logo logo

Agerpres – Agenția Națională de Presă: Știri de actualitate cu informații de încredere pentru o societate bine informată.

Bucuresti

Piaţa Presei Libere nr. 1, sector 1

Telefon: +4 021.2076.110; +4 021.2076.105

[email protected]

REPORTAJ/Vaslui: 'Cămăși noi, cusute după modele vechi' - proiectul care arată frumusețea portului popular

Image

Muzeul Județean 'Ștefan cel Mare' Vaslui a organizat, în sala expoziției de bază a Secției de Etnografie, șezătoarea 'Cămăși noi, cusute după modele vechi', proiect ce vorbește despre frumusețea portului tradițional și își propune să scoată la lumină piese vestimentare autentice, care să fie reproduse cu ajutorul unor meșteri populari pasionați.


Astfel, cămăși tradiționale aflate în patrimoniul instituției muzeale, adevărate comori lucrate cu migală în șezătorile de altădată sau în gospodăriile lor de femei destoinice, acum zeci și zeci de ani, sunt folosite ca model pentru persoane pasionate de arta populară, care vor să-și coasă singure cămășile.

 



'În cadrul proiectului sunt cusute cămăși noi, dar cu respectarea unor tehnici arhaice de realizare a iei. Meșterii populari le transmit participanților și care este simbolistica motivelor tradiționale regăsite în portul popular românesc', a menționat Elena Botez, restaurator în cadrul Muzeului Județean 'Ștefan cel Mare' Vaslui.

 



Totul s-a desfășurat respectându-se obiceiul lucrului din șezătorile de odinioară, prilej pentru femei să se strângă împreună, să întindă pe mese bucate alese, în prag de lăsata secului, să povestească, să cânte și să răsucească fuioare, să mânuiască acul și ața ori să se întreacă în țesut.


Viorica Aurora Tănase, unul dintre meșterii populari prezenți la eveniment, povestește cum de ani buni, pasionată fiind de arta populară, trudește pentru a sădi și în alții bucuria păstrării rădăcinilor. A prins drag de cusut având în familie exemplul mamei, al bunicii. A pornit greu pe drumul anevoios al redescoperirii tradițiilor, fiindcă nu toți au văzut cu ochi buni încercarea sa de a aduce la lumină lucruri de preț descoperite în cufere vechi sau în case care i-au ieșit în cale.

 



'Am cusut cu mama pe etamină, căci așa erau pe-atunci timpurile. Făceam și la școală lucru manual. Lucram diverse lucruri, ștergare, mileuri. Mama avea în casă cusute de ea toate draperiile, toate fețele de masă și eu coseam cu ea. Și bunica de pe mamă, la fel. Am crescut la ea, cu război de țesut în casă. Bunica de pe tată a fost croitoreasă. Și bunicul de pe mamă a fost croitor în armată, pe vremea războiului, făcea uniforme militare, chiar moștenesc mașina de cusut de la el. Țin minte că ne făcea papuci de casă din pălării vechi. Am încercat să mă îndrept către alte domenii, dar viața m-a dus tot către cusut. Am descoperit acum, cu rețelele sociale, o mulțime de persoane pasionate de cusut. Chiar am avut norocul să cunosc două persoane care mi s-au lipit mie de suflet și au fost deschiși și mi-au împărtășit totul despre cusut. Este vorba despre Nelu Dumitrescu din Vrancea, plecat în Germania, un om deschis, foarte apropiat de toate grupurile de cusut și doamna Angela Ludușanu, pictor iconar la București. Având șansa să cunosc astfel de oameni, am gândit că și eu pot la rândul meu să împărtășesc din lucrurile pe care le-am deprins. Există mare dorință din partea oamenilor de a învăța lucruri făcute de strămoșii noștri. Țin minte că a venit o doamnă profesoară la mine și m-a întrebat dacă pot să-i cos o ie și i-am spus că e mai bune să o învăț să-și coasă singură, că e gratis', mărturisește Aurora Tănase.

De profesie bibliotecar la Liceul 'Mihai Eminescu' din Bârlad, Alina Țîncovici lucrează la prima sa cămașă pe care abia așteaptă să o poarte. După orele petrecute la serviciu, se destinde cosând și se bucură să vadă cum haina prinde contur.


'Am început să cos și cu gândul la orele de atelier pe care le făceam la școală. Totul a început simplu, din întâmplare. Lucrez cu drag și mă bucur că voi putea să spun că mi-am cusut prima ie', mărturisește Alina.

Maria, elevă în clasa a V-a în Vaslui, a venit la șezătoare alături de mama sa. Învață primele puncte de cusut, un model specific portului tradițional din județul Vaslui și e gata să-și facă prima cămășuță. Știe că dacă a terminat de cusut altițele, treaba cea mai grea e făcută și ia e aproape gata.

'Îmi place să cos, iar când simt că mă mai încurc, cer ajutor de la mama', povestește Maria.


Nicoleta lucrează cu spor la primele modele învățate. E deprin părțile Hușiului, dar e plecată în Marea Britanie, unde s-a stabilit de câțiva ani. Se simte în continuare legată de țară și, venită acasă pentru câteva zile, și-a găsit timp să participe la șezătoarea organizată la muzeu.

'O știu pe doamna Aurora de pe internet și cum am venit în țară, am zis să trec să vad cum se întâmplă lucrurile acestea, am venit să învăț. Sunt plecată de nouă ani, dar mi-e drag tot ce-mi amintește de România. La cununie am fost îmbrăcați în port tradițional. Toate minunile acestea ne țin cu gândul mereu acasă și ne dau putere', spune Nicoleta.



Sufletul șezătorii e Rodica Bulboacă, meșter popular din Sauca. Știe povestea fiecărui model și le împărtășește participantelor la șezătoare semnificația fiecărui punct de pe pânză. Inimoasă și fără astâmpăr, și-a dedicat întreaga viață promovării artei tradiționale în toate formele ei. E convinsă că nimic din ce a învățat de-a lungul timpului nu e de ajuns dacă nu e dus mai departe, împărtășit cu dragoste și dedicare.

 

'Meșteșugurile fac parte din patrimoniul cultural al poporului român și reprezintă pilonul de bază al acestuia, iar noi, meșterii, suntem străjerii care necontenit fac legătura între trecut, prezent și viitor, exact cum facem și noi acum cu aceste costume populare. Meșterii populari români au o datorie de neam să-și pună în valoare priceperea, creativitatea și învățătura pentru a realiza produse autentice românești', a spus, pentru AGERPRES, Rodica Bulboacă.

Șezătoarea de la muzeul vasluian le dă ocazia meșterilor să-și împlinească menirea de a transmite tainele învățate în ani de muncă, iar celor care abia pătrund în lumea cusutului le oferă șansa de a fi parte dintr-un nemărginit tezaur.

 

Toate iile cusute la șezătoare, surate ale celor vechi deja existente în muzeu, vor fi prinse într-un album care urmează să fie editat de instituția muzeală. Pe lângă acest lucru, participantele vor putea expune iile ori de câte ori vor fi organizate evenimente de promovare a tradițiilor. AGERPRES /(A, AS - redactor: Loredana Ciobanu, editor: George Onea, editor online: Andreea Lãzãroiu)

 

Foto: (c) Loredana Ciobanu/AGERPRES

Afisari: 740

Conținutul website-ului www.agerpres.ro este destinat exclusiv informării publice. Toate informaţiile publicate pe acest site de către AGERPRES sunt protejate de dispoziţiile legale incidente. Sunt interzise copierea, reproducerea, recompilarea, modificarea, precum şi orice modalitate de exploatare a conţinutului acestui website. Informaţiile transmise pe www.agerpres.ro pot fi preluate, în conformitate cu legislaţia aplicabilă, în limita a 500 de semne. Detalii în secţiunea Condiţii de utilizare. Dacă sunteţi interesaţi de preluarea ştirilor AGERPRES, vă rugăm să contactaţi Direcţia Marketing - [email protected].


Alte știri din categorie

Cultura - Media 31-03-2025 13:59

Dirijorul Paavo Jarvi și Orchestra Tonhalle din Zurich concertează la Sala Palatului pe 2 și 3 septembrie

Dirijorul Paavo Jarvi și Orchestra Tonhalle din Zurich, alături de Alisa Weilerstein, concertează la Sala Palatului din Capitală, în cadrul Festivalului 'Enescu' din acest an, pe 2 și 3 septembrie, de la ora 20:00, informează un comunicat transmis, luni, AGERPRES. Primul concert propune: Preludiu la Oedip de George Enescu, Concer

Cultura - Media 31-03-2025 12:52

Bihor: Simpozion internațional pe tema Art Nouveau, cu invitați de renume, la Casa Darvas

Casa Darvas-La Roche din Oradea, monument istoric și de arhitectură, obiectiv turistic, va găzdui, în data de 5 aprilie, un simpozion internațional unic, pe tema Art Nouveau, cu trei specialiști invitați de renume, a informat luni, Fundația de Protejare a Monumentelor Istorice din Bihor (Oradea Heritage). 'Acest eveniment inedit întrunește trei

Cultura - Media 31-03-2025 12:36

ICR: Expoziție cu portretele unor condamnați la moarte în timpul 'Marii terori din URSS' (1937 - 1938)

Expoziția 'Ultima privire sub gloanțele comunismului', în cadrul căreia sunt prezentate 25 de portrete ale unor victime ale 'Marii terori din URSS' din perioada 1937 - 1938, va putea fi vizitată în perioada 4 aprilie - 15 iunie, la sediul Memorialului Victimelor Comunismului și al Rezistenței. La deschiderea expoziției vor lua cuv&a

Cultura - Media 31-03-2025 10:13

Ziua Internațională a Păsărilor - sărbătorită, marți, la Muzeul Antipa

Muzeul Național de Istorie Naturală 'Grigore Antipa' invită, marți, elevii și cadrele didactice din unitățile de învățământ să descopere frumusețea și diversitatea păsărilor, printr-o serie de activități educative și interactive, cu ocazia Zilei Internaționale a Păsărilor. Potrivit unui comunicat al Muzeului Antipa transmis

Cultura - Media 31-03-2025 08:27

'Traviata' de Verdi, producție 'Oleg Danovski' - luni, la Sala Palatului

Spectacolul extraordinar 'Traviata' de Giuseppe Verdi, cu regia artistică semnată de Anghel I. Arbore, producție a Teatrului Național de Operă și Balet 'Oleg Danovski', va aduce 100 de artiști pe scena Sălii Palatului din Capitală, luni, de la ora 19:00. Potrivit site-ului salapalatului.ro,

Cultura - Media 30-03-2025 15:51

Lucrarea 'Măști' de Ion Țuculescu - în licitație la 40.000-60.000 de euro

Lucrarea 'Măști' de Ion Țuculescu este cel mai bine cotată la licitația colecției de artă a familiei filosofului Ioan Drăgan organizată de casa Artmark pe 8 aprilie la Palatul Cesianu-Racoviță, fiind pusă în vânzare la suma estimativă de 40.000-60.000 de euro. Sesiunea cuprinde peste 200 de loturi, între lucrările sco

Culte 29-03-2025 17:35

Patriarhul Daniel - mesaj transmis arhiepiscopului Albaniei, la întronizare: Vă felicităm cu ocazia acestui eveniment binecuvântat

Patriarhul Daniel i-a transmis sâmbătă un mesaj, cu prilejul întronizării, arhiepiscopului Tiranei, Durresului și al Întregii Albanii, Preafericitului Părinte Ioan. 'Biserica Ortodoxă Română a primit, cu multă bucurie, vestea întronizării Preafericirii Voastre în demnitatea de Arhiepiscop al Tiranei, Dur

Cultura - Media 29-03-2025 14:44

Botond Nagy, regizorul spectacolului 'Proorocul Ilie': Voi continua să îmi desfășor activitatea cu aceeași pasiune

Regizorul Botond Nagy a anunțat că, în contextul controversei create în jurul spectacolului 'Proorocul Ilie', montat la Teatrul Național 'I.L. Caragiale'' din București, a primit mesaje cu caracter amenințător și discriminator pe platformele de socializare, drept pentru care a făcut plângeri penale și a sesizat Consiliul Național

Cultura - Media 29-03-2025 06:00

Spectacolul 'Procesul lui Eichmann' - sâmbătă, în premieră absolută, pe scena Operei Naționale București

Opera 'Procesul lui Eichmann' de Gil Shohat, un libret (în două acte și 66 de scene) bazat pe piesa de teatru omonimă a dramaturgului israelian Motti Lerner, va fi prezentată, sâmbătă, de la ora 18:30, în premieră absolută, pe scena Operei Naționale București. Acest proiect cultural își propune, potrivit ONB, să

Cultura - Media 28-03-2025 18:49

ActiveWatch: CNA nu trebuie să cenzureze abuziv dreptul constituțional al cetățenilor la libertatea de opinie

ActiveWatch și Asociația pentru Tehnologie și Internet (ApTI) constată 'cu îngrijorare' că 'CNA și-a lărgit de facto jurisdicția la tot conținutul video online, într-un mod abuziv, dincolo de baza legală și, mai mult, a ajuns să ia decizii care echivalează cu acte de cenzură, dispunând ștergerea din online a unor conținuturi protejate de dreptul

Cultura - Media 28-03-2025 17:20

Jose Luis Peixoto și Goncalo M. Tavares - printre scriitorii care vor fi prezenți la Bookfest 2025

Jose Luis Peixoto și Goncalo M. Tavares se numără printre scriitorii care vor fi prezenți la Salonul Internațional de Carte Bookfest, care se desfășoară între 28 mai și 1 iunie și are ca oaspete Portugalia. Mottoul salonului este 'Unde marea s-a sfârșit și pământul așteaptă' - cuvintele care încheie romanul 'Anul morții lui

Cultura - Media 28-03-2025 15:42

CNA: 37 de eliminări de materiale cu conținut ilegal de pe platformele TikTok, YouTube, Facebook

Consiliul Național al Audiovizualului (CNA) a emis, în perioada 24 - 28 martie, 37 de ordine de eliminare a unor materiale cu conținut ilegal în mediul online, publicate pe platformele TikTok (15), YouTube (cinci), Facebook (17), însoțite de solicitări pentru o eventuală închidere a unor conturi. 'Deciziile CNA urmăresc eliminarea c

Cultura - Media 28-03-2025 14:47

Bănescu, despre afirmațiile privind 'fișa postului' jurnalistului obiectiv: Regret profund formularea atât de deficitară

Vasile Bănescu, membru al Consiliului Național al Audiovizualului, a afirmat, vineri, că regretă 'profund' formularea 'atât de deficitară, deci grav interpretabilă', susținută în sprijinul eliminării de pe Internet a unui comentariu făcut de jurnalistul Marius Tucă, precizând că aceasta 'se referea strict contextual' exclusiv la BEC

Cultura - Media 28-03-2025 14:26

Ana Blandiana: Literatura română a stat foarte bine și stă minunat

Scriitoarea Ana Blandiana afirmă că literatura română 'stă minunat' și avem scriitori de primă mărime 'în toate generațiile', iar faptul că niciun autor român n-a obținut încă Premiul Nobel poate fi o întâmplare. 'Literatura română întotdeauna a stat foarte bine. Și acum stă minunat. Efectiv,

Cultura - Media 28-03-2025 14:08

APADOR-CH solicită comisiilor parlamentare de cultură demiterea lui Vasile Bănescu din CNA

Asociația pentru Apărarea Drepturilor Omului în România - Comitetul Helsinki (APADOR-CH) a solicitat comisiilor de cultură din Senat și Camera Deputaților retragerea din funcția de membru al Consiliul Național al Audiovizualului (CNA) a reprezentantului Guvernului, Vasile Bănescu, în urma eliminării de către Consiliu de pe Internet a unui material de opinie