiunea politico-diplomatică a fost evidențiat în cadrul unui eveniment organizat, sâmbătă, de Ambasada României la Tunis împreună cu Delegația Generală a Regiunii Wallonie-Bruxelles. Potrivit unui comunicat transmis, duminică, AGERPRES, cu ocazia prezenței la Târgul Internațion