logo logo

Agerpres – Agenția Națională de Presă: Știri de actualitate cu informații de încredere pentru o societate bine informată.

Bucuresti

Piaţa Presei Libere nr. 1, sector 1

Telefon: +4 021.2076.110; +4 021.2076.105

[email protected]

Apicultorii solicită un ajutor financiar pentru menținerea familiilor de albine și introducerea licențelor de import la produsele apicole

Imagine din galeria Agerpres

Apicultorii români solicită un sprijin financiar pentru menținerea familiilor de albine și introducerea licențelor de import pentru produsele apicole în vederea protejării producției autohtone de miere de importurile extracomunitare.

''Prețul mierii a rămas constant de mic în ultimii doi ani de zile, deși costurile de producție au crescut cu 40%. Ofertele pentru valorificarea mierii primite de noi de la firmele cu care lucrăm au fost undeva între 6-7 lei pe kilogramul de miere, atât timp cât pe noi ne costă aproape dublu. Sigur că pe fondul războiului din Ucraina a intrat miere pe baza acelor licențe de export ale Ucrainei către Uniunea Europeană, cu toate că noi am solicitat și în scris și verbal domnului ministru al Agriculturii să introducă licențe de import, așa cum a introdus la carnea pasăre și la alte produse. Mierea, deși era trecută inițial în acea grupă de produse, până la urmă nu a rămas pe listă și din acest punct de vedere importurile au continuat'', a declarat, pentru AGERPRES, președintele Asociației Crescătorilor de Albine din România (ACA), Ioan Fetea.

În opinia sa, pe piața autohtonă la fel ca și în Uniunea Europeană a intrat miere falsificată, deși multe dintre țările europene pot să își acopere cea mai mare parte a consumului din producțiile proprii.

''Problema nu este că au continuat aceste importuri, ci că a intrat în Europa miere falsificată, miere adulterată, cum îi zic europenii. Și Comisia Europeană a recunoscut că aproape jumătate din importurile de miere în Europa sunt adulterate. Este o rușine pentru Uniunea Europeană să recunoască acest lucru din punctul meu de vedere, atât timp cât în Europa se regăsește miere. Chiar vorbeam și cu un coleg din Austria care spunea că și ei produc 40% din consum, dar nici acest 40% nu pot să-l valorifice tot pe plan intern, pentru că au concurență din Ucraina, din China și așa mai departe, la niște prețuri modice, iar ce se găsește pe raft la acele prețuri arată că nu este miere, din analizele făcute. Firmele de import, însă, sunt puternice, au un cuvânt de spus și aduc cantități mari la prețuri modice, dar care nu garantează calitatea'', a explicat Fetea.

Potrivit sursei citate, anul 2024 a fost modest din punct de vedere al producției apicole, la fel ca și anii 2023 și 2022, peste care s-a suprapus și problema valorificării producției, mai ales pe piața externă.

''Chiar dacă producția a fost una modestă, problema este că nu am exportat deloc în ultimii trei ani de zile din combinatul nostru. În aceste condiții, sigur că apicultorii au avut foarte mult de suferit. După cum am spus, prețurile de cost au crescut cu aproape 40% și în aceste condiții rentabilitatea stupinelor este afectată în mod deosebit. Mulți apicultori își pun problema dacă să se mai ocupe de albină sau să renunțe, iar interesul tinerilor de a veni la cursuri și a se califica în această profesie a scăzut cu aproape 60%, în ultimii doi ani de zile'', a punctat președintele ACA.

Încă de anul trecut, Asociația Crescătorilor de Albine din România a solicitat ministrului Agriculturii un ajutor de minimis pentru sector, în vederea supraviețuirii familiilor de albine și formarea rezervei de iernare, care însă nu s-a concretizat, deși era prins în buget.

''Am înțeles că și în bugetul pe anul acesta este prins un ajutor pentru sectorul apicol. Noi am solicitat încă de anul trecut acest ajutor pentru a completa resursele de hrană în toamnă, care au lipsit de la sfârșitul lui iulie. În acest context, apicultorii au trebuit să folosească fondurile de care dispuneau pentru a face hrăniri suplimentare în vederea supraviețuirii familiilor de albine și formarea acelei rezerve de iernare, care a avut de suferit, în sensul în care lipsa de polen din natură, pe fondul secetei, a dus la debilitarea familiei de albine. Albinele s-au depopulat masiv, pentru că anul apicol nu s-a oprit din punct de vedere biologic, s-au depus ouă până târziu, în așa fel încât ne-am trezit în luna decembrie, în unele zone, cu puiet în stup, ceea ce nu este un lucru normal. Acel repaus biologic de două luni și jumătate - trei luni de zile este foarte bun'', a adăugat Ioan Fetea.

În ceea ce privește anul apicol 2025, președintele ACA a susținut că această primăvară ''este una ciudată'', așa cum reiese din discuțiile pe care le-a avut cu apicultorii din țară.

''Sunt județe în care s-au depopulat peste 30-35% de familiile de albine sau vor ieși cu efectivele slăbite. Cu toate că timpul este acum optim pentru zbor, pentru curățire și așa mai departe, până la apariția florilor am înțeles că mai vine un val de frig, iar dacă albinele vor ieși din stup și le va prinde un frig mai puternic pe drum, între sursa de apă sau la un zbor de curățire, nu vor mai reveni în stup. Toate acestea vor crea probleme și chiar dacă vom avea o bază meliferă solidă, fie că e vorba de rapiță sau salcâm, nu vom avea familii de albine, în cazul în care condițiile meteo vor alterna între frig și cald'', a explicat reprezentantul apicultorilor.

Producția de miere în 2024 a fost între 13.000 și 15.000 de tone, a mai spus Fetea, mult sub media anuală din România, de 25.000 - 27.000 de tone.

''În medie, România produce anual între 25.000 și 27.000 de tone de miere. Anul trecut s-au făcut undeva între 13.000 -14.000, poate 15.000 de tone de miere, cu toate indulgențele necesare, pentru că au fost zone în care a fost calamitat puternic culesul de floarea soarelui, care trebuia să asigure aproape 40% din valoarea producției anuale, dar în multe zone floarea-soarelui a fost arsă, a fost pârjolită, nu a mai putut fi valorificată și sigur că producția a fost mult mai redusă. Am avut ceva producție la tei, dar masivele de tei sunt destul de reduse, și la rapiță în unele zone, unde planta s-a dezvoltat destul de bine. Salcâmul a fost calamitat și în vestul țării, unde este un bazin puternic, respectiv în zona Valea lui Mihai, Carei, precum și în sud, la Caracal, în zona sub-colinară, unde a fost înghețat aproape 60-70%, iar calitatea mierii de salcâm a fost una îndoielnică la modul general. Au fost și zone unde într-adevăr au fost producții, dar destul de modeste'', a subliniat Ioan Fetea.

În acest context, apicultorii români solicită un sprijin pentru familia de albine și introducerea licențelor de import sau chiar oprirea importurilor de miere.

''Ne dorim un sprijin pentru familia de albine, dar care ar trebui să fie tot timpul în perioadele de criză, când sunt probleme, altfel să tot stai la ușa celor care decid luarea acestor măsuri nu va aduce rezultate niciodată și, de asemenea, introducerea licențelor sau chiar oprirea importurilor de miere. De ce să aducem un produs pe care noi îl exportăm și pe care acum nici măcar nu îl mai putem exporta, pentru că se aduce tot din Ucraina și din China. Mie îmi e jenă să mă duc la un apicultor să-i spun că îi iau mierea cu 6-7 lei kilogramul. Noi dacă nu am făcut export, am folosit oamenii de la combinat la alte activități, pentru că ce altceva puteam face, să-i dăm afară?'', a transmis șeful ACA.

Acesta a menționat, totodată, că interesul tinerilor pentru apicultură a scăzut semnificativ în ultimii ani, pentru că nu mai este o activitate care poate aduce venituri sustenabile, având în vedere schimbările climatice și dependența sectorului de natură, dar și problemele legate de impactul negativ al importurilor de miere asupra pieței interne și creșterea prețurilor de producție.

''În anii trecuți făceam cursuri în 25 de județe, azi mai facem poate în 6-7. Trebuie să fie într-o serie 25-30 de apicultori, să-i înscrii și să-i duci la ITM, dar acum nu-i mai găsești. Am făcut în 12 ani în jur de 1.200 de apicultori în Oradea, dar acum nu mai vin'', a completat el.

În ceea ce privește Planul Național Apicol, Fetea susține că este un ''haos general'', pentru că UE cere tot felul de condiții pentru a deconta cheltuielile.

''Sunt probleme pentru că UE nu mai decontează toate cheltuielile, cere nu știu ce condiții. Inițial nu se deconta TVA. Acum, de exemplu, cumperi un produs cu 10.000 de euro și decontează doar 4.000 de euro, deși pe măsurile respective s-au stabilit niște sume, iar acelea nu au fost depășite. Adică am stabilit să luăm zece calculatoare, s-au luat trei, dar nu se decontează integral, doar 30% - 50%, deși mai există fonduri pe măsura respectivă. Dar e bine că încă mai există acest program, pentru că altă sursă de finanțare nu avem'', susține șeful ACA.

Bucureștenii mai pot cumpăra în cursul zilei de duminică, de la Târgul Național al Mierii, organizat pe platforma apicolă din Băneasa, o gamă diversificată de produse apicole, începând de la cele obținute direct din stupină până la produse apicole condiționate sau alte preparate derivate - suplimente nutritive, cosmetice etc. ''Târgul Național al Mierii este locul perfect pentru a se îndulci cu minunatele produse ale stupului: miere, polen, propolis, lăptișor de matcă, suplimente nutritive și cocktail-uri, produse complet naturale ce vin din bogăția naturii, dar și din hărnicia albinelor și apicultorilor'', conform organizatorilor. AGERPRES/(AS - redactor: Mariana Nica, editor: Daniel Badea, editor online: Gabriela Badea) 

Afisari: 732

Conținutul website-ului www.agerpres.ro este destinat exclusiv informării publice. Toate informaţiile publicate pe acest site de către AGERPRES sunt protejate de dispoziţiile legale incidente. Sunt interzise copierea, reproducerea, recompilarea, modificarea, precum şi orice modalitate de exploatare a conţinutului acestui website. Informaţiile transmise pe www.agerpres.ro pot fi preluate, în conformitate cu legislaţia aplicabilă, în limita a 500 de semne. Detalii în secţiunea Condiţii de utilizare. Dacă sunteţi interesaţi de preluarea ştirilor AGERPRES, vă rugăm să contactaţi Direcţia Marketing - [email protected].


Alte știri din categorie

Economic 07-05-2025 17:27

Ministerul Mediului a lansat procedura de selecție pentru viitorul Consiliu de Administrație al Romsilva

Ministerul Mediului, Apelor și Pădurilor (MMAP) a lansat procedura de selecție pentru ocuparea a cinci poziții de membru în Consiliul de Administrație al Regiei Naționale a Pădurilor - Romsilva, a anunțat, miercuri, instituția. Potrivit unui comunicat transmis AGERPRES, selecția se va desfășura în conformitate cu principiile guvernanței corporative

Economic 07-05-2025 16:32

MIPE: Peste 26 milioane euro pentru modernizarea unităților sanitare care tratează pacienți critici

Ministerul Investițiilor și Proiectelor Europene lansează un nou apel de proiecte, cu o alocare de peste 26 milioane de euro, pentru îmbunătățirea infrastructurii unităților sanitare publice care tratează pacienți critici care au suferit politraumatisme, informează un comunicat al insituției. 'Accidente rutiere, căderi de la înălțime, explozii

Economic 07-05-2025 16:19

Prezidențiale2025/CCIR a adresat invitație oficială celor doi candidați la Președinția României la o dezbatere publică pe teme economice

Camera de Comerț și Industrie a României a adresat invitația oficială celor doi candidați la Președinția Românei, Nicușor Dan și George Simion, la o dezbatere publică pe teme economice marți, 13 mai 2025. 'Camera de Comerț și Industrie a României salută desfășurarea democratică a primului tur al alegerilor prezidențiale. Ne exprimăm &icir

Economic 07-05-2025 15:16

Moody's a modificat perspectiva de rating a tbi bank la 'pozitivă'

Moody's Ratings a schimbat perspectiva ratingului pentru depozitele pe termen lung ale tbi bank de la 'stabilă' la 'pozitivă', informează banca printr-un comunicat. În același timp, Moody's Ratings a reconfirmat ratingurile pentru depozitele pe termen lung și scurt ale băncii la nivelurile Ba2/NP, precum și Baseline Credit Assessm

Economic 07-05-2025 14:59

AFM a aprobat 19.352 de dosare noi în Programul 'Casa Verde Fotovoltaice' - sesiunea 2024

Un număr de 19.352 de dosare a fost aprobat în cadrul programului 'Casa Verde Fotovoltaice', din care 18.730 pentru persoane fizice și 622 de dosare depuse de unitățile de cult, informează Administrația Fondului pentru Mediu (AFM), într-un comunicat de presă transmis, miercuri, AGERPRES. Noile liste au fost avizate în cadrul ședinței

Economic 07-05-2025 14:51

APIA a publicat două noi ghiduri informative pentru sectorul viti-vinicol

Agenția de Plăți și Intervenție pentru Agricultură (APIA) a publicat două noi ghiduri informative pentru implementarea intervențiilor din sectorul viti-vinicol, potrivit unui comunicat remis miercuri AGERPRES. Conform sursei citate, cele două ghiduri sunt: Ghidul informativ pentru implementarea intervenției IS-V-02 'Investiții în active corporale și

Economic 07-05-2025 14:23

ANAF a publicat o broșură dedicată medicilor

Agenția Națională de Administrare Fiscală (ANAF) a publicat o broșură dedicată medicilor, în contextul derulării unui nou program de conformare, la nivel național, care vizează persoanele fizice înregistrate sub forma cabinetelor medicale independente sau ca persoane fizice independente, care realizează venituri din prestarea activității de asistență medicală sau

Economic 07-05-2025 14:13

ANAF: 10 firme de ride-sharing au prejudiciat bugetul cu peste 51 milioane de lei prin neplata impozitelor și contribuțiilor

Inspectorii antifraudă au identificat 10 societăți care activează pe piața transportului alternativ de persoane și care au cauzat bugetului de stat un prejudiciu total de peste 51,7 milioane de lei prin neplata impozitelor, contribuțiilor sociale și a TVA, a anunțat, miercuri, Agenția Națională de Administrare Fiscală (ANAF). 'Direcția generală antifraudă

Economic 07-05-2025 13:19

Comisia solicită României să accelereze transpunerea normelor convenite pentru a consolida și a extinde comercializarea certificatelor de emisii în UE

Comisia Europeană a decis miercuri să emită un aviz motivat către România și alte state membre UE pentru a accelera transpunerea normelor convenite pentru a consolida și a extinde comercializarea certificatelor de emisii în UE, se arată într-un comunicat al Executivului comunitar. Au fost trimise avize motivate Belgiei, Bulga

Economic 07-05-2025 13:17

Comisia cere României să elimine restricțiile legate de stabilirea prețurilor la gaze

Comisia Europeană a decis miercuri să emită un aviz motivat către România pentru restricționarea libertății producătorilor de gaze de a stabili prețurile angro ale gazelor în România, se arată într-un comunicat al Executivului comunitar. România a introdus o măsură națională care obligă producătorii de gaze să v&a

Economic 07-05-2025 13:16

Moneda națională continuă să se deprecieze, cursul ajunge la 5,0991 lei/euro

Moneda națională s-a depreciat miercuri, în raport cu euro, care a fost calculat de Banca Națională a României (BNR) la 5,0991 lei, în creștere cu 6,13 bani (1,22%) față de cotația precedentă, de 5,0378 lei, înregistrând un maxim istoric. De asemenea, leul a pierdut teren în fața dolarului american, care a f

Economic 07-05-2025 12:21

Burduja: Ajutăm Republica Moldova cu gaze, cu stabilitate, cu predictibilitate și cu o viziune comună

Contractul comercial de livrare a gazelor naturale din perimetrul Neptun Deep, între OMV Petrom și compania de stat din Republica Moldova, Energocom SA, marchează începutul unei noi etape în consolidarea securității energetice regionale și valorificarea resurselor naturale strategice ale României, susțin reprezentanții Ministerului Energiei.

Economic 07-05-2025 12:14

Ministrul Finanțelor: Buffer-ul ministerului și rezervele BNR asigură o stabilitate și situația poate fi gestionată

Evoluțiile din ultimele zile au fost generate de alegerile din data de 4 mai și au loc mișcări importante de capital, dar atât buffer-ul ministerului, cât și rezervele Băncii Naționale, asigură o stabilitate și situația poate fi gestionată, a declarat, miercuri, ministrul Finanțelor, Tanczos Barna. 'Evoluțiile din ultimele zile

Economic 07-05-2025 11:51

Claudiu Cazacu (XTB România): Pragul în jurul căruia se duce acum lupta este de 5,1 lei/euro

Piața financiară este în așteptare pentru a vedea unde se poate găsi un nou palier, iar pragul în jurul căruia se duce acum lupta este de 5,1 lei/euro, consideră consultantul de strategie în cadrul XTB România, Claudiu Cazacu. 'Avem o dinamică mult mai volatilă decât cea cu care ne-am obișnuit pe curs, odată c

Economic 07-05-2025 11:23

România concentrează 23% din forța de muncă în agricultură din UE; 44% dintre fermieri au peste 65 de ani (raport)

România este una dintre cele mai importante țări în sectorul agricol european, având în vedere că aici se concentrează 23% din totalul forței de muncă în agricultură din UE, 1,77 milioane de locuri de muncă - cea mai mare pondere din Uniune, potrivit unui raport de profil lansat recent. România are aproximat