21 martie - Ziua mondială a ghețarilor (ONU)

La 21 martie 2025, are loc marcarea pentru prima dată a Zilei mondiale a ghețarilor (ONU), în contextul special al declarării anului 2025 drept Anul Internațional al Conservării Ghețarilor - o inițiativă dedicată creșterii conștientizării globale asupra importanței acestora. Evenimente la nivel înalt sunt organizate atât la Paris, la sediul UNESCO (20-21 martie), cât și la New York, la sediul ONU (21 martie), notează site-ul https://www.un-glaciers.org/.
În 2022, la cea de-a 36-a reuniune ''UN-Water'', membrii și partenerii ''UN-Water'' au decis să alinieze tema campaniei pentru Ziua mondială a apei - 'Conservarea ghețarilor' - de proclamarea zilei de 21 martie a fiecărui an drept Ziua mondială a ghețarilor, începând din 2025. Prin rezoluția A/RES/77/158 a Adunării Generale a ONU, adoptată în decembrie 2022, în cadrul celei de-a 77-a Adunări Generale a ONU, a fost desemnată ziua de 21 martie drept Ziua mondială a ghețarilor, potrivit https://wmo.int/.
Campania globală din 2025 pentru Ziua mondială a ghețarilor și Ziua mondială a apei va evidenția diferitele efecte ale schimbărilor ghețarilor asupra comunităților și ecosistemelor din aval, precum și nevoia urgentă de a dezvolta strategii de adaptare legate de apă în zonele afectate de micșorarea sau dispariția ghețarilor, mai multă cooperare transfrontalieră și angajament din partea comunității, alături de sprijinul continuu pentru reducerea ambițioasă a consumului de combustibili fosili. Campania va implica, de asemenea, publicul tânăr și va dezvolta sinergii cu Deceniul de Acțiune pentru Științe Criosferice (2025-2034).
Anul Internațional al Conservării Ghețarilor 2025 și Ziua mondială a ghețarilor urmăresc să crească gradul de conștientizare globală cu privire la rolul critic al ghețarilor, zăpezii și gheții în sistemul climatic, ciclul hidrologic și impactul economic, social și de mediu al schimbărilor iminente în criosfera Pământului (înveliș al suprafeței terestre în zona de interferență a atmosferei, hidrosferei și litosferei cu gheața sau cu posibilitatea formării acesteia), precum și să împărtășească cele mai bune practici și cunoștințe în acest sens și în abordarea problemelor legate de topirea accelerată a ghețarilor și a consecințelor acesteia.
UNESCO și Organizația Mondială a Meteorologiei (WMO), în colaborare cu guvernele și organizațiile relevante, sunt invitate să faciliteze implementarea Anului Internațional al Conservării Ghețarilor 2025 și a Zilei mondiale a ghețarilor în calitate de agenții de conducere. Eforturile de coordonare sunt susținute de un consiliu consultativ și patru grupuri operative reprezentând peste 75 de organizații internaționale și 35 de țări. Grupurile operative conduc la implementarea activităților cheie prezentate pentru Anul Internațional al Ghețarilor 2025, asigurându-se că fiecare inițiativă se aliniază cu obiectivele generale și atinge un impact global.
Pentru sărbătorirea primei Zile mondiale a ghețarilor și a evenimentului pivot al Zilei mondiale a apei, un forum la nivel înalt va avea loc pe 21 martie 2025 la sediul ONU din New York. Organizat sub tema 'Conservarea ghețarilor', evenimentul comun va evidenția provocările urgente, interconectate, ale securității apei și schimbărilor climatice. Ghețarii și calotele de gheață, care stochează aproximativ 70% din apa dulce din lume, se topesc cu un ritm fără precedent din cauza creșterii temperaturii globale. Această pierdere rapidă și continuă de gheață amenință aprovizionarea cu apă pentru miliarde de oameni, conform https://www.un-glaciers.org/.
Evenimentul va reuni lideri mondiali, factori de decizie, oameni de știință și organizații ale societății civile pentru a aborda nevoia critică de eforturi globale concertate în conservarea ghețarilor și securitatea apei. În cadrul sesiunilor la nivel înalt vor fi prezenți șefi de stat, miniștri ai mediului și resurselor de apă și lideri ai agențiilor ONU, care vor schița inițiativele strategice pentru protecția ghețarilor și gestionarea durabilă a apei. Odată cu lansarea Raportului mondial de dezvoltare a apei din 2025, cu tema 'Munții înalți și ghețarii', evenimentul va oferi, de asemenea, perspective esențiale asupra rolului pe care îl joacă ghețarii ca 'turnuri de apă' ale lumii, oferind o bază științifică pentru politici internaționale mai puternice de gestionare a apei și strategii de adaptare la climă.
Pentru celebrarea comună a primei Zile mondiale a ghețarilor și a Zilei mondiale a apei, în perioada 20-21 martie 2025, va avea loc și la sediul UNESCO din Paris, un eveniment la nivel înalt, care va servi drept platformă de dialog și acțiune cu privire la starea ghețarilor din lume și impactul acestora asupra securității apei globale, comunităților și ecosistemelor, indică https://www.un-glaciers.org/.
Cu acest prilej, mai multe expoziții sunt organizate în Sala 'Pașilor Pierduți' și Sala 'Ségur' din cadrul sediului central al UNESCO de la Paris: 'Glaciers on the Edge: Preserving a Global Heritage' (expoziție interactivă despre ghețari din situri desemnate UNESCO, realizată de GRID-Arendal); 'The Great Thaw' (expoziție de pictură realizată de artistul Gennadiy Ivanov și oamenii de știință John Pomeroy și Trevor Davies); 'Crying Glacier' (expoziție audio-video a artistului Ludwig Berger); 'Elegy For A Glacier' (expoziție de fotografie a lui Sarah Bachinger); 'Ice Postcards Project' (fotografii realizate de exploratorii Alfredo Pourailly și Cristian Donoso); 'Earth's Memory' (o călătorie fotografică și științifică realizată de fotograful Fabiano Ventura, Asociația Macromicro); 'Melting Giants' (un proiect audiovizual al fotografului și scriitorului Tobias Buettel); 'Abstract Landscapes' (expoziție abstractă a fotografului Jürgen Merz); 'Iceberg Care' (expoziție cu reprezentări vizuale ale schimbărilor climatice, realizată de artistul Adam Sébire, regizor și producător); 'Global Glacier Casualty List' (Rice University, Houston, SUA).
În exteriorul sediului UNESCO, sunt prezentate alte două expoziții: 'Glaciers in Focus - Guardians of Earth's Climate Heritage', care poartă privitorul într-o călătorie vizuală prin comorile înghețate ale Pământului, și 'Walk of Water - Water Towers', care prezintă magia criosferei și evidențiază soluții asupra impactului topirii ghețarilor și a stocării apei la nivel global.
Formați prin acumularea și comprimarea zăpezii de-a lungul timpului, ghețarii și calotele glaciare se găsesc, în principal, în regiunile polare și lanțurile muntoase de mare altitudine, precum Himalaya, Alpi și Anzi. Există peste 200.000 de ghețari în lume, care acoperă o suprafață de aproximativ 700.000 km pătrați. Se estimează că ghețarii stochează aproximativ 158.000 de km cubi de apă dulce. Se estimează că ghețarii au pierdut o masă medie de aproximativ 273 de miliarde de tone pe an între 2000 și 2023. Pierderea de masă a ghețarilor între 2000 și 2023 a fost echivalentă cu aproximativ 0,75 mm pe an de creștere globală a nivelului mării, potrivit informațiilor oferite de site-ul Organizației Mondiale a Meteorologiei (WMO), notează https://wmo.int/
Ghețarii și calotele de gheață, care dețin 70% din apa dulce din lume, se topesc cu un ritm fără precedent din cauza creșterii temperaturilor. State of Global Water Resources 2023 (WMO) raportează cea mai mare pierdere în masă din ultimii 50 de ani, unele regiuni înregistrând o scădere dublă față de cea estimată. În timp ce acest lucru crește temporar apa din aval, pierderea pe termen lung amenință rezervele de apă pentru miliarde de oameni, perturbă ecosistemele, ridică nivelul mării și destabilizează agricultura și industria. Studiile UNESCO confirmă în continuare că o treime din ghețarii din siturile Patrimoniului Mondial UNESCO vor dispărea până în 2050. Topirea zăpezii și dezghețarea permafrostului, esențiale pentru aprovizionarea cu apă, variază la nivel global datorită topografiei și climei. Datele limitate și interacțiunile complexe ghețar-climă împiedică predicțiile precise, întârziind răspunsurile la nivel politic.
Ziua mondială a ghețarilor și Anul Internațional al Conservării Ghețarilor 2025 contribuie la abordarea acestei crize prin promovarea soluțiilor, bazându-se pe cooperarea internațională, cadre solide de partajare a datelor și instrumente științifice de ultimă oră pentru a îmbunătăți modelele de predicție și pentru a informa strategiile adaptative de gestionare a apei, potrivit https://www.unesco.org/ și https://www.un-glaciers.org/.
AGERPRES/(Documentare - Irina Andreea Cristea; editor: Roxana Losneanu, editor online: Andreea Preda)
Sursa foto: un-glaciers.org
Conținutul website-ului www.agerpres.ro este destinat exclusiv informării publice. Toate informaţiile publicate pe acest site de către AGERPRES sunt protejate de dispoziţiile legale incidente. Sunt interzise copierea, reproducerea, recompilarea, modificarea, precum şi orice modalitate de exploatare a conţinutului acestui website. Informaţiile transmise pe www.agerpres.ro pot fi preluate, în conformitate cu legislaţia aplicabilă, în limita a 500 de semne. Detalii în secţiunea Condiţii de utilizare. Dacă sunteţi interesaţi de preluarea ştirilor AGERPRES, vă rugăm să contactaţi Direcţia Marketing - [email protected].
Alte știri din categorie
Săptămâna europeană 5-11 mai 2025
Reuniunea informală a miniștrilor de externe ai UE în format Gymnich, rezoluția privind viziunea Parlamentului și solicitările sale privind bugetul UE pentru perioada 2028-2034, instituirea Ordinului European de Merit, sprijinul suplimentar acordat de Comisia Europeană pentru a sprijini statele membre în implementarea Pactului privind migrația și azilul, noi inve
Retrospectiva evenimentelor interne 5-9 mai 2025
Publicarea de către AEP a rezultatelor finale ale primului tur al alegerilor prezidențiale din 4 mai, validarea primului tur de scrutin de către Curtea Constituțională și calificarea lui Nicușor Dan (independent) și a lui George Simion (AUR) în al doilea tur, demisia premierului Marcel Ciolacu din fruntea guvernului și ieșirea PSD din coaliția de guvernare, desemnarea
FRAGMENT DE ISTORIE: 75 de ani de la prezentarea Declarației Schuman de către ministrul francez Robert Schuman (9 mai 1950)
La 9 mai 1950, ministrul francez al afacerilor externe Robert Schuman a susținut declarația prin care a propus crearea la nivel european a unei instituții pentru gestionarea în comun a producției de cărbune și oțel, considerată principalul furnizor pentru industria producătoare de război și, deci, pentru alimentarea războiului. Declarația a fost un pas f
DESTINAȚII DE WEEKEND: sfârșit de săptămână în București și în țară
Baletul 'Mama păcălită', o adaptare după 'La fille mal gardee', în regia și coregrafia lui Cătălin Caracaș, va fi prezentat în premieră pe 9 mai, la Sala Mare a Operei Comice pentru Copii. 'Mama păcălită' este o comedie în trei tablouri, plină de energie, culoare și umor, care transmite povestea unei tinere îndră
9 mai - Ziua Națională a Oinei
La 9 mai 2025 este sărbătorită Ziua națională a oinei, potrivit Legii nr. 87 din 11 aprilie 2023 pentru modificarea Legii educației fizice și sportului nr. 69/2000, conform https://legislatie.just.ro și www.cdep.ro. 'Oina este sportul național al Rom&a
9 Mai - Ziua Europei
Ziua Europei este sărbătorită, în fiecare an, la 9 mai, fiind marcat momentul istoric al 'Declarației Schuman', un moment de răscruce care a constituit începutul integrării și cooperării europene pentru pace și unitate, se arată pe https://europeday.europa.eu/. În urmă cu 75 d
CITATUL ZILEI
'Există mari artiști care nu se exprimă decât pe ei. Dar cei mai mari dintre toți sunt acei a căror inimă bate pentru toți.' - R. Rolland (''Reflecții și maxime'', Editura Științifică și Enciclopedică, București, 1989)
SĂRBĂTORI RELIGIOASE - 9 mai
Ortodoxe Sf. Proroc Isaia; Sf. Mc. Hristofor; Aducerea la Bari a moaștelor Sf. Ier. Nicolae Greco-catolice Sf. pf. Isaia; Sf. m. Hristofor Romano-catolice Ss. Isaia, profet; Pahomie, pustnic Sfântul Proroc Isaia este pomenit în calendarul c
EFEMERIDE ASTRONOMICE - 9 mai
Este a 129-a zi a anului 2025. Au mai rămas 236 de zile până la sfârșitul anului. Soarele răsare la 05 h 55 m și apune la 20 h 29 m. Luna răsare la 17 h 30 m și apune la 04 h 20 m. AGERPRES/(Documentare - Horia Plugaru, editor: Mariana Zbora-Ciurel)
Cardinalul american Robert Francis Prevost a fost ales Papă al Bisericii Catolice (fișă biografică)
Cardinalul Robert Francis Prevost a fost ales, în 8 mai 2025, Papă al Bisericii Catolice. Noul suveran pontif și-a ales numele pontifical de Leon al XIV-lea, informează agențiile internaționale de presă. Robert Francis Prevost s-a
Incendii, explozii la fabrici, combinate, rafinării, centre comerciale, depozite și alte clădiri (cronologie selectivă 2022-2025)
Un incendiu puternic a izbucnit la 8 mai 2025, la un depozit de pe Strada Săbăreni din sectorul 6 al Capitalei. Nu au fost înregistrate victime. 'În acest ansamblu de clădiri sunt stive înalte cu materiale de construcții, vopseluri, hârtie (arhivă). Se acționează pentru localizare, protecție și evacuarea bunurilor d
PERSONALITATEA ZILEI: Artista Anca Țurcașiu
Artista Anca Țurcașiu s-a născut la 8 mai 1970, la București. A absolvit Școala Populară de Artă, Academia de Teatru și Film din Târgu Mureș (1994), potrivit www.imdb.com și www.teatruldavila.ro. A debutat în muzică la Festivalul 'Trofeul
DOCUMENTAR: Cântărețul și compozitorul Enrique Iglesias împlinește 50 de ani (8 mai)
Supranumit ''Regele muzicii latino pop'', Enrique Iglesias a vândut peste 180 de milioane de albume la nivel mondial, a lansat 11 albume și numeroase compilații de hituri, în spaniolă și în engleză. Se numără printre puținii artiști care s-au bucurat de succes atât la vânzările în format fizic, cât și în streami
PATRIMONIUL MONDIAL UNESCO: La Grand-Place (Bruxelles)
La Grand-Place (Piața Mare) din Bruxelles este un ansamblu remarcabil de omogen de clădiri publice și private, datând în principal de la sfârșitul secolului al XVII-lea. Arhitectura sa oferă o ilustrare vie a nivelului vieții sociale și culturale a perioadei în acest important centru politic și comercial, potrivit
Cea de-a XXIX-a ediție a Festivalului Filmului European (8 mai)
În intervalul 8 mai - 1 iunie 2025, are loc cea de-a XXIX-a ediție a Festivalului Filmului European. Evenimentul debutează la București, fiind urmat de ediții locale speciale în nouă orașe din România, potrivit ffe.ro. Gala de deschidere are loc la Sala Luceafărul și continuă la Cinema Elvire Popesc