Harghita: Băile Tușnad - model de gestionare a conflictelor dintre om și urs; nicio pagubă raportată în 2024

Stațiunea Băile Tușnad a devenit, în ultimii trei ani, un model de gestionare a conflictelor dintre om și urs, autoritățile și experții implicați în rezolvarea problemei reușind să reducă semnificativ prezența animalelor în oraș, dar și pagubele produse de acestea.
Biologul Imecs Istvan, de la Asociația Project Bag, coordonatorul grupului de lucru pe această problematică de pe lângă Primăria Băile Tușnad, a declarat, pentru AGERPRES, că totul a început în anul 2021, când numărul mesajelor RO-ALERT privind prezența urșilor în oraș ajunsese la aproape 250, iar pagubele produse de animale erau semnificative, acestea intrând frecvent în curțile și chiar casele oamenilor.
Primarul localității, Butyka Zsolt, a fost cel care a constituit un grup de lucru, format din experți și persoane cu atribuții în domeniu, care au căutat soluții viabile de rezolvare a problemei.
'Primarul nostru a fost foarte deschis și el a fost primul care a zis că vrea ajutor, vrea să vină experții, vrea să avem și un pic de știință în oraș, să strângem date, să luăm decizii pe baza datelor, nu doar, așa, pe baza părerilor personale', a spus Imecs Istvan.
Printre primele măsuri luate a fost constituirea unei echipe de intervenție, care a monitorizat exemplarele care veneau în oraș și care a avut peste 160 de intervenții, respectiv alungări sau relocări ale urșilor care intrau în intravilan.
De asemenea, a fost nevoie și de împușcarea a cinci urși care reveneau în oraș chiar și după ce au fost relocați și care continuau să intre în gospodăriile oamenilor.
'Noi am început o monitorizare foarte, foarte detaliată. Și, din păcate, erau situații în care nu aveai altă soluție, pur și simplu. Eu pot să spun, după atâția ani, că sunt multe, multe localități care nici nu au încercat relocarea sau alte soluții. Au început și au finalizat doar cu eliminarea (urșilor - n.r.). Și atunci eu pot să zic că efortul depus de echipa de intervenție din Băile Tușnad este pe primul loc la nivel național', a arătat biologul.
O altă măsură luată a fost aceea de a tăia pomii fructiferi aflați în zone deschise, neîngrădite, și care erau aproape de pădure, după ce membrii grupului de lucru și-au dat seama că la sfârșitul verii 'orașul devenea un hrănitor uriaș', iar în fiecare noapte veneau în stațiune între 15 și 20 urși.
'Am cartat cred că vreo 600 de pomi fructiferi în zona orașului care ar fi fost bine să fie eliminați, dar nu se putea face asta. Dar am făcut o listă cu priorități și am tăiat acei pomi care, într-adevăr, au atras urșii și erau într-o zonă foarte aproape de pădure, dar erau și mulți localnici în zona respectivă. Și propunem fiecărei comunități care are probleme cu urșii să nu planteze pomi fructiferi. (...) Adică, poți să ai multe alte specii în zone deschise, publice, neprotejate, care arată bine și care nu atrag animale sălbatice', a spus Imecs Istvan.
De asemenea, au fost curățate foarte multe zone verzi publice, abandonate din oraș, care deveniseră 'mini-păduri' și unde s-a constatat că urșii se ascundeau și chiar stăteau acolo și peste zi, iar seara apăreau brusc în centrul orașului, în căutare de hrană, iar dacă jandarmii veneau să îi alunge se ascundeau în acele locuri, care le dădea un sentiment de siguranță.
Încet-încet, rezultatele au început să se vadă și s-a ajuns ca în anul 2024 să fie înregistrate doar 14 mesaje RO-ALERT privind prezența urșilor în stațiune și să nu fie raportată nicio pagubă produsă de aceste animale.
'Ce înseamnă faptul că nu mai sunt mesaje RO-ALERT, de ce scade numărul? Pentru că ursul nu mai este în oraș și turiștii nu se mai întâlnesc cu urșii, pentru că majoritatea apelurilor (la 112 - n.r.) au fost făcute de turiști. (...) Și acesta este rezultatul final al nostru, practic, că turiștii nu se întâlnesc cu urșii. Localnicii se mai întâlnesc, pentru că majoritatea lor trăiesc pe liziera pădurii și nu ai cum să eviți, într-o zonă neîngrădită, în pădure, să nu mai vezi urși niciodată. Dar localnicii știu deja că, în cazul în care ai văzut un urs sau ai informații despre prezența unui urs, suni la echipă de intervenție, nu la 112. Echipa de intervenție te salvează, nu 112-ul. (...) Echipa de intervenție, din oficiu, poate să demareze o acțiune de intervenție fără un RO-ALERT', a explicat Imecs.
Concomitent cu acest măsuri, în vara anului 2022 au avut loc prima conferință științifică și un festival dedicate conviețuirii dintre om și urs, care au reunit experți din țară și care au avut rolul 'de a crea networking-ul științific, local' și de a afla informații suplimentare și bune practici în domeniu.
Cu această ocazie, reprezentanții Asociației WWF România s-au întâlnit cu autoritățile locale din Băile Tușnad și s-a luat decizia derulării unor proiecte, prin care s-au acordat finanțări substanțiale pentru luarea unor măsuri de intervenție, inclusiv montarea unor colare pentru monitorizarea urșilor.
În anul 2023, conferința a devenit una internațională, iar în anul 2024 a reunit experți din 15 țări.
Imecs Istvan a spus că, în acest fel, s-a putut afla ce se întâmplă în țările în care numărul de urși este asemănător cu cel din țara noastră, raportat la densitatea populației, cum ar fi Croația, și unde pagubele produse de aceste animale sunt minore, pentru că 'există un management național și oamenii lucrează'.
Tot cu această ocazie, în anul 2023 s-a aflat despre existența unor containere de gunoi anti-urs, folosite cu succes în Parcul Național Tatra, din Slovacia, motiv pentru care, cu ajutorul Asociației WWF, s-a reușit achiziționarea la Băile Tușnad a 16 containere similare, unice în România, care se află de aproximativ șase luni în faza de testare.
'Pot să zic că acele containere mici, stradale care și arată bine și sunt foarte practice, sunt folosite și totul este foarte curat în jur. (...) Acele containere care sunt montate în zone unde sunt blocuri (de dimensiuni mai mari - n.r.), acolo mai apar probleme, deșeuri puse pe lângă, chestii care peste tot apar, deci nu există o situație ideală, dar este un pas înainte și dacă am putea schimba tot sistemul de deșeuri din Tușnad cu astfel de tipuri, atunci ar fi fenomenal', a mai spus Imecs Istvan.
Tot în cadrul proiectelor derulate la Băile Tușnad a fost lansată o aplicație care are rolul de a strânge informații de la turiști și localnici referitoare la prezența ursului în oraș, fiind deschis și un centru de vizitare, Tușnad Eco Bear Cave, care prezintă istoria orașului în relația cu ursul, cum a devenit acesta 'simbolul turistic al orașului', dar și detalii despre animal, inclusiv cum arată urmele acestuia sau ce sunete scoate și cum trebuie să te comporți pentru a evita interacțiunea cu el.
'E important să cunoști animalul. Dacă nu ai cunoștințele de bază, atunci poți să intri într-o interacțiune nedorită. (...) Dacă înțelegi, atunci probabil că încerci să-l eviți. Sau să-l vezi de la distanță și să nu vrei să faci un selfie sau să-i dai mâncare. Deci, cam asta este obiectivul nostru, să-i convingem că animalul are un rol, are un habitat, sunt niște reguli scrise și nescrise și dacă fiecare ține în cont de aceste reguli și aceste cunoștințe de bază, putem să coexistăm fără să avem interacțiune fizică', a punctat Imecs Istvan.
Acesta consideră că măsurile luate la Băile Tușnad, unde crede că există un model implementat în premieră la nivel național, se pot aplica și în alte localități, dacă există deschidere și interes din partea autorităților, a experților și a tuturor factorilor implicați.
'Deci, asta ar fi cheia succesului, să faci un grup de experți, de stakeholderi care știu să colaboreze și au un obiectiv comun, de a îmbunătăți o situație', a conchis Imecs Istvan. AGERPRES/(A, AS - autor: Gina Ștefan, editor: Irina Poenaru, editor online: Irina Giurgiu)
Conținutul website-ului www.agerpres.ro este destinat exclusiv informării publice. Toate informaţiile publicate pe acest site de către AGERPRES sunt protejate de dispoziţiile legale incidente. Sunt interzise copierea, reproducerea, recompilarea, modificarea, precum şi orice modalitate de exploatare a conţinutului acestui website. Informaţiile transmise pe www.agerpres.ro pot fi preluate, în conformitate cu legislaţia aplicabilă, în limita a 500 de semne. Detalii în secţiunea Condiţii de utilizare. Dacă sunteţi interesaţi de preluarea ştirilor AGERPRES, vă rugăm să contactaţi Direcţia Marketing - [email protected].
Alte știri din categorie
UPDATE Circulația tramvaielor pe linia 41 a fost reluată
Circulația tramvaielor pe linia 41 a fost reluată după 85 de minute de blocaj, din cauza unui accident de circulație produs marți dimineața în zona Șoseaua Uverturii/Șoseaua Virtuții, informează Societatea de Transport București (STB). Tramvaiele liniei 41 au fost blocate în intervalul orar 7:10 - 8:35. ORA 0
Sibiu: Opt copii aflați într-o căruță lovită de un camion pe DN14, transportați la spital
Opt copii aflați într-o căruță care a fost lovită de un camion luni seara, pe DN14, au fost transportați la spital pentru investigații, doi dintre aceștia prezentând ușoare vătămări, a anunțat purtătoarea de cuvânt a Inspectoratului de Poliție Județean Sibiu (IPJ) Sibiu, Elena Welter. În căruța lovită de camion se aflau
Brașov: Număr record de intervenții ale salvamontiștilor din Poiană în sezonul de schi ce s-a încheiat
Salvamontiștii din Poiana Brașov au avut în sezonul de schi care s-a încheiat recent aproape 800 de intervenții, numărul persoanelor asistate dublându-se față de anul trecut, deși sezonul actual a durat doar 99 de zile, comparativ cu cel anterior, în care pârtiile au fost deschise patru luni. 'În această
Primarul din Târgu Mureș: Primăriile răspund solicitărilor în 30 de zile, administrația centrală, nici după un an
Primarul din Târgu Mureș, Soos Zoltan, și-a manifestat, luni, nemulțumirea față de lipsa de reacție a administrației centrale la solicitările venite din teritoriu, arătând că dacă primăriile sunt obligate să ofere un răspuns în 30 de zile, ministerele și instituțiile subordonate nu reacționează nici măcar după un an. 'Bin
Tîlvăr, în Portul Constanța: Exercițiul Sea Shield - un angajament față de securitatea și stabilitatea regiunii noastre
Ministrul Apărării Naționale, Angel Tîlvăr, a declarat luni, în Portul Constanța, la ceremonia de deschidere a Sea Shield, că acest exercițiu multinațional reprezintă un angajament față de securitatea și stabilitatea regiunii noastre. 'SEA SHIELD 25 reprezintă un angajament față de securitatea și stabilitatea regiunii noastre.
Ialomița: Bărbat decedat după ce căruța plină cu lemne pe care o conducea s-a răsturnat peste el
Un bărbat în vârstă de 51 de ani a decedat luni, după ce căruța plină cu lemne pe care o conducea ce s-a răsturnat peste el, după ce a părăsit partea carosabilă, la ieșire din municipiul Slobozia, informează ISU Ialomița. Potrivit sursei citate, luni, în jurul orei 14:20, salvatorii ialomițeni au fost solicitați să intervină
Satu Mare: Bugetul județului a fost adoptat
Satu Mare, 31 mar /Agerpres/ - Bugetul județului Satu Mare pe anul 2025 a fost adoptat în ședința Consiliului Județean (CJ) Satu Mare de luni, cu voturile consilierilor majorității UDMR-PSD, în vreme ce consilierii PNL și ai AUR s-au abținut. În timpul dezbaterilor, reprezentanții PNL au propus două amendamente de modificare a proiectului pro
Dâmbovița: Parc fotovoltaic realizat în Târgoviște pentru a asigura independența energetică a mai multor servicii publice
Primăria Târgoviște anunță, luni, că proiectul privind realizarea unui parc fotovoltaic este în etapa de contractare, investiția urmând să asigura independența energetică pentru iluminat public, unități de învățământ, instituții publice din municipiu. 'Energie verde pentru Târgoviște! În această di
Dâmbovița: Bibliotecă - hub de dezvoltare a competențelor digitale la Gura Ocniței, realizată cu fonduri PNRR
O bibliotecă - hub de dezvoltare a competențelor digitale a fost inaugurată, luni, în comuna dâmbovițeană Gura Ocniței, o investiție de 450.000 de lei cu fonduri PNRR. 'Investiția a presupus dotarea completă cu mijloace electronice, tablete, laptopuri, sisteme inteligente, imprimante, tabele interactive și așa mai departe și, s
Bogdan Despescu (MAI): Intrarea în spațiul Schengen a reprezentat solidaritate și încredere
Secretarul de stat în Ministerul de Interne Bogdan Despescu a afirmat, luni, că intrarea în spațiul Schengen a reprezentat pentru România solidaritate și încredere, aspecte ce au fost construite alături de partenerii europeni. Declarația a fost făcută la un an de la aderarea României la spațiul de liberă circulați
Soos Zoltan: Municipiul Târgu Mureș, buget de peste 170 de milioane de euro
Bugetul municipiului Târgu Mureș pentru acest an este de peste 170 de milioane de euro, fiind orientat spre modernizare, inovație și îmbunătățirea calității vieții locuitorilor, a declarat, luni, într-o conferință de presă, primarul Soos Zoltan. 'Anul 2025 marchează un nou capitol în dezvoltarea municipiului Tâ
Mureș: Riscul electrocutării la escaladarea unui vagon de tren, prezentat elevilor; un tânăr a murit la Daneș
Ca urmare a unei noi 'mode', de realizare de selfie-uri pe vagoanele de tren, promovată pe rețelele de socializare, Serviciul Județean de Poliție Transporturi Mureș și Inspectoratul de Poliție Județean (IPJ) Mureș au demarat o campanie în școli, pentru prezentarea riscurilor de electrocutare, mai ales că, în această lună, un tânăr a decedat
ANM: Vremea va fi, în general, caldă în următoarele două săptămâni; un episod de răcire semnificativă, din 4 aprilie
Săptămâna în curs va aduce o încălzire ușoară vremii în toate regiunile, cu maxime termice ce vor oscila între 16 și 18 grade, însă către finalul săptămânii vremea se va răci brusc și semnificativ, pentru câteva zile, reiese din prognoza de specialitate publicată, luni, de Administrația Națională de Meteorologie (ANM), pentru p
Satu Mare: Un tânăr de 28 de ani, cu studii în Japonia, numit administrator public al județului
Un tânăr de 28 de ani, absolvent de studii economice în Japonia, a devenit, începând de luni, administrator public al județului Satu Mare, a anunțat președintele Consiliului Județean (CJ), Pataki Csaba, într-o conferință de presă. Pataki a spus că noul administrator public, Kovacs Attila, va implementa în instituție cultura
Botoșani: Excavator în flăcări, pe un șantier din municipiul Dorohoi
Un excavator a luat foc, luni, pe un șantier din municipiul Dorohoi, cel mai probabil incendiul izbucnind din cauza unei defecțiuni apărute la motor, au anunțat reprezentanții Inspectoratului pentru Situații de Urgență (ISU) Botoșani. Potrivit acestora, șoferul a observat că iese fum din zona compartimentului motor, a oprit utilajul, a cobor&a